Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Italiaans, Mandarijn en Frans
Releasedatum: 29 januari 2009
Bekijk via CineMember
Plot Gomorra
Macht, geld en bloed: dat zijn de dingen waar de inwoners van de provincies Napels en Caserta elke dag mee worden geconfronteerd. Ze hebben haast geen keus en zijn altijd gedwongen de regels van het 'systeem' te gehoorzamen, de Camorra. Slechts enkele gelukkigen kunnen aan een normaal leven denken. Vijf verhalen worden in deze gewelddadige setting met elkaar verweven.
Franco
Ciro
Boxer
Roberto
KYUSS
sorry hoor maar ik vindt het nogal een bout film !
er is nauwlijks een touw aan vast te knopen vooral in het eerste uur!
heb hem toch af gekeken maar had hem liever na een uur afgezet !
zonde van mn tijd geweest....
Keutul
Iemand een lijstje waar deze film zoal draait? (Den Haag/Delft/Rotterdam? Kan zo gauw niks vinden)
In Utrecht draait ie in 2 filmhuizen: 't Hoogt en Louis Hartlooper Complex
timbo_
Potentiële kijkers van deze film raadt ik dan ook aan om niet af te gaan op deze 'ervaringsdeskundigen' maar gewoon te gaan kijken en hopelijk te genieten van goede cinematografie
Dan kunnen ze ook de 90 % van de positieve stemmers negeren want die roemen het realisme juist. Verder kun je natuurlijk wel degelijk door te lezen en research te plegen een gefundeerde mening geven over het realiteitsgehalte van de film. Hoef je echt niet voor in Napoli te zijn geweest.
speranza
sorry hoor maar ik vindt het nogal een bout film !
er is nauwlijks een touw aan vast te knopen vooral in het eerste uur!
heb hem toch af gekeken maar had hem liever na een uur afgezet !
zonde van mn tijd geweest....
timbo_
De openingsscene verraste me nochtans in positieve zin de rest van de film was echter een flinke teleurstelling. Niet dat Gomorra zo slechts is hoor maar had er gewoon meer van verwacht. Probleem van de film zit hem wat mij betreft vooral in de structuur van de film. Ik vind het eigenlijk een beetje los zand. Allemaal afzonderlijke verhalen die weliswaar door elkaar heen lopen maar elkaar zelden raken.
Gevolg is dat het grotere geheel ontbreekt en dat de verschillende verhalen ook echt afzonderlijke verhalen worden. Aangezien die lang niet allemaal even sterk zijn zorgt dit voor flinke kwaliteitsverschillen gedurende de film. Zelf vond ik vooral het gedeelte met de twee jonge jongens bijzonder teleurstellend en bij vlagen zelfs enorm gekunsteld. Het uitproberen van de wapens waarbij er een boot ontploft als negatief hoogtepunt.
Het zijn ook dat soort scenes waardoor ik het neo-neo realisme (leuk gevonden) van Mug niet echt herken in de film. Gomorra is wat mij betreft een zeer wisselend werkje dat bij vlagen bijzonder goed te doen is maar bij vlagen ook ondermaats is. Toch een hele kleine voldoende.
Betamax
Prima film.
Diverse verhaalllijnen door elkaar maar wel sammenhangend.
Erg realistisch.
Montorsi
Wel zo'n beetje wat ik er van verwacht had. Erg beschrijvend, in semi-documentaire stijl, niet erg vlot en één grote sfeerzetting. De buurten van Napels worden geweldig in beeld gebracht en zijn door de film heen eigenlijk wel het meest imponerend. Wat een zooi zeg. De verhalen hadden echter allemaal niets met elkaar te maken, en had ik misschien toch wel liever wat verwevenheid gezien. Niet echt storend overigens, maar de diepgang blijft toch wel vrij vroeg steken.
Blijft er een zeer realistisch en anti-geromantiseerd Camorra-beeld over. De aftiteling vond ik ook zeer geslaagd omdat daarmee nog een versterkt wordt in hoeverre de wereld in de greep is van de Mafia.
hulkio
Prima film met eigenlijk een groot minpunt. Om daar ook maar mee te beginnen, de film is behoorlijk traag en duurt te lang. Op zich is de aanpak (documentaire stijl) prima, maar er hadden zeker wel enkele scènes weggelaten kunnen worden, twee uur en twintig minuten was iets te veel van het goede. Wat men verder wel erg goed doet is het belichten van een aantal van de takken van de maffia, van het handelen in drugs tot het namaken van designkleding. Het acteerwerk is ook prima en visueel is het ook allemaal dik in orde. De rauwe aanpak waarbij men dicht op de personages zit draagt bij aan het realisme. Niet iedereen kon de film waarderen trouwens, liepen vrij veel mensen weg tijdens de film. Denk dat ik het boek ook maar eens ga lezen aangezien dat nog heel wat meer verhaallijnen bevat.
PaulieWalnuts
Qua realitiet bedoel je dan? Ja, wie weet. Maar als film zijn die namen (en dan de eerste twee vooral: Goodfellas & GF) toch echt stukken beter. Gomorra is underground, bibberende camera en weinig bijzondere shots. Maar realisitsch is het zeker. Probleem vond ik alleen dat de film te veel inkakmomenten had en erg moeizaam op gang kwam. Maar het is mooi zo'n film uit Italië te zien komen.
Ik blijf me soms verbazen over wat mensen trage films vinden. Ik vond dit een film met een hoog tempo die omvloog eerlijk gezegd. Maar dat zal wel te maken hebben met de verhouding tussen wat mensen gewend zijn en het tempo in deze film.
Crook
Zeer realistisch beeld van de uitdrukkelijke aanwezigheid van de maffia in Napels, de constante onderdrukking en machteloosheid van het volk staan hier centraal in. Ook de bijna onmogelijke opgave om uit dit wereldje te stappen speelt hierin mee. Verwacht geen hollywood achtige taferelen met heroïsche eindbazen, eindeloze schietscenes en opgehemelde drugsbaronnen zoals bij films als scarface (wat vergeleken met dit wel een sprookje lijkt), maar verwacht een realistische, bijna documentaire blik op de manier waarop deze mensen in het echte leven om moeten gaan met deze omstandigheden.
Montorsi
Tempo, ja in zekere zin zit er best tempo in, alleen de ontwikkelingen vind ik niet bijster vlot. Het is ook niet direct een kritiek overigens.
ohkino
Best interessante film. Biedt een aardig inkijkje hoe het er in het keiharde mafiawereldje waarschijnlijk aan toegaat. Een inderdaad documentaire blik, met realistische personages, rauw en zonder mededogen, meestal prooi en weinigen die ontkomen.
SanneW
Om eerlijk te zijn vond ik hem heel saai. Opzich zit de verhaal goed in elkaar, maar ik vond het saai en ben na één uur weggelopen. Weglopen doe ik echt nooit. Het schijnt dat die richting het tweede uur pas met de actie aankomt zetten.
Ik vind het jammer, de trailer zag er zo veelbelovend uit.
Redlop
De maffia maar dan ontdaan van alle valse romantiek. Behoorlijk verontrustend in de wetenschap dat hun macht zich wereldwijd heeft vertakt.
triqo
Ik vind het jammer, de trailer zag er zo veelbelovend uit.
1 tip -->> Ga niet naar elke film met dezelfde instelling!
Het gaat bij deze halve docu helemaal NIET om het verhaal.
Een film hoeft niet altijd een verhaal/rode draad te hebben om goed te zijn. Een regisseur kan ook iets duidelijk willen maken/iets willen overbrengen!
Vond dit wel aardig, duurde voor mijn gevoel te lang maar het is duidelijk wat de regisseur wilde laten zien
Mooi in beeld gebracht, de moeite waard.
eduard
Het was een zware teleurstellende film die meer als documentaire gezien kan worden dan film. Je krijgt met niemand een band en het is net zo saai als het echte leven in een crimineel millieu.
Geef mij toch maar films als de Godfather of Heat want dat zijn echte meesterstukjes waar je met iedereen een band krijgt.
ik geef hier de slechts 2 sterren voor.
Redlop
...het is net zo saai als het echte leven in een crimineel millieu...
Lijkt me ook erg saai inderdaad.
Montorsi
Als je dat vindt, maar wat is daar precies mis mee? Gomorra heeft inderdaad een semi-docu stijl, in mijn ogen goed gekozen als je een reeel beeld wil geven van de Camorra. De klassieke misdaadfilms die je noemt zijn duidelijk veel meer geromantiseerd en niet voor niks is de regie ook volledig anders.
triqo
Probleem is (helaas) dat teveel mensen toch een film blijven zien als iets wat een rode draad/verhaal moet hebben om goed te zijn want ja anders is het geen film....
Ik vind bij deze film gewoon dat de regisseur geslaagd is met wat hij neer wilde zetten en laten zien, mensen die een over-the-top scarface spektakel verwachten komen van een koude kermis thuis jammer dan.
Raffael77
Het is geen probleem maar juist goed om zo'h film te maken. Geeft het eindelijk eens het echte beeld van Maffia aan.
Wat ik jammer vind is dat mense veel te vaak vergelijkingen maken met andere films en in dit geval Maffia films.
De manier zoals je het schrijft geeft het idee dat jij er ook zo over denkt en dat is jammer. Filmhuis films hebben altijd al een achterstand gehad in vergelijking met Hollywood films.
Maar vaak zijn juist die films goed ookal zit er niet zo geldkanon bij om flitsende films te maken.
Wat wel jammer is aan deze film is dat het alleen het deel laat zien van de laagste tak van Camorra. De hogere takken in het systeem zijn bewust weggelaten om zelf niet het doelwit te worden zoals de schrijver van het boek.
Die alle details uitgewerkt heeft.
Mai*
Wat een slechte film zeg!
Na een half uur kijken snapte ik nog geen aars van de film en ben naar bed gegaan...
Ik dacht nog..het verhaal komt wel, maar het kwam er echt niet. Het sloeg nergens op.
Nou moet ik eerlijk zijn dat ik zelf niet zo van dat soort films houd, maar goed, alles moet een kans hebben. Nou ik heb het geweten...doei zaterdag avond!!
05. Meer is het niet waard!
Crook
Wat een slechte film zeg!
05. Meer is het niet waard!
Nou als je maar een half uur hebt gekeken moet je niet stemmen.
Denk ook niet dat de regisseur de film heeft gemaakt voor mensen jij, die de schoonheid van dit soort cinema niet kunnen waarderen..
Redlop
Veel kijkers verwachten een Godfather of een Scarface. Ook de personages in de film zelf verwachten dat van de Gomorra. Een personage noemt zichzelf trots Tony Montana bijvoorbeeld.
De film is een kale schets van de werkelijke wereld achter de maffia. Geen romantiek, maar een piramidevormig sociaal stelsel dat armoedige mensen dwingt tot geweld.
Montorsi
Veel kijkers verwachten een Godfather of een Scarface.
Dat is best wel dom.
Dat was al in het eerste kwartier waarmee de filmmakers meteen lieten zien dat deze film alles behalve een film als Scarface zou worden. Goede scene overigens
Eens.
LeevanCleef
Wat een ongelofelijke tegenvaller!
Het verhaal was traag, maar dat diende totaal geen doel. In geen van de drie verhalen zat een ontwikkeling, daardoor bleven de personages plat voelen en kon ik me totaal niet identificeren met een van de personages in de film.
Misschien was dit wel wat geweest als de regisseur hier een mini-serie van gemaakt had..
Apster
Rommelig. Na dik een half uur is het gewoon vervelend, als het van de hak op de tak springt en je je afvraagt wie dat ene personage ook alweer was. De sfeerschets van het keiharde wereldje is wel goed in beeld gebracht, maar heeft dus nul waarde als je geen moer geeft om de personages.
bloodysjaak
Vond het een hele saaie film. Gelukkig crashte de laptop halverwege, anders had ik nog meer tijd verspilt aan kijken van deze film.
Co Jackso
- 21924 berichten
Best een goede film, maar absoluut geen meesterwerk. Ik deel daarbij de kritiek van anderen. De verhalen verschillen wat mij betreft teveel van elkaar, waardoor een groter geheel totaal ontbreekt. Ook zijn niet alle verhalen even interessant.
Naast deze kritiek vond ik het camerawerk ook maar matig. Positief ben ik over het acteerwerk en ook over de ambitie die dit project uitstraalt. Uiteindelijk wordt het hoge niveau van voorgangers als Cidade de Deus nooit gehaald, maar een aardige poging is het zeker.

Sciencefictionfilm 'Bølgen' met Kristoffer Joner is zondag te bekijken op televisie

'Derry Girls'-bedenker terug op Netflix met nieuwe komedieserie

Disney+ onthult releasedatum voor tweede seizoen van bejubelde dramaserie 'Rivals'

‘Marty Supreme’ breekt record: succesvolste A24-film ooit wereldwijd

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo