Genre: Thriller / Mystery
Speelduur: 138 minuten / 146 minuten (extended cut)
Alternatieve titel: Het Bernini Mysterie
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot Angels & Demons
"The holiest event of our time. Perfect for their return."
Symboloog Robert Langdon wordt na de dood van de Paus door het Vaticaan ontboden omdat de Illuminati, een doodgewaande, mysterieuze sekte, ergens in Rome een bom heeft geplaatst. Ze willen het conclaaf verstoren en hebben de vier preferiti, de kardinalen die kans maken om tot paus te worden verkozen, gegijzeld. Elk uur zal één van hen sterven. Samen met Vittoria Vetra, de collega van een vermoorde wetenschapper, volgt Langdon een eeuwenoud spoor dwars door Rome om de daders te pakken...
Robert Langdon
Claudio Vincenzi
Father Simeon
Mr_White
- 2067 berichten
Beter dan The Da Vinci Code maar niet genoeg om een hogere score te krijgen. De film is vooral spannender, en vloeit wat lekkerder samen (veel minder uitleg-dialogen, behalve in het begin dan). Plot twist zag ik aankomen zodra ze die baas van de Zwitserse Garde verdacht gingen maken, een klassieke indicator dat hij dus niet de slechterik is maar iemand anders, waarna je de personages kunt gaan weg strepen.
Vullero
Goede verfilming van het boek, die het verhaal grotendeels volgt..
Niveau van de acteurs is goed en de film kijkt lekker weg. Een film voor de kenners van het boek, maar zeker ook voor degene die onbekend zijn met het boek!
Zit te twijfelen tussen 3,5 en 4 ** maar houd het voorlopig op 3,5 tot herziening..
Stephan
Het gevoel van "Het Grote Geheim" uit de DaVinci Code was toch een grote meerwaarde. Waar of niet, het gaf me toch het gevoel van een mystieke ervaring. Met name het einde gaf die film een extra ster in de beoordeling.
A&D is wat dát betreft minder geslaagd. Het door Rome heen scheuren en een hoop kerken van binnen te zien gaf me toch niet het gevoel dat er een onbekende wereld voor me open ging. Net zoals de geheime gangnaar het Vaticaan deed me weinig, terwijl dat in het boek enorm spannend voelde. En neem bijvoorbeeld het archief. In het boek krijg je een kijkje in een hoop werk dat daar ligt waardoor je het watertanden van Langdon snapt. Hier wordt niets getoond van al het 'verboden' werk dat er ligt. Jammer.
Al met al 3 sterren.
Aladdin80
Ben zojuist geweest.. Visueel geweldig en ook goed geacteerd.. Miste alleen de nodige personen vanuit het boek en een paar dingen zijn echt heel anders als in het boek.. De Hassassin heeft minder in de film van doen dan in het boek en zo zijn er nog wel wat dingen.
Wat ik wel goed vond was dat het begin, wat in het boek moeilijk doorheen te komen was erg kort gehouden werd en er snel overgegaan werd naar Rome.. 2 dingen zijn echter heel anders dan het boek, wat ik wel jammer vond..
Nogmaals, een spectakel, zeker de moeite waard en ben benieuwd hoe de andere 2 boeken verfilmd gaan worden.. 3.5
revengeyo
Deze film viel me erg tegen helaas!
Ik vond de film niet spannend, en het verhaal is te warrig.
Acteer prestaties van alle acteurs onder de maat.
DaVinci code was veel spannender!!
De film is wel heel mooi gefilmd en hele mooie locaties / decors.
verder dan een 2.5 kom ik helaas niet!
Demeter
Nouwja niet volledig mee eens heb het boek ook meer als 1 keer gelezen.
Maar tjsaa om nou te zeggen dat hij enorm afwijkt vond meer dat er dingen ontbraken in de film.
Die wel in het boek zaten en dat er aardig wat verkort werd maar egt verdraaien nee .
En je vergat het einde klopte ook meerendeels met het boek:P
denk meld het tog eventjes .
Owja en nog 1 tip zuip je dan ook niet lam:P
Om maar even wat verdraaiingen/wijzigingen te noemen (ik zie ze overigens niet allemaal per se als negatief):
- In het boek gaat Langdon naar CERN om het lijk te bekijken en is het lijk gebrandmerkt.
-In het boek is de vermoorde wetenschapper de (pleeg)vader van Vittoria.
- De rol van Maximilian Kohler ontbreekt in de film en wordt gedeeltelijk overgenomen door Olivetti, want die wordt er nu van verdacht de Camerlengo te hebben aangevallen, terwijl in het boek Olivetti al dood word geschoten bij de verbranding van de derde Kardinaal.
- In het boek liggen de verdenkingen bij Rocher die de stroom in het archief uitgeschakeld zou hebben, in de film is het Olivetti.
- In het boek wordt de media betrokken bij de toespraak van de Camerlengo richting de kardinalen, waardoor hij gezien wordt als de redder van de Katholieke kerk die de illuminati te slim af is.
- In het boek wordt Vittoria door de moordenaar ontvoerd om als speeltje te dienen, waarna Langdon haar in zijn eentje komt redden in de Engelenburcht, ipv met de politie die in de film denkt dat daar de antimaterie ligt. De moordenaar valt van het balkon en wordt dus niet vermoord door een autobom.
- De laatste Kardinaal (Bachia) gaat in het boek gewoon dood en wordt dus geen Paus.
- In het boek liggen de verdenkingen niet bij de toezichthouder op het conclaaf, in de film wel en in het boek wordt hij uiteindelijk Paus.
- In het boek zijn er 6 brandmerken ipv 5 en die met de sleutels is in het boek de illuminati-diamant (een ambigram van de vier elementen in de vorm van een vierkant).
- In het boek komt de Camerlengo zelf op het idee waar de antimaterie ligt en wordt de media betrokken bij het vinden ervan, zodat de hele wereld de Camerlengo ziet als de held die een ingeving van God kreeg.
- In het boek kan Vittoria de accu bij voorbaat al niet vervangen.
- In het boek stapt Robert Langdon ook in de helikopter, want hij denkt dat ze de antimaterie in de zee of de woestijn gaan gooien.
- In het boek blijkt de Camerlengo de zoon van de vermoorde Paus te zijn en hij steekt zich voor het oog van de hele wereld in brand.
FoolofaTook
Inderdaad, er is uiteindelijk aardig wat aangepast, maar het gaat niet ten koste van het verhaal vind ik. Het verhaal lijkt nog steeds erg op dat uit het boek. En ik denk dat deze aanpassingen gewoon beter uitkwamen voor een film. Vooral het einde vond ik in de film goed passen.
wyatt earp
Ik moet eerst zeggen dat ik het boek niet gelezen heb. Dus ik het ook niet vergelijken, en al helemaal geen minpunten voor geven. Het is een goede film. Ik vond hem beter dan zijn voorganger, The Da Vinci Code. Verhaal zit prima in orde. Dat gepuzzel in films vind ik altijd wel leuk. Ze wisten de spanning beter op de bouwen dan de vorige. Op het einde een goede climax. Muziek is ook goed. Maar Hanz Zimmer is ook een goede componist. Verder is het gewoon een goede film. Zeker de moeite waard.
Stephan
Het Juvenalis dilemma (Digital Fortress) is zeker een interessant verhaal. Maar in tegenstelling tot zijn twee voorgangers speelt dat verhaal zich hoofdzakelijk af op één locatie. Niet het geringste overigens (Supercomputer NSA). Ook prima te verfilmen.
vodka
maar ook in Spanje. dat boek zullen ze niet verfilmen omdat Langdon er niet in voorkomt
Stephan
Er is maar één vraag die dat bepaald:
"Verdienen we geld met het verfilmen?"
Geef jij het antwoord maar
pedro1946
Da Vinci was zeker een knap staaltje van acteren en regisseren van acteurs en producers, maar (natuurlijk dat is voor ieder persoon wel anders) vind ik Angels And Demons een heel stuk knapper.
Een dikke proficiat voor Ron Howard en de hele casting.
pedro1946
SanneW
Wat een topfilm, echt van het begin tot het eind spannend en volop verhaal! Ook de dingen eromheen vond ik bere interessant!
Al DeNiro
Het verhaal is minder dan DaVinci, maar deze film is wel een stuk spannender, omdat Langdon dit keer veel minder tijd heeft om alles op te lossen.
Het is ook genieten van de kerken, pleinen, fontijnen en geheime gangen van Rome en Vaticaan
Sjoerd111
Veeeel te Amerikaans helaas. De film wist bij mij niet te integreren en nergens werd het spannend. Ik keek er naar, maar het deed niks. Het had van mij veel duivelser gemogen,en minder zoet aan het einde. Vond dat nogal ongepast overkomen.
De cinematografie was wel zeer stijlvol, maar de humoristische momenten hadden veel subtieler gemogen. Denk dat er toch heel wat mis is als het grootste deel van de zaal moet lachen op cruciale, niet grappig bedoelde momenten. Ik weet nog niet waarom, maar het gepuzzel op een ''National Treasure'' niveau overkomen. Denk dat een vernieuwende manier om de puzzel scènes filmisch te vertellen zeker meer op zijn plaats geweest was.
Toch een vermakelijke film met gelikte cinematografie, die helaas niet boven de gemiddelde Amerikaanse blockbuster uitstijgt.
88Fabian
Vind het heel mooi gefilmd en de acteerprestaties waren ook erg goed.
vond het eigenlijk een betere film dan 'The Da Vinci Code' die naar mijn mening net te traag was.
Totalwar
Ik vond het zeker een leuke film maar ik vind de aanpassingen die zijn gedaan van boek naar film niet erg goed
Eejay
Af en toe slordig gefilmd en voorspelbaar. Desondanks toch een vermakelijke film.
Rosicky
Goed:
- Sfeer
- Heftige scènes hoe die cardinalen sterven
Minder:
- Tom Hanks niet altijd even sterk
- Plottwist die iedereen doorziet; gevolg: kuteinde
- Onrealistisch hoe één man (de huurmoordenaar) zo gemakkelijk ontvoerdt en moordt alsof het een lieve lust is.
- Ondanks lange speelduur toch erg gehaast in die vier uren met de tekens in de kerken
Verdict: Angels and Demons is een sfeervolle mysteriefilm met af en toe een sterke Hanks in de hoofdrol. Het verhaal is niet altijd even geweldig, maar weet wel te boeien. McGregor speelt z'n rol goed, maar vind ik niet zo geschikt voor zijn rol.
s0062423
Doordat ik haast gedwongen werd ben ik zojuist deze film gaan zien. En mijn voorgevoel is uitgekomen; ik heb mij best wel liggen ergeren.
Jaren terug heb ik het boek ooit is moeten lezen in het kader van een schoolopdracht. Het verhaaltje was mij toen wel bevallen, maar dit kan ook te wijten zijn geweest aan een persoonlijke voorliefde voor occulte gezelschapjes. Door de jaartjes heen was ik pittige details en plotwendingen zo goed als helemaal vergeten. Maar er zijn blijkbaar toch hier en daar cruciale gegevens blijven hangen in m'n mistige geheugen, waardoor de film zeer voorspelbaar aanvoelde. Dit heeft van mijn filmervaring een zeer lange zit gemaakt. Zeker aangezien alles niet één keer maar minstens twee keer herkauwd wordt.
Vervolgens toont Howard weinig leuke scènes. Filmend volgens de formule leidt hij z'n sterrencast dan ook rechtstreeks de dieperik in, waarin uiteindelijk enkel Nikolaj Lie Kaas echt weet te overtuigen. Net als in het geweldige Reconstruction beeldt hij hier zowel slechte als goede karaktereigenschappen uit, waardoor hij een geloofwaardig onstabiel gevaarlijk gek personage neerzet.
Jammer genoeg biedt de film naast deze geweldige acteur nergens iets aan. Angels & Demons is dan ook een typische prent, die waarschijnlijk hoge toppen zal scoren. Wat nog wel gezegd dient te worden, is dat de setting best realistsch oogde. Ondanks het gegeven dat ze nooit in het Vaticaan hebben mogen filmen.
DragQueen
Klasse mystery-thriller, met een goed verhaal. dat overigens niet altijd precies volgens het boek verloopt. er zitten wat veranderingen in. deze komen de film wel ten goede. deze is zelfs spannender te noemen dan zijn voorganger, en ook is het verloop van de film wat sneller. qua acteerwerk zit het helemaal goed. hanks kruipt overtuigend in de rol van langdon, al is zijn personage in het boek nog wat heldhaftiger. verder vond ik mcgregor erg goed in zijn rol. er werdt nooit in het echte vaticaan gefilmd, en toch voelde het alsof je even daar was. knappe sets, en verder goede effecten. 4 sterren.
Filmfreaker
The Da Vinci Code deed veel mensen die het boek hadden gelezen teleurstellen! Waarom? Nou, omdat Ron Howard in die film de historische weetjes benadrukt en niet de spanning. Daarop is veel kritiek gekomen en daarna heeft hij duidelijk geluisterd.
Deze film (gister naar de bios geweest), is erg goed. Geen oscarwinnaar, maar een echte goede Hollywoodthriller. Ik heb me geen minuut verveeld en de spanning is ook beter opgebouwd dan in The Da Vinci Code. Althans, heb ik beide boeken gelezen en toch vond ik Het Bernini Mysterie toch beter als De Da Vinci Code. Daarom had ik ook op een betere verfilming gerekend. En dat is er zeker van gekomen.
Minpuntje: Om zo'n complex boek naar twee uur film te brengen, is veel aanpassing nodig. Soms waren er personages uit het boek helemaal weggelaten. En is de verhaallijn soms sterk aangepast.
Maar laten we niet vergeten, dat een film geen kopie van het boek moet worden! Je moet er wel een toevoeging op doen natuurlijk. En dat is Ron Howard gelukt. Door zijn eigen stijl aan te brengen, is het een ontzettend goede film geworden, die geen minuut verveeld!
4,5 sterren.
montoyaruler
Vergeet niet dat een dik boek in ruim 2 uur wordt gestopt. Dan valt het altijd tegen, aangezien je tijdens het lezen er veel meer uur van kan genieten. Het voelt daarom snel en afgeraffeld.. maar dat is niet meer dan logisch (het is immers geen mini-serie).
Ik vond het een spannende film.. door het boek wist ik al wat er ging gebeuren, maar daardoor was het afwachten wanneer het ging gebeuren.. dit versterkt een spannend gevoel.
Nog nooit heb ik in een volle bioscoopzaal gezeten dan afgelopen woensdag tijdens de première in Rotterdam.
Ik geef de film 4*
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Dat is het voordeel van een boekverfilming kijken terwijl je het boek niet hebt gelezen. Je zult nooit klagen over dingen die eruit zijn gelaten of dingen die veranderd zijn. Ik heb het boek niet gelezen (alhoewel ik dat wel van plan ben) en zal dus ook niets te klagen hebben over veranderingen. Daar ben ik blij mee, omdat ik merk dat dat tot nu toe de grootste kritiek is. Ik ga er vanavond heen.
bastian1986
Jaren geleden heb ik het boek gelezen en ik vond het een van de beste boeken die ik gelezen heb.
Over de film ben ik eigenlijk zeer tevreden. Het verhaal is uiteraard bijgestuurd maar niet zo dat het me ging storen. Ik vond sommige aanpassingen zelfs zeer goed, omdat ik sommige stukken op het einde van het boek nogal overdreven fictief vond (voor degenen die het gelezen hebben, ik heb het over Robert Langdon en de helicopter).
Maar mijn conclusie is uiterst positief. Een boek van ongeveer 400blz omzetten in een twee uur durende film is nooit gemakkelijk. Maar ik vind dat de makers hier absoluut een mooie film hebben afgeleverd. De spanning en het opwinding die ik had bij het lezen van het boek kwamen terug bij het zien van deze film.
Naar mijn mening een absolute aanrader, zelfs als je het boek gelezen hebt zal je niet teleurgesteld zijn.
grandpa
400blz in een film van 2uur proppen is vragen om moeilijkheden, een boek verfilmen is überhaupt al een crime of je houdt het bij het boek of je gaat alleen naar de film.
Gisteravond (bij wijze van uitzondering, omdat je sommige films gewoon op een groot scherm en met vet geluid moet zien en horen) naar Antwerpen geweest, eigenlijk omdat de trailer heel erg goed was en de The Da Vinci Code rijp was voor een vervolg omdat film, verhaal en vooral de muziek de ingrediënten waren voor een klapper.
Op een of andere manier kon deze mij gisteravond niet pakken, ik ben een filmfan maar ga me niet wagen aan technische details zoals licht, geluid acteerprestatie etc. Hij viel mij gewoon echt heel erg tegen. Misschien is het de combinatie van de moderne wetenschap en het duistere katholieke verleden wat gewoon botst / c.q. ongeloofwaardig is. Ja en dan het eind van de film, het eind van de film had voor mij een hoop goed kunnen maken maar zelfs dat was me niet gegund. **
Cammiu
Gisteravond naar de film geweest.
opzich leuk filmpje, veel spannende stukken, alleen vind ik het echt jammer dat ze dingen veranderen hebben zoals dat kardinaal Baggia overleefd en paus word, zelfde als het verhaal over de paus die een kind heeft verwekt. en dat de camerlengo zelfmoord pleegt op het balkon. ook vind ik het jammer dat Maximillian er niet in zit.
muziek was echt super. steeds als de muziek begon wou ik mn ogen ff dichthouden haha.
voor mij een dikke 4. omdat ik het toch heel jammer vind van al die veranderingen.
dvd-me
Het Bernini mysterie is de voorganger van de Da Vinci code.
Als je het mij vraagt is deze film veel beter, niet alleen omdat hier meer in gebeurt, maar ook omdat hier wat meer vaart in zit en "Robert Langdon" niet echt lang de tijd heeft voordat het volgende staat te gebeuren, ieder uur, 5 uur achter elkaar, gebeurt er iets wat te maken heeft met de pentagrammen: Aarde, vuur, lucht en water, en de 4 Preferiti. en een ander mysterieus pentagram. . Je moet goed op blijven letten want ik snapte eerst niet waarom het BERNINI mysterie heette, tot Robert doorheeft dat hij het pad der verlichting moest zoeken, een pad wat de illuminatie vroeger gebruikte, je moest dat pad vinden en uitlopen om erbij te horen. Dit pad heeft wat te maken met de Standbeelden van een "onbekende" Illuminati: Bernini.
De plotwending vond ik geniaal, het werkt naar iets toe waarvan jij denkt , dat dacht ik al.. Maar je ziet van dat bepaald stuk niet de hele scene, dat is later pas. En dan verandert het hele plot! Geweldig gedaan!
De film is beter dan The Da Vinci Code, meer actie, beter in elkaar gezet én: veel beter te volgen. Deze film is dan wel de officiële voorganger maar ik heb er geen chronologisch probleem in gevonden.
Alles kort: Erg goed in elkaar, beter dan Da Vinci en gebeurt meer in met meer vaart.

Inferno
2016

The Da Vinci Code
2006

Blockbuster 'The Da Vinci Code' en zijn vervolgen verschijnen binnenkort op Netflix

De tien best beoordeelde films van de jarige Tom Hanks (66)

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

Foo Fighters: Back and Forth
Documentaire / Muziek, 2011

The Terminal
Komedie / Drama, 2004
rome italiëvatican (holy see)gebaseerd op boeksymbolismilluminatiquantum mechanics prequelanti matter samenzweringinvestigatorcatholicismcern