• 9.378.934 stemmen

Geregisseerd door: James Watkins

Met onder meer: Michael Fassbender, Kelly Reilly en Jack O'Connell

Releasedatum: 14 mei 2009

Plot Eden Lake

"A weekend by the lake, with views to die for."

Lerares Jenny en haar vriend Steve gaan er een weekendje tussenuit naar het idyllische Eden Lake. Hun rust wordt echter al snel verstoord door een groepje vervelende tieners. Kleine pesterijtjes monden al gauw uit in levensgevaarlijke situaties voor het stel.

avatar van Reinbo

mister blonde schreef:

Nog handiger is het wanneer kleine hooligans door het zien van deze film niet meer zulke dingen doen. Sla je nog een stap over. Maar zo werkt het natuurlijk allemaal niet. Zulke dingen zijn nu eenmaal niet handig en eenvoudig.

Je geeft te veel kracht aan maatschappijkritiek in kunst. Maatschappijkritiek moet zich richten liefst op een zo breed mogelijk publiek (wat je noemt is niet eens een reële doelgroep). Als de film en het punt dat men probeert te maken, aanslaat bij de massa en media gaan ermee aan de slag, komt dit op e.o.a. vanzelf terecht bij beleidsmakers. Dat is al heel erg mooi. Of en hoe zij er iets mee doen is dan nog niet eens (direct) relevant. Tenzij je wilt stellen dat de enige die maatschappelijke relevantie hebben politici zijn en dat sociaal geëngageerde films directe oplossingen moet bieden. Kunst is geen wetsvoorstel.

Ik verbaas me hier echt een beetje over. Wat jij wil is volslagen onrealistisch. Je slaat voor het gemak even een stap of 8 over. In a perfect world....

Klopt, maar zoals ik al aangaf denk ik dat Haneke veel meer bereikt op dit vlak door een 'volwassen' film te maken ipv een horror shocker pure sang, zoals deze. en geef nu toe. Zag jij deze film als een brok maatschappij kritiek of als een pure shocker? ik in ieder geval als dat laatste.

En wat de opmerking hierboven over het slasher genre betreft: Eden Lake is overigens totaal geen slasher, maar veel eerder een shocker in de lijn van Straw Dogs en Last House on the Left, allen het revenge gedeelte komt nooit.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dat ben ik op zich allemaal met je eens, hoor. Ging me echt om de opmerking op zich. Hier is de kritiek ondergeschikt, ben ik met je eens.

avatar van Knisper

Knisper

boozebelly schreef:

Dat is toch te danken aan de makers van deze film, want zonder extreme apparaten zoals kettingzagen, flexen en ploertendoders weten ze mij als kijker toch een "naar" gevoel te brengen.

Maar is dat aan de andere kant niet een heel makkelijke keuze om van die rotjochies te nemen om het extra naar te maken?

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Knisper schreef:

Mwah...dat vind ik eigenlijk juist wel origineel. Ik ken althans niet veel films waar ze gebruik maken van dit soort "rotjochies". Meestal is het een psycho seriemoordenaar in de stijl van Leatherface o.i.d.

Of het een makkelijke keuze is of niet doet er voor mij niet toe, het werkt voor mij wel en daar gaat het uiteindelijk om

Voor jou werkt het dus blijkbaar niet en dat is je goed recht.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Reinbo schreef:

Ik heb niet echt het idee dat deze film gemaakt is om een probleem aan te kaarten. Doelgroep is nu niet bepaald de politieke machthebbers.... Het is wat mij betreft een pure schocker. Een zeer geslaagde.

Nou, ik heb toch wel degelijk het idee dat de makers van deze film het publiek willen confronteren met een opvoedkundig probleem dat aan de orde is in Engeland. Niet dat ik de film niet als ontzettend spannend heb ervaren hoor, integendeel zelfs. Maar ik zie toch duidelijk dat de makers van deze film ergens voor staan en dat over willen brengen op een groter publiek. Wat Haneke doet (hij werd al eerder aangehaald) is toch voornamelijk preaching to the converted (zo zeggen ze dat toch?). Daarom vond ik zijn remake van Funny Games bijvoorbeeld ook veel doeltreffender dan het origineel.

Knisper schreef:

Dat heb ik dus niet gehaald.

Sorry, maar ik vind het een beetje raar dat je een beoordeling geeft aan een film die je niet helemaal gezien hebt. Ook niet echt de bedoeling, volgens mij? Maar waarom zou een film met een slasher patroon niet iets kunnen zeggen (of deze film dat patroon volgt doet er nu niet eens echt toe)? Maar goed, van mij hoef je deze film natuurlijk helemaal niet goed te vinden. Ik vind het alleen opmerkelijk om te stellen dat deze film niets te zeggen heeft.

avatar van Grindpad

Grindpad

een zeldzaam gruwelijke film.

door zijn realistische karakter 100 keer erger dan welke saw of whatever dan ook.

lang gelelden dat ik zo overdonderd was en zo lang met een naar gevoel bleef zitten! ik was er meerdere dagen van onder de de indruk en heb al heel wat gezien, incl. films als Cannibal Holocaust, Nekromantik etc.

1 van de weinige horrorfilms die ik liever niet herzie en dat zegt wat.

brrrr.

ZEER GOED

avatar van Grunner

Grunner

Dit moet echt je ding zijn, helaas niet voor mij.

De film heeft wel een zeer hoog realistisch karakter en het acteerwerk is ook zeker niet slecht.

avatar van Metalfist

Metalfist

A weekend by the lake, with views to die for

Al een serieuze tijd geleden had ik het eerste deel van Eden Lake gezien. De film intrigeerde me wel en ik had hem als cadeau voor kerstmis aan mijn broer gegeven, die had ook een stuk mee gezien en was benieuwd hoe de film verder ging gaan. Het heeft even geduurd maar daarjuist hebben we de film dan toch opgezet, op zich niet slecht want we konden allebei nog maar een aantal fragmentjes herinneren.

Het eerste halfuur is dan ook totaal niet te vergelijken met de rest van de film. We krijgen in het begin een rustige, romantische opbouw en tegelijkertijd een kennismaking met het koppel dat de hoofdrol zal vertolken in Eden Lake. Niet echt boeiend, zelfs een beetje saai maar wanneer ze aankomen bij het meer barst de film compleet los. Elke keer dat Jenny en Steve het groepje tegenkomen wordt er weer een grens overschreden en op den duur denk je dat het niet meer verder kan maar dan komt toch nog die overstijgende trap. Watkins geeft dan ook zo'n ontzettend beklemmende sfeer weer dat je je amper nog kunt voorstellen dat het hier eigenlijk om film gaat. De spanning, de walging, de afschuw, ... Al deze elementen kruipen tot diep in je botten waardoor Eden Lake een uitstekende maar ontzettend vermoeiende film is. Er zijn maar een aantal films die dit effect op mij hebben (Dead Man Walking is er één van) dus wanneer ik dit gevoel krijg dan kan ik niet anders dan hier gewoon een hoge score aan te geven. Eden Lake geeft dan ook een hoop emoties weer, je weet dat het een film is maar toch wens je bijna dat je die gastjes zelf wat rammel kunt gaan geven. Naarmate de film vordert krijgen we dan ook een, in mijn ogen, uitstekende karakterontwikkeling van Jenny. Wanneer ze ontdekt dat haar vriend/verloofde toch is gestorven was en nadien ontsnapt was ik echt aan het hopen voor een serieuze rampage. Het begint dan ook sterk met de moord op Cooper en nadien het omver rijden van Paige. Gelukkig vervalt Watkins daarna niet in een simpele wraakfilm/slasher maar krijgt Jenny schuldgevoelens en wilt ze uiteindelijk gewoon weg geraken. Met een einde dat je mistroostig en naargeestig achterlaat.

Het verhaal van Eden Lake is, buiten dat het serieus intens is, nergens echt speciaal. We hebben al vaker dit soort verhalen gezien, hoewel ik me geen enkele andere film kan voorstellen waar het zo doeltreffend wordt uitgewerkt, maar het is de cast die dit naar een hoger niveau brengt. Het begint bij Kelly Reilly en Michael Fassbender die het koppel Jenny en Steve vertolken. Eerst had ik het niet zo met Reilly. Fassbender leek me dan ook overduidelijk de beste van de twee maar vanaf het moment dat Steve sterft en Jenny er alleen voor staat lijkt ze een tandje bij te steken en zorgt ze voor een uiterst beklemmende rol. Ik weet niet waarom maar de jurk die ze aanhad gaf hier een extra effect aan. In het begin is het zo'n kleurrijke, felle jurk maar naar het einde toe is het gewoon één verscheurde, zwarte, vuile massa. Maar de sterspelers van Eden Lake moeten toch ongetwijfeld het groepje hangjongeren zijn. Ik kende Thomas Turgoose al vanuit This is England maar nu weet ik zeker dat we hier nog iets van gaan horen. Hetzelfde geldt voor Jack O'Connell die de rol van de leider, Brett, vertolkt. Hij heeft een geweldig onaangename uitstraling en vertolkt dan ook een glansrol. Vooral de laatste beelden waar hij voor de spiegel staat met de zonnebril van Steve zullen me altijd wel bijblijven. Eigenlijk zijn al die jongeren uit dat groepje uitstekend gecast want zowel in de 'normale' als de dramatische scènes zijn ze ontzettend goed.

Er zijn zo van die films die uitstekend gemaakt zijn, die je blijven boeien tot het einde maar waar je, als de aftiteling over het scherm loopt, alleen maar een slecht gevoel aan overhoud. Niet omdat de film slecht is maar omdat het zo verschrikkelijk intens is. Eden Lake is er daar ongetwijfeld één van. Ik ben benieuwd of de film zich met een herziening sterk zal kunnen houden maar voor nu toch een dikke, dikke voldoende.

avatar van Glacius

Glacius

Reinbo schreef:

het revenge gedeelte komt nooit.

Nou, voor een gedeelte wel. En dat gedeelte vond ik best bevredigend.

avatar van Jules15

Jules15

Ik had een vraag of iemand nog een paar van zo'n films weet?

Deze vond ik namelijk best goed.

avatar van Minotaures

Minotaures

Toch wel een goede horror de afgelopen tijd.

Het begon rustig, met wat irriterend en hufterig gedrag van de jongeren en liep rustig af in een regelrechte ramp voor hun twee. Er zat in bepaalde scènes zeker wat spanning. Zoals het wegvluchten en net op het nippertje ontsnappen, het verstoppen en uiteindelijk als laatst met de rest van de geschifte familie.

Spanning was goed, acteren was goed neergezet, irriterende zakkenwassers waren goed bezig, muziek was super en het bloed-, steek- en verbrandingsscènes waren om niet aan te zien [possitief bedoeld].

Soms was het redelijk emotioneel. Wat ik als één van die scènes het ergst vond was toch toen Jenny de jongste lid van de bende neersteekt, waar die in haar handen doodbloedt, ondersteund met een trieste piano(?)nummer. Daar moest ik toch even flink zijn.

Einde was open en verassend. Er kwam dus geen einde aan de overige bende en zijn leider. Het zou zelfs kunnen dat ze zo door hun ouders hard zijn opgevoed, omdat die ook in een muntflip gevaarlijk-agressief kunnen worden. Top gedaan!

avatar van Thomasmuscle

Thomasmuscle

Erg heftige film met een erg goed, maar akelig einde.

Spanning, soms wat onbegrip (zoals een huis binnenlopen om de ouders aan te willen spreken of onder een hut in het water schuilen), maar vooral een rotgevoel over alles wat er zich afspeelt

Goede film!

avatar van Siem Shady

Siem Shady

Prima film!

avatar van aburex

aburex

Een film die je met een wrang gevoel achterlaat. De zeer geweldadige film is een horror die in werkelijkheid zeker kan gebeuren en dat geeft me een slecht gevoel. De hoofdrolspelers zijn werkelijk allemaal zeer goed en vooral de youngsters stelen de show ( na ja show).

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Na al deze lovende kritiek ga ik nu de film eens kijken. Ben benieuwd!

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Pfff... nou .. ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Heb op sommige momenten toch echt de neiging gehad om hem morgen verder te kijken... Ik kan toch zo slecht tegen dit soort films!

Ik heb zelf in Engeland gewoond en hoewel ze daar uiteraard niet zo extreem waren, zijn er idd veel aso jochies die het normaal vinden om agressief te zijn.

Goed, over de film zelf..... Het is een hele goede film die je van begin tot eind blijft boeien. De cast is sterk en leuk dat ik de "gangleader" ken van Skins, waar hij ook al een lul speelt..

Ja hm .. bizarre film. Zeker een must see, maar ik vond Last house on the Left bijvoorbeeld (ook zo'n ergernisfilm) er niks bij.

Je bent dus gewaarschuwd.

note : Ik had vanaf het begin al sympatie voor haar man.. zo'n leuke lieve man. Maargoed. ok.

avatar van Grindpad

Grindpad

avatar van Rephlex

Rephlex

Eindelijk deze film eens bekeken zojuist.
Het verloop van de gebeurtenissen is Murphy's Law in optima forma...
Als ik dan toch een negatief puntje moet noemen, nou ja, twéé dan, is het in de eerste plaats dat de laatste pakweg tien minuten wellicht nét iets té zijn, in die zin dat het mijns inziens ietwat afbreuk doet aan het intrigerend realistische karakter van het plot.
In de tweede plaats is het zo dat ik tijdens het kijken éindelijk eens sympathie ontwikkelde voor de twee protagonisten en dat het dan net in déze film slecht met ze afloopt.
In films zal het me doorgaans worst wezen hoe het afloopt met de hoofdpersonen. Dit wordt mede veroorzaakt door slechte regie en dito acteerwerk.
'Eden Lake' bracht me tot het puntje van de stoel en leverde niet alleen sympathie voor Steve en Jenny op, maar ook nog eens een bloedhekel aan die kinderen en het zooitje ongeregeld dat zich ouders noemt. En dat frustreert, nu zo'n tien minuutjes na de film, nog steeds. Eindelijk hoopte ik eens op een goede afloop voor de slachtoffers en 'instant karma' voor de daders, en dan komt het niet...
Ditmaal is dat dan op een positieve manier te danken aan zowel de regie als de acteerprestaties.
Eenvoudig, maar daardoor zeker niet minder origineel werkje uit de Britse stal van Watkins, die hiermee een erg goed regiedebuut aflevert. 'Eden Lake' is veelbelovend voor toekomstige films van zijn hand, temeer omdat het script ook van zijn hand komt.
Filmisch biedt het een goed uitgebalanceerd geheel van schokkerige, 'realistische' beelden en wijde, helicopter-shots en vloeiende steady-cam beelden. Ook de afwisseling van nachtelijke scènes en die bij daglicht werken erg goed.
Overigens... toen Steve Jenny liet schrikken nadat hij even de tent uit ging, was ik even bang te maken te hebben met de zoveelste thriller waarin de flauwe techniek misbruikt wordt schrikmomenten in te bouwen die uiteindelijk geen bedreiging blijken te herbergen.
Achteraf vind ik het juist tof dat ik hierdoor even op het verkeerde been werd gezet.
Een ijzersterke thriller die ik iedereen kan aanraden!

avatar van Siem Shady

Siem Shady

Grindpad schreef:

zulke extreme tereur uit een behoorlijk onverwachte hoek?

Ja daar heb je gelijk in ja , alleen tja ik weet niet man , het was indd weer eens wat anders maar toch.....prima film verder!

avatar van V.B.

V.B.

Een horrorfilm is vaak horror omdat het naar is. In ieder geval lijkt me dat het idee van een horrorfilm. Helaas heeft de 'gemiddelde' horrorfilm een relatief happy end, waardoor je met een fijn gevoel na de film kunt slapen. Een nare bedoeling in combinatie met goed slapen, gaat niet samen. Heerlijk om weer eens een film te kijken die dat perfect uitvoert.

Nadat onze beste man eens flink bewerkt is, krijg ik persoonlijk toch wel de neiging om wat pedagogische tikken uit te delen. Dit gevoel wordt naarmate de film vordert steeds erger, totdat hij afgelopen is en je met een onvoldaan gevoel toch een sensationele 90 minuten hebt beleefd, waarbij je, zoals het hoort bij horror, met een naar gevoel achterblijft. Dit in combinatie met een goede cast, niet te originele, doch leuke setting en een duistere sfeer, zorgt voor een film die ik niet snel zal vergeten.

avatar van Rosicky

Rosicky

Sfeervolle, nare Britse horror. Michael Fassbender kende ik van Inglourious Basterds en dat is dan ook de voornaamste reden dat ik deze film ben gaan kijken. De film is lekker duister, heeft de nodige gore en is bij vlagen erg spannend. Minpunten zijn dat het allemaal niet te origineel is en vooral dat een bevredigend einde uitblijft. Dat wil voor mij niet zeggen dat alle boefjes dood zijn en de hoofdrolspelers vrolijk doorleven, maar dit einde geeft voor mij gewoon geen voldoening.

avatar van Cupido

Cupido

• 1911 stemmen

De film is niet al te subtiel in het duidelijk maken dat de Britse onderklasse een heropvoeding nodig heeft en dat de appel niet ver van de boom valt. Verder zijn sommige acties van de personages nogal ongeloofwaardig en de toevalligheden er soms net wat te over. Dat neemt verder niet weg dat Eden Lake hard en compromisloos is wat betreft haar fatalistische uitgangspunt, een bijna ondraaglijke naargeestigheid uitdraagt en fantastisch acteerwerk bevat van vrijwel de gehele cast (al zijn we dat laatste natuurlijk wel gewend van de Britten).

GrindpadSiem Shady schreef:

zulke extreme tereur uit een behoorlijk onverwachte hoek?

Dat vond ik juist ook de film zo belachelijk maken.

Aan de andere kant geeft dat gezien de reacties over deze film hier wel de angst (voor van alles en nog wat) van de gemiddelde mens tegenwoordig weer...

avatar van Elineloves

Elineloves

die geef je toch een keer een stevige rotschop?! en zonder eten naar bed hoppa

Haha, ik zou het jou wel eens willen zien doen, als jij een paar van die kids thuis of in jouw omgeving had rondlopen.

Elineloves schreef:

Ik heb in een wijk gewoond waar heel erg veel van dat 'soort' kinderen/pubers rondhingen en overlast veroorzaakten. De politie bellen heeft geen nut, die komen gewoonweg niet, dus werd er regelmatig door omwonenden zelf actie ondernomen. Je zag daar dus ook duidelijk een soort van scheiding tussen 2 soorten omwonenden; de genen die er op af stapten en er wat aan probeerden te doen en de genen die niet wisten hoe snel ze naar binnen moesten om hun deur met extra sloten zo snel mogelijk dicht te doen. Dit is een steeds groter probleem aan het worden in veel wijken en steden. Politie zou meer en harder moeten optreden en hierbij OOK de ouders aanpakken, die laten de jeugd maar al te vaak begaan.

avatar van JohnnyRehab

JohnnyRehab

Spannende film, je zit steeds op t puntje van je stoel. Naar einde, goed gekozen, niet zo'n slappe hap Hollywood ending. Soms een paar ongeloofwaardige momenten waardoor de film net niet perfect is.
Sommigen van de kinderen zijn erg jong, waardoor je gaat denken dat je ze eigenlijk makkelijk aan kan. En het deel waarin zij haar eigen voet doorboort en vervolgens er aan de bovenkant weer uithaalt..... beetje jammer, maar t zal wel bij de gore horen van de film. Voor de rest echt n aanrader!

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Heel leuk en origineel concept. Een stelletje kinderen dat een paar lastigvalt. In het begin valt het nog wel mee, maar hoe verder de film vordert hoe grimmiger het wordt.

Zat continue in spanning over wat de volgende 'stap' van die jongeren zou zijn.

JohnnyRehab schreef:
Soms een paar ongeloofwaardige momenten waardoor de film net niet perfect is.
Sommigen van de kinderen zijn erg jong, waardoor je gaat denken dat je ze eigenlijk makkelijk aan kan. .
En die domme doos is notabene nog lerares ook! En dan vinden mensen het raar dat het zo slecht gesteld is met het onderwijs de laatste jaren! De kinderen lopen gewoon over de leraren heen...

avatar van Noodless

Noodless

"Thorak schreef :

en over de ouders zou je dan ook kunnen zeggen, maar beide uitspraken zijn " te " geformuleerd en doet ieder in zijn context onrecht aan.

avatar van Creasy_Bear

Creasy_Bear

Stom stom stom, als haar vriendje zegt haal hulp, gaat ze er eerst een nachtje rustig over slapen. Zo zaten er meer ergernissen in deze film voor mij.