• 9.375.523 stemmen

Met onder meer: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova en Liubomiras Laucevicius

Gesproken taal: Wit-Russisch, Duits en Russisch

Releasedatum: 3 augustus 1990

Plot Idi i Smotri

"To love… to have children."

In een bos in het door de nazi's bezette Wit-Rusland vindt de jonge Rus Florya Gaishun een geweer, waarna hij zich meteen bij de lokale vrijheidsstrijders aansluit. Dit ondanks smeekbeden van zijn moeder, die nu met haar twee dochters weerloos achterblijft. Als Gaishun later wordt achtergelaten door het leger, probeert hij terug te keren naar huis, maar de nazi's willen zijn dorp bombarderen.

avatar van Diesel

Diesel

Wouter ziet vraagtekens.

(iets teveel gedronken gisternacht Wouter?)

avatar van Wouter

Mijn oude browser zal het wel niet aankunnen.

avatar van Stevo

Stevo

Nagesynchroniseerde films vind ik ook helemaal niks. Daarom ben ik ook blij dat het beleid van de Nederlandse tv anders is dan die van de Duitse en Franse. Het verpest een film. Wat is nu een ECHT realistische oorlogsfilm?

avatar van JayLunar

JayLunar

Ik ga het begrip "realisme" steeds meer subjectief vinden, en derhalve de discussies erover steeds minder zinvol.

Verwacht dan ook geen antwoord van mij

Inderdaad Jay, hoe kun je nu zeggen wat realistisch is als je werkelijk geen flauw benul hebt hoe het voelt om in situaties terecht te komen zoals in deze film.

Het lijkt mij ook wel een impact hebben waarop alles ineens eerder theatraal lijkt alsof je in een staat van delirium verkeert o.i.d.

(hmm...beetje brak uitgelegd, maar misschien begrijpt iemand het).

avatar van jassonn

jassonn

titan schreef:

Prima film hoor, daar niet van, maar de klassiekerstatus die menigeen hem toekent zie ik er niet aan af. Natuurlijk kent de film zijn huiveringwekkende momenten, maar die zijn niet beter, anders of schokkender dan ik in menig andere film over de tweede wereldoorlog heb gezien. 3,5*

Zojuist de film gezien en ben het met Titan eens.Ik kon me niet echt inleven in de hoofdpersoon,vond het allemaal wat afstandelijk.Er zitten wel mooie shots/scene's in bijv. als ze beiden door de modder banjeren en je alleen een hard gezoemachtig iets hoort.Ook als ze mekaar voor het eerst in het bos tegenkomen waren visueel erg mooi,maar vond het ook een vreemd stuk.3*

avatar van The Eye

The Eye

Uberfilm!!! 10*

avatar van aegron

aegron

JEMIG!

ik heb hem net bekeken. Wat een onwijs goede film. Een onwijs diepe en kunstzinnige film die tegelijkertijd een van de vreselijkste tijdperk in beeld brengt.

Ik snap nog niet alles: de ooievaar, het 'nachtbeest', het overvliegende vliegtuig .

Ik moest er wel erg inkomen vanwege de weinige uitleg. Maar uiteindelijk maakt juist dit registrerende (is dat een woord?) van de film hem zo ijzersterk. Geen helden, geen logica, geen conclusie.

En wat een supergeweldig stuk aan het eind als de hoofdpersoon op het schilderij staat te schieten en terug in de tijd gaat. Wat betekent dat laatste van die scene eigenlijk? Ik bedoel: hij schiet juist niet op de baby hitler. Doet hij dat niet omdat hij dan net zo als Hitler zou zijn? baby's doden die nog niets misdaan hebben, omdat ze geen recht hebben om te bestaan? (wat die ss-er zegt)

helaas kun je maar 5 sterren geven!

overdreven geacteerd

kloeshki schreef:

overdreven geacteerd

Hoezo overdreven geacteert? geef eens wat voorbeelden ofzo in plaats van die opmerkingen. Geef wat argumenten.

Die discussie hadden we net afgerond dacht ik (wel of niet realistisch).

voorbeelden; heel de film; als hij weent, of woedeaanvallen krijgt

as

Die discussie hadden we net afgerond dacht ik (wel of niet realistisch).

zal best maar als iemand zoiets te zeggen heeft hoor ik graag wat argumenten. Helemaal bij hem. Hij doet niks anders dan zulke irritante berichtjes afleveren.

kloeshki schreef:

voorbeelden; heel de film; als hij weent, of woedeaanvallen krijgt

Weer een goed voorbeeld. Heel de film lang: Hoezo heel de film lang? Tsjonge, tsjonge

idd tsjonge

avatar van PatrickL

PatrickL

Ik vond dit een zeer indrukwekkende film. De film laat op gruwelijke en indrukwekkende wijze de verschrikkingen zien die gedurende W.O.II in Wit Rusland hebben plaatsgevonden. De hele film heeft een sfeer van ontreddering, onmacht en chaos. Kravchenko zet echt een geweldige rol neer als getraumatiseerde en ontredderde jongen, erg knap voor zo'n jonge acteur. Het gruwelijke geheel wordt prachtig in beeld gebracht door Klimov. De muziek van Mozart vond ik erg mooi en maakt de film helemaal af. Prachtige film. 4,5*

as

En dit is nou onderbouwen!

Wat een schitterende poster is dit toch!

avatar van eerdekes

eerdekes

Wat mij opviel bij de film.

- Het extreem sterke acteerwerk van Kravchenko.

- De op sommige momenten erg schokkende beelden.

- Waar ik 'n lange tijd nog aan zal denken !

- De mooie muziek !

Echt 'n hele goede film, amai !

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Ik heb echt m'n best gedaan en de film voor 3/4 gezien, met heel veel moeite. Ik ben geheel overstuur afgehaakt nu. Zoveel leed en ellende kan ik niet aanzien, hoe zeer het ook de realiteit is geweest.

Ik heb normaal al heel veel moeite met WO II / oorlogsfilms, maar dit is me echt te veel. Ik ben helemaal murw.

De film vind ik op zich mooi gefilmd e.d. al had ik geen hoge dunk van de muziek (lees: rotherrie) tijdens vooral het eerste gedeelte. Hiervoor zou ik een 3* geven.

Maar aangezien het me niet lukt en ook nooit zal lukken om hem helemaal af te kijken, zit er niks anders op dan me te onthouden van stemmen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ben het hier eens met Ingrid, Wouter en Renske.

avatar van FisherKing

FisherKing

lngrid schreef:

Dat ik de film niet zo zinvol vond kwam denk ik ook omdat ik me niet echt (persoonlijk) betrokken voelde. Dit werd denk ik o.a. veroorzaakt door de (voor mij) erg vage scene vrij aan het begin van de film met het meisje Glasja in het bos. Daar kon ik niks mee.

renske schreef:

Een wonderlijk effect van het Hele Erge van de film was dat ik er een beetje lacherig van werd achteraf. Wat wil de regisseur nou van zijn toeschouwers? Wat wil hij nu precies vertellen? Wat wil de regisseur nu voor een effect? Want je kunt niet om het effect heen bij een film die zulke menselijke uitwassen behandelt. Wil de regisseur dat ik het heel erg vind? .

Wouter schreef:. Met name omdat de eerste helft nogal theatraal is, kreeg ik toch niet echt veel met het jongetje. Daardoor zit ik me wel te verbazen over alle gruwelijkheden in het laatste stuk, maar raakt het me minder.

Positieve punten natuurlijk de geluids/muziekscore en briljante beelden. En het briljante einde. (de schmink afdeling was niet zo best overigens)

avatar van damon

damon

De Knip schreef:

Voor mn gevoel leunt de film - in mijn beleving - erg veel op de laatste 3 kwartier.

Ben het hier mee eens

het eerste uur is zelfs warrig en leeg te noemen. De film begint pas eigenlijk wanneer Fljoran terugkeert naar zijn dorp.

Ik vond dat de film veel overeenkomsten heeft met een aantal Stanley Kubrick films (lange lege shots....klassiek muziek...)

kunnen ze die jongen nog een oscar geven?

3.5* (voor degene die deze film nog moeten bekijken: het venijn komt pas op het eind)

trivia: ik heb een beetje op internet zitten zoeken, en zo ziet Fljoran er nu dus uit: image

avatar van Folamourke

Folamourke

Kan iemand me meedelen waar ik deze film kan kopen?

Of heeft een lid deze dvd te koop? ...

Of bereid me hem even te lenen/verhuren?

mvg

avatar van Wolverine

Wolverine

avatar van wpstolk

wpstolk

Klopt, EUR 37.-- incl. verzendkosten (2DVD).

wpstolk schreef:

Klopt, EUR 37.-- incl. verzendkosten (2DVD).

Moviemeter actie only: 32,90 incl.verzendkosten!

Vermeld bij je bestellingsmail en/of bij je overschrijving van het bedrag 'MovieMeter actie'.

avatar van Lukic

Lukic

kappeuter schreef:

Moviemeter actie only: 32,90 incl.verzendkosten!

He mooie actie! FF over nadenken heb hem nu thuis liggen gehuurd van de Bibliotheek Den Haag (3 weken)... Zal binnenkort mijn mening is geven over deze film waar ik heel erg nieuwsgierig naar ben!

avatar van Jassie

Jassie

Deze toch maar eens gaan bekijken.

avatar van Lukic

Lukic

Oke inmiddels heb ik hem gezien. Ik had er meer van verwacht dan ik uiteindelijk heb gekregen. Ja het is wel een hele mooie film en absoluut een zeer goede. De beelden en het camerawerk zijn mooi en soms zelfs prachtig (door het bos heen en van de heuvel af, e.d.). Het verhaal is prima in orde. Maar ik voelde mij minder betrokken in de film dan het geval had kunnen zijn. Dit komt met name door de soms gebrekkige en vage scenes. Neem nu bijvoorbeeld het moment waarop Fjora en het meisje elkaar ontmoeten in het bos. Op de een of andere manier krijgt het een dan beetje amateuristisch sfeertje. Bij het lange shot van het meisje haar gezicht lijkt het net alsof ze niet weet wat voor houding ze zich moet geven voor de camera. De conversaties in de film zijn soms erg rommelig en vaag. Om weer terug te komen op Fjora en het meisje... die conversatie raakt kant nog wal. Het eerste deel van de film is voor mij net iets te theatraal soms. Maar dat ware de minpuntjes. Er is genoeg om van te genieten. overigens vond ik de hefitgheid wel meevallen. Je ziet vrij weinig gruwelijkheden direct in beeld en tja, dat er dat soort dingen gebeurd zijn in WOII is toch wel bekend. Verschrikkelijk inderdaad, maar om daar nu in zo'n film opeens overstuur van te raken? Ik geef de film 4 of 4,5 ster. Het zit er een beetje tussen in. Ik denk voorlopig maar 4...

absoluut hoogtepunt: het wegrennen van Fjora en het meisje uit het dorp en het korte omkijken warbij de stapel lijken achter een schuur zichtbaar wordt.