• 9.373.705 stemmen

Mutiny on the Bounty (1962)

Avontuur / Historisch | 178 minuten

Genre: Avontuur / Historisch

Geregisseerd door: Lewis Milestone

Met onder meer: Marlon Brando, Richard Harris en Trevor Howard

Gesproken taal: Engels, Hongaars, Frans en Nederlands

Plot Mutiny on the Bounty

"The mightiest excitement that ever swept across the sea or the screen!"

De Bounty verlaat Portsmouth in 1787. Zijn bestemming is om te varen naar Tahiti. Kapitein Bligh is bereid alles te doen om daar zo snel mogelijk te komen en wil daarom een strikte discipline. Wanneer ze arriveren in Tahiti, is het voor de bemanning een waar paradijs. Op de terugweg naar Engeland wordt Fletcher Christian de leider van een groep die zich aan muiterij schuldig wil gaan maken.

First Lieutnant Fletcher Christian

John Fryer

avatar van Movsin

Movsin

Avonturen- en spektakelfilm.

Enkele toestanden en scènes zijn met een korreltje zout te nemen, vind ik. Andere zijn dan weer uitstekend.

Al bij al een bezienswaardige werk.

avatar van Theunissen

Mooie avonturen film (met veel mooie beelden) met een prima spelende Marlon Brando.

Ze draaien hem regelmatig op TCM.

avatar van Film Pegasus

Meeslepende avonturenfilm, al is deze toch niet kwalitief heel sterk. De film komt zelfs wat verouderd over en is niet altijd mooi om te zien. Bovendien hebben de personages te weinig karakter om echt te kunnen boeien. Maar de spanning is er wel, al zal dat vooral door het boek komen. Brando is zoals altijd op het randje, al wordt hij wel beter naar het einde toe. Een leuke film om eens te zien met het nodige avontuur. En soms moet dat niet meer zijn.

avatar van Metalfist

Metalfist

Remember, fear is our best weapon

In het vorige seizoen van Reizen Waes ging Tom Waes op reis naar Pitcairn eiland. Niet lang daarna kwam ik de 2-Disc Edition tegen van deze Marlon Brando klassieker en natuurlijk meteen meegepakt. Al moet ik misschien beter zeggen: ik dacht dat de film een klassieker status had, maar blijkbaar vergistte ik me daarin. Er was nog wel meer waar ik me in vergist had, want ik dacht dat de film een speelduur van 104 minuten had (dat staat tenslotte toch ook aangegeven op de hoes van de DVD) en dat bleek echter de speelduur van het eerste deel van de film te zijn..

Soit, het kwam op zich nog wel goed uit aangezien het toch weer slecht weer was en dan is het altijd wel fijn om een lange film te zien. Jammer dan ook dat de laatste film van Lewis Milestone (onder andere van All Quiet on the Western Front) nogal slepend is. Het duurt veel te lang eer de muiterij echt van start gaat en heel de aanloop had echt wel wat compacter gemogen. Bijna 3 uur is me dan eerlijk gezegd ook wat te teveel van het goede, zeker als je bekijkt dat de overige versies (die van 1935 en 1984) ongeveer iets meer dan 2 uur duren. De film geraakt weliswaar in een stroomversnelling eenmaal Bligh van het schip is gegooid, maar daar moet je dan wel 2 uur op wachten. Voor de rest wel een interessante film. De jaren '60 waren een gouden periode voor dit soort grootschalige films (denk maar aan Cleopatra dat een jaar later zou aankomen) en het filmen op locatie geeft dit net dat beetje extra. Bovendien ziet de boot op zich en met uitbreiding de scènes in de storm er gewoon erg goed uit.

Marlon Brando, het blijft een figuur apart. Voor de rol van Christian Fletcher kreeg hij het idee om zich een Engels accent aan te meten en het werkt voor geen meter. Brando lijkt dat halverwege ook te beseffen en wisselt regelmatig van stijl. Naar het einde toe begint hij meer zijn naturel terug te krijgen en dat heeft als resultaat dat zijn niveau ook serieus stijgt. De echte ster is echter Trevor Howard die de rol van Bligh op zich neemt. Hij weet de sadistische trekken van de kapitein overtuigend te brengen en houdt het allemaal nog vrij draaglijk. Let vooral ook nog op Tarita, die hier de rol van Maimiti speelt, want film werd voor haar werkelijkheid worden en ze trouwde met Brando in 1962 om in 1972 alweer te scheidden. Ze speelde nooit meer een rol omdat ze van Brando moest thuisblijven om de kinderen op te voedden..

Een film die in de loop der jaren een status heeft gekregen, maar wel eentje die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Film steekt op zich nog wel knap in elkaar, maar 3 uur is overduidelijk teveel van het goede en daar kunnen een sterke Trevor Howard en Marlon Brando (vooral naar het einde toe) weinig aan veranderen.

avatar van Boneka

Boneka

Toch wel een mooie kleine klassieker. Weet niet of ik hem ooit heb gezien. Twijfel daar een beetje aan. De beelden op blu ray zijn zo mooi en dat na ruim 60 jaar! Thumbs up! Moest de film wel bekijken met Engelse subtitles. Wel lastig met al die scheepstermen, maar het is niet anders. Geluid was verder ook in orde. De film duurt ruim 3 uur. Een hele zit dus en in het eerste anderhalf uur gebeurd nog niet zo heel veel. Het tweede deel is een stuk beter met meer spanning. Het mooie eiland Tahiti heeft ook wel wat. De mooie vrouw Tarita Teriipaia is overigens nog in ons midden en is nu 81 jaar. Derde vrouw van Marlon Brando. De rest is inmiddels al overleden. Marlon Brando heb ik altijd wel een vreemde eend gevonden. Misschien ook wel een beetje van die tijd. Acteurs waar een soort walm overheen hangt. Maar goed dit soort films doen het bij mij altijd wel goed. Nog twee opvallende dingen. De plantjes issue komt ook een beetje terug in the Master and Commander met Russel Crowe uit 2003. En dat Australië vroeger New Holland heette was mij niet echt bekend. Wel ontdekt door de Hollanders maar niet gekoloniseerd. Later door de Fransen en de Engelse kolonie die Terra Australis veranderden in Australia. Het onbekende zuidland.

Film 3,5

Beeld blu ray 4,5