• 9.108.516 stemmen

Mutiny on the Bounty (1962)

Avontuur / Historisch | 178 minuten

Genre: Avontuur / Historisch

Geregisseerd door: Lewis Milestone

Met onder meer: Marlon Brando, Richard Harris en Trevor Howard

Gesproken taal: Engels, Hongaars, Frans en Nederlands

Plot Mutiny on the Bounty

"The mightiest excitement that ever swept across the sea or the screen!"

De Bounty verlaat Portsmouth in 1787. Zijn bestemming is om te varen naar Tahiti. Kapitein Bligh is bereid alles te doen om daar zo snel mogelijk te komen en wil daarom een strikte discipline. Wanneer ze arriveren in Tahiti, is het voor de bemanning een waar paradijs. Op de terugweg naar Engeland wordt Fletcher Christian de leider van een groep die zich aan muiterij schuldig wil gaan maken.

First Lieutnant Fletcher Christian

Seaman William McCoy

John Fryer

avatar van EmDee

EmDee

Aaaargh, nummertje drie al op de site.

Heb wel eens een film over The Bounty gezien, maar heb geen idee meer welke.

avatar van jay73

jay73

Ik zag gisteren de versie uit '35, maar ben ook wel benieuwd naar deze. Is-t-ie in kleur? Is er iemand van de aanwezigen die ze beiden heeft gezien?

avatar van Wouter

Deze versie staat in ieder geval te boek als de slechtste en is dan ook echt niet te pruimen. De versie met Mel Gibson (The Bounty) is een absolute aanrader.

avatar van neo

neo

deze schijnt idd de slechtste te zijn.persoonlijk vind ik ook die met mel gibson erg goed.die uit 1935 vind ik iets minder.

avatar van Diesel

Diesel

Uiterst interessante film met geweldige acteerprestaties van de knappe Marlon Brando en de lelijke Trevor Howard. Verder is de montage erg goed en de cinematografie is fantastisch.

Jammer dat het middenstuk (dat zich afspeelt in Tahiti) een beetje oppervlakkig is. Met een beetje gedans en mooie vrouwen houd je de aandacht van je kijker niet vast. Maar over het algemeen is het naar mijn mening zeker een geslaagde film.

avatar van Purmerend

Purmerend

Deze avonturenfilm werd genomineerd voor vier Oscars, waaronder voor de fotografie en de muziek, maar Brando’s hoofdrol werd veelal als mislukt beschouwd: zijn Britse accent overtuigde niet en nergens zou hij zijn voorganger Clark Gable evenaren.

Bron: Cinema.nl

avatar van ap1947

ap1947

Een van mijn lievelingsfilms met goede acteurs een goed verhaal en op mooie lokaties gefilmd.

Deze moet je wel in de bioscoop gezien hebben om er een goed oordeel over te kunnen hebben en niet van de tv (pan&scan). Ik denk dat zowat alle beoordelingen gebaseerd zijn op het zien van de film op de tv (video) (op dvd nog niet uitgebracht), en dat moet wel want de film is al 25 jaar niet meer in de bioscoop te zien.

avatar van film-gek

film-gek

vanaf 6 december verkrijgbaar

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De R-1 is al verkrijgbaar; de screenshots zien er al prima uit.

De DVD-extra's:

* Alternate prologue and epilogue sequences not seen theatrically

• Four vintage featurettes: Story of the HMS Bounty, Voyage of the Bounty to St. Petersburg, Tour of the Bounty, 1964 World's Fair promo

• New featurette: After the Cameras Stopped Rolling: The Journey of the Bounty

• Marlon Brando trailer gallery

avatar van Theatertje

Theatertje

Deze Brando-film vind ik één van zijn zwakste. En dat is ajmmer, want ik ben dol op het lekkere rauwe type dat hij speelde/was. Deze remake trekt echt op niks.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Diesel schreef:

Helemaal mee eens. K zou niet weten waarom Brando's rol niet goed zou zijn, ik vond hem uitstekend, hij voelde zich goed in zijn rol

avatar van Wouter

Ooit aan begonnen (jaren geleden), maar gestopt. Trok Brando niet.

Vind deze versie beter: http://www.moviemeter.nl/film/3529

avatar van fluidvirgo

fluidvirgo

Ik alle drie de versies gezien. Ik vond deze de beste, al komt deze op vele plekken als slechtste uit de bus.

Ik heb het idee dat vooral de schrijvende pers elke kans aanpakte om Brando af te kunnen zeiken, het schijnt ook te zijn dat deze productie ruim over zijn budget ging omdat Brando er zo nu en dan een potje van maakte. Dat zie ik in zijn portrettering van Fletcher Christian echter niet terug. Hij zet een heerlijke zwierige gentleman neer, met een mate van arrogantie zoals alleen hij dat kan. Een heerlijk contrast met de stijve Trevor Howard, de man van de zee. De twee karakters botsen vanaf het begin af aan al en de sneertjes die Brando subtiel uitdeelt aan Howard zijn een genot om naar te kijken.

Deze versie is ook op locatie op Tahiti gefilmd en daarmee een sprong voorwaarts ten opzichte van de versie met Clark Gable en Charles Laughton. Het tecnicolor beeld maakt er een sprookjesachtige sfeer van.

Wat critici nog meer kunnen opwerpen is dat deze versie een loopje neemt met het boek, wat ook zo is. Adelborst Roger Byam ontbreekt bijvoorbeeld totaal in deze verfilming en het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van William Brown, die in het boek amper een rol speelde.

Ik benader de film echter als een op zichzelf staande entiteit. Bovendien ben ik van mening dat mensen die Brando afbranden en ondertussen Mel Gibson prijzen voor zijn rol van Fletcher Christian zich maar eens goed achter de oren moeten krabben...

Ik heb niets tegen Mel Gibson (hoewel, zijn laatste producties...), maar ik vind hem totaal ongepast in de rol van Fletcher Christian..

Ondanks de goede rol van Anthony Hopkins deed de film in zijn totaliteit mij zeer weinig. Hetzelfde geldt voor de eerste versie met Clark Gable, hoewel ik deze wel beter vond dan die uit '84. Deze was het meest trouw gebleven aan het boek.

Over het algemeen genomen vond ik juist de subtiele manier van Brando, de humor die er soms mee gepaard ging, en de uitstekende sfeer van deze film hier ruimschoots de doorslag geven.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen smaak, maar als ik zin heb in een avondje Bounty zal ik toch elke keer als eerste deze versie uit de kast trekken...

*****

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Mooi geschreven

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Ik heb kort na elkaar het origineel uit '35 en deze versie gezien. Deze laatste is mij echt een stuk beter bevallen. De mindere reputatie is wat mij betreft dan ook onterecht.

Bounty '62 is ten eerste een geweldig spektakel met werkelijk schitterend camerawerk en prachtige sets en settings. Niet alleen de scenes op zee met het schip in volle vaart, maar vooral ook de scenes op Tahiti zijn een lust voor het oog.

De film vertelt het verhaal met vaart en veel spanning en verveelt werkelijk geen seconde. Dit in tegenstelling tot de '35 versie die veel statischer en soms gewoon bijna saai is. De verhaalstructuur en de plotontwikkeling zijn een stuk beter verzorgd in deze versie.

Trevor Howard zet een uitstekende Bligh neer. Niet zo sadistisch als Laughton in '35, maar met een iets menselijker gezicht, waardoor je zeker tegen het eind toch iets meer gevoel bij het karakter krijgt.

De bijrollen worden prima ingevuld, ondermeer door een bloedmooie Tarita in de rol van Maimiti. Een sterke prestatie wordt ook geleverd door een nog jonge Richard Harris als aanvoerder van de matrozen.

En dan Marlon Brando. Ik ben geen enorme fan van de acteur Brando, die wat mij betreft een paar fantastische dingen heeft gedaan maar over de hele linie een op zijn best redelijk oeuvre heeft nagelaten.

In de eerste scenes riep hij bij mij enorme weerstand op, niet alleen vanwege zijn karakter maar vooral vanwege zijn kansloze poging om met een idioot engels accent een Britse aristocraat neer te zetten. Maar na korte tijd had hij me toch te pakken. Met een enorme uitstraling en charisma zet hij de film binnen de kortste tijd helemaal naar zijn hand. Hij wordt nooit echt Fletcher Christian maar trekt de rol op een dusdanige manier naar zich toe dat dat eigenlijk niet uitmaakt. Ik kan me goed voorstellen dat zijn spel in deze film voor veel mensen een reden is om bij deze film af te haken, maar ik vond het fascinerend om te zien.

avatar van Movsin

Movsin

Avonturen- en spektakelfilm.

Enkele toestanden en scènes zijn met een korreltje zout te nemen, vind ik. Andere zijn dan weer uitstekend.

Al bij al een bezienswaardige werk.

avatar van Theunissen

Mooie avonturen film (met veel mooie beelden) met een prima spelende Marlon Brando.

Ze draaien hem regelmatig op TCM.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Theunissen schreef:

Ze draaien hem regelmatig op TCM.

Zoals in deze vooravond op TCM-UK.

avatar van Brix

Brix

• 19390 berichten

Vandaag voor het eerst meer dan wat fragmenten gezien van deze klassieker.

En ik vond hem beter dan ik verwacht had,na de vele negatieve kritieken die ik erover las.

Ik ben beslist geen Brando fan, maar hij doet het niet onverdienstelijk, afgezien van zijn Engelse nep-accent dan.

Richard Harris is uitstekend, evenals Trevor Howard.

Ook andere rollen zijn goed bezet.

Het meest boeiden mij de scene's aan boord van de Bounty vooral die bij zwaar weer)

Des te meer omdat ikzelf ooit,lang geleden, aan boord van dit schip ben geweest, in St. Petersburg, Florida, waar het voor anker lag.

Ongelooflijk hoe krap de ruimte voor de bemanningsleden aan boord van dat schip zijn.

Je zou er zowaar claustrofobie van krijgen.

Al met al een kleurrijke avonturenfilm, die misschien niet overal even boeiend is, maar wel schitterende opnamen laat zien en behoorlijke acteer prestaties.

avatar van Film Pegasus

Meeslepende avonturenfilm, al is deze toch niet kwalitief heel sterk. De film komt zelfs wat verouderd over en is niet altijd mooi om te zien. Bovendien hebben de personages te weinig karakter om echt te kunnen boeien. Maar de spanning is er wel, al zal dat vooral door het boek komen. Brando is zoals altijd op het randje, al wordt hij wel beter naar het einde toe. Een leuke film om eens te zien met het nodige avontuur. En soms moet dat niet meer zijn.

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

oud, maar moet je eens gezien hebben

avatar van Oliveri

Oliveri

Wouter schreef:

Hier begrijp ik niets van, maar het zal weleen kwestie van smaak zijn. Deze versie vond ik juist ijzersterk, met een geweldige rol van Trevor Howard als captain Bligh. Het kijken dus zeer zeker waard, 4 sterren van mij.

avatar van NightmareLady

NightmareLady

Ik ook

Vond deze verfilming echt geweldig!!!

Marlon Brando is ook zo goed in deze film!

Vond deze aanzienlijk beter dan de anderen. . .

avatar van woeler82

woeler82

Film is geweldig, marlo Brando in een van betere rollen

Een reeële kijk hoe het echt toeging in de zeevaart, ik zou ook in opstand komen met zo'n streng regime en slecht eten.

avatar van Sisko

Sisko

Prachtige film, op originele locaties gefilmd. Moest wel wennen aan Brando met een Engels accent. Het schip The Bounty is speciaal door MGM gebouwd met de originele bouwtekeningen als voorbeeld. Erg indrukwekkend!

Captain Bligh stal voor mij de show.

avatar van fun in acapulco

fun in acapulco

In zijn autobiografie schrijft Brando, dat ie verschillende accenten hanteerde, omdat ie vergat, met welk accent hij de film eigenlijk begon. Hij vond de opnamen geweldig, mede omdat hij er zijn (één van) toekomstige vrouw ontmoette. Brando spat altijd van het doek af.

avatar van Metalfist

Metalfist

Remember, fear is our best weapon

In het vorige seizoen van Reizen Waes ging Tom Waes op reis naar Pitcairn eiland. Niet lang daarna kwam ik de 2-Disc Edition tegen van deze Marlon Brando klassieker en natuurlijk meteen meegepakt. Al moet ik misschien beter zeggen: ik dacht dat de film een klassieker status had, maar blijkbaar vergistte ik me daarin. Er was nog wel meer waar ik me in vergist had, want ik dacht dat de film een speelduur van 104 minuten had (dat staat tenslotte toch ook aangegeven op de hoes van de DVD) en dat bleek echter de speelduur van het eerste deel van de film te zijn..

Soit, het kwam op zich nog wel goed uit aangezien het toch weer slecht weer was en dan is het altijd wel fijn om een lange film te zien. Jammer dan ook dat de laatste film van Lewis Milestone (onder andere van All Quiet on the Western Front) nogal slepend is. Het duurt veel te lang eer de muiterij echt van start gaat en heel de aanloop had echt wel wat compacter gemogen. Bijna 3 uur is me dan eerlijk gezegd ook wat te teveel van het goede, zeker als je bekijkt dat de overige versies (die van 1935 en 1984) ongeveer iets meer dan 2 uur duren. De film geraakt weliswaar in een stroomversnelling eenmaal Bligh van het schip is gegooid, maar daar moet je dan wel 2 uur op wachten. Voor de rest wel een interessante film. De jaren '60 waren een gouden periode voor dit soort grootschalige films (denk maar aan Cleopatra dat een jaar later zou aankomen) en het filmen op locatie geeft dit net dat beetje extra. Bovendien ziet de boot op zich en met uitbreiding de scènes in de storm er gewoon erg goed uit.

Marlon Brando, het blijft een figuur apart. Voor de rol van Christian Fletcher kreeg hij het idee om zich een Engels accent aan te meten en het werkt voor geen meter. Brando lijkt dat halverwege ook te beseffen en wisselt regelmatig van stijl. Naar het einde toe begint hij meer zijn naturel terug te krijgen en dat heeft als resultaat dat zijn niveau ook serieus stijgt. De echte ster is echter Trevor Howard die de rol van Bligh op zich neemt. Hij weet de sadistische trekken van de kapitein overtuigend te brengen en houdt het allemaal nog vrij draaglijk. Let vooral ook nog op Tarita, die hier de rol van Maimiti speelt, want film werd voor haar werkelijkheid worden en ze trouwde met Brando in 1962 om in 1972 alweer te scheidden. Ze speelde nooit meer een rol omdat ze van Brando moest thuisblijven om de kinderen op te voedden..

Een film die in de loop der jaren een status heeft gekregen, maar wel eentje die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Film steekt op zich nog wel knap in elkaar, maar 3 uur is overduidelijk teveel van het goede en daar kunnen een sterke Trevor Howard en Marlon Brando (vooral naar het einde toe) weinig aan veranderen.

avatar van hkoster16

hkoster16

Vind de versie uit 1935 de mooiste.

Wouter schreef:

Opnieuw geprobeerd. Zag een mooie nieuwe scan in juist formaat. Dat scheelt een slok op een borrel. Behoorlijk indrukwekkende film. Maar The Bounty is beter.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wouter schreef:

En waar staat Mutiny… (1935)?

avatar van Boneka

Boneka

Toch wel een mooie kleine klassieker. Weet niet of ik hem ooit heb gezien. Twijfel daar een beetje aan. De beelden op blu ray zijn zo mooi en dat na ruim 60 jaar! Thumbs up! Moest de film wel bekijken met Engelse subtitles. Wel lastig met al die scheepstermen, maar het is niet anders. Geluid was verder ook in orde. De film duurt ruim 3 uur. Een hele zit dus en in het eerste anderhalf uur gebeurd nog niet zo heel veel. Het tweede deel is een stuk beter met meer spanning. Het mooie eiland Tahiti heeft ook wel wat. De mooie vrouw Tarita Teriipaia is overigens nog in ons midden en is nu 81 jaar. Derde vrouw van Marlon Brando. De rest is inmiddels al overleden. Marlon Brando heb ik altijd wel een vreemde eend gevonden. Misschien ook wel een beetje van die tijd. Acteurs waar een soort walm overheen hangt. Maar goed dit soort films doen het bij mij altijd wel goed. Nog twee opvallende dingen. De plantjes issue komt ook een beetje terug in the Master and Commander met Russel Crowe uit 2003. En dat Australië vroeger New Holland heette was mij niet echt bekend. Wel ontdekt door de Hollanders maar niet gekoloniseerd. Later door de Fransen en de Engelse kolonie die Terra Australis veranderden in Australia. Het onbekende zuidland.

Film 3,5

Beeld blu ray 4,5