• 9.382.523 stemmen

The Life of David Gale (2003)

Drama / Misdaad | 130 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Kevin Spacey, Kate Winslet en Laura Linney

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 13 maart 2003

Plot The Life of David Gale

"The crime is clear. The truth is not."

De film volgt Dr. David Gale (Kevin Spacey), professor aan de Universiteit van Texas. Gale, een fanatiek tegenstander van de doodstraf, wordt onterecht veroordeeld wegens verkrachting en moord op een mede-activist. Journaliste Bitsey Bloom (Kate Winslet) probeert het verhaal achter de misdaad van Gale te achterhalen.

David Gale

Barbara Kreuster

Joe Mullarkey

sjaak.

Sjaak?

Ik beoordeel een film niet op dat hij slecht in elkaar zit maar of ie leuk is om naar te kijken en het verhaal goed is!

In dit geval heb ik de film juist vooral afgerekend op het verhaal; de plot is idioot en drammerig. Ik heb al uitvoerig getracht uit te leggen waarom ik deze film ontieglijk slecht vind. Ik verwijs je verder door naar eerdere berichten. Dan kun je daar misschien op ingaan... Harry!

avatar van Mescaline

Mescaline

Sorry hoor.. maar is 0,5 niet wat telaag voor deze film..? :S

Nope. Vreselijke film.

avatar van An']['oN

An']['oN

Mensen die deze film een 0,5 geven hebben waarschijnlijk de basisschool niet eens afgemaakt, het is sowieso al minimaal 2 punten waard voor het acteerwerk. wat je van de rest vind kun je dan zelf invullen maar op de acteerprestaties is niks komma nul aan te merken.

Maarja mijn mening is dus duidelijk, toch een redelijk verrassend einde, sommige dingen had ik echt niet verwacht. 2 uur goed besteed in ieder geval.

****

avatar van Hankieh

Hankieh

Allereerst, 4.5*!!! Gigantisch goed verhaal in deze film.

Dat deze gasten zo ver gaan, te ver in principe maar goed.

Het enige min punt in deze film was het camera werk en de beelden met woorden die tussen door flitsten.

Een vraagje... Is dit waar gebeurt?

Ramon K

Kinderinvasie lijkt het hier ooit. Ik heb bij deze film mijn mening echt uitvoerig toegelicht. Dan hoef ik geen beledigingen te vangen.

Welke waarde heeft degelijk acteerwerk nog wanneer een film je qua inhoud en toon vreselijk irriteert?. Het is echt geen wiskunde hoor.

avatar van Parisa

Parisa

Goede, geloofwaardig gespeelde rollen van de hoofdrolspelers. Het verhaal sprak me niet aan. De film is denk ik meer iets voor CIA- (of andere moordonderzoekseries) fans. De moraal van het verhaal raakte me helaas ook niet.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

An']['oN schreef:

****

Een einde dat de beoogde boodschap compleet onderuithaalt en zowaar sympathie voor het tegenstandpunt opwekt.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Mescaline schreef:

Sorry hoor.. maar is 0,5 niet wat telaag voor deze film..? :S

Heb jij ooit wel wat anders te melden? Jij straft misschien af, terwijl anderen belonen. Goed acteerwerk is voor mij een vereiste, dus daar ga ik geen punten voor toekennen. Verder natuurlijk volkomen eens met Ramon. Ongelofelijk saai gefilmde film met een hilarisch slecht plot. Het droevigste is dat iedereen er nog in lijkt te tuinen ook!

avatar van manson

manson

avatar van manson

manson

helemaal eens.

Een typisch voorbeeld hoe een goede acteur,Kevin Spacey,speelt in een slechte film.

avatar van girl in the moon

girl in the moon

"Een echte Spacey classic"!!! Nadenkertje en waanzinnig goed opgebouwd!

avatar van N.B.S.

N.B.S.

Vond het een degelijke film geen 4.5 maar zeker geen 1.

Maar de puntentelling gaat bij de mensen hier vaak op emotie in plaats van op kernpunten.

Krijgt van mij 3.5 sterren.

avatar van ronengel

ronengel

N.B.S. schreef:

Vond het een degelijke film geen 4.5 maar zeker geen 1.

Krijgt van mij 3.5 sterren.

Misschien omdat emotie een van de kernpunten van de filmkunst is.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Een fantastische film met een wervelende Spacey. Een heerlijk plot met een onverwacht einde.

Mja er is hier en daar wel wat diepgang en een redelijk pittige verhaallijn. Misschien dat dat die proteststemmers zo afschrok.

Sorry jongens maar hier KUN je gewoon geen 0,5 voor geven. Anders ben je gewoon echt niet meer geloofwaardig voor de rest van je MM-history.

Ramon K

Hier kun je echt makkelijk een 0,5* aan kwijt. Sentimentele draak met een idioot plot. Beledigend voor de intelligentie van de kijker. Ik houd er echt niet van om zo door te drammen bij een film, maar deze film vormt een uitzondering. Waarom tuint iedereen hier toch in?

avatar van cvanstraten

cvanstraten

Top!

Ik had aan het einde echt iets van................ hé??????

Dus een onverwacht eind en daar houd ik van..

Een Vette 4

Ramon K schreef:

Misschien omdat het gewoon een goede film is?....is maar een idee hoor. Ik denk dat je een beetje op een eiland staat te schreeuwen tegen de meute. Ook ik vind dit een ijzersterke film en dat het je pakkie an niet is dat kan best maar een 0,5 is een beetje aan de extreme kant.

Ramon K

Niets met 'je pakkie an' te maken (Dead Man Walking vind ik nl wel een erg goede film over het onderwerp). Je hebt van die films die dingen zoooo verkeerd aanpakken, dat het je totaal in het verkeerde keelgat schiet.

Als je dan ook nog keer op keer hele positieve recensies ziet verschijnen bij deze film op MM zonder vraagtekens aangaande de plot dan gaat me dat uiteindelijk vreselijk irriteren. Er zijn veel mensen die vurig voelen dat er geen doodstraf mag bestaan. Ik begrijp dat. Maar ik heb sterk het idee dat die gevoelens voor de hoge score hier hebben gezorgd, en dat de ratio overboord gegooid werd. Niet alleen toont de plot eigenlijk het omgekeerde aan van wat het wil tonen, maar ook de uitvoerende personages blijken nog grotere dommerikken en sadisten te zijn dan de aanhangers van de doodstraf.

Ik wil niet enkel horen "hey Ramon, je zit er naast"; ik wil weten waarom de plot volgens jullie WEL werkt en waarom dit een goede en integere film over de doodstraf is.

Ramon K schreef:

Ik vind dit een erg goede film omdat het een hot item aansnijd en het mij aan het denken heeft gezet, daarnaast vind ik het een geweldige verhaalslijn betreffen die voor een mooie en logische ontknoping zorgt.

Daarnaast vind ik Spacey een enorm goede prestatie neerzetten en doet de rest het ook alleraardigst. Hij droeg de film en ik had een einde zoals dat nooit verwacht eerlijk gezegd en daar waar ik een sentimenteel standaard einde had verwacht werd ik positief verwacht en is de gedachte achter het einde enorm intelligent, vind ik dan.

Ik denk gewoon dat jij een mening hebt over deze film die niemand met je deelt, dat is je goed recht maar mijn mening veranderd er niet door, ik blijf dit een een van de beste films van de afgelopen jaren vinden en ik denk wel dat vele er ook zo over denken.

Ramon K

Wel bedankt voor de reactie hoor, maar je maakt hier nog steeds niet duidellijk waarom de plot goed is. Laat staan intelligent.

Heb deze film nog niet gezien, maar bij bovenstaande uitspraken kreeg ik vurige 12 Angry Men flashbacks.

Misschien ligt je eigen antwoord bij die film dicht bij het antwoord van de aanhangers van deze film ?

Ja, als dit soort films je net op de verkeerde manier raken of verkeerd overkomen of niet overeenkomen met je eigen karakter en waarden en normen, is elk moraliserend vingertje of iets wat daar op moet lijken meteen een ramp.

Wat dat betreft echt love it or hate it.

Ramon K

Misschien ligt je eigen antwoord bij die film dicht bij het antwoord van de aanhangers van deze film?

Wat bedoel je nu eigenlijk? Want ik kan geen enkele vergelijking trekken tussen mijn beoordelingen van de films. Plotfouten hoeven niet het einde van de wereld te zijn. Maar wel in combinatie met gebrek aan integriteit of nuance.

Qua doodstrafkwestie sta ik ongeveer in het midden. Het is nog steeds een beladen onderwerp. Wanneer je in een film je visie zo gaat doordrammen en ook nog eens geen enkele nuance legt bij de visie van de tegenpartij (de pro-doodstraf lobby wordt enkel vertegenwoordigd door idioten in deze film), dan ook nog eens mee gaat doen aan de eindtwist rage (waar ik een hele grote hekel aan heb) waardoor je drammerige film eigenlijk ook nog eens tegen je eigen preek ingaat uiteindelijk, dan schiet het in het verkeerde keelgat.

Bij 12 Angry Men accepteer ik enkele ongeloofwaardigheden in de plot, maar daar twijfel ik niet aan de integriteit van de film. Dat doet ook niemand denk ik. Dat is een heel groot verschil.

Hangt er vanaf wat je me de "integriteit van de film" bedoelt. Of de regisseur achter z'n boodschap staat (kan ik in beide gevallen niks van zeggen), of de regisseur zijn thema integer behandelt (in 12 Angry Men absoluut niet, aangezien de film nooit meer is dan een doorzichtig script om een visie te ondersteunen, waarbij de tegenstanders zelfs nooit personages worden maar elk gewoon een cliché vertegenwoordigen).

Ik denk dat jouw beleving bij deze film erg dicht staat bij mijn beleving van 12 Angry Men (we houden er namelijk dezelfde lage score en dezelfde afkeer aan over zo te zien )

Zou makkelijker discussiëren als ik deze film wat beter zou kennen, maar nodigt niet meteen uit vrees ik..

Ramon K schreef:

Ik vind het plot zo goed omdat het einde messcherp is. Daar waar je verwacht een "goed standaard" einde te krijgen word je compleet verrast door een goede wending, deze wending is enorm intelligent uitgevoerd omdat het eigenlijk logisch is, het geeft kracht aan de moraal van de film. Het is inderdaad duidelijk dat de maker hiervan met zijn acteurs tegen de doodstraf zijn en dat maken ze ook goed duidelijk en naar mijn mening op een fantastische manier en ook wel origineel eigenlijk. Als je er niet tegen kan dat een mening zo doorgedramt word zoals jij zegt ja dan is dit wel degelijk een verkeerde film want deze film is alles behalve objectief. Maar zodra dat het geval is betekend dat niet dat ik klakkeloos moet overnemen wat ik te zien krijg. Als ik naar het geheel kijk dan snijd deze film een ernstige zaak aan en geeft het duidelijk zijn bedenken bij een systeem dat de doodstraf hanteert. En nogmaals, ik vind het bijzonder intelligent en sterk in dit verhaal dat het er uiteindelijk puur om ging om aan te tonen waar de zwaktes in dit systeem zitten. En nogmaals, Spacey was als vanouds en dat werd wel tijd eigenlijk. Vond zijn laatste films duidelijk minder.

Ramon K

Maar dat doet de film juist niet. Ga de plot maar na! Justitie maakt namelijk geen fouten in deze film. Justitie hoeft toch geen rekening te houden met zelfmoordenaars die zichzelf vrijwillig proberen te framen? Daar gaat het juist om. De film nekt zichzelf. De geleerde Spacey nekt zichzelf. We mogen er toch vanuit gaan dat veel mensen tegen de doodstraf zijn omdat er onschuldige mensen (totaal ONvrijwillig) op deathrow gezeten hebben? Gale bewijst toch helemaal niets? En hij is toch geen onvrijwillige onschuldige? Hij kijkt zelfs toe hoe zijn beste vriendin en lover in een plastic zak stikt. Net zo onmenselijk als de uitvoerder van de deathpenalty. Hij is verre van onschuldig!

Het enige dat de plot aantoont is dat als je maar hard genoeg je best doet (jezelf met veel planning tot in de kleinste details framen) dat je dan in de gevangenis kan belanden en zelfs de doodstraf kan krijgen. En dat is geen argument tegen de doodstraf. Als Spacey nu IEMAND anders wist te framen (en dan zonder medewerking van die andere en iemand die TOTAAL onschuldig is), dan had je misschien nog een punt

Ik kan me er nog kwaad om maken: wat een kutfilm!

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Mja wel sneu zo'n proteststemmer....Het beste is meestal om ze geen aandacht te schenken. Als de moraal of het verhaal je niet bevalt geef je maar een 0,5. En dan wel het dubbele voor inspector gadget geven.....Dat geeft mij genoeg recht, bewijs en overtuiging iemand niet meer serieus te nemen.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ramon K schreef:

Waarom tuint iedereen hier toch in?

Sommige mensen stellen lagere eisen aan een film dan jij?

avatar van Grindhouse

Grindhouse

Hectometerpaal schreef:

Jezus, wat een vreselijk arrogante post.

Ik heb deze film niet gezien. Maar als een serieus bedoeld verhaal, met een serieus bedoelde boodschap, zo idioot overkomt dat de hele film voor jou nergens meer op slaat, is dat toch reden genoeg om een 0,5* te geven? Want volgens mij is het verhaal, en de moraal die daaraan vast zit, het belangrijkste aspect van deze film. Dat er nog redelijk geacteerd wordt, is toch geen pluspunt meer als je je zo dood zit te ergeren aan het plot? De beoordeling van een film is geen optelsom van verschillende, van tevoren vastgestelde criteria. Anders kan je bij Koyaanisqatsi ook wel punten af gaan trekken voor het acteerwerk...