• 8.764.891 stemmen

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Il Postino

"Dreams do come true."

De schuchtere visserszoon Mario (Troisi) woont op het eiland waar dichter Pablo Neruda (Noiret) zijn toevlucht zoekt. De eilandbewoners reageren enthousiast op Neruda's komst en onthalen hem als een ware volksheld. Als het plaatselijke postkantoor de stapels brieven voor Neruda niet meer kan verwerken, krijgt Mario de eervolle taak om de brieven te bezorgen. Elke dag fietst de trouwe Mario naar het afgelegen huis van Neruda. Het valt de postbezorger op dat de stapels brieven bijna uitsluitend van vrouwen afkomstig zijn. Hij denkt dat Neruda voor vrouwen aantrekkelijk is vanwege zijn poëzie en daarom vraagt Mario hem op een dag hoe hij dichter kan worden. Neruda reageert aanvankelijk koel en afstandelijk, maar Mario blijft doorvragen. Gaandeweg groeien de twee tegenpolen naar elkaar toe.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van bloepie

bloepie

een juweeltje!

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Reclame voor poëzie deze film met een lief verhaal die rustig voortkabbelt.

Over adoratie, vriendschap, romantiek, verwachtingen en teleurstellingen.

De melancholische soundtrack past er perfect bij en de mooie beelden van het Italiaanse zeelandschap brengt je echt in vakantiestemming.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Geen slechte film, maar echt mooifilmerij is het nu ook weer niet. Het zijn telkens dezelfde vier of vijf decors die je te zien krijgt : de villa van Neruda, het dorpscafeetje, enkele kiezelstranden, het postkantoor... Niet dat de film daardoor niet mooi is, maar smachten naar Italië zat er voor mij niet in. Typisch Italiaanse film over poëzie, "amore" en een bevreemdende vriendschap tussen een doodeenvoudige visserszoon (er lijkt mentaal iets aan te schorten) en de verbande Chileense intellectueel, dichter en politicus Pablo Neruda. Het contrast kan niet groter, en toch ontwikkelt zich een gemeende vriendschap waarbij deze twee uitersten elkaar vinden in hun liefde voor de eenvoud van het leven. De film krijgt ook een politieke dimensie (zoals vaak in Italiaanse films) met de opkomst van het communisme en een tragische wending. Zeker te genieten maar een Italiaanse topper vond ik dit niet.

avatar van david bohm

david bohm

Mooie film met een aandoenlijke hoofdpersoon. De schoonheid zit in verscheidene zaken. De simpele manier van leven, het prachtige taalgebruik, het lome verteltempo.

Het einde is wat al te dramatisch als je het mij vraagt.

avatar van CINEMATEKbe

CINEMATEKbe

We spelen de film driemaal in Brussel in november CINEMATEK - Programma - Il postino

avatar van clubsport

clubsport

Aardig maar ook weer niet zo byzonder , hoe beatrice ineens zomaar voor mario valt komt ook niet echt overtuigend uit de verf .

Verder vond ik de politieke verhaallijn die erin verwerkt zat vrij overbodig en soms erg naief overkomend

het had verder in het verhaal net zo goed achterwege gelaten kunnen worden .

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

De eerste helft is prachtig, met een subtiele Troisi, een knap onderkoelde Noiret, en een plot dat zich afwikkelt als een soort sprookje, met de kleine man die zijn dichterlijke gaven ontwikkelt en het mooie meisje dat voor hem valt. Maar halverwege verandert de film van tempo, en dan wordt het contrast opeens schril: de plot zwalkt met zevenmijlslaarzen vooruit, van een zoen tussen Mario en Beatrice springen we ineens naar de ondertrouw, aan de bezwaren van de vinnige tante wordt geen aandacht meer geschonken, de manier waarop Mario aan zijn einde komt komt nogal uit de lucht vallen en slaat voor mij als een tang op een varken, en ik weet niet of ik de laatste scène met Neruda op het strand betekenisvol kan noemen (is die bedoeld om aan te geven dat hij pas dank zij de geluidsopnamen van Mario beseft hoe gelukkig hij op dit eiland was?). Ook rare plotelementjes: ik kan me niet voorstellen dat er geen tientallen geile mannen om Beatrice heen zwermen, en tante vindt het niet goed dat haar nichtje met een aspirant-dichter praat maar wèl dat ze rondloopt met een décolleté waar je u tegen zegt. Het zijn dit soort momenten die me uit de film halen en die de ontroering ondermijnen.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Kan me grotendeels vinden in bovenstaande mening. Een zeer degelijke film waar ik graag naar gekeken heb. Maar voor mij heeft hij niet de status van klassieker die hij hier en daar wel verworven heeft. In dat opzicht lagen de verwachtingen vrij hoog en viel hij dus een beetje tegen.

Pablo Neruda heeft een wat mythische status bij de bewoners wanneer hij neerstrijkt op het Italiaanse eiland nadat hij verbannen is uit Chili. De locaties op de eilanden Salina en Procida zijn idyllisch en haast even poëtisch als de gedichten van Neruda zelf. Ook de vriendschap met de postbode Mario is innemend.

Het plotverloop daarentegen verloopt met horten en stoten. De verliefdheid op de lokale schone Béatrice neemt wat bokkensprongen en wordt weinig uitgediept. Soms wat slordig en rommelig al maakten de contacten tussen Maria en Neruda veel goed. De sfeer van Zuid-Italië komt mede door de muziek goed tot uiting. En met een dichter en aspirant-dichter zit je natuurlijk goed met enkele goede dialogen of quotes. Erg fijn om eens gezien te hebben, maar niet het meesterwerk dat ik dacht te aanschouwen.