• 9.369.461 stemmen

La Passion de Jeanne d'Arc (1928)

Drama / Historisch | 110 minuten / 82 minuten (gerestaureerde versie -24 fps)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 110 minuten / 82 minuten (gerestaureerde versie -24 fps)

Alternatieve titel: The Passion of Joan of Arc

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Carl Theodor Dreyer

Met onder meer: Maria Falconetti, Eugène Silvain en André Berley

Gesproken taal:

Plot La Passion de Jeanne d'Arc

"An Immortal Screen Classic that will live Forever!"

In 1431 wordt de negentienjarige Franse strijder Jeanne d'Arc gevangen genomen door de Bourgondiërs, sympathisanten van de Britten. Bij haar proces vertelt ze dat sint Michael aan haar is verschenen in visioenen en dat ze naar de paus gebracht wil worden. De jury verwijt haar blasfemie en dwingt haar onder marteling haar uitspraken terug te nemen.

Bishop Pierre Cauchon

Guillaume Evrard

Jean Beaupère

avatar van Walkure

Walkure

Op m'n dvd staat toch echt regio 1. Wat is het?

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Op die website staat het ook verschillend aangegeven.

Eerst dit: ''(Criterion - Region 1 - NTSC - LEFT vs. Sky Cinema- Region 0 - NTSC - RIGHT)''

Daarna dit: ''Distribution Criterion Collection Region 0 - NTSC''.

Maar een regio 2-versie bestaat dus niet?

Nee.

Maar wat houdt jou nu precies tegen om die film aan te schaffen? Als filmliefhebber moet je toch gewoon een regiovrije dvdspeler hebben tegenwoordig? Zo'n Blokker spelertje van 25 Euro en je problemen zijn toch uit de weg?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit begrijp ik nou echt niet dat deze film zo hoog aangeschreven staat, mij kon ie echt niet boeien, zoiets hoort in de prullebak. maar goed , dat is mijn mening

avatar van chevy93

chevy93

GinolaEHV schreef:

Maar een regio 2-versie bestaat dus niet?

Waarom zou je regio 2 willen als je regio 0 kan krijgen?

avatar van mcdaktari

mcdaktari

kan iemand uitleggen hoe die top 250 werkt? want deze film heeft maar 250 stemmen en dan toch in de top 250?

avatar van speranza

speranza

mcdaktari schreef:

Om voor deze lijst in aanmerking te komen moet een film minstens 250 stemmen ontvangen hebben. Deze film voldoet aan die eis.

avatar van gotti

Bij vlagen fantastisch; anderzijds hier en daar ook nogal iteratief. Blijft ondanks dat toch een fascinerende kijkervaring...

iterawat?

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ben ik wel mee eens hoor.

Maar wat betekent het?

edit: 'herhalend'

Tsja....

De enige herhaling die voorkomt zit in het feit dat Jeanne steeds weer verantwoording moet afleggen aan een hoop rechters: kern van de film en de 'recordings' lijkt me.

avatar van gotti

Maar daarmee praat je het voor mij niet goed hoor. Prima dat het zo gebeurd is, maar als het niet werk dat werkt het niet...

SnakeDoc

Als er intresse is dan ben ik wel bereid deze film in de Movie Meter pakket Service te gooien.

Ik hoor het wel,

avatar van Montorsi

Montorsi

Daar is hij onlangs al in geweest.

Oke, Oke,

SnakeDoc

Film vandaag binnen gekregen.

Voor 6 eurootjes op de kop getikt.

Mijn eerste echte 'stomme' film.

Heb hem wel met muziek gekeken (die optie had ik namelijk op mijn versie van deze film) en dat vond ik wel een aanrader.

Toch kon ik me soms wel ergeren aan Jeanne.

Ook jammer dat er niet iets meer gebeurde in die martel kamer. Was wel realistisch geweest. Maar voor die tijd waarschijnlijk nog niet haalbaar.

In iedergeval prettige film om naar te kijken!

Ramon K

Heb je die real-life aderlating dan gemist?

Jeanne is nooit gemarteld in de martelkamer. Daarom zit het ook niet in de film. Hollywood had die fictie er waarschijnlijk wel in gegooid.

Ramon K schreef:

Heb je die real-life aderlating dan gemist?

Vandaar dat ik dus dacht dat die daadwerkelijk had plaats gevonden

avatar van Niineee

Niineee

Met school gezien, 1 van de saaiste films die ik ooit gezien heb.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

avatar van mister blonde

mister blonde

Zwaar indrukwekkende film inderdaad. Sowieso leent dit verhaal zich uitstekend voor een verfilming, interessant dat er is gekozen om de film te baseren op de originele stukken uit het proces. Het is een eerlijk portret zonder heroïsme, maar met een emotionele Falconetti, die het allemaal ondergaat. Interessante parallellen met het verhaal van Christus, eigenlijk.

Er is vast al veel over gezegd en geschreven, maar de montage van close-ups (waarbij Jeanne d'Arc van boven en de rechters etc. van beneden gefilmd werden) werken heel sterk samen met de veelzeggende expressies. Je zit er bovenop en hoewel een rechtbankdrama eigenlijk niet zonder dialoog kan en er best veel tekstbordjes in beeld zijn (wat ik doorgaans een minpunt vind bij stomme films) zeggen de beelden alles.
Eigenlijk is het een wat vreemde film, omdat de film een hoge mate van realisme heeft, maar ook wat surrealistisch is en zelfs wat expressionistische trekken heeft. De manier van filmen en de decors met rare invalshoeken geven een bevreemdend beeld. Deze film werkt gewoon en dat komt door Dreyer, die maakt er een kunststukje van.

Passion de Jeanne d'Arc heeft veel indrukwekkende momenten, vooral de laatste 15 minuten zijn ontgoochelend goed. Het bloedspuiten uit de ader, het kaal scheren, het doodshoofd en de baby zijn zomaar een paar andere momenten. Maar het is vooral het geheel over onder meer onrecht, verlossing en het geloof dat dit een indrukwekkend drama maken. Film komt in mijn top 250 en in mijn top 5 stomme films. 4,5 sterren. Reden dat ie niet meer krijgt is, omdat ik geen moeite hoefde te doen mijn tranen in bedwang te houden. Zo'n indruk maakte hij nu ook weer niet.

[edit]Ik zag overigens de (volledig) stille versie. De begintitels van mijn verder prima Zuid Koreaanse DVD, stelde me gerust door te stellen dat dit was hoe Dreyer het bedoelde. Nu ik de reacties hier lees, ben ik wel heel benieuwd naar de versie met muziek.

Ramon K schreef:

Ga je mond spoelen xgogax! Bij mij staat ie trouwens op plaats twee in mijn top 10. Iedereen kent het plot van de film natuurlijk, maar het gaat om de uitvoering en die is magistraal.

De herziening heeft mijn ogen geopend . Je hebt gelijk Ramon ! Ik snap ook niet meer wat me bezielde toen ik dit hier schreef ! Het gebruik van de close-ups is groots . La Passion de Jeanne d'Arc (1928) is een biopic over de laatste dagen van Jeanne d'Arc , dat begreep ik vroeger niet .

La Passion de Jeanne d'Arc (1928) is een van de lievelingsfilms van JLG en Michael Mann . Beide cineasten refereren dikwijls naar dit meesterwerk . Sterker nog , Mann heeft veel close-up shots uit deze film hergebruikt in Public Enemies (2009) ( ook een biopic , maar dan over de laatste dagen van John Dillinger ) . Beide films bestaan namelijk uit extreem veel close-ups . En dat kan absoluut geen toeval zijn ...

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Dus nu je weet dat dit één van de favoriete films van Mann en Godard is, vind je 'm wel ineens goed? Want daar komt het zo'n beetje op neer, als ik je stukje zo lees. Of is er (buiten dat) ook meer, wat je mening deed omslaan?

Leland Palmer schreef:

Omdat dit een van de lievelingsfilms is van JLG heb ik de film een kans gegeven en herzien . Mijn eerste reactie is inmiddels ruim 5,5 jaar oud . Ik ben nu dus 5 jaar ouder en veel wijzer dan vroeger . Bovendien heb ik nu meer verstand van films dan 5 jaar geleden . Mijn perceptie en referentiekader zijn gewijzigd ten opzichte van toen ...

avatar van nakada

nakada

ghostman schreef:

5 jaar geleden is vroeger ? En in 5 jaar veel wijzer ? Ben je van 12 naar 17 gegaan dan ?

Waarom stem je eigenlijk niet ?

Ramon K

De herziening heeft mijn ogen geopend .

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

xgogax schreef:

De herziening heeft mijn ogen geopend.

Wel jammer dat je dit pas schreef na (!) mijn reactie op je post. Als je dit nou direct had gezegd (i.p.v. een paar edits), had ik nieteens gereageerd. Nu is m'n bericht eigenlijk wat overbodig. Je originele bericht was heel anders.

nakada schreef:

Waarom stem je eigenlijk niet ?

Bijna , van 22 / 23 naar 28 . Bovendien heb ik de film gezien toen ik nog jonger was ...

Ik stem niet meer . Dat heb ik 7 jaar geleden wel gedaan , maar toen was ik niet zo wijs als nu ...