• 9.377.533 stemmen

La Passion de Jeanne d'Arc (1928)

Drama / Historisch | 110 minuten / 82 minuten (gerestaureerde versie -24 fps)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 110 minuten / 82 minuten (gerestaureerde versie -24 fps)

Alternatieve titel: The Passion of Joan of Arc

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Carl Theodor Dreyer

Met onder meer: Maria Falconetti, Eugène Silvain en André Berley

Gesproken taal:

Plot La Passion de Jeanne d'Arc

"An Immortal Screen Classic that will live Forever!"

In 1431 wordt de negentienjarige Franse strijder Jeanne d'Arc gevangen genomen door de Bourgondiërs, sympathisanten van de Britten. Bij haar proces vertelt ze dat sint Michael aan haar is verschenen in visioenen en dat ze naar de paus gebracht wil worden. De jury verwijt haar blasfemie en dwingt haar onder marteling haar uitspraken terug te nemen.

Bishop Pierre Cauchon

Guillaume Evrard

Jean Beaupère

avatar van Hannibal

Hannibal

Ook nog een geldige reden voor deze 0.5*?

avatar van VanRippestein

VanRippestein

eigenlijk mijn enige reden om een regiovrije dvdspeler te kopen...

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

De eerste stomme film tot nu toe. De film nam me echt mee in de dramatiek, dit door de hoogstaande muziek en het bijna legendarische acteerwerk van Maria Falconetti.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Waanzinnige film. Falconetti levert een bijzonder memorabel blikkenspel in deze intens sfeervolle vertelling. Dreyer is qua montage duidelijk beïnvloed door de Russen en verteld z'n film met vrijwel alleen maar close-ups. De beangstigende, met veel leegte spelende, kaderingen en surrealistische decors van Herman Warm spelen een belangrijke rol in deze sterk emotionele vertelling. Ben weinig keren zo ontroerd door een film als deze en ik durf met een gerust hard te stellen dat La Passion de Jeanne d'Arc tot de beste drie silent films behoord.

avatar van Lucsz

Lucsz

Ik vond het allemaal erg pover en dat had ik zeker niet verwacht. Alom geprezen stille film van een fantastisch regisseur, waar ik eerder Ordet van zag (die ik wel helemaal de bom vond).

Het zwaartepunt ligt uiteraard bij Falconetti, die Jean d'Arc goed neerzet. Een rol die niet gemakkelijk te spelen is en al helemaal niet met zulke regie, waar de camera meer dan 50% van de film een close-up van haar gezicht maakt. Falconetti is alleen wat mij betreft soms iets te dramatisch. Ik begrijp goed dat ik zelf ook menig traan zou plengen als ik een uur later verbrand ga worden, maar ik vond de uitdrukking op haar gezicht soms eerder theatraal dan realistisch en daar irriteerde ik me flink aan.

Dreyer doet verder waar ie goed in is, in het laatste kwartier zien we het prachtige kruis, samen met Jean d'Arc fenomenaal afsteken tegen de witte achtergrond en daar hield Dreyer van, Ordet zit er ook vol van.

Interessante film, waardevol document, maar het kijkplezier was bij mij een beetje verdwenen. Oh, en al die rechters en ander gespuis vond ik ook erg irritant en helemaal niet passen bij de prachtige shots van Jean d'Arc. Laatste leuke detail vond ik die vlieg die af en toe in haar gezicht vloog.

avatar van wwelover

wwelover

Prachtige film, met een zeer aangrijpend verhaal. Was eerlijk gezegd totaal niet bekend met het verhaal van Jeanne d'Arc, kende het enkel van naam. Maar ben blij dat ik deze versie als eerst heb gezien. Want kan me niet voorstellen dat deze ooit is overtroffen. Het is echt toppunt van drama, de shots van Jeanne's gezicht treffen vaak goed. De cast werkte met sterke mimiek, wat natuurlijk van levensbelang is bij 'stomme' films. Het was allemaal erg duidelijk, en de film werd goed onderbouwd met 1 prachtige muziek. Heb echt zitten genieten van de muziek.

De film in 8 delen!

5- Gloria.tv: The Passion of Joan of Arc part 5/8

6- Gloria.tv: The Passion of Joan of Arc part 6/8

7- Gloria.tv: The Passion of Joan of Arc part 7/8

8- Gloria.tv: The Passion of Joan of Arc part 8/8

In het kader van "the more catholic the better"....Maar Dreyer verdient ook een steuntje in de rug. En de filmliefhebber natuurlijk. Is dit Dreyer's beste?

Voorlopig geef ik een 4... te fragmentarisch gekeken. Het ziet er prachtig uit. Bepaalde camerastandpunten zien er modern uit. Haar gelaat intrigeert.

Finaal oordeel volgt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een oordeel hangt van een gezichtspunt af:

Deze film is dan ook echt iets voor gelaatslezers. Het hele verhaal, afgezien van een paar tekstjes en actiescénes, wordt d.m.v blikken verteld. De nadruk op close-ups maakt van elke spierbeweging in het gezicht een teken. Op de keper beschouwt wordt vergeleken tijdgenoten van de stommefilm hier niet expressief overgeacteerd. Met Fritz lang als extreem tegenvoorbeeld. Tuurlijk Jeanne laat veel tranen, maar haar gelaatstrekken blijven relatief rustig. Dat geldt ook voor de anderen. Doordat de camera vlak bij de gezichten draait is overacting niet nodig.

De concentratie van de acteurs is dan ook opvallend, niemand valt uit de bedoelde plooi. Dreyer zat er dus boven op.

Als er iets Bijbels is, behalve God etc, dan is het wel ook de credo: "van aangezicht tot aangezicht". Je kan dan ook intrigerende passages vinden over het gelaat. God heeft dan ook een aangezicht. Gezichten zien betekent ook dromen en visioenen. Voorbeelden:

Jeremia 5:4

"Zij hebben hun aangezichten harder gemaakt dan een steenrots, zij hebben geweigerd zich te bekeren"

Jeremia 14:4

"....zij profeteren u lieden een vals gezicht..."

1e boek Koningen:

"wijs mijn aangezicht niet af"

"....die gestaan hadden voor het aangezicht van zijn vader..."

2e boek Koningen:

"En judea werd verslagen voor't aangezicht Israël..."

1e boek Kroniken:

"...en dit land is onderworpen geworden voor het aangezicht des Heren en voor het aangezicht zijns volk".

Ezechiël 3:8

"Ziet, ik heb uw aangezicht stijf gemaakt tegen hun aangezichten en uw voorhoofd stijf tegen hun voorhoofd"

Daniël 6:7

"En ik stelde mijn aangezicht tot God den Heere om hem te zoeken..."

Daniël 10:6

"...en zijn aangezicht gelijk de gedaante des bliksems en zijn ogen gelijkvurige fakkelen".

Hoséa 5:15

"Ik zal henen gaan en keren weder tot mijn plaats, totdat zij zichzelven schuldig

kennen en mijn aangezicht zoeken; als hun bange zal zijn, zullen zij mij vroeg zoeken"

Apostel Paulus tweede brief aan Korinthe 3:18

"En wij allen, met ongedekten aangezicht, de heerlijkheid des Heeren als in een spiegel aanschouwende, worden naar hetzelfde beeld in gedaante veranderd, van heerlijkheid tot heerlijkheid tot des Heeren Geest".

(En dit is nog maar een greep ....uit de Oude Staten Bijbel. Hier lijkt gezicht en beeld bijna samen te vallen gezien de diverse inzichtelijke betekenssen).

Het zal me dus niets verbazen dat Dreyer d.m.v. die indringende close-ups iets veelzeggends over het Christelijk geloof wilde doorgeven. Want Jeanne, als Imitatio Christi, voelde zonder te kunnen lezen intuïtief verbonden met God. (Haar vrome blikken naar boven). Haar ongedekte naviteit en diepreligieuze gevoel steekt schril af tegen de heren schriftgeleerden en monniken. Haar vernedering wordt door de bijzonder lage camera standpunten benadrukt.... Maar Dreyer verliest de nuance niet uit het oog, hij laat duidelijk verschillende intenties, al of niet verscholen, tussen de heren zien.

De kadrering is nog steeds opvallend origineel. En dit alles met die immobiele technieken van toen. Hoewel die take aan het begin op een dolly....is zeker mobiel.

Ach....kortom ik ben volledig door de knieën gegaan voor dit tijdloos meesterwerk. Maar is dit Dreyer's beste?

ps: Voor degene die de prachtige religieuze muziek liever niet heeft is misschien dit een redelijk alternatief:

GinolaEHV

Is deze film verkrijgbaar op dvd met NL subs?

avatar van starbright boy

GinolaEHV schreef:

Is deze film verkrijgbaar op dvd met NL subs?

Nee.

avatar van Tabossi

Tabossi

Ik ben net begonnen met kijken op dat Gloria.tv, maar iemand een idee welke muziek dit is??

(filmoordeel volgt)

avatar van .Herkauwer

.Herkauwer

Ik heb een keer op school de scene gezien waarbij ze op de brandstapel stond, het zag er verrassend goed uit. De hele film ga ik niet kijken, die oude zwart-wit films vind ik sowieso niet veel aan.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Gewoon proberen. Het zal je hooguit anderhalf uur kosten en je bent gewoon (alhoewel het cliche klinkt) duidelijk een ervaring rijker.

NarcissusBladsp.

Sowieso...Herkauwer... geen zwart/wit kijker. Meerdere magen en oude films onverteerbaar vinden Boeh.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Hmm, ik wil deze film erg graag is bekijken.

Gezocht op bol.com, frs.nl, marktplaats, maar zie hem nergens.

op amazone.com staat ie wel maar zonder subtittles.

Iemand enig idee hoe ik deze film op de kop kan tikken?

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik weet niet of je een creditcard hebt:

anders bij een DVD-zaak kijken en als ze hem niet hebben vragen of hij te bestellen is.

avatar van Hannibal

Hannibal

Dat is een andere film, nl. deze: Procès de Jeanne d'Arc (1962)

avatar van Montorsi

Montorsi

Ja, mijn fout. Ik heb hem via de pakketservice gezien, dat was ook en AE-uitgave als ik me niet vergis. Vandaar de verwarring.

avatar van starbright boy

Dat was een Criterion waarschijnlijk. De enige legale DVD van deze film.

avatar van markel66

markel66

Ik ben gaan kijken door de felle fans hier en dacht nou dat moet ik zelf dan maar 's zien.

Ik zal het wel niet begrijpen maar mij doet het niets.

Hoofdrolspeler komt op mij niet bezield maar eerder als een zwakzinnige over, wat ze mischien ook wel was, jeanne d'arc dus bedoel ik.

Nee voor mij geen stomme films meer.

avatar van chevy93

chevy93

@NarcissusBladsp.

Is het omdat het van internet is dat het baggerkwaliteit is of is deze film gewoon niet zo goed gezien de leeftijd?

Ondertiteling nauwelijks leesbaar.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Apart, vooral omdat het mijn eerste (echte) ''stomme'' film was die ik zag. Heb Metropolis en Sunrise ook klaarliggen, maar ben maar met deze begonnen.

En opzich is deze film me goed bevallen. Grootste pluspunten zijn het schitterende gezicht (en de uitdrukkingen) van Maria Falconetti en de - bij vlagen - prachtige muziek. Bombastisch, maar érg mooi. Het verhaal, wat me soms erg deed denken aan de kruisiging van Jezus, kon me echter nog niet helemaal boeien, maar dat komt vooral ook omdat het ''even wennen was'' denk ik. Naar het einde toe werd ik meer meegesleept en leefde ik wel mee met haar karakter, maar ik werd nergens echt ontroerd/geraakt.

Een begin heb ik gemaakt met de stomme film, nu maar op naar de volgende. Deze zal ik zeker nog wel eens zien en wie weet hoe het dan bevalt, nu ik weet wat ik kan verwachten. Deze Jeanne d'Arc krijgt een voldoende in ieder geval.

chevy93 schreef:

@NarcissusBladsp.

Ondertiteling nauwelijks leesbaar.

Ik vind de kwaliteit zeer aanvaardbaar gezien de leeftijd van de film. Eigenlijk is het een wonder dat de film nog zo goed bewaard is gebleven.

En de ondertiteling moet leesbaar zijn als je op het 'vierkantje' rechtsonder drukt....het beeld wordt dan maximaal.

avatar van chevy93

chevy93

Nu zie ik de ondertiteling wel goed. Vorige keer was het echt een vaag lettertype en bijna doorzichtig.

Ik neem aan dat dat de 82 minuten versie is? Niet zo lang dus en vast wel te doen gezien de kwaliteit.

avatar van Ramon K

Ramon K

Volgens mij zag ik de film in 2003 of 2004 voor het eerst. We zitten nu in 2010 en ik ben in die tijd niets meer tegen gekomen wat hier ook maar een beetje bij in de buurt komt. Qua audio (ook al is het jaren later toegevoegd), qua visuals en qua emotionele kracht de beste film die ik ooit gezien heb (en waarschijnlijk ooit zal zien).

GinolaEHV

Hoe heb je die film dan gezien? Op een regio 1 dvd (of via een andere weg dan een dvd)?

avatar van Ramon K

Ramon K

Criterion destijds gekocht.... Ik heb zelfs nog een extra exemplaar aangeschaft later (reserve).

GinolaEHV

En is/was die Criterion regio 1...? Want ik wil deze film ook wel erg graag op dvd hebben, maar kan 'm nergens vinden (waarbij ik moet vermelden dat ik geen credit card heb, dus niet op sites als Play.com kan kopen).

avatar van Walkure

Walkure

De Criterion uitgave is regio 1.

De Criterion uitgave is Regio 0 volgens DVDBeaver. (oftewel regiovrij)