La Passion de Jeanne d'Arc (1928)
Genre: Drama / Historisch
Speelduur: 110 minuten / 82 minuten (gerestaureerde versie -24 fps)
Alternatieve titel: The Passion of Joan of Arc
Frankrijk
Geregisseerd door: Carl Theodor Dreyer
Met onder meer: Maria Falconetti, Eugène Silvain en André Berley
Gesproken taal:
Plot La Passion de Jeanne d'Arc
"An Immortal Screen Classic that will live Forever!"
In 1431 wordt de negentienjarige Franse strijder Jeanne d'Arc gevangen genomen door de Bourgondiërs, sympathisanten van de Britten. Bij haar proces vertelt ze dat sint Michael aan haar is verschenen in visioenen en dat ze naar de paus gebracht wil worden. De jury verwijt haar blasfemie en dwingt haar onder marteling haar uitspraken terug te nemen.
Jeanne d'Arc
Jean Beaupère
Judge
Judge
hugohei
Je moet er van houden. Een film zonder geluid. Jeanne d'Arc wordt verhoord en ondervraagd zonder een woord... Koppen, gezichten, schaduwen, massascènes... die moeten 't 'm doen. Middelpunt is de verschrikkelijk lijdende kaalgeschoren Jeanne, die als actrice 'alles geeft' op de brandstapel.
Maria Falconetti heeft maar éenmaal een rol gespeeld in een film, en dat was deze. Ze werd er wereldberoemd mee.
Hoe moet je hier naar kijken ? Ik weet het niet. Gewoon over je heen laten spoelen. Dan werkt het wel, vind ik. Maar nogmaals...
Pablito
Zonder enige twijfel een van de hoogtepunten uit de periode van de stille film. De magie die dergelijke films uitstraalden, ging (helaas?) verloren met de komst van de gesproken film.
De vertolking van Falconetti blijft meer dan 70 jaar na dato nog altijd onovertroffen.
Pauline Kael merkte op dat geen enkele andere film in de filmgeschiedenis een zo subtiele link legt tussen erotiek en religieuze vervolging.
Voor wie zich aangesproken voelt door de magie van de stille film, een must-see.
herman78
Ik vond het wel opvallend dat je de hele film door haar voeten niet zag (alleen als ze op de brandstapel gaat).
Robert Bresson heeft in 1962 nog een versie gemaakt (hij vond het origineel (de film uit '28) verwerpelijk, meen ik).
Ramon K
Jawel hoor! Voeten komen ook in het begin van de film voor (haar voeten zitten met kettingen vast wanneer ze wordt binnengeleid).
Groots meesterwerk trouwens!
Visueel overweldigend en met een intense spirituele lading!
Samen met Il Vangelo Secondo Matteo (Pasolini) + Persona (Bergman) bevat dit meesterwerk de mooiste close-ups die ik ooit gezien heb. Het gezicht van Renee Falconetti zal ik nooit meer vergeten. Haar gezicht (haar hele performance trouwens) dringt door tot de ziel. De prachtige beeldenstroom, het schitterende verhaal over spirituele verlossing en de hemelse muziek (Richard Einhorn's Voices of Light) hebben me overdonderd. 5*
Toon1
Groots meesterwerk trouwens!
Visueel overweldigend en met een intense spirituele lading!
Een terecht hooggewaardeerd meesterwerk... Ik ben blij dat hij in de imdb top-250 staat. Ik veronderstel dat bijna iedereen die de film hier gezien heeft de criterion uitgave heeft? De muziek van Voices of Light daarop is inderdaad prachtig!
Naar aanleiding van die stomme film top 10:
!
En dat voor een film uit 1928, met een paar achterhaalde freeze frame (voorloper van de inzoomende shots) close-ups. Ik zie er absoluut geen meesterwerk in! En wat het verhaal betreft, dat kun je gewoon terug vinden in de geschiedenis boeken.Ga je mond spoelen xgogax! Bij mij staat ie trouwens op plaats twee in mijn top 10. Iedereen kent het plot van de film natuurlijk, maar het gaat om de uitvoering en die is magistraal. Op Stalker na DE film die mij spiritueel en emotioneel overdondert, elke keer weer (zag 'm nu op zijn minst 30 keer!)
Zijn het technisch gezien de beste close-ups ooit? Ik vind van wel, maar er valt natuurlijk over te discussieren. Het gaat me vooral om de gezichten die in close up worden getoond. Geen make-up, elke groef van het gelaat is zichtbaar, alle ogen van de personages lijken de ziel van de mens zelf te tonen (vooral die van Falconetti). Bovendien is het al meesterlijk dat een film, die voor 80% uit close-ups bestaat, zulke kracht en zulke emotie kan overbrengen op het publiek. De film bevat een ongelooflijke energie. De montage is perfect (onnoemlijk veel cuts ook) en bovenal heeft die montage ook nog een ontregelend en surrealistisch effect op de kijker.
Shot gezicht Falconetti die naar rechts kijkt, shot kardinaal naar links kijkend (we observeren dus een gesprek tussen de twee), volgend shot van Falconetti naar LINKS kijkend.... (HUH! What the fuck, hebben ze posities gewisseld?)...
De film bevat vele rare opeenstapelingen van images en bovendien wisselt de camera steeds weer van positie: frontale close-up van Falconetti, volgende shot Falconetti staat de camera boven haar, volgende shot schuin van onder..
Het hoofd van een wachter komt al scheldend de camera ingekropen, gaat weer achteruit, komt weer terug de camera in etc ... ik ben echt dol op deze film!
De wiegende camera als de soldaten wapens uit de toren naar beneden gooien, het onderstebovenshot van soldaten die het gebouw in marcheren, de energieke montage van de laatste revolutiescene, het plaatje van de drie geestelijken die bovenop elkaar lijken te zijn gestapeld bij gebrek aan diepteinschatting aan de hand van de kijker, pfff... dit moet verplicht lesmateriaal worden op filmscholen!
En heb je ooit zulke rare decors gezien? Ramen lijken scheeft te zitten, de kruistralies zitten er nog schever in, elke achtergrond is wit, diepte en afstand is amper in te schatten, daar weer een deur met een opstapje, het decor lijkt overal heilige kruizen te vormen... film is haast surrealistisch!
En dan nog een later toegevoegde soundtrack die inderdaad alles ook nog eens meerwaarde geeft. Niks als hulde!
Elke keer als ik me klote voel zet ik deze film weer op, elke keer als ik meen dat er ergens in mij nog een verborgen kunstenaar huist dan versterkt deze film dat gevoel nog eens. Deze film toont me dat ik moet luisteren naar die innerlijke stem, dat ik moet geloven in mezelf, dat ik mijn leven hoopvol tegenmoet moet zien. Wil iemand die stem God of religie noemen? Ik vind het best. Maar La Passion de Jeanne d'Arc is zeker 1 van de beste films ooit.
cempaka
En aan het eind! Wanneer zij naar buiten wordt geleid om naar de brandstapel te gaan, is er een close up van haar voeten op het moment dat zij een paar treden afgaat
Deze prachtige film heb ik een paar keer in stilte gezien, tot gisteren.... Door de zang en muziek van "Voices of Light" beleefde ik de beelden nu nog intenser... nog aangrijpender...
Beetje jammer dat ik bijna de enige ben die deze film suf vond.
Zeker weer iets niet begrepen of zo.
Ramon K
Waarom dan? Omdat je gewoonweg nog niets met stomme films kan? Ik bedoel: gezien je top 10 kon ik je vantevoren wel zeggen dat dit hoogstwaarschijnlijk niet aan jou besteed was. Deze film is niet hip snel en wild. Het is zelfs wennen. Dus in plaats van ronduit wat negatief te blaten kun je me misschien gewoon zeggen waar de film de fout ingaat. Of je geeft gewoon toe dat het niet je kop thee is. Een 'nare' film.....?
Of je geeft gewoon toe dat het niet je kop thee is.
mister blonde
Het is zelfs wennen.
ik zelf wil de film zo snel mogelijk eens zien, overigens...
Koek
Wat een prachtige film. Mooie, contrast rijke shots (close ups voornamelijk) die me erg deden denken aan Ingmar Bergman's Persona (zoals hierboven al vermeld door Ramon K). De muziek is ook prachtig en vult de beelden erg goed aan.
Redlop
Het verhaal is tijdloos. Een vrouw die twijfelt aan de officiële geestelijke macht en wordt verketterd en met haar degenen die haar steunen.
Zoals Ramon en Cempaka al schreven... zeer intens en aangrijpend, al moet de esthetiek van de stomme film je wel aanstaan.
Met erg veel gevoel voor stilering gemaakt. Het bijna 80 jaar oude shot van een worsteling via de reflectie op het water gemaakt, moet haast wel als lesmateriaal op filmacademie's zijn gebruikt.
De film werd als verloren beschouwd, maar in 1981 werd in Noorwegen een goede complete versie in een kliniek gevonden. Deze is in 1985 gerestaureerd. Erg uniek toch wel om te hebben.
Ramon K
Misschien is dat 't wel ja; je moet zo'n stomme film met een andere feel benaderen denk ik. Ik ben wel blij met die positieve reacties trouwens! Voor mij nu absoluut het grootste meesterwerk allertijden.
Naomi Watts
Door heel vaak aandringen van een vriendin van mij en een actief MM lid ben ik mij toch eens gaan wagen aan deze film. Mijn eerste stomme film beviel mij niet goed dus ik vreesde het ergste.
Vanaf het begin had de film mij in zijn greep. Dit is ook meer een film die imo stom beter tot zijn recht komt dan een suspense thrillertje aangezien aanstuurt op emotie. Er is geen mooiere emotie dan emotie aflezen van een gezicht, perfect gewoon. Wat deze film losmaakt is ook niet te beschrijven.
De film bevat de prachtigste close ups ooit aanschouwd, een enorme spirituele lading (jammer dat vele mensen hier nog steeds niet voor openstaan) en de blik en performance van Falconetti staat voor altijd in mijn geheugen (of beter gezegt: in mijn ziel) gegrift, de emotie die zij weet op te wekken met 1 blik; magistraal! De film had ook zo'n impact dat ik nog 23 minuten het beeld heb zitten na staren. Ik kan niet anders dan hier de volle mep voor geven, minder zou deze film tekort doen.
5* de film weet mij als 1 van de weinige films emotioneel zeer aan te grijpen en het bevat een flinke dosis spiritualiteit, wat in mijn leven ook een belangrijke rol speelt.
Deze film MOET deze film gewoon in mijn top 10 en hij is mij nu al zeer dierbaar. Zeer geslaagd dus Anouk.
Ik moet deze DVD snel te pakken zien te krijgen, als iemand tips heeft ik hoor ze graag.
Ramon K
Volgens mij bestaat enkel de Criterion dvd (oa te bestellen bij playusa). Regio 0 meen ik. Als je geen creditcard hebt dan bieden Boudisque of Rodisc misschien wel uitkomst.
Noukie
Goed om te horen, mijn DVD is mij ook zeer dierbaar, krijg ik hem nog terug?
Bas17
Een van de beste films ooit. Prachtige closeups, gezichten die alles zeggen. Niemand die praat maar het wordt nooit saai.
Ik heb nooit moeten wennen aan deze film. Heb hem zonder enig geluid bekeken en was bijna meteen vanaf het begin betrokken bij het hoofdpersonage. Vanaf het moment in de marktelkamer zat ik er helemaal in. Nergens saai, prachtig gefilmd.. geweldig!
Bedankt NW
Naomi Watts
Gelukkig is hij bevallen maar had dat zeker wel verwacht bij jou. Weer een Jeanne d'Arc adorer bij dus.
Doom
Een erg mooie aangrijpende film, tevens ook mijn eerste 'stille' film. Ik moet eerlijk toegeven dat het erg wennen was in het begin, je hoort geen enkel geluid. Is toch erg wennen en het leert je op een hele andere manier naar een film kijken dan anders.
Het verhaal was uiteraard bekend, net zoals het einde. De film was erg mooi en aangrijpend, ook de close ups die vaak werden gebracht waren van een zeer hoog niveau.
De scene waarin Jeanne wordt verbrand vond ik zelf erg aangrijpend en behoorlijk hard gebracht.
Het was voor mij een hele nieuwe ervaring deze film en het is goed bevallen, maar ik moet zeggen dat ik het geluid enzo wel erg mis.
Een 4 *, is me zeker bevallen maar het is wennen!
Thx Naomi Watts
Naomi Watts
Mijn complimenten, leuk dat hij bevallen is.
En je beoordeling is dik in orde.
Ik ben zelf ook geen stille film liefhebber maar bij deze film moet het.
Vooral de gezichtsuitdrukkingen van Falconetti zijn fenomenaal en samen met twee vertolkingen van Naomi Watts de mooiste vertolking die ik aanschouwd heb.

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

Shoah

Tengoku to Jigoku
Thriller / Misdaad, 1963

Seppuku
Drama, 1962
rechterwoman martyr heresyrechtszaaksufferingsentencetorture chamberreligieprocessaintmartyrdomdove stille filmcatholicismmartyr joan of arcforgeryjudiciary 15th centuryburning at stakeholy communionbloodletting