• 9.375.363 stemmen

Met onder meer: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Laucevicius

Gesproken taal: Wit-Russisch, Duits en Russisch

Releasedatum: 3 augustus 1990

Plot Idi i Smotri

"To love… to have children."

In een bos in het door de nazi's bezette Wit-Rusland vindt de jonge Rus Florya Gaishun een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.

avatar van Ramon K

Ramon K

Wouter schreef:

Geniale sound design.

Film was verder niet hartverscheurend of zo?

avatar van Wouter

Vond het heel goed gemaakt, maar het hield me toch een beetje op afstand. Met name omdat de eerste helft nogal theatraal is, kreeg ik toch niet echt veel met het jongetje. Daardoor zit ik me wel te verbazen over alle gruwelijkheden in het laatste stuk, maar raakt het me minder.

Ik noemde het geluidsontwerp omdat het meest bijzonder aan de film is en voor mij echt een eye-opener. Heel gedurfd en uiterst effectief.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ok, was slechts benieuwd naar je volledige mening.

Ik heb ook opgemerkt dat sommige mensen Russische films als erg afstandelijk ervaren....

Zeer imponerende film. Ik heb niet al teveel toe te voegen aan wat er hier al geschreven is, behalve dat ik me aan het einde echt murw gebeukt voelde.

Kan me enigszins vinden in kritiek over theatrale stukken in het eerste uur, maar verder is alles zo'n beetje top. Het hoofdrolspelertje is geweldig, wat een mimiek ook.
Beelden van de buitenlucht en natuur meer dan prachtig, hoogtepunt de scene met de koe en kogelregen .

Ik vond persoonlijk het einde ook tamelijk geniaal.

En verlaag jezelf nooit tot het niveau van de beesten die je veracht.

avatar van Jordy

Jordy

Ja daar word je even stil van. Murw gebeukt is een goede omschrijving van hoe ik me nu voel...

avatar van tovenaar

tovenaar

Impressive. Ik heb er niet al te veel woorden voor. Wel zeker is dat dit zeker één van de meest indrukwekkende anti-oorlog films is die er ooit gemaakt zijn en zullen worden.

Wat me echt opviel was het geluid. Ontzettend hypnotiserend en angstaanjagend. Zelfs als je het beeld af zou zetten dan zou deze film je nog pakken, alleen al door het geluid.

Verder is alles al gezegd, de close-ups van de hoofdrolspeler, het einde, t'is allemaal indrukwekkend. Thanks MM Pakketservice (Ingrid) voor het ter beschikking stellen van deze film.

avatar van gotti

Ik zal met smart wachten tovenaar...

avatar van gotti

Gisteren gezien en ondanks het wat trage begin (totaan het geweldige en beklemmende bombardement van het bos. Het lijkt nu alsof je echt tussen de bombardementen zit.), was ik toch erg onder de indruk. Met name de laatste anderhalf uur zit je te kijken naar indrukwekkende, beklemmende en hartverscheurende scènes.

John Doe

Morgen zal de film de top 20 binnen worden geloodst.

avatar van eerdekes

eerdekes

Hoe bij god zal ik deze film kunnen zien

John Doe

Ik heb 'm gehuurd bij de cultvideotheek in Amsterdam, nu is hij daar niet want ik heb m ff 2 dagen te lang...beter dan 1 dag te lang want dan is m'n OV niet geldig. Hij was er alleen op video. Ik geloof dat moskowood 'm te koop heeft alleen de site daarvan weet ik niet meer uit m'n hoofd (dan is de film ook erg duur trouwens dus je kan 'm beter huren).

starbright boy schreef:

Ik zag zelden een film die zo dicht bij de absolute hel op aarde kwam. De enige relativering zit hem in de surrealistische schoonheid van de beelden van de natuur. De prachtige ochtendnevel, de bomenregen in het bos en nog veel meer andere beelden laten dat zien. Het geeft je het gevoel dat hoe erg de mensheid soms ook is, we zijn maar een heel miniem onderdeel van deze aarde.

Beter kan deze film niet in woorden uitgedrukt worden.

Films als deze kom je zelden tegen.

*****

(edit: nu tevreden John. )

Diesel schreef:

starbright boy schreef:

Ik zag zelden een film die zo dicht bij de absolute hel op aarde kwam. De enige relativering zit hem in de surrealistische schoonheid van de beelden van de natuur. De prachtige ochtendnevel, de bomenregen in het bos en op nog veel meer andere beelden laten dat zien. Het geeft je het gevoel dat hoe erg de mensheid soms ook is, we zijn maar een heel miniem onderdeeltje van deze aarde.

Beter kan deze film niet in woorden uitgedrukt worden.

*****

Ik kan je het tegendeel bewijzen: 'en op nog veel meer andere beelden laten dat zien...miniem onderdeeltje'

Beter kan deze film niet in woorden uitgedrukt worden als de dikgedrukte letters worden weggelaten.

avatar van Hemdale

Hemdale

Staat nu ook in de top 250, op nummer 11, moet de film echt nodig zien!

avatar van timbo_

timbo_

Weet iemand waar deze film met nederlandse ondertiteling te koop is

avatar van Stevo

Stevo

De film was totaal anders dan ik verwacht had. Aan één kant vond ik het zwaar tegenvallen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik nu een paar dagen later nog steeds over de film nadenk, dus het moet toch wel een soort impact hebben gehad. Ik had liever een echt realistische film gezien dan het theatrale wat een groot deel van de film nu vulde. Ik kon bij de film kiezen uit de originele (Russische)stemmen of Engelse (nagesynchroniseerde) stemmen. Ik heb voor de Originele gekozen. Hebben er mensen de Engelse versie gezien (of allebei) en wat is jullie mening hierover?

Diesel

Ik had ook voor Rus. gekozen, ik zie films het liefst in de originele taal.

avatar van starbright boy

Stevo schreef:

De stijl vond je misschien theatraal (ik totaal niet overigens) maar ik denk dat er weinig realistischer oorlogsfilms zijn.

En films horen in de originele taal. Was dit trouwens een van de eerste niet-engelse films die je zag?

avatar van Wouter

Het was ontzettend theatraal. Daar hou je van of niet, maar met realisme had het regelmatig weinig te doen.

John Doe

Oke in het echt zie je de emoties iig niet op deze manier. Maar het is toch ook juist realitisch doordat de werkelijke emoties op deze wijze aan de kijker worden getoond.

avatar van Stevo

Stevo

starbright boy schreef:

Nee. Ik heb wel vaker films in eigen taal gezien, maar ik vond dat er in deze film soms raar gepraat werd. het leek of de teksten door de spelers opgedreund werden ipv realistsch geacteerd. Misschien dat dat bij de Engeltalige stemmen niet het geval is, waardoor de film realistischer en emotioneler lijkt. Btw. ik heb nog steeds dat vliegtuiggeluid in mijn hoofd zitten. Toch vreemd dat een film die je op dat moment wat tegen vindt vallen nog zolang in je hoofd blijft hangen.

Wouter schreef:

Daar gaan we weer. Net zoals de discussie die eeuwen leek te duren bij Scarface, ook daar hadden we het erover of de film nou realistisch is of niet. Bij Scarface kun je misschien je twijfels hebben maar Idi is naast Apocalypse Now en The Deer Hunter gewoon de meest realistische oorlogsdrama die ik heb gezien, het voelt allemaal zo echt aan en de emoties zijn gewoon puur en recht door zee.

Idi is een film zonder fratsen, gewoon de harde waarheid, een 'slap in the face', een Tour de Mindfuck, een zeldzame meestwerk. Sommigen hebben liever geromantiseerde troep als Pearl Harbor, ik niet.

avatar van starbright boy

@ stevo:

Wellicht een tijdje laten liggen en nog eens kijken. Misschien dat de stijl en de taal je dan minder in de weg zitten.

Ben het verder niet met je eens overigens, maar dat zal wel persoonlijk zijn.

En ik vind een film in een andere taal kijken dan de originele niks. Ik blijf het gevoel houden dat ik de film niet zie zoals hij bedoeld is. Een beetje nep eigenlijk.

starbright boy schreef:

Een beetje nep eigenlijk.

Voor mij erg nep.

Daarom kijk ik ook nooit films op de Duitser.

Diesel schreef:

Die heb ik niet gezien, maar ik neem direct van je aan dat het hier om geromantiseerde troep gaat.

Dat neemt niet weg dat Idi i Smotri geen realistische, maar een theatrale film is, bij vlagen zelfs poetisch. Er zitten inderdaad realistiche stukken in, maar met de beste wil van de wereld is dit niet realistisch te noemen.

Overigens gaat Apocalypse Now ook veel verder dan realisme.

avatar van Wouter

En wat doen die vraagtekens bij de alternatieve titels?

Diesel

Ik zie Russische letters.

avatar van jassonn

jassonn