Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Italiaans, Mandarijn en Frans
Releasedatum: 29 januari 2009
Bekijk via CineMember
Plot Gomorra
Macht, geld en bloed: dat zijn de dingen waar de inwoners van de provincies Napels en Caserta elke dag mee worden geconfronteerd. Ze hebben haast geen keus en zijn altijd gedwongen de regels van het 'systeem' te gehoorzamen, de Camorra. Slechts enkele gelukkigen kunnen aan een normaal leven denken. Vijf verhalen worden in deze gewelddadige setting met elkaar verweven.
Franco
Ciro
Boxer
Roberto
montebanovic
Na het lezen van het (boeiende) boek, was ik erg benieuwd naar de film. Ben al jaren geinteresseerd in de Italiaanse maffia en de feiten die zich in het boek opstapelen deden mijn interesse alleen maar vergroten.
Het sombere beeld dat wordt geschetst door de schrijver (Saviano) vind ik erg goed verfilmd. Zo komt het flatgebouw precies overeen als het echte, deprimerende gebouw in Secondigliano, Napels. Ook de personages zijn rauw en echt, geen greintje romantiek komt erin voor. Iets wat door de vele zogenaamde "maffiafilms" vaak net iets te rooskleurig wordt neergezet. In de film voel je de kansloosheid en pijn. Dit is een geweldige vertolking van het echte leven.
De manier van filmen vind ik ook perfect. Het is een soort documentaire stijl (lijkt wat op Amores Perros) wat de rauwheid en echtheid helemaal ten goede komt. Ook de opzet vind ik knap. Eigenlijk is er niet 1 hoofdpersoon, het is een kijkje in het leven van 4 of 5 verschillende mensen, allemaal verstrengeld in de tentakels van de Gomorra (de meest geweldadigste en succesvolste bende ter wereld).
Een geweldig portret, met aanstekelijke Napolitaanse liefdesliedjes en Italo house, maar ook klassiekers van Nino D'Angelo ("O' schiavo e o' re").
Voor mensen die Hollywood films over misdaad gewent zijn komt dit misschien niet goed over, toch is dit een betere verfilming van de werkelijkheid dan gedrochten als bijvoorbeeld American Gangster.
coldheaven
Aardig Misdaad Drama dat op een langzaam, maar passend tempo de verhalen verteld van mensen uit de Italiaanse ghetto. De één wil het maken in de onderwereld, de ander probeert zijn brood eerlijk te verdienen maar moet vrezen voor z'n of haar leven.
Verwacht geen nieuwe Godfather, maar een (volgens mij) vrij realistisch beeld van het harde leven in Napels en Caserta.
lanlan
Mensen die een film ala Scarface of the Godfather verwachten kunnen deze beter niet zien en wachten tot er weer een Hollywood film over de maffia wordt gemaakt.
Dit is een film die je het best kunt vergelijken(voor zover dat mogelijk is) met Cidade dos Homens. Een film die het leven laat zien van verschillende mensen in zo'n wijk, en de directe danwel indirecte banden met de maffia.
voomzap
Wel grappig om te zien dat veel mensen die hun vertier vooral aan de oppervlakte zoeken hier naar kijken hehe.
Ik ben beniewd geworden en ga hem spoedig zelf zien.
Enigszins origineel drama dat een realistisch ogend kijkje gunt in een maffia-gemeenschap. De acteerprestaties zijn vaak sterk, maar de vele zijplotjes zijn niet allemaal even boeiend. Ook is de film ietwat rommelig. Redelijk.
coldheaven
Die uitspraak moet je mij toch eens even uitleggen
joepp
Als ik de comments lees, houden de meeste moviemeterleden dus blijkbaar van neppe hollywood'maffia'-films met veel boempats. Maffia is trouwens niet eens de goede term, het is gewoon Gomorra. De maffia is Siciliaans en is een Amerikaanse term geworden, waarschijnlijk door de velen Sicilianen die zich zijn gaan vestigen in de VS. Verder is de Gomorra uitgegroeid tot de meest gevaarlijke en grootste soort van Italië, op dit moment erger dan de maffia uit Sicilië. In Napels en de streken daar omheen heeft de Gomorra bijna alles in handen en daar wordt dan een realistische film over gemaakt (de gene die het boek schreef wordt nu btw continu onder bewaking gehouden, omdat ie anders wordt neergeknald, dat zegt wel wat) en die wordt dan best slecht gewaardeerd? Dan weet je gewoon niet waar je naar gaat kijken....
hawkins
Gomorra: een soort Godfather in de tegenwoordige tijd zonder al het romantische gedoe. Zeer fascinerend en waarheidsgetrouw (wat een afschuwelijk, bikkelhard en meedogenloos wereldje is het toch eigenlijk), maar hierdoor is dit dan ook helaas een stuk minder vermakelijk dan bijvoorbeeld een Godfather.
B.A.
Tja.
Klagen over "neppe hollywood'maffia'-films met veel boempats" (sic) en dan Pulp Fiction als favoriete film noemen.
Mensen de les willen lezen over de maffia en dan de term Gomorra gebruiken terwijl Camorra bedoeld wordt.
Je kunt jezelf belachelijker maken, maar het wordt moeilijk
Ik heb overigens het boek al een tijdje geleden gelezen en weet vrij veel over dit soort zaken. Desondanks is zelfs voor mij de film moeilijk te volgen soms: het verhaal van de kleermaker leek me behoorlijk duister voor iemand die het boek niet had gelezen.
En dat is dan dus gewoon een slecht verteld verhaal, meer kan ik er niet van maken.
Anderzijds schetst de film een behoorlijk accuraat en droog beeld van de treurige dagelijkse realiteit. Het deed me soms denken aan 'the Wire', ook zo'n realistisch ghetto-verhaal vol drugs en verloedering.
Inderdaad haast documentaire-achtig in zijn aanpak is dit een rauwe en van alle franje ontdane misdaadfilm. Helaas betekent dit ook dat geen enkel personage houvast biedt. Iedereen is fout; het maakt eigenlijk niet uit wie eraan gaat, het doet je toch niets. Dat is natuurlijk het risico van een dergelijke aanpak en toegegeven, de film is knap gemaakt, maar de naturel cameravoering met zijn minutenlange shots waarin feitelijk weinig gebeurd is niet echt mijn ding. Geweld barst abrupt los en is ook abrupt weer afgelopen, zoals dat gaat in realiteit, maar ik zie toch liever een enigzins geromantiseerd beeld, compleet met spanningsopbouw. Een arthouse-versie van The Sopranos, derhalve, of Goodfellas als Gus Van Sant de regie had gedaan.
Hoezo?
Raffael77
Dit is inderdaad voor mij het best overkomende Gomorra(Maffia) film ooit. De werkelijkheid van deze film is dat het alleen maar treurig is. Goed camera werk en prima acteer werk.
Zoals een paar al zeiden. Het is een film die je een kijkje geeft in het echte maffia leven zonder romantisch gedoe zoals bij Godfather reeks. De mensen die dat soort films voorrang geven hebben dus geen flauw idee wat er zich afspeeld in het echte maffia leven. Leuk vond ik wel dat er Napolitaans gesproken wordt.
Gomorra is en blijft tot nu toe de meest gevaarlijke en gewelddadige in zijn soort.
Tot slot:
Rauw materiaal in docu stijl die je doet huiveren zonder romantisch gedoe waar menig neppe maffia film een puntje aan kan zuigen.
Godfather, Goodfellas, Scarface en soort gelijken zijn kinderfilms vergeleken met GOMORRA.
Koekebakker
De European Film Awards 2008 zijn zaterdagavond uitgereikt in Kopenhagen. Grote winnaar van de avond was de film Gomorra van de Italiaanse regisseur Matteo Garrone. De anti-maffiafilm won onder meer de prijzen voor beste film, beste regisseur en beste acteur.
mrhanky
Tot slot:
Wat hij zegt
De schrijver van het boek zit op dit moment trouwens ondergedoken, hij wordt namelijk gezocht door de mafia.
speters86
Wie van een eentonige film houdt moet deze film zien,
het is allemaal hetzelfde en een echt verhaal zit er niet in, jammer, volgende x beter..
speranza
Adrenal
Ik denk dat Raffael dat eerder als compliment bedoelde (de anderen zijn kinderfilms, Gomorra niet).
kikujiro
Je vergelijkt appels met peren: de enige overeenkomst tussen Goodfellas/The Godfather en Gomorra is dat het over de georganiseerde misdaad gaat.
Alleen hebben films als Goodfellas en Scarface als doel om de kijker een vermakelijke avond te bezorgen, vol met spektakel en expliciet geweld, terwijl Gomorra vooral op docu-achtige wijze een realistisch kijkje in de keuken van de Gomorra probeert te geven.
voomzap
Die uitspraak moet je mij toch eens even uitleggen
Ik bedoel dat veel mensen die normaal niet naar realistische, op onderzoek gebaseerde en diepzinnige films kijken nu opeens wél deze film willen zien. Helaas om de verkeerde redenen: Door het ontwikkelen van een romantische beeld over de mafia en haar praktijken. Vervolgens voldoet de waarheid niet aan dat romantische beeld. De film uitzetten of tijdens het kijken louter zoeken naar aanknopinsgpunten met de opgedane beeldvorming is dan het resultaat. Kop in het zand steken dus.
Er zijn veel jongeren die een poster van Scarface boven hun bed hebben hangen en gedragingen overnemen uit mafia-films. Hoort bij de groei naar een eigen identiteit en volwassenheid uiteraard, hier hoeft niets mis mee te zijn (mits er geen ontwikkelingsstoornis optreedt) en veel van hen weten ook echt wel dat het 'maar een geromatiseerde film' is.
Wat toch wel zonde is, naar mijn mening: Sommigen van hen willen niet leren van films als deze. Lessen zijn o.a. dat loyaliteit en eergevoel geen rol speelt in de uit losers en sloebers bestaande 'georganiseerde misdaad'. De werkelijkheid wordt door sommigen liever niet gezien. sterker nog: Het wordt dan soms ontkent en zelfs afgezeken.
Hankieh
Krijg net de mail van Cinema Link.
Deze film word het dus. Betekend dat nu dat wij straks met zo'n duizend gasten daar zitten??
Respekked
Zojuist in de sneak in Lux gezien, daar gaat mij CineLink prijs
Wat een lange zit. Een verhaal zonder kop, middenstuk of staart en 5 hoofdlijnen waartussen telkens gewisseld wordt. Gomorra lijkt een waarheidsgetrouwe schets te zijn van het gangster/maffia leven in en rond Napels. In die zin indrukwekkend, dat het daar zo'n bende is. Anderzijds is 135 minuten veel te lang. Wat het begin laat zien, wordt ook aan het eind getoond. Een doffe, zweterige ellende met veel moorden.
Miiinchia
Ik lees dat veel mensen het een slechte maffiafilm vinden. En dat zou het ook zeker zijn. Maar dit is geen gangster-film of maffia-film. Dit is een film over de maffia (of Camorra dan). Je moet deze film ook niet gaan vergelijken met The Godfather of GoodFellas of wat dan ook.
Goede film, niet geweldig, goed.
flore
mooi gefilmd maar een film die mij zelf niet genoeg kon boeien. de beelden zijn mooi geschoten (zorgt voor veel rust in de film). maar de verhalen die verteld worden staan te los van elkaar.
tzan
fantastisch ! en dat zeg ik samen met mijn vrienden hier vanuit napels. Zeer realistische weergave van de dagelijkse gang van zaken.
Zeer realistisch maar met z'n 2 uur kan het nooit een complete weergave zijn. 'Helaas' gaat de werkelijkheid nog veel verder.

De Argentijnse dramafilm 'Goyo' van Marcos Carnavale is een kijktip op Netflix

Waargebeurde misdaadthriller 'City of Lies' met Johnny Depp morgenavond op televisie

Netflix-documentaire 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' wordt na zes jaar weer goed bekeken

'The Investigation of Lucy Letby' goed bekeken op Netflix: Top 10 van dit moment

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Biografie / Drama, 1981