• 9.376.444 stemmen

Met onder meer: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Laucevicius

Gesproken taal: Wit-Russisch, Duits en Russisch

Releasedatum: 3 augustus 1990

Plot Idi i Smotri

"To love… to have children."

In een bos in het door de nazi's bezette Wit-Rusland vindt de jonge Rus Florya Gaishun een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.

mayhemblik

Deze''Voskhozhdeniye'' is overigens geregisseerd door Klimov's vrouw Lárisa Shepitko die twee jaar daarna zou verongelukken op 41 jarige leeftijd toen ze op zoek was naar geschikte film locaties voor de film die ze op dat moment aan het draaien was.

Klimov heeft die film geloof ik afgemaakt maar ik weet zo 1, 2, 3 de naam ervan niet.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

mayhemblik schreef:

Dat is deze Proshchanie (1983)

mayhemblik

Waar zou ik toch zijn zonder de trein én de heer Rokuro, bedankt, ik heb deze niet gezien, jij misschien wel? En zo ja hoe vond je hem?

avatar van ApacheNL

ApacheNL

Niet ver van waar ik woon hier in Frankrijk is een dorp, Oradour-sur-Glâne, waar hetzelfde heeft plaatsgevonden als wat in deze film wordt weergegeven. Een einsatzgruppe die voorheen in Wit-Rusland diende, was bezig hetzelfde te doen in Frankrijk tegen het einde van de oorlog. Men scheidde de mannen van de vrouwen en kinderen. De mannen werden in een huis gezet, een mitrailleur bij de deur ingang en iedereen doodgeschoten. De vrouwen en kinderen werden in de kerk gebracht en levend verbrand, evenals de rest van het dorp dat werd platgebrand. Ik ben bevriend met een vrouw (in de 80) wiens man een van de enkele overlevenden was en tegen de Duitsers kwestie getuigde bij de rechtzaak. Na de gebeurtenis leed hij aan nachtmerries en greep 's nachts vaak zijn vrouw bij de keel omdat hij dacht een Duitser aan het doden te zijn. Slechts enkele jaren daarna is hij overleden. Heden ten dage is dit dorp als een museum te bezoeken ,de ruines van de huizen en winkels staan nog overeind.

Toen ik dit bezochte was het moeilijk om me een voorstelling te maken van de kwaadaardigheid van deze daden. Hoe onvoorstelbaar het is dat mensen zo met mensen omgaan.

Deze film heb ik op de helft afgezet en pas de volgende dag weer opgepikt omdat hij me zo vatte. De gruwelijkheid wordt naar mijn mening goed overgebracht, de afschuwelijkheid van dit soort toestanden. Het erge is dat het op waarheid is gebaseerd en opnieuw kan gebeuren.

mayhemblik

Ik kan me absoluut niet voorstellen hoe je na zoiets te hebben meegemaakt door moet gaan met je leven, volgens mij ben je geestelijk verwoest.

avatar van AGE-411

AGE-411

ApacheNL schreef:

Niet helemaal waar.

De einsatzgruppen waren vooral actief in het Oosten, en volgden in het spoor van wehrmacht. Elke lapje grond dat door de Wehrmacht verovert werd, werd door hen gezuiverd van 'ongewenste elementen' (Intelectuelen, politici, joden, ...). Ze rekenden bovendien ook af met het verzet.

Het bloedbad in Oradour-Sur-Glane werd gepleegd door de 2de divisie van de Waffen-SS. Deze divisie had in 1942 wel deelgenomen aan de gevechten in het Oostfront, maar als gevechtseenheid (Ter versterking van de Wehrmacht).

Omdat de divisie al behoorlijk uitgedund was, werd ze naar Frankrijk overgeplaatst, en voorzien van nieuwe rekruten. Onder hen vele Elzassers (Fransen), die in 1940 als volksduitsers verplicht moesten deelnemen in de Wehrmacht of de SS.

De feiten in Oradour zouden het gevolg zijn van een persoonlijke afrekening tussen Sturmbannführer Diekmann en het Franse verzet. Diekmann was enkele dagen voorheen zijn beste vriend verloren in een aanslag van het verzet, en wou koste wat het kost de daders vinden. Waarom hij dacht dat deze in Oradour te vinden waren, is niet geweten.

Het meest opmerkelijk was dus dat een deel van de SS'ers die de bevelen uitvoerden, zelf de Franse nationaliteit hadden.

avatar van Dsnn

Dsnn

Misschien zou Voskhozhdeniye (moet ik nog zien) in de buurt van deze film kunnen komen. [/quote]

Deze''Voskhozhdeniye'' is overigens geregisseerd door Klimov's vrouw Lárisa Shepitko . [/quote]

The Ascent was gister in EYE Filmmuseum.

Ruskino 1913 - 2013: de vele gezichten van de Russische film | EYE, het nieuwe filmmuseum - eyefilm.nl

Filmcollege Russische filmgeschiedenis

Op maandag 30 september is de cursus van start gegaan. Deze bestaat uit een college van 60 minuten met aansluitend een film. Vanaf 14 oktober zijn de volgende films in zaal 1 te zien:

14 oktober - Volga Volga - Cinema 1, 21.00

28 oktober - July Rain - Cinema 1, 21.00

1november - White Sun of the Desert - Cinema 3, 21.45

11 november - De opgang - Cinema 1, 21.00

18 november - Asthenisch syndroom - Cinema 1, 21.00

2 december - Brat - Cinema 1, 21.00

Majoor Landzaat

Na herhaaldelijk aanraden en de grote lofuitingen hier, toch maar eens gaan kijken. Conclusie: de film is niet door te komen. Geen enkel verhaal. Het oorlogsaspect is totaal niet uitgewerkt. Een hoop onnodig gejammer. Raar acteerwerk. Visueel slecht.

Uitermate storende, onsamenhangende, langgerekte scenes die in geen enkel opzicht het verhaal dienen en slechts een frustrerende werking hebben.

De bittere strijd die de Russen tegen de nazi's hebben gevoerd is iets waar je als filmmaker zo'n beetje alles mee kan behalve dit. Waardeloos overrated Russisch afval, het kijken niet waard. Wat al die liefhebbers hierin zien is mij een raadsel. Het zou hooguit als slaapmiddel kunnen dienen, of als martelmethode.

avatar van jawaka

jawaka

Huh?

avatar van DwarreI

DwarreI

"Het oorlogsaspect is niet uitgewerkt." Wat zeg je nou eigenlijk?

mayhemblik

Majoor Landzaat is óf gesneuveld aan het oostfront óf reageert niet omdat hij/zij begrijpt dat zij/hij toch wel erg in de war (niet het engelse woord voor oorlog) was.

avatar van royals

royals

Ik vond deze film te grauw (filmstijl), te langzaam en langdradig. Er gebeurde te weinig voor mij. Alles gebeurde teveel op één plek of terrein. Wel een goede film maar had er meer van verwacht.

Majoor Landzaat

Oh Maydemblik dus als iemand een andere mening heeft is hij direct in de war?

Nieuwsflash: het oostfront bestaat al een tijdje niet meer...

Nee het is gewoon een verschikkelijk langdradige, irritante film. Iedereen die iets anders beweert heeft een agenda of is zelf in de war.

Excusez moi

avatar van Richardus

Richardus

Majoor Landzaat schreef:

Oh Maydemblik dus als iemand een andere mening heeft is hij direct in de war?

Nieuwsflash: het oostfront bestaat al een tijdje niet meer...

lol, ok dankje voor de diagnose

graag gedaan

avatar van 93.9

93.9

Met de titel is alles gezegd. Zeer goede oorlogsfilm.

avatar van kevin_vp

kevin_vp

Beste oorlogsfilm ooit maar één die ik nooit meer terug wil zien...

Ik ben er kapot van...

5* Apocalypse Now eruit en Idi i Smotri in mijn top10

kevin_vp schreef:

Beste oorlogsfilm ooit maar één die ik nooit meer terug wil zien...

Ik ben er kapot van...

5* Apocalypse Now eruit en Idi i Smotri in mijn top10

Mooi gesproken.

avatar van DwarreI

DwarreI

Majoor Landzaat schreef:

Iedereen die iets anders beweert heeft een agenda of is zelf in de war.

Rake opmerking, ik heb inderdaad een agenda!

royals schreef:

Hoe bedoel je met een overdaad aan zelfgecreëerde eisen en verwachtingen een film in gaan zeg..

Wat bedoel je met 'te'? Van welk standaard wijkt het teveel af, van het Hollywood concept van hoe een film eruit moet zien? Je zou jezelf ook af kunnen vragen of er überhaupt wel een standaard moet zijn binnen de kunst, ik denk persoonlijk van niet. En hoe kan een film over zinloos oorlogsgeweld dat onschuldige kinderen raakt nou te grauw zijn, ik kan echt totaal niet in je gedachtegang komen...

avatar van Jediron

Jediron

Als Majoor Landzaat bedoelt, met wat ik onlangs zak in een japanse oorlogsfilm (naam ff kwijt) dan ben ik het roerend met hem eens, die jappen film zal vol met bibberende camerabeelden, waar je zeeziek van werd, gevechten waar je je afvroeg wat is het plan/doel , nul komma nul verhaal en ja, dan zet ik het beeld op zwart. Vanuit het perspectief van een soldaat misschien zeer realistisch neergezet, maar kom aan: daar hoef je geen overdreven vaak een bibberend beeld voor te gebruiken; dat stoort alleen maar mateloos.

De beste oorlogsfilm is uiteraard Kellie's Heroes, waar een verhaal in zit, humor, vaart en tenminste ECHTE TIGERS! . Wat mij betreft één de meest vermakelijke oorlogsfilm.

avatar van jawaka

jawaka

Oorlog is niet vermakelijk!

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Ik merk dat ik het lastig vind de gevoelens die de film bij mij oproept te verwoorden. Emotioneel gezien is dit een van de meest aangrijpende en weergaloze films aller tijden. Zelfs al zou de film en zijn verhaal niet iedereen raken, heb ik groot respect voor de regisseur dat hij zo'n scenario op film zet. Wanneer we het hebben over WOII, oorlog, genocide en allerlij andere ellende, zijn deze begrippen nog vrij abstract en voelen ze ver weg, niet van deze wereld. De film draagt bij aan het menselijk vermogen van voorstellen en beseffen. De film is een film, maar gebaseerd op schrikbarende gebeurtenissen die mensen wel moeten raken en doen nadenken. Het blijft je bij, en dat is eigenlijk goed.

U96

iemand die weet waar je deze film op dvd of blue ray kan krijgen?

U96 schreef:

iemand die weet waar je deze film op dvd of blue ray kan krijgen?

Come and See dvd overal uitverkocht (zavvi, play.com, base etc.) behalve in de US (boven de 35 dollar zijn de verzendkosten aantrekkelijker, dus ik zou er nog een paar dvd/blurays bij nemen.

Op bluray nooit uitgebracht en ik verwacht deze ook niet snel (heel miss ooit criterion)

de grunt schreef:

ok thanks voor de info, je weet toevallig niet langs welke site ik hem kan bestellen?

U96 schreef:

ik zou deze kopen. je moet er op dit moment wel 25 pond voor neerleggen maar het is wel de beste uitgave op de markt. zie deze review: come and see

je hebt ook een Amerikaanse versie maar die is duidelijk ondergeschikt (qua visuals) aan de Artificial Eye uitgave

ik twijfel ten zeerste of dit kunstwerk ooit op bluray uitkomt

avatar van Richardus

Richardus

De Zuid-Koreaanse op eBay mogen niet? Lekker goedkoop.

de grunt schreef:

ik twijfel ten zeerste of dit kunstwerk ooit op bluray uitkomt

ok dank je "de grunt".

avatar van paradis

paradis

Deze film stond al enkele jaren op mijn hdd om nog te bekijken. Jammer dat ik hem niet eerder heb bekeken. Een ruwe parel.

Een rauwe en realistische oorlogsfilm. Oorlog is geen vermaak maar ik kijk met meer 'fun' naar bv saving private ryan of hamburger hill. Dit gaf een nare nasmaak met beelden die lang blijven hangen.

Gruffalo verwoord het hierboven erg goed in mij beleving.