Driven (2001)
Gesproken taal: Engels, Duits en Spaans
Releasedatum: 30 augustus 2001
Bekijk via Viaplay
Plot Driven
"Get ready for the race of your life."
Indycar-kampioen Beau Brandenburg krijgt met Jimmy Bly een te duchten tegenstander voor de nieuwe wereldtitel. Joe Tanto, een voormalig racer wiens carrière door een zwaar ongeluk voortijdig werd afgebroken, krijgt de opdracht Jimmy klaar te stomen voor de strijd. Een strijd die overigens naast de omloop wordt verdergezet want Beau en Jimmy dingen ook om de gunsten van de weelderige Sophia.
Joe Tanto
Imperial Figure
Eerste F1 coureur die met dezelfde voet remt en gasgeeft
Dit is CART en geen F1
Weertenaar
Dit kan er dan ook nog wel bij op het bedenkelijke repertoire van Stallone: 1.00
Redelijk groots onthaalt destijds, maar uiteindelijk toch weer een film van een bedroevend niveau. En wie anders dan Stallone lijkt daar zo langzamerhand een patent op te hebben. Maar om Stallone de zwarte piet toe te spelen is absoluut niet fair. Vrijwel iedereen deelt mee in de malaise wat Driven heet. Na tientallen jaren filmervaring heeft men blijkbaar nog steeds geen kaas gegeten van hoe je een clichematig script moet omzeilen, hoe uitermate lachwekkende - als spectaculair bedoelde - actiescenes de revue passeren, wat het acteerniveau in de diepste beerput van Hollywood behelst en zag ik daar nou de meest debiele poging tot humor ooit? Nadat de eerste tien minuten me zowaar nog meevielen (ik had me op het allerergste voorbereid) is de film een opeenstapeling van zwaar onovertuigende gebeurtenissen verpakt in het welbekende 'rise-and-fall' verhaaltje.
Verhaal: 1.50
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
De film vertoont een chronisch gebrek aan overtuiging. Werkelijk alles word er met de haren bijgesleept en heb ik zelden zo'n voorspelbare film gezien. Voorspelbaar oke, dat kan ik nog enigszins begrijpen, daar is Driven zeker niet de enige in. Maar er is zelfs geen sprake van enige vorm van spanning omdat men het nodig vond om vrijwel iedere scene te omhangen met een karrenvracht aan spektakel. De belachelijke actiescenes leiden continue de aandacht van het toch al niet bijster interessante plot af en daar is de film geen moment bij gebaat. De liefdesverhaaltjes komen ongelofelijk leeg over, de racescene door de straten van Chicago heeft werkelijk geen enkele affiniteit met het verhaal, staan de races bol van de ongeloofwaardige momenten en inhaalmanoeuvres en is de houding van de 'teambaas' een lachertje.
Acteerwerk: 0.50
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Vreemd genoeg zet Sylvester Stallone de beste rol neer. En nee, dat komt niet omdat hij nou zo geweldig acteert, maar omdat de rest van de cast er werkelijk een zootje, met de hoofdletter Z, van maakt. Estella Warren kreeg als enige een Razzie, maar de eerste keus voor die prijs is wat mij betreft toch echt voor Kip Pardue als Bly. Zelden heb ik zo'n ongelofelijk matte acteerprestatie gezien. Er zit geen grijntje gevoel of welke vorm van emotie dan ook in zijn sodemieter. Hoe heeft men zo iemand kunnen casten. En dan Til Schweiger er naast als Beau. Het kon de broer van Pardue wel zijn... Verder is het een en al droefenis. De waardeloze bijrollen van Estella Warren, Burt Reynolds (hoe heeft het in godsnaam zo ver met hem kunnen komen?), Gina Gershon en Robert Sean Leonard zeggen wat dat betreft genoeg. Verder kent de film ook nog eens dramatische vooral clichematige dialogen.
Speelduur: 2.00
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Het enige lichtpuntje in de duisternis betreft de bij vlagen redelijke regie, maar het houd zeker niet over. Harlin ken ik enkel van Die Hard 2, waar hij een redelijk vervolgdeeltje op het zo succesvolle origineel uit de grond stampte. Waar het is misgegaan vraag ik me dan ook af. Hij weet zowaar nog een aardige balans te vinden tussen de racescenes, de liefdesperikelen en... en ja wat nog meer eigenlijk. Scenes duren niet te kort of te lang, hetgeen in het voordeel pleit voor Harlin. Verder is de strekking van het verhaal ontluisterend zwak, zit er geen enkele vorm van spanning in de film en blinkt men uit in besluiteloosheid.
Realisme: 0.50
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Als er nou nog enige overtuigingskracht te herkennen was had ik hier een stuk positiever tegenaan kunnen kijken, maar dat ontbreekt in alle toonaarden. Een pitspoes die te pas en te onpas om de nek van de twee hoofdrolspelers hangt, de totaal onzinnige rol van de vriendin van Memo (en Joe), een teambaas die een potentieel wereldkampioen een paar dagen voor de beslissende wedstrijd om onverklaarbare reden uit zijn team sodemietert, Indycars die worden gelanceert alsof zojuist de lift-off van een sojoez-raket heeft plaatsgevonden, een coureur (Memo) die het blijkbaar nodig vond om zijn bevriende teamgenoot (Bly) van de troon te stoten met een gigantisch overtrokken crash als gevolg, de eerder genoemde straatrace door Chicago en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. En owja, dat stukje humor nog. Een politieagent die met zijn lasergun de twee racewagens 'lasert' op snelheid.... Tekenend voor het niveau waar Driven zich zo ongeveer op bevind.
Cinematografie: 1.50
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Ik snap dat het moeilijk is om een race in beeld te brengen voor een film (als ik regisseur zou zijn geweest had ik mijn vingers er uberhaupt niet aan gebrand), dus wat dat betreft hulde voor Harlin dat hij het heeft aangedurfd. Of heel anders gezegd: wat heeft hij hier in godsnaam in gezien dat hij dit tot een mogelijk succes zou kunnen brengen. De film was vooraf al gedoemd om te mislukken, daar had je enkel en alleen het script maar voor open hoeven slaan. Het camerawerk is erg karig, de montage uitermate zwak, zijn de races zo spectaculair gemaakt dat het een averechts effect oplevert om over enige vorm van sfeer nog maar te zwijgen. En natuurlijk niet te vergeten de ongelofelijk slechte special effects. Er is geen enkel beeldje dat er ook maar enigszins op wijst dat de crashes werkelijk plaats hebben gevonden. Schrijnend.
Verdict:
Gelukkig maar dat ik van tevoren al een doemscenario voor ogen had voor deze prent, anders had ik er nog ongelukkig uit gekomen ook (oke, dat is misschien iets te overdreven). Er is nauwelijks een positief punt op te noemen aan de film, zelfs de spectaculaire racescenes, waar men overduidelijk het publiek mee wilde trekken, overtuigen vrijwel geen moment. Alle ingredienten voor een min of meer geflopte film waren aanwezig en dat is dan ook gebeurd. Van het script tot aan de special effects en van de acteurs tot aan de zwaar onrealistische gebeurtenissen, het is werkelijk waar om te janken. En hoe moet Stallone zich wel niet voelen. Om er voor de zoveelste keer in successie weer in te slagen om een boutfilm uit te zoeken. De 'vergoeding' zal ongetwijfeld een hoop leed hebben verzacht, maar dit kan zijn carriere onmogelijk goed doen. Driven is een film die men met de A-status heeft aangevangen, maar de uitkomst als B-status na 106 minuten als bittere realiteit over is gebleven: 1.00 (1.20)
Angelface
slechtste film ooit die ik gezien heb, het is maar dat ik geen nul kan geven.
Voor mij dus ook! Ik zal uit respect voor de Stallonefans ook maar niet stemmen
Dutchero
Deze film is te belachelijk voor woorden en een belediging voor alles wat met racen te maken heeft. Over deze film is werkelijk een enorme container cliché's gedumpt, zoals Weertenaar al zei is er een beerput aan acteurs zonder enig talent opengetrokken en de makers hebben in hun hele leven geen enkele autorace gezien. Ik ga hier verder geen woorden meer aan vuil maken, alles is al gezegd, deze gaat rechtstreeks mijn 0,5 prullenbak in.
mdevries8
Ik vind de actie dik in orde maar nogal ongeloofwaardig (de crashes)
Maar ja, ik houd van raceklasses...
Jezus wat was dit een bagger film vol met cliches. De enige twee die de film mog enigszins overeind hielden waren Sylvester Stallone en Burt Reynolds. Kip Pardue speelde vreselijk slecht en irriteerde alleen maar in de film. O ja Estella Warren en Gina Gershon maakten het kijken ook nog enigszins verdraaglijk.
Amercianpie
lange recensie
Sjonge jonge dat je moeite doet voor zon film! zooo veel tekst voor zoooooon bagger film
Knap hoor!
LEIDENAAR187
Knap hoor!
Doe niet eens de moeite dat door te lezen...
BS89
Dit is echt een hele slechte film. als je de autosport ook maar een beetje kent ,zul je dat ook vinden. die crashes zijn echt te ongeloofwaardig. Sylvester Stallone heet 2 seizoenen meegelopen in het F1-circus, en dan kom je met z,on slecht product.... echt een schande. 1.5 ster.
Dutchero
Ik vind de actie dik in orde maar nogal ongeloofwaardig (de crashes)
Maar ja, ik houd van raceklasses...
Als je echt van racen houdt laat je deze bagger liggen en kijk je bijvoorbeeld deze
powerman
Stallone als F-1 coureur?! Goed, als je van racen houdt is het toch wel een aardige film, maar ik zie Stallone toch liever als Johnny Rambo!
NathanMandjes
En dat te bedenken dat hij twee formule 1 seizoenen ervaring op heeft gedaan rondom de racedagen.. "om de sfeer te proeven" en om te kijken hoe de racewereld in elkaar zit. Krijg je deze bagger voor ogen.. :S
salland 1971
dit is een van de eerste films die ik op dvd gekocht heb.
wat een ballen film,ongeloofwaardige actie,
het weggeven nog niet waard.
Minotaures
Hoe kan Stallone in zo een film spelen? Het is maar mooi dat die in zo een wagen zich weet te passen.
GuyB
Haha, wat een gebash op deze film, had ook niets anders verwacht.
Alles is zodanig ongeloofwaardig en fake dat het leuk wordt. De film vermaakt, het is maar een enge ingesteldheid van velen die hier schrijven. Het gezeur over het acteren is al helemaal onterecht, wat misschien velen kan storen is dat bij de soms adembenemende racescènes de doorzichtige special effects het verknoeien. Kan een goed argument zijn, maar om hier minder sterren te geven op geloofwaardigheid is belachelijk.
Tarkus
De film heeft een zwak verhaaltje, maar de racebeelden zijn wel spectaculair, niet verwonderlijk alle wagen worden bestuurd door echte Indycar- en Formule 1-piloten.
Maar ook bij de races klopt niet alles.. in de film wordt op een gegeven moment gestart in de kletsende regen, in werkelijkheid wordt een Indyrace (waarover het in deze film toch gaat) gestart met regen, zelfs een Formule 1-race wordt heden ten dage niet gestart in een regenbui zoals ze in de film wordt getoond.
Maar de foutjes buiten beschouwing gelaten, het blijven wel mooie racebeelden, meer moet je van de film niet verwachten.
GuyB
Was X-aantal weken geleden op VT4 en had hem nog niet gezien.
Het enige wat bij me opkwam is dat het onterecht is dat deze film bij Stallone's zogezegde 'grote flop's' horen. Commerciëel raakten ze idd niet aan hun budget, maar film is artistiek zeker geen flop.
Het racen is opzich wel cool, en aangezien het niet overeenkomt met de werkelijkheid, vind ik niet dat het daarom meteen slecht is. Want alles was vrij adembenemend, sensationeel en over-the-top, héél veel zelfs.
Ik vind het dan ook redelijk onnodig om naar de geloofwaardigheid van een film als deze te kijken.
Natuurlijk geen topfilm maar een vermakelijke film die ik zeker met alle gemak heb kunnen uitkijken, het gemiddelde is het resultaat van mensen die de film te serieus nemen/willen vergelijken met F1/Cart/Indycar/...
Je kijkt in het leven van racers en die hun carrière, meer heeft de film niet te bieden, dus meer hoef je er niet van te verwachten.
3,00
Naamloos
Ik wilde eigenlijk een film over F1 zien maar kwam bij deze uit, enfin komt in de buurt van F1. Maar wat is dit een waardeloze film zegt, niet te filmen..nou blijkbaar wel en dan krijg je dit.
Ten eerste, de acteurs kunnen amper engels. Stallone heeft sowieso een spraakgebrek en dan die Finse coureur weet ook niet wat die zegt.
Ten tweede Het acteerwerk was echt erg slecht. Vond niemand geloofwaardig overkomen wat me behoorlijk irriteerde.
Ten derde, gedurende bijna de gehele film wordt er muziek afgespeeld. Is niet per definitie erg maar de muziek past totaal niet bij de scenes
Tot slotte, die crashes, 1 woord ONREALISTISCH
monasteentje
Haha wat een baggerHet moet een racefilm zijn maar gaat meer over het liefdesleven van de 2 "top" coureurs. Heel toevallig vechten ze voor het kampioenschap, en, hoe kan het ook anders, voor hetzelfde meisje. En dan heb ik het nog niet eens over dat rijden door, wat was het? de straten van Chicago ofzo? Haha. En als dan ook nog zo'n etterbak bij de 1 na laatste circuit zo crasht, en ze met zn tweeën hem gaan redden, onder de race, wat ik overigens nog maar 1 keer (tevergeefs) in het echt gezien heb, dan breekt mij de klomp Laten staan deze!
Pete_033
Erg slecht deze film en dat te bedenken dat Stallone ook nog F1 races bezocht ter inspiratie voor deze film en dat gebruikt hij het , wijlen, Cart kampioenschap. Was dan daar wezen kijken. Nee deze was echt om te janken en staat zeker in mijn flop top 100.
GuyB
Geloofwaardig is het niet, nee. Maar dat kun je 90% van alle films verwijten. Bovendien vind ik dat vooral bij films met een laag gemiddelde hen het geloofwaardigheidsgehalte verweten wordt.
marcelvkan
Ook al is het hier en daar niet 100% realistisch,, is dit toch een boeiende film!
3.0 *
Testa-Rossa
Die ene scene op dat feest waarbij Jimmy opeens wegrijdt is echt een van de grootste flaters ooit,. Aan het begin van de films zie je duidelijk dat de wagens gestart worden met een externe startmotor en dan starten ze opeens op hoop en dromen
jpbosch
dit is een van de eerste films die ik op dvd gekocht heb.
wat een ballen film,ongeloofwaardige actie,
het weggeven nog niet waard.
Zullen we het verder nog over de acteerprestaties hebben of maken we geen woord meer vuil aan deze bagger
harm1985
Zonder twijfel een van de allerslechtste films die ik ooit gezien heb. Het plot is niet eens zo heel erg stupide, al is het wat cliché; een jongeling die niet naar zijn kunnen presteert en om hem te helpen wordt de hulp van een oude rot ingeroepen. De personages echter zijn te droevig voor woorden. Stallone wilde zijn film eerst over F1 maken, maar Bernie Ecclestone, eigenaar van de commerciële rechten van F1 ketste de deal af, daar hoeft hij gezien deze film geen spijt van te hebben. Desalniettemin lijkt Brandenburg wel erg veel op Michael Schumacher, Bly erg veel op Jacques Villeneuve (inclusief bril!) en Carl Henry op Frank Williams, die ook in een rolstoel zit. Natuurlijk moet er ook een boze ex in het verhaal zijn, een irritante broer en een love story, om maar zoveel mogelijk mensen aan te spreken.
Nou kan ik daar nog wel mee leven als de actie in orde is, maar helaas ook dat raakt kant noch wal. Alsof autoraces niet spannend genoeg zijn van zichzelf is er in elke race wel een enorme crash waarbij er minstens 1 auto over de kop gaat en in duizend stukken uiteenspat. Hier wordt de onkunde van de visual effects afdeling meteen blootgelegd, want bij meerdere gevallen zie je een buizen-chassis bij de neus, terwijl een ChampCar een carbon fibre monocoque heeft. Daarnaast zijn veel van die crashes fysiek onmogelijk, met als dieptepunt wel de crash van Memo in de op een na laatste race. Ten eerste wordt er in ChampCar nooit gestart als het zo hard regent, zelfs niet op een een normaal circuit (dat opvallende veel weg had van de Nordschleiffe). In ChampCar stellen ze de race al uit als er ergens een diepe plas ligt, laat staan dat het hele circuit blank staat. Als er dan een zware crash gebeurt, dan wordt de race meteen stil gelegd. Niet in Driven, waar een auto ondersteboven in een plas water terecht komt, met de coureur er nog in. Dan komt factual error nummer zoveel. ChampCars rijden op Ethanol, en dat brand onzichtbaar. Bovendien verdunt het in water zo snel dat het niet eens kan vlam vatten zoals het deed in de film. Om die reden spuiten ze ook water op de tankdop bij het wegrijden uit de pits. De daaropvolgende reddingsactie van Bly en Brandenburg is ook te droevig voor woorden.
Maar we zijn er nog niet. Die actie waarbij ze met twee ChampCars door de stad racen is mogelijk nog een tandje erger. Ten eerste zal er bij een presentatie hooguit gebruik worden gemaakt van een dummy zonder motor. En al zat er wel een motor in, dan kun je die niet zomaar ff starten, zoals Bly en Tanto dat deden. Het wordt nog een tandje erger als ze in de tunnel met elkaar gaan praten, met 300 km/h op de klok! Even daarvoor brak er nog een ruit door het lawaai, maar kennelijk is dat nu geen probleem meer, want de heren kunnen elkaar prima verstaan! Hoe Tanto doorrijdt met een afgebroken ophanging is ook onmogelijk overigens.
Overigens heb ik ook zelden zo'n slecht management gezien, zowel van het team als Bly's broer. De taak van een manager is een coureur beschermen, zeker in het geval van zo'n jonge coureur. Ik ken ook geen enkele teambaas die zijn coureur, die in zijn tweede seizoen voor de titel gaat een race voor het einde gaat ontslaan als ie die race niet wint. Zelfs Michael Schumacher deed er 3 jaar over om zijn eerste titel te winnen. Tel bij dit alles de ronduit bedroevende acteerprestaties op en je hebt een welverdiende 0.5* pakken.
mnrk
Dit is natuurlijk geen topper van Stallone....maar ondanks dat, vond ik het allemaal niet zo heel slecht.
Het verhaal is gewoon voorspelbaar, maar de races zagen er nog enigzins leuk uit ( en daar gaat het toch om in deze film
yellowflag
flop flop flop. ballenfilm. ONwaarschijnlijke crashes (ik heb er 25000 verzameld op mijn schijf staan) en waardeloos script. Zoals gezegd, Stallone beloofde F1 film, kon niet vanwege Ecclestone (eikelsteen). Gelukkig maar, down the drain samen met de Indycar series zelf(helaas).

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Senna
Documentaire / Biografie, 2010