menu

Il Postino (1994)

mijn stem
3,67 (523)
523 stemmen

Italië / Frankrijk / België
Drama / Romantiek
108 minuten

geregisseerd door Michael Radford
met Massimo Troisi, Philippe Noiret en Maria Grazia Cucinotta

De schuchtere visserszoon Mario (Troisi) woont op het eiland waar dichter Pablo Neruda (Noiret) zijn toevlucht zoekt. De eilandbewoners reageren enthousiast op Neruda's komst en onthalen hem als een ware volksheld. Als het plaatselijke postkantoor de stapels brieven voor Neruda niet meer kan verwerken, krijgt Mario de eervolle taak om de brieven te bezorgen. Elke dag fietst de trouwe Mario naar het afgelegen huis van Neruda. Het valt de postbezorger op dat de stapels brieven bijna uitsluitend van vrouwen afkomstig zijn. Hij denkt dat Neruda voor vrouwen aantrekkelijk is vanwege zijn poëzie en daarom vraagt Mario hem op een dag hoe hij dichter kan worden. Neruda reageert aanvankelijk koel en afstandelijk, maar Mario blijft doorvragen. Gaandeweg groeien de twee tegenpolen naar elkaar toe.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=SgbbmwHpoAA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
een juweeltje!

avatar van Flat Eric
3,0
Reclame voor poëzie deze film met een lief verhaal die rustig voortkabbelt.
Over adoratie, vriendschap, romantiek, verwachtingen en teleurstellingen.
De melancholische soundtrack past er perfect bij en de mooie beelden van het Italiaanse zeelandschap brengt je echt in vakantiestemming.

avatar van Filmkriebel
3,0
Geen slechte film, maar echt mooifilmerij is het nu ook weer niet. Het zijn telkens dezelfde vier of vijf decors die je te zien krijgt : de villa van Neruda, het dorpscafeetje, enkele kiezelstranden, het postkantoor... Niet dat de film daardoor niet mooi is, maar smachten naar Italië zat er voor mij niet in. Typisch Italiaanse film over poëzie, "amore" en een bevreemdende vriendschap tussen een doodeenvoudige visserszoon (er lijkt mentaal iets aan te schorten) en de verbande Chileense intellectueel, dichter en politicus Pablo Neruda. Het contrast kan niet groter, en toch ontwikkelt zich een gemeende vriendschap waarbij deze twee uitersten elkaar vinden in hun liefde voor de eenvoud van het leven. De film krijgt ook een politieke dimensie (zoals vaak in Italiaanse films) met de opkomst van het communisme en een tragische wending. Zeker te genieten maar een Italiaanse topper vond ik dit niet.

avatar van david bohm
4,0
Mooie film met een aandoenlijke hoofdpersoon. De schoonheid zit in verscheidene zaken. De simpele manier van leven, het prachtige taalgebruik, het lome verteltempo.
Het einde is wat al te dramatisch als je het mij vraagt.

avatar van CINEMATEKbe
We spelen de film driemaal in Brussel in november CINEMATEK - Programma - Il postino

avatar van clubsport
3,0
Aardig maar ook weer niet zo byzonder , hoe beatrice ineens zomaar voor mario valt komt ook niet echt overtuigend uit de verf .
Verder vond ik de politieke verhaallijn die erin verwerkt zat vrij overbodig en soms erg naief overkomend
het had verder in het verhaal net zo goed achterwege gelaten kunnen worden .

avatar van Roger Thornhill
3,0
De eerste helft is prachtig, met een subtiele Troisi, een knap onderkoelde Noiret, en een plot dat zich afwikkelt als een soort sprookje, met de kleine man die zijn dichterlijke gaven ontwikkelt en het mooie meisje dat voor hem valt. Maar halverwege verandert de film van tempo, en dan wordt het contrast opeens schril: de plot zwalkt met zevenmijlslaarzen vooruit, van een zoen tussen Mario en Beatrice springen we ineens naar de ondertrouw, aan de bezwaren van de vinnige tante wordt geen aandacht meer geschonken, de manier waarop Mario aan zijn einde komt komt nogal uit de lucht vallen en slaat voor mij als een tang op een varken, en ik weet niet of ik de laatste scène met Neruda op het strand betekenisvol kan noemen (is die bedoeld om aan te geven dat hij pas dank zij de geluidsopnamen van Mario beseft hoe gelukkig hij op dit eiland was?). Ook rare plotelementjes: ik kan me niet voorstellen dat er geen tientallen geile mannen om Beatrice heen zwermen, en tante vindt het niet goed dat haar nichtje met een aspirant-dichter praat maar wèl dat ze rondloopt met een décolleté waar je u tegen zegt. Het zijn dit soort momenten die me uit de film halen en die de ontroering ondermijnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:37 uur

geplaatst: vandaag om 02:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.