• 9.382.523 stemmen

The Life of David Gale (2003)

Drama / Misdaad | 130 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Kevin Spacey, Kate Winslet en Laura Linney

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 13 maart 2003

Plot The Life of David Gale

"The crime is clear. The truth is not."

De film volgt Dr. David Gale (Kevin Spacey), professor aan de Universiteit van Texas. Gale, een fanatiek tegenstander van de doodstraf, wordt onterecht veroordeeld wegens verkrachting en moord op een mede-activist. Journaliste Bitsey Bloom (Kate Winslet) probeert het verhaal achter de misdaad van Gale te achterhalen.

David Gale

Nico the Goth Girl

Barbara Kreuster

Joe Mullarkey

Hectometerpaal

Ja wat dat betreft hebben we gewoon een verschillende stem-strategie. Ik vind 0,5 pas echt geschikt voor het laagste van het laagste. Andere mensen smijten al met een 0,5 als het plot hen niet zint. Erg vreemd want je kunt niet voor niets kiezen uit een cijfer TUSSEN 0,5 en 5 sterren. Dus niet 0,5 OF 5

avatar van Grindhouse

Grindhouse

Een 0,5 is ook het laagste van het laagste. Heb ik dat ergens tegengesproken? Ik denk dat als je mijn stemmenlijst (en die van Ramon) bekijkt, je wel zult zien dat 95% van de stemmen tussen de 0,5 en de 5 zit, dus reageer even normaal aub.

Grindhouse schreef:

Ja we dwalen helemaal af hier ik weet het....

Maar wat is er niet normaal aan mijn reactie? Juist jou ontbreekt het volgens mij aan subtiliteit. Je begint al meteen mijn reactie vreselijk arrogant te noemen....

Probeer anders eens Decafé....wordt je wat rustiger van......

Ramon K

Mja wel sneu zo'n proteststemmer....Het beste is meestal om ze geen aandacht te schenken.

Waarom ga je niet in op de plot? Of op mijn uitleg? Iedereen die mijn post boven kan (of in ieder geval 'probeert') te volgen zou zich voor moeten kunnen stellen dat er iets flink fout zit in 't plan van Spacey. Als je je dan realiseert dat Spacey ook nog eens een professor aan de universiteit is dan begint de film ridicuul te worden. De oversentimentele muziek knaagt dan nog harder, huilbuien en emoties van personages doen je helemaal niets meer en een tirade van Spacey naar een pro-doodstraf gast toe die enkel 'oog om oog, tand om tand' kan roepen mist dan zoveel nuance dat je het liefst de afstandsbediening naar de TV wilt gooien. Ik geef hier echt goede argumenten.

En ipv op de plot in te gaan krijg je flauwe verwijten, of je krijgt te horen dat de 'twist op het einde zo verrassend is'. Zoals ik in een ander topic onlangs al vermeld heb: wordt er ook nog ooit nagedacht over de geldigheid van of logica achter zo'n eindtwist? Of wordt dat maar klakkeloos aangenomen onder het mom van 'Surprise, surprise... het onverwachte is de mooiste prijs!'? Blijkbaar wel.

Ik vind 0,5 pas echt geschikt voor het laagste van het laagste.

Ik dus ook! En ik prefereer elke Ernestflick boven dit fiasco.

De hele film roept op drammerige wijze 'anti-doodstraf' , maar de plot haalt zijn eigen boodschap flink onderuit. Dat kun je makkelijk een vreselijke mislukking noemen.

Hectometerpaal

Ja dat heb je nu al een keer of 23 gezegd.....

Zeg, veel succes bij je solitaire kruistocht!

Hectometerpaal schreef:

Ja dat heb je nu al een keer of 23 gezegd.....

Zeg, veel succes bij je solitaire kruistocht!

Dit is toch een discussiesite? Jij quote een reactie van mij en start een discussie en zodra ik dan met argumenten kom, dan knijp je er snel tussenuit. Je hebt inhoudelijk niets te melden blijkt wel en dat is best. Kun je voortaan ook beter je kwetter houden.

Zie mijn vorige reactie

Ramon K schreef:

Maar dat doet de film juist niet. Ga de plot maar na! Justitie maakt namelijk geen fouten in deze film. Justitie hoeft toch geen rekening te houden met zelfmoordenaars die zichzelf vrijwillig proberen te framen? Daar gaat het juist om. De film nekt zichzelf. De geleerde Spacey nekt zichzelf. We mogen er toch vanuit gaan dat veel mensen tegen de doodstraf zijn omdat er onschuldige mensen (totaal ONvrijwillig) op deathrow gezeten hebben? Gale bewijst toch helemaal niets? En hij is toch geen onvrijwillige onschuldige? Hij kijkt zelfs toe hoe zijn beste vriendin en lover in een plastic zak stikt. Net zo onmenselijk als de uitvoerder van de deathpenalty. Hij is verre van onschuldig!

Het enige dat de plot aantoont is dat als je maar hard genoeg je best doet (jezelf met veel planning tot in de kleinste details framen) dat je dan in de gevangenis kan belanden en zelfs de doodstraf kan krijgen. En dat is geen argument tegen de doodstraf. Als Spacey nu IEMAND anders wist te framen (en dan zonder medewerking van die andere en iemand die TOTAAL onschuldig is), dan had je misschien nog een punt

Ik kan me er nog kwaad om maken: wat een kutfilm!

Ja ik weet niet wanneer jij de film hebt uitgezet, maar de justitie maakt wel juist fouten in deze film, alleen komen die nooit aan het ligt voor hun, het gaat er enkel om, om aan te tonen dat iets definitief is gemaakt en niet meer terug gedraait kan worden puur om hiermee de zwakte van het hele systeem bloot te geven.

Ik zou in plaats van al die misplaatste frustratie eens de moeite nemen om het plot beter door te nemen voordat je vroegtijdige en vooral verkeerde conclusies trekt.

Ramon K schreef:

Het lijk mij voor jou een goed idee om een stel mensen bij elkaar te zoeken die er net zo over denken....alle 1 en daarmee dan een soort van anti "The life of David Gale" fanclub oprichten of in elk geval iets waarmee je mening ergens anders kan doordrammen.

Je vind de film kut, daarmee basta, als je niets positiefs te melden hebt dan ben je na 1 post klaar lijkt me, het lijkt me volkomen onnodig om hierover door te blijven bazelen. Je veranderd mijn visie en die van andere hiermee niet dus geeft het gewoon op en laat die 0,5 lekker staan.

Iedereen gelukkig dan, toch?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

puur om hiermee de zwakte van het hele systeem bloot te geven

Maar dat wordt met het plannetje van David Gale dus absoluut niet aangetoond, het enige dat hij bewijst is dat als je heel hard je best doet je onschuldig ter dood veroordeeld kan worden.

Dus dit...

...kan je beter zelf even doen.

Ramon K

3 keer gelezen nu en ik heb nog geen enkel idee wat je hier mee bedoelt. Als je een scheet laat is dat ook definitief. Je moet echt met iets beters komen.

Justitie volgt de sporen, komt geheel terecht bij meneer Gale uit, die vervolgens opzettelijk de waarheid omtrent zijn eigen 'onschuld' verzwijgt. In principe is dat een bekentenis. Alle sporen kloppen, bekentenis erbij... wat doet justitie fout? Moeten die doorzien dat iemand zich vrijwillig en moedwillig op de stoel wil helpen? Welke mafkees wil zoiets nu? Bovendien is Gale schuldig aan hulp bij zelfdoding en schuldig aan puur onmenselijk gedrag: rustig toekijken hoe je beste vriendin in een zak stikt. Mr Gale moet zich schamen! En dan moet je het ergens ook nog gaan koppelen aan een argument tegen de doodstraf.

Leg het me maar uit hoor, ik ben 1 en al oor.

En iedereen die ook maar een beetje waarheid in mijn standpunt ziet, zal ergens moeten toegeven dat dan de hele fundering van de film in elkaar zakt.

Jaja. Bewieroken mag, bekritiseren niet.

Pastichio Rocker

Naar aanleiding van de recente posts heb ik besloten dat dit een ontzettende kutfilm is. Rest me niks anders dan deze film een welverdiende 0,5* te geven!

Wanneer komt 'ie weer op televisie? Heb 'm nog niet gezien.

BoordAppel schreef:

Dus dit...

...kan je beter zelf even doen.

Inderdaad, en daarin ligt de zwakte van het systeem, je kan als onschuldige ter door veroordeeld worden, of je nou wel of niet hard je best hiervoor doet.

Heb de film 2 maal gezien en heb aardig lang samen met andere bij dit verhaal stil gestaan en besproken.
Ik vind mijn conclusie dan ook niet vroegtijdig, laat staan verkeerd, ik staar daar stellig achter.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Maar dat laatste bewijst Gale nu juist niet en daar zou het wel om moeten gaan.

Ramon K

En die laatste zin bepaalt dus wel de geldigheid van je anti-doodstraf statement, of je het nu wilt inzien of niet.

Dan kun je als anti-doodstraf aanhanger de film al de hemel in prijzen op basis van de synopsis:

En ik vermoed dus ook dat zoiets hier gebeurt. Want de hoge score is echt belachelijk. Dan moet je de emotie echt boven de ratio laten uittorenen. Niet erg verder, maar geef het toch op zijn minst toe denk ik dan.

avatar van neo

neo

Ramon K schreef:

Het is eigenlijk heel fout, maar door de hoogst ontroerende muziek weet men je toch mee te slepen in de wereld van valse sentimenten. Het mag wel een hele enge combinatie genoemd worden

Hectometersnor

Nou ja ik blijf bij mijn mening en mijn argumenten. Ik snap jullie punten ook wel eerlijk gezegd, het is niet alsof daar enige logica aan ontbreekt, maar een halve ster vind ik persoonlijk nergens op slaan, maar iedereen is daar vrij in natuurlijk.

Ik heb genoeg over deze film gezegd en wens jullie veel post plezier toe.

I'm out

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Hmm, lastig als je de posts hier boven leest. Ramon K heeft toch wel een sterk punt moet ik toegeven. In eerste instantie een 3,5*, maar toch maar een halfje omlaag . Vond het namelijk wel een vermakelijke film die goed wegkeek.

avatar van David S

David S

[quote]Hectometersnor schreef:

Wat je ook vind van de film, als je serieus bent en meerdere keren hebt nagedacht over de plot kun je inderdaad geen 0,5 geven. Een halve ster doet geen recht aan de film, want de acteerprestaties zijn zeker niet slecht. Misschien had je iets anders verwacht van het plot, of bevalt het je niet helemaal...maar nog steeds geen reden om een halve ster te geven naar mijn mening.

Ik vond het in ieder geval een vermakelijke film waarin sterk geacteerd werd. En hoe je het ook wend of keert, het stelt in ieder geval het een en ander ter discussie en doet je er ook over nadenken.

[quote]David S schreef:

Aardig van je dat je mijn quote herhaald maar volgens mij mist er iets

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Toch net iets een te standaard man-moet-gered-worden-van-executie, ook al zit het verpakt in een buitengewoon origineel plot. Vermakelijk en een mooie aanklacht op de doodstraf.

avatar van wwelover

wwelover

Sterke film. Zeer goede combinatie van mooie muziek en sentiment. Een heel sterk plot, en ook nog eens erg origineel. Veel beter dan ik had verwacht eigenlijk, verwachte een nogal voorspelbare film. Maar dat viel gelukkig reuze mee. Kevin Spacey speelt weer erg sterk, is ook een perfecte rol voor hem. En natuurlijk Kate Winslet die super speelt. Zeker een sterke film en ook een aanrader voor iedereen, want er zit toch echt wel een gedachte achter deze film. Zelf ben ik dan ook tegen de doodstraf.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

dit is toch niet gebaseerd op echt verhaal ?

en winSLET zag er echt niet uit

Pastichio Rocker

Het lijkt hier af en toe net een kleuterschool met dit soort suggestieve woordspelingen.

avatar van wajan7

wajan7

onsetende goeie film, spanend. en een verasend plot

avatar van fabbyke

fabbyke

Op en top amerikaanse film die lekker wegkijkt en waarbij ik eigenlijk geen minpunten aan heb ondervonden, buiten dat het soms wat cliché overkwam. 4,5*

avatar van erwku

erwku

wajan7 schreef:

onsetende goeie film, spanend. en een verasend plot

is dit een grapje?

erwku schreef:

is dit een grapje?

Wellicht dat de 7 zijn/haar leeftijd is.

avatar van nckos

nckos

'The life of David Gale' is een drakerige en pretentieuze stapel rotzooi. Het onderwerp is daarnaast veel te zwaar en wordt onderuit gehaald door de vele gebreken van de film.

De plot en personages zijn clichematig en voorspelbaar, plotwendingen belachelijk, Spacey speelt routineus, de muziek is misplaatst en dient slechts als opvulling in de anders saaie scenes, het camerawerk is matig, de sfeer te bombastisch en emotioneel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast is het einde werkelijk waar om te huilen. En niet op een goede manier. De allerlaatste scene haalt de hele film weer onderuit.

Tevens vraag ik me af of het onderwerp 'doodstraf' zich wel leent voor een 'mindfuck'.

Laat je niet bedriegen door deze film. 1*