• 9.382.116 stemmen

The Life of David Gale (2003)

Drama / Misdaad | 130 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Kevin Spacey, Kate Winslet en Laura Linney

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 13 maart 2003

Plot The Life of David Gale

"The crime is clear. The truth is not."

De film volgt Dr. David Gale (Kevin Spacey), professor aan de Universiteit van Texas. Gale, een fanatiek tegenstander van de doodstraf, wordt onterecht veroordeeld wegens verkrachting en moord op een mede-activist. Journaliste Bitsey Bloom (Kate Winslet) probeert het verhaal achter de misdaad van Gale te achterhalen.

David Gale

Joe Mullarkey

avatar van Montorsi

Montorsi

brookie schreef:

mee eens.. doodstraf is gewoon veel beter, ook veel goedkoper voor de maatschappij

buiten het feit dat het niet klopt natuurlijk een erg simplistische gedachte..

avatar van Hando

Hando

Het nemen van een mensenleven is altijd immoreel vind ik en mijn prinicipes stoppen nergens in tegenstelling tot die van Hans van Balen.

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

orbit schreef:
Verder snap ik niet zo goed wat die Berlin nu precies is zit Gale nu van meet af aan in dit gefabriceerde plot of wordt hij er via haar ingeluisd?.

Dit van de IMDb-boards afkomstige citaat lijkt me de meest plausibele verklaring: "Her motive was to get back at him for not giving her good grades. After she accused him, his life kinda went down hill. After she heard that he was on death row for murder, she felt responsible for wrongly accusing him of rape. If she hadn't of did that then they wouldn't have thought of him for the murder so strongly right away and Berlin probably knew that. So she sent him a postcard saying how sorry she was. By sending the postcard to his wife after he died was his way of proving to her that he didn't rape Berlin."

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

OK, thanx

avatar van Creasy_Bear

Creasy_Bear

kan iemand me vertellen waarvoor die koffer met geld diende?? snapte daar niks van.

Voor de rest een uitstekende film!

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Creasy_Bear schreef:
Dat is het geld dat betaald moest worden voor het interview; in wezen was het niet meer dan een 'afscheidscadeautje' van Gale aan zijn vrouw.

avatar van Glacier

Glacier

Dramatisch maar niet onrealitisch verhaal over een activist die op de ultiieme manier laat zien welke gevolgen de doodstraf kan hebben.

Deze film moet het vooral hebben van het laatste half uur. Dat is helemaal top. Alles bij elkaar 4*

avatar van murtcelP

murtcelP

Erg goede film! Mooi einde. Wat is Kevin Spacey toch een goede acteur! ****

avatar van monasteentje

monasteentje

geweldige film en zeker wat een einde. gewoon 5 sterren.

tukkerstein

Hele aardige film. Goed geacteerd, goed verhaal en een film die duidelijk een boodschap heeft, je bent het er mee eens of niet.

Jammer genoeg gaat hij op het einde wat te lang door (die auto die pech krijgt vond ik nogal onnodig, eigenlijk duurde de film nadat David Gale zijn verhaal had verteld sowieso te lang). Ik vatte bovendien niet helemaal het nut van Benin voor het plot. Daarnaast is de film nogal enorm overdreven dramatisch.

Montorsi schreef:

buiten het feit dat het niet klopt natuurlijk een erg simplistische gedachte..

Waarom zou dat niet kloppen? Iemand tientallen jaren opsluiten, waarvoor eten nodig is, kleding die gewassen moet worden, een ruimte die bewaakt moet worden, lijkt mij duurder dan gewoon een stroomstoot door iemands lichaam sturen.

avatar van Hando

Hando

tukkerstein schreef:

Volgens mij is het duurder doordat de procedures veel langer duren en dat kost geld.

avatar van veron35

veron35

Kevin Spacey en Kate Winslet waren zoals altijd geweldig! Het was ook een goed verhaal met goede opbouw enz.

Toen Gale als zo'n beetje de eerste zin uit zijn pleidooi begon over zelfopoffering wist ik al hoe de vork in de steel zat. De verdere 120 minuten zit je vooral te kijken hoe de scriptschrijvers proberen krampachtig hints op te werpen en weer te verbergen, maar de kijker heeft het allemaal allang door.
Op zich verder een vakkundig gemaakt drama, maar wel ubervoorspelbaar verder.
Kleine 3* dan maar.

avatar van akka

akka

Goede film alleen jammer dat je het einde na een uur al weet.

Alleen het allerlaatste snapte ik niet.

4.5

avatar van BisHop

BisHop

Echt een mooie film, heb hem gisteren gezien. Op het laatst had ik nog zoveel vragen en door het laatste filmpje is bijn alles beantwoord behalve dat van waarom die Berlin nou een aanklacht had ingediend. En ik vond het ook jammer dat ze niet meer in de film voorkwam ik had haar nog wel vaker willen zien

avatar van BisHop

BisHop

tukkerstein schreef:

ik vond ook dat van die auto niet hoefde, en ik vond het ook klets dat ze dat hele filmpje van dat die Constance dood gaat af keek terwijl ze wist dat Gale snel geëxecuteerd werd.

avatar van Montorsi

Montorsi

tukkerstein schreef:

Dat zou je inderdaad denken als je niet verder denkt dan je neus lang is. Je denkt echt dat het zo makkelijk is, veroordeeld: stroomstroot door hem heen jagen. Gelukkig leven we niet in een of ander apenland waar dat normaal is. De doodstraf is zo ingrijpend dat je wel heel zeker moet weten dat de dader ook echt de dader is. Beter geen enkele doodstraf uitvoeren bij moordenaars dan 1 doodstraf voor iemand die onschuldig blijkt te zijn.

avatar van Mescaline

Mescaline

Een film die langzaam opgang komt.. maar steeds spannender en boeiender wordt..

Het verhaal is vrij ingewikkeld.. maar toch best goed te volgen voor de kijker..

Een film die zeker niet voorspelbaar is en die indruk weet temaken!

Kortom: een aanrader!

4,5 wel verdiende sterren!

Montorsi schreef:

Je doet net alsof ik voor de doodstraf ben, terwijl dat niet zo is. Ik vind het zelf namelijk ook immoreel om iemand te doden, daar komt nog bij dat een doodstraf niet is terug te draaien. Graag zelf even verder nadenken dan je neus lang is. Je hebt echter nog steeds niet aangegeven waarom doodstraffen duurder zijn (door de processen, maar iemand tientallen jaren opsluiten kost ook niet niks hoor...)

avatar van Robberke

Robberke

Na dit allemaal gelezen te hebben, raak ik er meer en meer van overtuigd dat er hier op moviemeter.nl een heleboel mensen zitten die geen fluit van film kennen en die maar één doel hebben: structureel alles afbreken!

Hoe kan je nu in godsnaam dit juweeltje 1 op 5 geven!

Nee voor goeie kritieken moet je hier door de band niet zijn

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik gaf zelfs een 0,5!

Totaal stupide aanklacht tegen de doodstraf. Totale zwart/wit belichting van het onderwerp en ook nog eens vals sentiment en vals heroisme. Dit is een draak van jewelste, en het gemiddelde vind ik werkelijk om te janken.

avatar van ChrisX

ChrisX

Vakkundig gemaakte, sfeervolle film waarbij het inderdaad al na ongeveer een uur bij mij begon te dagen hoe voor een deel de vork in de steel zit. Want ja, er zit nog een leuke twist aan het eind.

Alleen tja, waarom was die verhaallijn met die Berlin nodig?

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Wat de discussie over de doodstraf betreft weet ik zelf niet goed wat denken. Enerzijds ben ik het er totaal niet mee eens dat een overheid kan besluiten om iemand van zijn leven te beroven omwille van de misdaden die hij begaan heeft.
Anderzijds zijn er soms criminelen (genre Fourniret, Horion, Dutroux, schaakbordmoordenaar) waarbij ik denk dat de doodstraf wel een gemakkelijke oplossing is (spuitje en de misdadiger is voor eeuwig weg). Daarna heb je - althans met de betreffende misdadiger - nooit meer problemen.
Daarom dat ik niet goed weet hoe ik zelf zou stemmen in een referendum/verkiezing.

Maar dit even terzijde...

Wat ik over de film dacht:
Vond het een matig sterke film die me verschillende malen verraste met onverwachte plotwendingen.
Ondanks een sterk verhaal - in mijn ogen althans - heeft de film ook enkele minpunten:
- het clichématig stilvallen van de auto juist wanneer je hem nodig hebt.
- de daad van zelfopoffering die Gale toch levert hoewel hij toch moet weten dat zo een daad het hele systeem niet zal omgooien.
- de manier waarop die activiste zelfmoord pleegt. Misschien had een verdovende inspuiting toch een minder gruwelijke zelfmoord teweeggebracht.
- het feit dat iemand 6 jaar lang "onschuldig" in de gevangenis zit en nuchter de dagen naar zijn dood kan aftellen. Nu mag het nog voor de goede zaak zijn, maar ik zou het alleszins niet kunnen.

Even een vraagje voor de anderen die deze film gezien hebben:

Zit die advocaat ook in het complot aangezien hij toch de geldtransacties (journaliste-advocaat en advocaat-cowboy en cowboy-vrouw van Gale) regelt?

avatar van missl

missl

ik vind dit een hele mooie film. met open mond keek ik het einde. het laat je nadenken over de doodstraf en ik vind het fantastisch als een film dat met je kan doen.

avatar van katteke

katteke

Ik vond deze film een oververwacht einde hebben. Ik had het iig niet zien aankomen.

avatar van christian

christian

katteke schreef:

oververwacht

avatar van smeetsm

smeetsm

hele goede film, met inderdaad een speciaal einde.

avatar van lisaatje25

lisaatje25

wat een fantastische film is dit. Kevin Spacey is my favoriet!

Kate Winslet ook fantastisch in deze film!

avatar van luigi22

luigi22

Ramon K schreef:

Ik gaf zelfs een 0,5!

Als ik jou top 10 zie heb je een heel andere smaak dan de meeste leden op moviemeter.. Ik beoordeel een film niet op dat hij slecht in elkaar zit maar of ie leuk is om naar te kijken en het verhaal goed is!

Op je eigen gevoel stemmen, niet of hij goed geregisseerd is ofzo sjaak.