- Home
Geregisseerd door: John Harrison
Met onder meer: Jonas Armstrong, Sophie Ward en Doug Bradley
Releasedatum: 21 mei 2009
Plot Book of Blood
"The dead will not be silenced."
Simon McNeal, een expert op het gebied van paranormale zaken, komt samen met een medium terecht in een groot huis, waar het volgens de vele geruchten zou spoken. Ze gaan op onderzoek uit en het duurt niet lang voor zijn medium wordt aangevallen door echte spoken en er teksten in zijn vlees worden gesneden. Simon ontdekt dan al snel dat het huis een soort doorgang is voor zielen die naar het hiernamaals trekken.
Simon McNeal
Simon's Father
Janie's Father
dutchtuga
Gezien op Imagine.
Na Midnight Meat Train toch weer een verrassend goede Barker-verfilming. Had ik niet gelijk gezocht achter de regisseur van een stel matige produkties, maar met deze verfilming van twee delen van Barkers omnibus, bewijst hij het tegendeel. Harrison krijgt het zelfs voor elkaar zeer dicht in de buurt te komen van de sfeer van Hellraiser en dat mag een prestatie genoemd worden.
Book of Blood ademt dezelfde stijl en klasse uit en ook hier vinden we weer de sexuele ondertoon en de dunne paralellen tussen onze wereld en de wereld van de doden.
Book of Blood is zowel als spookfilm, als body-horror zeer geslaagd te noemen. Een aantal scènes deden me werkelijk van mijn stoel doen schrikken en de gore zit er op momenten goed in. Geweldige scène, die met het meisje. Begeleid door een solide score, goed acteerwerk en een leuke cameo van Doug Bradley maakt dit een knappe en niet snel te vergeten film. De trailer had me een matige film doen voorspellen, maar gelukkig bleek het heel wat meer te zijn. Goede sfeer, intelligent script en op zijn tijd lekker ranzig.
Op en top Barker dit.
FillumGek
Vond het allemaal nogal saai en goedkoop.
Bij Clive Barker denk ik automatisch aan bloed, haken en Cenobites; oftewel Hellraiser. Voordat ik de film inging verwachtte ik expres geen Hellraiser-achtige film.
Bijna de hele film speelt zich af in een spookhuis. Vervolgens zie je dus hier en daar een verschijning, niks om je druk over te maken. Been there, done that. Vond er sowieso nogal weinig sfeer inzitten. Het huis is niet creepy en de hoofdrollen zijn nogal op de automatische piloot gespeeld.
Het einde was dan best aardig, en helaas, alleen dan is er een beetje Barker te bespeuren. Een paar sterke scenes, maar uiteindelijk een tegenvaller.
Naomi Watts
Wat een genie is die Barker toch ook.
Het was voor mij dé titel bij het Imagine filmefstival maar ik had daar helaas nie tde tijd voor. Met Harrison aan het roer was het nog afwachten want zijn CV spreekt niet echt in zijn voordeel. Het viel allemaal reuze mee..
De film begint boeiend in die diner. Die typische mystieke Barker sfeer overheerst de film en dat is toch wel de kracht van deze film. De film kabbelt voort, af en toe een oprisping maar echt veel gebeurt er ook niet maar de sfeer maakt dat bijzaak. Net als in MMT barst de film open aan het eind. Geweldig einde en dat is typisch Barker en ook de reden waarom ik ook zo dol ben op zijn verhalen.
Al met al een zeer genietbare Barker verfilming.
Teleurstellende Clive Barker-verfilming die rechtstreeks weggelopen lijkt te zijn uit de jaren '80. Dat is helaas geen aanbeveling. De film is oubollig, saai en absoluut niet spannend. Alles voelt opgerekt en uitgesmeerd aan. De cameravoering is ook bijzonder saai. Tegen het einde zijn er een paar doeltreffende scenes, maar dan is het al veel te laat om dit te redden van de ondergang. Barker staat vermeld als één van de uitvoerende producenten. Bad move.
Prima horror die toch spannend is.
Goed verhaal en prima acteerwerk.
3,5 ster
Vascago
Prachtige spookhorror. Uitstekend verhaal en zeer goed acteerwerk. Maar het beste van de film was de sfeer. Zelfs in het wat trage tussenstuk was dat nog top. Het laatste half uur was helemaal super. En de moord op het meisje aan het begin was ook geweldig. Prachtfilm.
Halcyon
Voodoo and Blowjobs
Na Midnight Meat Train, de eerste in een reeks verfilmingen van Barkers Boeken van Bloed, was het titelverhaal "Book of Blood" aan de beurt. De film profileert zich als een spookhuisverhaal, maar blijkt toch weer helemaal wat anders dan wat dit subgenre al heeft voortgebracht. Het bovennatuurlijke en metafysische dat dit soort films kenmerkt is ook hier weer het basisingrediënt, aangevuld met de typische Barker-elementen die Book of Blood ver boven de middelmaat uittillen. Dit mag dan wel een huizenhoog cliché zijn ondertussen, Barker bevestigt keer op keer zijn reputatie. De man achter Hellraiser zat dit keer dan wel niet in de regiestoel, zijn fantasie blijft immer de leidraad in zijn adaptaties, wie ook de eindverantwoordelijkheid draagt.
In dit geval was dat John Harrison; een (voor mij) onbekende regisseur met een al even onbekend oeuvre. Desondanks levert hij goed werk af en giet hij Barker's twee kortverhalen (Book of Blood en Jerusalem Street) in een sluitend geheel. Hij blijft hierbij trouw aan Barkers visie en levert een verzorgde regie af. Verzorgd, maar nergens groots of memorabel; die eer komt vooral de prachtige plot toe. Barker is naar eigen zeggen vooral onder de indruk van de vertolkingen en dat is terecht. Er wordt een stuk beter geacteerd dan in vergelijkbare films en dat biedt altijd een meerwaarde, ook al is het dan niet het uithangbord van deze film.
Wat dan wel het uithangbord is? De originaliteit in zowel het verhaal als in de visualisering ervan. Book of Blood kent een sterk begin, houdt dan lange tijd de teugels strak om ze in het slotkwartier helemaal te laten vieren. Het resultaat is een ontknoping die zoveel verder gaat en diepzinniger is dan wat je anders voorgeschoteld krijgt. Book of Blood mag dan wel minder luguber of schokkend zijn dan Hellraiser en Midnight Meat Train, het is minstens even poëtisch en overweldigend. Horror gemaakt met verstand en emotie.
Tot groot jolijt van mezelf, en allicht van menig Barker-fan, staan nog een hele resem verfilmingen van Barkers Boeken of Bloed op stapel. Hoewel ik ze geen van al wil missen kijk ik nog het meest uit naar Pigblood Blues. Book of Blood was, inmiddels, een meer dan aardige voorbode!
Ouch.
Ben ik toch nog blij dat dit ding niet de bioscopen heeft gehaald. De hele film het idee dat je naar een TV pilot zit te kijken. Was in dat format vast een stuk beter bevallen, verwachtingen liggen dan toch een stuk lager.
Visueel echt brak en door brak. Kleurgebruik is vreselijk, camerawerk erg saai of gewoon erg slecht uitgevoerd (die versnelling in het begin
) en als er op het einde dan wat special effects bijmoeten oogt het nog extreem goedkoop ook. Grafisch is de film ook allerminst, buiten een aardige scene in het begin 0.0% goor.
Wat rest is een oersaaie spookhuisjesfilm die de eerste 60 minuten eindeloos lijkt door te baggeren. Bordkartonnen personages moeten ons interesseren maar vervelen enkel. Spookhuisclichés vliegen ons om de oren, maar zijn allerminst spannend of sfeervol. Zo'n 20 minuten voor het einde komt dan de "Barker-twist", veel te laat en nog steeds oninteressant. En zo slecht uitgevoerd dat het ook amper serieus is te nemen. Voor het verhaal moet je het zeker ook niet kijken.
Wat mij betreft mogen ze Barker-verhalen blijven verfilmen, maar dan wel op een cinemawaardige manier. Anders maken ze er maar een TVserietje van, hoef ik er verder ook niks meer van te zien.
Serieuze tegenvaller, had er nog best wat van verwacht. 1.0*
Meuk.
Ondanks de handjob, geen ruk aan. Heb me er door moeten worstelen, ondanks het geile koppie van Ward.
Neen, dit is troep. En dat flikker je doorgaans in de vuilnisbak. Ookal gaan ze dit uitbrengen op BluRay met op de voorkant een verwijzing naar de vleestrein en andere bekenden. Geld moet in het laatje. Hoe maakt niet uit.
Mede-producer Barker mag zich schamen over zijn beoordelingsvermogen. De makers hebben namelijk weinig van zijn werkje gebrouwen. Er is totaal geen spanning aanwezig, en visueel gezien is dit allesbehalve een feest.
Matig, en dan zonder middel er voor.
moverw
Bijna 60 minuten niets anders dan onsamenhangend gebrabbel en totaal geen karakter opbouw. Dan staan de spelers in het huis en vervolgens weer ergens in een straat. Het gaat van scene naar scene zonder enige verklaring waarom wie wat doet.
Zelfs met zo nu en dan de fast-forward in te drukken vondt ik het nog veel te lang duren.
Loopt er opeens één naar achteren en projecteerd die zichzelf over de leuning van een trap. Blijkbaar zat het zwaartepunt van die persoon erg hoog ofzo, want er was totaal geen rede voor om er op die manier overheen te kleunen. En dit was geen aktie van een geest of wat dan ook. Lachwekkend, netzoals vele andere 'schrikmomenten'.
Na 60 minuten begon er wel wat te gebeuren maar veel was het niet. En Clive Barker? Waren die geesten zijn creaties? Wat een afgang.
Waar ging deze film nu in hemelsnaam over want ik kan het niet opbrengen om er nog een tweede keer naar te kijken.
Toch maar een 0.5 gegeven vanwege het 'geschrift-op-huid' effect. Dat was wel wat.
Tonypulp
Schiet overal tekort.
Acteerwerk zonder enige overtuiging en het verhaal weet op geen enkel manier goed door te komen door de lelijke vormgeving en vele trage stukken.
Het einde kon me enigzins bekoren maar alles daarvoor was pure meuk, slap, leeg en sfeerloos. Na recent nog Midnight meat train te hebben gezien die op alle vlakken wel scored is dit een jammerlijk gefaalde clive barker verfilming.
Matige "horror".
Het enige wat me echt positief opviel in deze film was de sfeer die gecreëerd werd, een paar leuke en spannende scenes en 1 goede sfeershot waar je een schrikmoment verwacht en de regisseur je flink verneukt
Voor de rest is het plot gewoon dom, is de cast van niet al te hoog niveau en is het gewoon niet interessant genoeg om de ruim anderhalf durende speelduur echt te boeien. Het einde duurde me ook nog is te lang. Dacht drie keer dat de film afgelopen was, maar ik kwam dus bedrogen uit. Soms willen ze teveel intellectueel neuzelen in dit soort films, daar houd ik totaal niet van. Van dit soort b-horror films moeten gewoon simpel en straight to the point zijn. . Hoe meer onzinnige dialogen je in zo'n film stopt met slechte acteurs, hoe slechter het wordt. Dus geen gelul en poespas eromheen, wanneer leren filmmakers dat nou eens?!
filmamator
Schrikscènes vielen echt zwaar tegen, maar het mysterieuze verhaal kan er mee door.
Matig.
Lovelyboy
Tenslotte na enkele zware films tijdens mijn maandagse film marathon nog even iets luchtigs en dus aan de griezel met deze Clive Barker verfilming. En wanneer je Clive Barker zegt is de gedachte aan Hellraiser of Doug Bradley nooit ver weg.
Afijn, drie verhalen naar het schijnt waar ik na afloop toch even na moest denken over de scheiding in de verhalenlijnen rond een huurmoordenaar die nog wel te herkennen is maar dat ik het meisje bij het oudere stel niet als zodanig identificeer. Tot ik er zo net achterkom dat dit de synopsis is van de 2020 remake. Desalniettemin gaat deze versie mysterieus van start met de jongen in het restaurant en maakt het meisje op haar zolderkamer serieus indruk op een smerige manier. De switch naar Mary luidt een iets rustiger vaarwater in en even vraag ik me af waarom ik niet zulke leraren had op school want Sophie Ward mag er zeker zijn. Het prima sfeertje wordt verder uitgebouwd met Simon en het huis met de sinistere reputatie waar men het onderzoek start.
Prima wordt daarna verder gebouwd met een meer dan behoorlijk sfeertje waar in eerste niet voor Gore en shock gegaan wordt maar vooral de aftermath in beeld gebracht wordt, achteraf met een reden, toch heeft het zo zijn uitwerking. Als we dan uiteindelijk de ware omvang van het geheel te zien krijgen mag dat er zeker zijn met een kleine cameo van Doug Bradley en daarna het uitgestrekte 'kruispunt' met alle voorbijgangers. Vooral dat laatste is toch wel een wtf momentje dat daarna wordt uitgebouwd naar een wrange ontknoping waarop de dood een verlossing is, althans voor sommigen dan zoals we net geleerd hebben.
En zo blijkt Book Of Blood best een oké horrorfilmpje maar super is het allemaal niet want daar gebeuren er ook teveel twijfelachtige dingen voor tijdens het onderzoek tussen de hoofdpersonen.

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie