• 9.373.985 stemmen

Philosophy of a Knife (2008)

Documentaire / Drama | 249 minuten

Genre: Documentaire / Drama

Oorsprong: Rusland

Geregisseerd door: Andrey Iskanov

Met onder meer: Yukari Fujimoto

Gesproken taal: Engels en Russisch

Plot Philosophy of a Knife

"God created Heaven. Man created Hell."

Philosophy of a Knife behandelt de gebeurtenissen in Unit 731, een Japanse eenheid die tussen 1930 en 1945 experimenten uitvoerde op gevangenen. De film maakt gebruik van zowel historische beelden als talrijke en zeer realistisch aandoende reconstructies van de gruwelijke experimenten.

The Officer #2

Historical Commentary (stemrol)

avatar van Goto

Goto

Trailer

Ziet er toch geinig uit, al weet ik niet of Iskanov's beeldgeweld wel 4 uur lang te doen is.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Aan het eerste commentaar op Imdb te zien is dit een uiterst gewelddadig en goor werkje! Ben benieuwd!

avatar van korenbloem02

korenbloem02

dit ziet er wel interassant uit. Ben ook benieuwd.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Hij is uit op dvd hier: http://www.axelmusic.com/productDetails/807839003628?AXEL=974d7ed35fc33510f887aecbe7b43bfc

Spijtig dat ik geen creditcard heb

avatar van Tayama

Tayama

Heb 'm bij HKflix besteld.

Benieuwd of Iskanov de 4 uur waardig weet te vullen.

avatar van Macmanus

Macmanus

Als de docu net zo is al de trailer, dan denk ik dat ik pas. Dude dat is zelfs voor mij te veel. Maar ik lees graag de eerste review.

avatar van Senshimu

Senshimu

Ik lees altijd de reacties en meningen van andere op deze site. Zelf heb ik echter nog nooit gereageerd op een film simpel weg omdat ik nog niet geregistreerd was.

Speciaal om mijn reactie op deze film te kunnen geven heb ik me hier aangemeld.

Ik hou altijd wel van veel geweld en bloed dus ik denk deze film die moet ik zien.

Ik moet zeggen dat ik al heel wat smerige films gezien gezien heb en deze film is wat te vergelijken met de serie Faces of Death van een aantal jaren geleden waarin toevallig met camera vastgelegde beelden vaak met de dood tot zijn gevolg als compilatie werden uitgebracht.

In deze film gaat het dan niet om echte beelden, maar nagebootste scenes, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Natuurlijk zie je wel als je kritisch kijkt dat het niet allemaal echt is, maar als je je gedachten een beetje de vrije loopt laat gaan, en je indenkt dat dit dus echt gebeurt is dan zit je echt vaak met kromme tenen te kijken en vraag je je af hoe ziek mensen kunnen zijn om dit andere mensen aan te doen.

De mensen die wel eens gehoord hebben van Josef Mengele (De engel des doods) en zijn praktijken in auswitsch en meer willen weten over hoe het er daar toen aan toe is gegaan, zullen hun hart dik kunnen ophalen met het bekijken van deze film

De film in totaal duurt een goeie 4 uur en je mag jezelf een groot compliment geven als je deze film tot het eind af kan kijken.

Niet echt een film dus voor mensen met een zwakke maag of 1 die je tijdens het eten moet kijken, maar voor mensen die van pijn en martelingen houden is dit een must see. Voor mezelf tot nu toe de ergste die ik gezien heb.

Het feit dat je een goede indruk krijgt van wat er de slachtoffers allemaal is aangedaan en de manieren waarop dit alles gebeurde en je jezelf hierbij afvraagt hoe verzin je het in godsnaam ik wist niet dat er zulke zieke geesten rond lopen heeft mij doen besluiten deze film toch 4 sterren te geven.

Ik ben benieuwd naar nog meer meningen van mensen over deze film.

avatar van Tayama

Tayama

Heb 'm inmiddels ook, best toffe uitgave.

Ben alleen nog niet in de stemming 'm te kijken. Wel erg benieuwd, maar 4 uur is......vrij lang.

Senshimu schreef:

zullen hun hart dik kunnen ophalen met het bekijken van deze film

maar voor mensen die van pijn en martelingen houden is dit een must see.

Ik zal 'm niet helemaal met zo'n idee kijken denk ik, maar vooral geïnteresseerd naar die gebeurtenissen. En Iskanov vind ik zeer interessante filmmaker.

Mengele is inderdaad een vergelijkbaar verhaal. Benieuwd hoe Iskanov oud materiaal met zelf geschoten materiaal combineerd. Dankje voor je eerste stukje tekst.

avatar van -scarface-

-scarface-

ik heb um gezien en ken er maar 1 ding over zeggen ziek!!ziek!!ziek!! hahaha zou um nie onder het eten gaan kijken ben heeelll wa gewend veel plezier met kijken

coldheaven

Gelezen dat dit één van de meest schokkende films aller tijden is.

True?

avatar van Seam

Seam

coldheaven schreef:

Gelezen dat dit één van de meest schokkende films aller tijden is.

True?

Waar heb je dat gelezen dan ?

Hey, ook online?:P

Op verschillende forums op internet, IMDB onder andere.

• 2028 berichten

Niet echt spoilers hieronder, maar wie de film onbevangen wil zien, raad ik aan niet verder te lezen, en de film ook zonder de, overigens tamelijk irritante, inleiding van de makers te kijken.

Nogal heftige film. Wat is het? Documentaire, “waar gebeurd”, vermaak, drama, ideeënfilm?

Een deel van de film is documentaire met beeldencollage, duidelijk aanwezige soundtrack en voice-over. Het plaatst het geheel in een bredere historische context waarbij het perspectief van Aziaten gekozen is. In het eerste uur info over de conflicten tussen Rusland, China en Japan voor en tot in de tweede wereldoorlog, in het laatste uur de gebeurtenissen erna, toegespitst op rechtzaken, of het uitblijven daarvan. Daar doorheen nog vertellingen van de secundaire getuige Anatoly Protasov. Die zijn in kleur, de rest is zwart-wit, alles is 4:3.

Wie de film als gore-porno wil kijken kan meteen een uur (gok ik) doorspoelen. Dan is de film inmiddels in de gevangenis doorgedrongen en de kijker wordt voor de uren die volgen (speelduur van mijn dvd was 4,5 uur) gebombardeerd met zeer indringende beelden van de meest gruwelijke experimenten. De documentaire houdt hier eigenlijk ook op, of je moet al tevreden zijn met een opsomming van hetgeen men zoal deed; Erg veel info over het wetenschappelijk gehalte of resultaten krijg je niet.

De film bevat beelden die onder het heftigste vallen van wat ik ooit gezien heb, met als bijzonderheid dat de beelden eigenlijk niet binnen een plot vallen, geen gruwelijke hoogtepunten zijn in een spannende horror, maar doel op zich lijken.

Tijdens het eerste deel van de film (ergens rond 2 uur is een aftiteling, maar eigenlijk is het één lange film) heb ik die scènes vooral als filmkunst gezien. Uiteraard kijk je meer ontspannen naar het plukken van bloemen dan naar het vakkundig verwijderen van een gebit, tand voor tand, maar Iskanov geeft er wel een geweldige vorm aan, niet in het minst door de immer aanwezige zeer bepalende soundtrack van Alexander Shevchenkois. Die maakt het mogelijk om scènes vanuit de muziek te begrijpen. Geschreeuw van een slachtoffer wordt dan ook opeens deel van een score die nog het meest aan industrial doet denken.

De hele visuele stijl van Iskanov werkte bij mij beduidend beter dan in zijn vorige films, is rustiger en beheerster, meer gericht op een doel. De film brengt je in een audiovisuele ruimte waarin het, het klinkt wat raar, aangenaam vertoeven was en waarin ik kon gniffelen om de manier waarop Iskanov de kijker op de pijnbank legt.

Zeer expliciete beelden worden afgewisseld met shots van instrumenten, buitenopnames met veel sneeuw en shots van ogen. Mooie ogen, die vaak niet meer zijn dan dat, ogen die kijken, instrumenteel. Maar net in die ogen vindt iets plaats dat je met wat goede wil plot van de film kunt noemen en waarbij Iskanov niet op lijdende slachtoffers focust, maar net op degenen die de experimenten uitvoeren, of moeten uitvoeren.

Espresso gemaakt en meteen tweede deel gekeken. Aanvankelijk op dezelfde voet, maar uiteindelijk wint de inhoud van de beukende beelden het toch. Verhoogde hartslag en spierspanning, veel verzitten en mezelf steviger vastpakken, vaag gevoel van misselijkheid.

Gore-porno wordt het niet. Er is geen sprake van sadisme, maar van een functioneel uitvoeren. Uiteraard lijden de slachtoffers, maar ook daar ligt het accent niet op. Het is meer dat ik, het waargebeurd ver overstijgend, in een uitermate akelige nachtmerrie terechtkwam, een diffuse toestand waarin vorm, inhoud en protesterend lichaam samenvalt met een gebroken verstand dat nog wanhopig probeert om rubber in plaats van huid te zien.

Ideeënfilm. Enkele elementen in de film brengen je op een punt te erkennen dat er vanuit een bepaalde optiek weldegelijk rationele argumenten te bedenken zijn voor de experimenten. Ik moest daarbij niet aan Mengele – (spannend muziekje) Engel des Doods - denken, maar aan het Amerika van Busch, Cheney en Rumsfeld. Hun met martelen beoogde goed is gelijk aan dat van de experimenten: het winnen van een oorlog en het redden van mensenlevens. Goed en kwaad zijn slechts posities binnen optieken.

Uiteindelijk stopt ook het bombardement aan gruwelijkheden, de oorlog eindigt en het voelt of de film afgelopen is. Helaas volgt er dan nog ongeveer een uur docu gedeelte met voice over en vooral veel Anatoly Protasov aan het woord. Het plotgedeelte wordt nog afgerond en onderstreept: “er bestaan geen monsters”.

Ik heb dat uur lam geslagen uitgezeten. Ik had veel meer behoefte stil te staan bij hetgeen ik beleefd had en had aan dat gevoel toe moeten geven. Ondanks deze overweging kan ik, voor mezelf, vaststellen dat de lange speelduur zeer functioneel was.

Voelt erg banaal aan om hier een punt voor te geven.

coldheaven

Waar heb je de film gekocht? Ik kan hem alleen via Amazone vinden..

coldheaven

Trouwens chapeau voor de werkelijk prachtige beschrijving -fal; het wordt mensen zeer aangeraden deze te lezen. Niks belangrijks wordt verklapt, alleen hoe de film(s?) is opgebouwd en de beleving van de recensent

coldheaven schreef:

Waar heb je de film gekocht? Ik kan hem alleen via Amazone vinden..

Geen idee of hij in NL te krijgen is. Ik heb hem zelf bij YesAsia meebesteld, maar daar is hij duurder. Wel even kijken of je de lim.edit. nog kunt krijgen. (2dvd, met enigszins interessante extra's incl sountrack in mp3).

Edit: Boudisque heeft de 1dvd-versie.

avatar van totalreject

totalreject

Zijn de beelden an martelingen in deze film nou allemaal nep of niet?

Dit is nog al bepalend voor of ik de film ga kijken of niet namelijk.

Ik ben dol op horror, maar echte beelden hoeven van mij niet.

• 2028 berichten

Nep, en als je nuchter kijkt zie je dat meestal ook wel.

avatar van totalreject

totalreject

Ok gelukkig, lijkt me best interessant. Het onderwerp is wel interessant iig.

Voor de mensen die hem in Nederland willen kopen. Hij is te krijgen bij omg-entertainment.nl Zowel 1 als 2-disc versie.

avatar van R1992

R1992

-fal schreef:
Nep, en als je nuchter kijkt zie je dat meestal ook wel.

Niet dat het een opluchting voor je is, omdat het 'nep' is.. de regisseur heeft het aspect wat je krijgt als je ziet dat iemands keel doorgesneden wordt,(wat dan echt lijkt) wel vervangen door ander materiaal, waar je ook niet blij van wordt

Toen die gozer al die ledematen zat af te hakken en in het vuur gooide, afgewisselt met beelden van een marteling, kreeg ik een vreemd gevoel van misselijkheid over me Splesh, slash, waaa best grose

avatar van Zandadder

Zandadder

Zieke film, maar het onderwerp interesseert me wel moet ik zeggen.

Goede recensie van -fal hierboven zegt eigenlijk al genoeg.

Sick en shocking, maar wel goed dat deze gruwelijke werkelijkheid een keer onder de aandacht komt. Een keer wat anders dan WOII.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ben zeer benieuwd naar deze film. Is er ook een versie met Nederlandse ondertiteling beschikbaar? Zo niet is engelstalig ook prima, zag hem al bij OMG staan

avatar van ASman

ASman

249 minuten ! Pffff...

avatar van Zandadder

Zandadder

ASman schreef:

249 minuten ! Pffff...

Waarvan zeker 200 Puur martelwerk. Wil deze nooit meer zien...

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Heel bijzondere film over de Japanse Unit 731 met veel meer stijl en historische context dan bijvoorbeeld Men Behind The Sun. Philosophy of a Knife gaat verder waar oorlogsdocumentaires ophouden, door de experimenten recht in je gezicht te laten zien, niet geschikt dus voor gevoelige kijkers. Er is al het een en ander mooi over geschreven hierboven, maar ik heb toch de behoefte m'n indruk neer te pennen.

De vele experimenten (stuk of vijftien gok ik) zijn gruwelijk en vaak met veel opspattend bloed, maar in veel gevallen duidelijk nep als je genoeg afstand kunt nemen (en door de manier van filmen). Ik moet zeggen dat er films zijn met meer realistische effecten, maar het schokkende van Philosophy of a Knife is ook het waargebeurde, en de beelden van talloze lijken die me (logischerwijs) deden denken aan foto's van WOII-concentratiekampen in geschiedenisboeken.

De proeven op de gezonde gevangenen zijn geïnspireerd door de Duitse experimenten en aangewakkerd door een gebrek aan oorlogsmiddelen. Ze testen hoe het menselijk lichaam reageert op (lijstje van experimenten): fysieke wapens, bacteriën, röntgenstraling, chemische stoffen, geslachtsziekten, elektriciteit, vrieskou, decompressie en meer van dat soort ongein, sick and twisted.

Wat minstens zo opvalt is de filmstijl. De gestileerde zwartwitte beelden worden afgewisseld met archiefmateriaal over de oorlog. Voice-overs en interviews geven gedetailleerde informatie over de experimenten en de context van de oorlog. De proefkonijnen komen één voor één aan de beurt in de ziekenhuisachtige kamers, en zijn vrij emotieloos totdat ze de proef ondervinden. Bij de dokters is geen spoortje van empathie te bespeuren, en ze zijn net als de slachtoffers voorwerpen (niemand zegt een woord) die plichtmatig te werk gaan.

De score vind ik echt fantastisch, een soort industriële underground techno, die al vanaf de erg mooie openingcredits te horen is. Deed me samen met de zwartwitbeelden en close ups denken aan Pi. De soundeffecten zijn net zo indringend als de beelden zelf. Bij elke close-up van apparaten en medische instrumenten is het bijbehorende geluid te horen, verwerkt in de muziek, net als overdreven harde ranzige geluiden van bijvoorbeeld het lostrekken van huid.

Vierenhalf uur vind ik wel veel te lang. De beelden en score worden op den duur erg eentonig. Vreemd genoeg slaat de verveling toe; in de eerste twee uur heb je het eigenlijk wel gezien tenzij je (interessante) feiten over de afloop van de oorlog en Unit 731 wilt weten.

Shocking in een gelikt jasje, daar komt het op neer. Pijnlijk te zien waartoe oorlogsindoctrinatie in staat is. Een film die je niet snel vergeet, en ik ben wel benieuwd naar meer werk van Iskanov, de filmstijl van Philosophy bevalt me erg goed. De making of is trouwens ook interessant.

avatar van ASman

ASman

Verassend interessante film.

Mooi weergegeven, fijne regie en een nachtmerrieachtige sfeer zijn volgens mij toch de sterkste punten van de film. Voor 4 uur en 30 minuten kon het ook nog een pak saaier zijn, dus goed van Iskanov dat hij toch een goede sfeer weet te scheppen en de film nog enigszins interessant blijft houden.

Voor de rest is het best wel schokkend bij momenten, maar ik heb toch al goorder en bloederiger gezien. De effecten zijn wel redelijk fake en dat maakt het allemaal wel wat draagbaarder.

Maar voor de rest is deze film veeleer een ervaring ( zoals Subconscious Cruelty) dan een echte film. Toch interessant !

avatar van Psolitsa

Psolitsa

Bah ben hem nu aan het kijken..nouja kijken...ik zap erdoorheen..

Ik snap niet wat hier zo interessant aan is ... Goede sfeer?

Ik kan er geen sfeer in ontdekken. Ik vind het allemaal erg amateuristisch in beeld gebracht. Maar ach ieder zijn ding.

avatar van chevy93

chevy93

Zo te horen een gezellige familiefilm

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik heb de trailer eens gezien, ik durf hier zelfs niet meer aan te beginnen. Echt ziek en dan nog zo'n overdreven lange speelduur. Je moet toch echt niet goed in je hoofd zijn voor zo'n film te maken.