• 9.378.500 stemmen

Animatie / Avontuur | 96 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Geregisseerd door: Pete Docter en Bob Peterson

Met onder meer: Ed Asner, Jordan Nagai en Christopher Plummer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.222.096)

Releasedatum: 7 oktober 2009

Plot Up

"The greatest adventure is just getting back home."

Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur.

Carl Fredricksen (stemrol)

Charles F. Muntz (stemrol)

Russell (stemrol)

Dug / Alpha (stemrol)

Beta (stemrol)

Gamma (stemrol)

Construction Foreman Tom (stemrol)

Newsreel Announcer (stemrol)

Young Ellie (stemrol)

Young Carl (stemrol)

Filmkriebel schreef:

Ik snap het ook niet goed maar als het gemiddelde tussen 3,5 en 3,7 blijft hangen vind ik dat al een erg correcte score. Vreemd dat sommigen zitten de klagen over het "kinderachtige" aspect, terwijl Up in de eerste plaats voor kinderen bedoeld is.

Dit probeer ik de vele mensen met negatieve reacties ook al duizend keer duidelijk te maken. Maar heel Nederland gaat naar de bioscoop, en verwacht dan een film vol serieuze grappen, waardoor de kinderen er helemaal niets van begrijpen, maar de "papa's en de mama's " zich prima amuseren bij deze voor kinderen gemaakte film.

Nee, Nederland. Hou er nou eens rekening mee dat deze film gemaakt is voor kinderen. En dat deze film dan ongeloofwaardig is, humorloos, of weet ik veel wat..

Ik zal een aantal dingen beantwoorden :

- Ongeloofwaardig ? Ja , maar dit vinden kinderen juist helemaal geweldig. Vliegende huizen, pratende honden.. Helemaal geweldig.

- Humor ? Ja, genoeg. Volwassen humor? Nee, er zit meer dan genoeg humor in, maar volwassenen houden van heel andere humor dan kinderen. Een hoop kinderlijke humor, wat ik ook wél jammer vond, maar ik zag al die kinderen vaak lachen, en dat gaf mij een goed gevoel. ( Hieruit maakte ik dus op dat de kinderen wel vaak moesten lachen,terwijl een aantal volwassenen zaten te kijken alsof ze bijna in slaap vielen)

Ik hoop dat mensen het na deze verduidelijking misschien begrijpen.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Er zit ook heel veel gevoel in en daar hou ik ook wel van. Een oude mopperende opa die op het einde weer geniet van het leven, de herinnering aan Ellie die hem blijft achtervolgen op zijn reis, de "squirrel" joke, de chocolade-etende vogel, de schaamtekraag,.... de film zit vol leuke en originele dingen... fantastisch gewoon !

avatar van SchinkenKäse

SchinkenKäse

Ik snap nog steeds niet waarom iederen zo hoog stemt, blijkbaar houd ik niet zo van dat soort films.. maar goed!! smaken verschillen..

Thom1994

Misschien hou je meer van serieuzere films?

avatar van El-royo

El-royo

Hele leuke animatiefilm, die mij zeker niet is tegengevallen. Leuk verhaal over een oude dwarsliggende, chagrijnige opa die nog iets van zijn leven wil maken. Jammer van sommige stukjes in de film die ik toch te standaard vind, anders had ie nog een hogere score verdiend.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Mooi reisdrama.

Want Pixar's tiende en tevens de eerste van de reeks die ik in de bioscoop heb mogen aanschouwen (in 3D), kan je nauwelijks nog recht doen met het label van "animatiefilm". Er zijn nog genoeg vrolijke, kinderlijke sidekicks die de kleine hoeveelheid humor in leven houden, maar verder is Up niet te vergelijken met werk van de concurrent.

Neem bijvoorbeeld het levensverhaal van Carl Fredricksen. Het is al een unieke zet om een oud mannetje als hoofdpersoon te nemen, maar daar bovenop wordt hem ook nog emotionele baggage gegeven dat opzichzelf al genoeg was voor een avondvullende film. De eerste scènes zijn dan ook hartverscheurend en gaan waarschijnlijk verloren aan de wat jeugdige kijkers. Gelukkig ontstijgt de film de drama waardoor Carl getijsterd wordt en krijgen we een kostelijk reisavontuur voorgeschoteld dat zowel spannend als verlichtend aanvoelt.

Shots van het huisje aan de ballonnen boven de wolken zijn magisch en heerlijke onwaarschijnlijkheden zoals een vogel die Kevin wordt genoemd, honden met een halsband die tot in detail verwoorden wat zij voelen (hoogst waarschijnlijk, als een hond zou kunnen praten, dit is precies wat hij zou zeggen) en het huis dat door de jungle meegesleurd wordt aan een waterslang.

Het zijn dat soort kleine details die de film een magische lading geven die alleen Pixar tegenwoordig weet toe te voegen aan zijn films. Het verhaal zit nadeloos in elkaar geweven en elke keer als Carl Ellie's naam zegt of kijkt naar zijn huisje, wordt je even geraakt. Wat dat betreft had de film zijn doelgroep kunnen vergeten en het ongelovelijk sterke verhaal kunnen vertellen van een oude man met een vervlogen droom. Laat het aan Pixar over om het toch nog toegankelijk en met vlagen spannend te houden om het af te maken met een vleugje humor.

Al met al is 'Up' niet vergelijkbaar met voorgaande komische kost, maar doet een bewonderingswaardige poging een emotioneel verhaal te vertellen en er een sprankelend avontuur van te maken die clichés doet vergeten en er zo mooi uit ziet dat het haast als kunst beschouwd kan worden.

4.0

Kudos voor 'Partly Cloudy' die evenals de hoofdfilm je op een rollercoaster van emoties stuurt en kort maar krachtig laat zien dat hier meesterwerkjes worden gemaakt. Ook even onder de aandacht zijn de vertaalde teksten in de animatie. Vakwerk.

avatar van R1992

R1992

Thom1994 schreef:

Ik zal een aantal dingen beantwoorden :

Ik hoop dat mensen het na deze verduidelijking misschien begrijpen.

Uh.. vrijwel alle pixarfilms zijn ook geschikt voor volwassenen, met name Ratatouille. Maar ook Up is echt niet alleen voor kinderen hoor!

Er zit genoeg originaliteit en humor in die volwassenen ook kunnen waarderen!

avatar van R1992

R1992

Angrod_Pallanén schreef:

Mooi reisdrama.

4.0

De eerste paar scenes over het leven van Carl Fredericksen zijn idd erg zielig(en triest).

Jammer genoeg verschílt het 'niveau' van de film per scene. Het verschijnen van de pratende honden was voor mij toch echt 'pixar-onwaardig' én pixar heeft deze keer wel een aantal clichés gecreeërd, iets waarmee ze het voorkomen hiervan altijd zo goed

overweg konden. Wanneer Carl de hele tijd de naam van zijn vrouw zegt als hij naar het huis kijkt, wordt het een beetje te sentimenteel allemaal.

Maar ik moet nog even zeggen dat de beelden van het vliegende huis echt een 'verademing' waren! Het gevoel van freedom kreeg ik van deze beelden, met de bijpassende muziek was het helemaal geweldig.

Angrod_Pallanén, wat bedoel je btw met :

'Al met al is 'Up' niet vergelijkbaar met voorgaande komische kost, maar doet een bewonderingswaardige poging een emotioneel verhaal te vertellen en er een sprankelend ...'.

Bedoel je daarmee dat 'up' minder is dan bijv. finding nemo, ratatouille en Wall-e?

avatar van die hard

die hard

Geweldige film met een keigoed verhaal

Thom1994

Keigoede omschrijving van de film!

avatar van irenelente

irenelente

Ik vond dit echt een hele leuke animatiefilm. Kan me ook echt voorstellen dat zo iemand als deze bejaarde man denkt: bekijk het maar... ik ben er vandoor!

Dit is een voorbeeld van een animatiefilm met gevoel welke ook echt heel goed door volwassenen bekeken kan worden. Ik zag er de humor wel van in...

avatar van valentinooo

valentinooo

Wat een leuke, grappige maar ook ontroerende (teken) film!!

In het begin verliep het verhaal nogal snel, en dat is denk ik voor kinderen misschien moeilijker te begrijpen, maar wat een leuk bedacht verhaal en heel origineel !

avatar van Cosoco

Cosoco

De eerste 15 minuten waren erg mooi, en het is voor het eerst dat een pixar film me zelfs een beetje weet te ontroeren.

Dat maakt het extra jammer dat er uiteindelijk toch weer een debiel slechterik plotje (inclusief vreselijk ongrappige honden) moet worden uitgewerkt. Het had zo veel mooier kunnen zijn.

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Had zoveel meer ingezeten . Middenstuk was traag en te lang.

avatar van f2sputnik

f2sputnik

Een leuke, grappige ontroerende animatie!

heb genoten van het verhaal.

Het had natuurlijk nog verder uitgediept kunnen worden, maar een animatie is vooral voor de kleintjes onder ons bedoeld. dat wij volwassenen er ook graag naar kijken is natuurlijk meegenomen.

De gehele ophef over de leeftijd, AL of vanaf 6 jaar ontgaat mij totaal, ik vond het een leuk verhaal, enne de kinderen van mij zullen beslist niet onder de indruk zijn van een paar blaffende honden, dat maakt de andere hond volledig goed.

planet_of_death

Wat krijgen we nou? 3.70? Moet die score niet omhoog? Ik weet niet hoe het met jullie zit hoor, maar het middenstuk vond ik ook sterk.

Thom1994

3,70* is uitstekend voor deze film hoor Het is niet de beste Pixar, maar wél een van de betere.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik vond het een leuke film, maar zie hieronder veel mensen die de film met 4,5 en 5 de hemel in prijzen!

Had dat totaal niet verwacht. Vind het persoonlijk absoluut niet één van de betere Pixar films!

Maar smaken verschillen, dat blijkt

avatar van zjandannybob

zjandannybob

SnakeDoc schreef:

Maar smaken verschillen, dat blijkt

Ben ik het mee eens aardig filmpje, maar niet geweldig. Ik vond de pratende honde niet leuk. Het jongetje maakte de film goed deze was echt geweldig.

avatar van canciser

canciser

Ik had niet zo'n hoge verwachtingen van up, maar hij viel alles behalve tegen. Op een paar kleine aanmerkingen na de beste pixar film ooit. De stukjes dat ze met de huis aan de hand gingen lopen vond ik een beetje te veel van het goede, ook vond ik de veranderingen in de film iets te snel gaan, bijvoorbeeld de chagrijnige opa die ineens blij werd en de vogelvang-kerel die van slecht naar goed ging. De animatie was ge-wel-dig, en het verhaal is weer goed van ouds. Erg goede pixarfilm dus!

avatar van OnAsJ

OnAsJ

canciser schreef:

Kan ik me wel in vinden.
Al is dit imo verrevan de betere Pixar. Puur grafisch bekeken is hij uiteraard een pareltje. Het 3D-gebeuren geeft dit nog een extra dimensie.
Los daarvan vond ik het verhaal wel goed, doch zeker niet super. Er viel meer uit te halen qua humor of emo. Mr desalniettemin een erg mooie en leuke film.

planet_of_death

Punt eraf en uit mijn top tien. Sorry voor mijn overdrijving.

Het middenstuk valt inderdaad een beetje tegen.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

planet_of_death schreef:

Punt eraf en uit mijn top tien.

Waarom?

planet_of_death

Ik heb even lopen nadenken. Het middenstuk vond ik geweldig omdat ik het begin geweldig vond ( als je begrijpt wat ik bedoel ). Eigenlijk is het middenstuk standaard en hoe charmant die oude Carl ook is, als ik nu over deze film nadenk heb ik niet het gevoel dat ik heb bij een 5 sterren film.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

planet_of_death schreef:

Beste Planet of Death waarom laat jij je zo door andere meningen lijden. Als die zeggen dat het middenstuk niet best is, vind jij dat opeens ook. Waarom niet gewoon voor je eigen mening uitkomen ?

planet_of_death

Zoals ik al zei, ik vond het begin stuk fantastisch. En omdat ik dat zo goed vond heb ik het mindere middenstuk maar voor lief genomen.

avatar van otherfool

otherfool

It might sound boring, but I think the boring stuff is the stuff I remember the most...

De relatie van Carl en Ellie Fredricksen is in geen geval groots of meeslepend te noemen. Hun ups en downs hebben het nieuws nooit gehaald, en de dagelijkse beslommeringen staan, zoals zo vaak, een avontuurlijker leven in de weg. Het lot treft hen met misfortuin, maar het stel kent ook gelukkige tijden, op een volstrekt normale en simpele manier. Als iemand dat alledaagse verhaal dan laat zien, in animatie nog wel, in een montage van misschien 5 minuten, en daarmee toch zoveel indruk weet te maken... enfin, mijn hoed gaat heel, heel diep af. De opening van 'Up' is ongeëvenaard in haar schoonheid, wil ik maar zeggen.

Wat daar dan op volgt is een aangenaam, zij het niet altijd even bijzonder avontuur rond supervogels, pratende honden, geobsedeerde bejaarden en vooral heel veel ballonnen. Soms grappig en ontroerend, soms ietwat flauw en banaal.

'Up' keert echter terug in vorm als voor de laatste keer Ellie's Grote Avonturenboek ter tafel komt. Het prijsgegeven 'geheim' is niet schokkend of zelfs maar onverwachts, maar wel hartverscheurend en tranentrekkend. Zelden zo geëmotioneerd naar het scherm zitten staren...

Technisch is het allemaal prima, over de stemmen geen slecht woord, muziek was in orde, maar het is die ene, heel simpele, maar oh zo oprechte, romance die van deze film echt iets speciaals maakt.

4*.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

movie acteurs schreef:

Ik begrijp wel dat hij er een puntje afhaalt.

Met een 5 duidt je aan dat je een gigantische topper hebt gezien. Een film die zo in je top 10 kan komen staan en misschien zelfs in je top 3!

Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat bij deze film heeft. Mits je 6 bent en je nog geen Scarface, Pulpfiction en dergelijke mag zien

avatar van chanel34

chanel34

Ik had er niet zoveel van verwacht....dus daarom vielt ie wel heel erg mee. Hij is zeker grappig, maar geen hoogstaandje.

avatar van bollepeer

bollepeer

Thom1994 schreef:

De film valt bij veel mensen tegen ..

tja niet iedereen kan dit een mooie film vinden he, daar ben ik ook een van.