
Faces (1968)
Verenigde Staten
Drama
130 minuten
geregisseerd door John Cassavetes
met John Marley, Gena Rowlands en Lynn Carlin
Richard Forst voelt zich oud. Op een nacht verlaat hij zijn vrouw voor Jeannie Rapp, een jonge vrouw die niet echt van vriendschappen houdt. In de tussentijd wordt Maria, Richard's vrouw verleid door Chet, een aardige jonge man uit Detroit.. Een verhaal over het inhoudsloze leven van sommige rijke mannen op middelbare leeftijd.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=l_53iJ6JF68
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Na zo'n half uur (of waren het al drie kwartier) begon ik erin te komen en zag ik een eerlijke film zoals ik die niet eerder zag (het enige vergelijkbare is Cassavetes' Shadows of misschien later werk van Jarmusch). Een film zonder geforceerd plot (Cassavetes is helemaal niet geintresseerd in een verhaal, maar in de personages), valse emoties en trucjes. Het is een film over mensen; Faces. Mensen die kampen met wel heel gewone problemen. En op het moment dat je je vereenzelvigd met de film, je normale behoeftes over wat je bij een meer conventionele film verwacht laat varen en plaats wil nemen in de huiskamer van Cassavetes, krijg je een filmervaring die op zijn minst anders is dan alle andere filmervaringen die je al had. En bij mij werkte het op een gegeven moment. Niet meteen, maar uiteindelijk was het alsof ik thuiskwam van een feest waarbij ik heel de avond toeschouwer was van gesprekken, ( zonder er actief aan deel te nemen) van heel interessante mensen. Druk dat maar eens in filmsterren uit.
Een goede kwaliteit van onderdelen staat echter niet altijd garant voor het slagen van het groter geheel. Tijdens het kijken doemt telkens de afleidende vraag op of er in de film wel interessante karakters zitten. Op de eerste plaats zijn de personages in "Faces" op een verveelde wijze alleen maar ontzettend druk in de weer met zichzelf en daarna pas met de ander. Het spel blijkt daarnaast ook heel introvert te zijn, naar het publiek toe wordt niet één enkele figuurlijke knipoog gemaakt. De kijker blijft een buitenstander, net zoals de karakters in het drama dat in hun eigen leven lijken te zijn. In de toch wat karige karaktertekeningen zit ondanks alle rustige hevigheid ook nauwelijks enige dieptewerking.
Bij de filmkarakters van Michelangelo Antonioni is dat perspectief bijvoorbeeld wel aanwezig. Deze regisseur maakt het innerlijk van de personages in zijn relatiedrama's, o.a. in "Il Deserto Rosso", mede kenbaar door de gebruikte opnameomgeving extra te stileren om zo de sfeer van de onderhuidse emoties te versterken. Daardoor kan de kijker die emoties veel gemakkelijker met de karakters meebeleven. De omgeving in de film van John Cassavetes ziet er veel alledaagser uit, o.a. daardoor blijven de karakters erg vlak en introvert, ondanks de goede acteerprestaties. De rollen maken verder in de loop van het verhaal geen enkele ontwikkeling door.
Naast de gelijkmatige karakters staat ook de plotloze opbouw of structuur van de film een aantrekkelijke kijkervaring in de weg. De eerste scène voor de filmtitel blijkt een vreemde eend in de bijt te zijn, die nergens toe dient. Als kijker wordt je in het begin gelijk al op een verkeerd been gezet. Nog met vragen daarover in het hoofd, lijkt het na de titel net alsof buren met de deur in huis komen vallen, terwijl het in de verste verte de buren helemaal niet zijn. Wie zijn die mensen dan wel?
Zonder enige introductie probeert een stelletje onbekenden ingehouden brallerig hun relatieproblemen op tafel te brengen. Of je er als buurmankijker nu wel of geen zin in hebt, dat doet er helemaal niet toe. Hoe subtiel er ook opgenomen of geacteerd is, het beoogde effect ervan verdwijnt grotendeels door de opdringerige afstandelijkheid. De personages in de film kunnen op het eerste gezicht als echte mensen aanvoelen. In het verhaal met een wat mager plot worden ze op de lange duur helaas nooit echt boeiende mensen die je beter zou willen leren kennen.
Na de film "Shadows" van Cassavetes viel "Faces" dus eigenlijk tegen, ondanks dat de laatste er filmtechnisch geraffineerder uitziet. Verhaaltechnisch ontbreekt er helaas iets aan de film uit 1968. Zonder een greintje humor of relativering probeert hij de kijker via knap gespeelde bombarie mee te sleuren. Misschien had wat meer nonchalance á la "Shadows" uit 1959 deze film veel goeds kunnen doen.
Faces gooit je meteen in het diepe. En even moest ik er wel inkomen. Cassavetes legt niets uit en na een maf intro begint het gewoon. Vrij lange scenes die te maken hebben met de desintegratie van een koppel van middelbare leeftijd. Of het de uitbarsting is van een lange tijd waarin het mis dreigde te gaan of gewoon een avond in een uit elkaar gevallen leven is, is niet eens duidelijk en ook niet belangrijk. Na een paar scenes zat ik er helemaal in en werd ik meegesleept en dan merk je ook wat vaak wordt bestempeld als los uit de pols gedraaide geimproviseerde cinema (dat laatste is trouwens niet waar) veel doordachter en preciezer is dan het lijkt. De camera die langs de spelers cirkelt, met veel close ups is fantastisch. De timing is geniaal. En de film zit vol met soms pijnlijke humor.
Faces is ook zo'n film waarvan je na afloop gaat uitzoeken waar de acteurs die je niet kende nog meer inzaten. Zo blijkt Lynn Carlin de secretaresse van Robert Altman te zijn geweest en werd ze door Cassavetes achter haar bureau weggetrokken. Helaas bestaat haar oeuvre na deze film vooral uit 20 jaar gastrolletjes in Amerikaanse TV-series en bijrolletjes in TV-films.
In het nagesprekje dat ik met Mocizuki Rukero kwamen we met een hoop vergelijkingen van voor en na Faces (films als La Dolce Vita, Who's Afraid of Virginia Woolf? en Satantango). Voor allemaal is wat te zeggen, maar niet een voldeed echt, daarvoor is dit te uniek.
Dikke 4.0*, met kans op meer.
[...]Faces gooit je meteen in het diepe. En even moest ik er wel inkomen. Cassavetes legt niets uit en na een maf intro begint het gewoon. Vrij lange scenes die te maken hebben met de desintegratie van een koppel van middelbare leeftijd. Of het de uitbarsting is van een lange tijd waarin het mis dreigde te gaan of gewoon een avond in een uit elkaar gevallen leven is, is niet eens duidelijk en ook niet belangrijk.
[...]wat vaak wordt bestempeld als los uit de pols gedraaide geimproviseerde cinema (dat laatste is trouwens niet waar) veel doordachter en preciezer is dan het lijkt. De camera die langs de spelers cirkelt, met veel close ups is fantastisch. De timing is geniaal. En de film zit vol met soms pijnlijke humor.
[...]een hoop vergelijkingenvan voor en na Faces (films als La Dolce Vita, Who's Afraid of Virginia Woolf? en Satantango). Voor allemaal is wat te zeggen, maar niet een voldoed echt, daarvoor is dit te uniek.
Deze week herzien. Een van de eerste Cassavetes films die ik ooit gezien moet hebben. Had er helemaal geen herinneringen aan. Nu totaal overrompeld.
Eerder dit jaar oa "Too Late Blues" en "Love Streams" (voor het eerst) gezien. Was daardoor redelijk weer ingevoerd in dat typische Cassavetes universum (waaronder die zeer abrupte beginsituatie - je zit er meteen middenin). Ook toen al was me het opgevallen dat de improviserende stijl (wat een misvatting blijkt) inderdaad wordt ondersteund door een ongelofelijk efficiënte en directe cameravoering en vooral ook montage. Zeer uitgedacht en met maximaal effect.
Zo snijdt Cassavetes tijdens de talrijke drankgelagen en dronkemanspraat zeer effectief naar enkele confronterende close ups ('Faces") om even zo snel weer terug te schakelen naar het totaal plaatje. Zonder het effect uit te melken laat hij je vervolgens weer zwemmen in liederlijke scènes die soms wel een kwartier aanhouden en schijnbaar nergens over gaan of nergens heen leiden. Niets is minder waar. Tegen het einde vindt dit in "Faces" zijn hoogtepunt in het slotbeeld. Zo ongelofelijk mooi in compositie en veelzeggend in zijn setting (en ook met een goede dialoog, doorspekt met morbide humor).
Het is met name in deze scènes waar ook ik moest denken aan Bela Tarr. In zijn films zitten altijd van die kroegscènes die uit schijnbaar niets ontstaan en waar je ineens in een overrompelende cadans terecht komt van dansende en feestende 'echte mensen'. Terwijl Waar je even daarvoor je nog in een uitzichtloze, nihilistische uithoek van de wereld hebt gewaand, vol met vreemde snuiters die mijlenver van je eigen wereld verwijderd lijken. Precies dat is het effect wat Cassavetes in "Faces" ook bereikt.
Vooralsnog wellicht zijn beste film, maar alles is toe aan herziening. Zeker "A Woman", maar eigenlijk alle andere titels. Gelukkig is inmiddels alles (muv "Too Late Blues" in een goede release voorhanden).
Mocizuki Rukero??

Zonder een greintje humor of relativering probeert hij de kijker via knap gespeelde bombarie mee te sleuren. .
Totaal mee oneens dus (zoals met je hele stuk). Er valt veel te lachen volgens mij. heb een totaal andere film beleefd.
Is dit de originele poster
Faces (1968) @ MoviePosterDB.com - Internet Movie Poster DataBase
?
Huidige plaatje is een dvd-hoes?
Is dit de originele poster
Faces (1968) @ MoviePosterDB.com - Internet Movie Poster DataBase
?
Dat zou heel goed kunnen. Dit wat hier nu staat is niet een DVD maar eerder een VHS hoes denk ik. Die nieuwe in de link vind ik ook veel fraaier. Meer in de stijl van andere posters ook.
Pas toen we voor de 1ste keer een inkijk kregen in de thuissituatie van Richard die vrolijk heen en weer schipperde tussen 2 vrouwen, begon ik de sarcastische opmerkingen, het overdreven, nerveuze, uitbundige gelach en de pijnlijke gezichtsuitlatingen op hun juiste waarde te schatten. Ik zag een destructieve relatie tussen 2 mensen die het verleerd waren om oprecht aardig voor elkaar te zijn, laat staan om elkaar lief te hebben.
De vele dialogen in deze film waren zwartgallig van aard en deden mij soms lachen, maar steeds weer was daar de camera die mij dankzij het gebruik van close ups weer hard met de voeten op aarde deed belanden. Gena Rowlands is zo `n actrice die enorm veel charisma uitstraalt, zo ook in Faces waar ze regelmatig in haar trots gekrenkt wordt door mannelijke lieden, maar nooit over zich heen laat lopen. Lynn Carlin is voor mij een ontdekking, ze speelt met verve een gedesillusioneerde huisvrouw die toch niet zo sterk in haar schoenen staat, zoals ze eigenlijk gehoopt had. Ze deed mij overigens wat denken aan Anna Karina.
Faces is een ruwe diamant, waar hoongelach de personages ten deel valt. John Cassavetes is een geweldenaar met dialogen, waardoor ik blij ben dat ik Faces met ondertitels heb kunnen kijken. Faces leek mij na 5 minuten zowat ondoorgrondbaar en niet om doorheen te komen, maar al snel waande ik mij helemaal in John Cassavetes universum, waar mensen vertier zoeken in het rumoerige uitgaansleven en waar de camera frontaal laat zien hoe omslachtige relaties veel leed kunnen berokkenen.
In het begin moest ik even wennen aan het camerawerk, maar al snel bleek het ruwe camerawerk voor een absolute meerwaarde te zorgen. Op visueel vlak is er bewust gebruik gemaakt van grauw zwart - wit, naarmate de film verstrijkt leek het allemaal steeds minder vaal en juist veel helderder te worden. Mooi effect! Net zoals ik zeker niet het gevoel heb dat John Cassavetes zijn camera maar wat in het rond liet slingeren, John Cassavetes kent een goed ritmegevoel en plant zijn camera telkens weer op de juiste plaatsen, zodat je als kijker niets ontgaat! 4*
Ik lees hier meerdere malen dat mensen moeilijk in de film kwamen. Daar had ik weinig last van. De korte scène voor de titel zei me heel weinig, maar vanaf de tweede scène is het raak. Misschien wordt er iets teveel hardop gelachen (vaak om niets, al is dat natuurlijk de bedoeling), maar de echtheid van de personages was boeiend en de dialogen waren zeer sterk. Hoeveel was daarvan geïmproviseerd? Het is een film met vrij naakte personages. Niet fysiek naakt natuurlijk, maar de ziel wordt blootgelegt. Dat levert vooral een film op waar je veel met plaatsvervangende schaamte naar de karakters zit te kijken, want ondanks dat dit intellectueel slimme mensen zijn weten ze zichzelf enorm goed voor schut te zetten. Toch is de toon niet spottend of belerend. Ergens diep zit er ook een menselijkheid, een bepaalde warmte. Daardoor blijft een misantropisch gevoel achterwege, die wel in een vergelijkbare film als Festen zit.
De stijl vind ik trouwens gewoon erg fijn. Het is misschien niet esthetisch het mooiste wat er ooit gemaakt is, maar veel handheldfilms van tegenwoordig kunnen nog heel wat leren van de rondglijdende camera die veel close-ups vangt. Het korrelige zwart-wit vind ik ook op een lelijke manier mooi. Er wordt echt op de huid van deze mensen gezeten en kleine veranderingen in het gezicht worden opgezocht. Alleen het laatste shot oogt alsof het bedacht is, maar dat wordt op een zeer overtuigende manier gedaan.
4 dikke sterren. Wellicht verdient het net een halfje meer.
Het is dat laatste, in combinatie met de telkens weer verbluffende naturel van Cassavetes' acteurs/actrices, dat de films van John Cassavetes voor mij zo indrukwekkend maken. Het is een cliché om te zeggen, maar het zijn gewoon normale films over normale mensen. Alle franjes worden gestript en je houdt een eerlijke, diepmenselijke film over. Er is plaats voor alles, zowel de schoonheid als de lelijkheid van de mens, en dat wordt in "cinéma verité"-stijl in beeld gebracht.
In Faces gaat het - zoals wel vaker in de films van Cassavetes' - over relatieproblemen, fundamentele eenzaamheid en onbeholpenheid. Er wordt gefocust op twee helften van een relatie die naar zijn einde toeloopt, waarbij vooral de momenten rond de man het meest weten te overtuigen.
Alhoewel Faces als één van Cassavetes' topfilms geldt, heb ik het meer voor zijn later werk als Opening Night, A Woman under the Influence en Love Streams. Deze Faces neigt eerder naar Shadows, beide zijn films waarbij het voor de doorsnee kijker moeilijk is om in de film te geraken. Beiden ogen "slordiger" dan latere films, en misschien is het dat wat Faces voor mij van de ruime 4*/4,5* haalt. Want de menselijkheid en naturel vind je in latere films van de regisseur even sterk - zelfs sterker - terug, wat absoluut niet wil zeggen dat Faces geen opmerkelijke en sterke film is. Vintage Cassavetes kan nooit slecht zijn wat mij betreft, een moddervette 3,5*
3,5*
Het overdreven uitbundige gedrag van de personages is iets dat me normaal enorm op de zenuwen zou werken, maar hier komt het allemaal authentiek genoeg over dat ik er mij eigenlijk amper aan heb gestoord. En waar het rommelige van Shadows me (bij een eerste kijkbeurt) maar matig wist te bekoren, vond ik die ogenschijnlijke nonchalance net een van de grote charmes van Faces.
Soms hard om te zien hoe vrouwen hier vernederd worden, maar Cassavetes is niet geïnteresseerd in behagen. Faces is dus niet altijd een makkelijke film, maar wel een boeiende.
Kleine 3,5*
Het is in de eerste plaats vooral een erg menselijke film, met ontzettend "echte" personages, waarbij de goede, maar vooral ook de slechte eigenschappen aan bod komen. De gesprekken zijn leuk, de dialogen boeiend en door het sterke naturelle spel van de acteurs komen alle emoties en alle gezichten erg goed over.
Dat Gena Rowlands een topactrice is wist ik al en dat bewijst ze ook hier. Toch is Lynn Carlin hier misschien nog wel overtuigender. Wat een fijne hoofdrol speelt zijn. Dat geldt trouwens ook voor John Marley. Hij speelt erg sterk, heeft een geweldig karakteristieke kop en heeft een erg aanstekelijke lach. Ik heb af en toe ook behoorlijk moeten lachen om hem.
Visueel is de film aardig. Het grauwe korrelige zwart-wit beeld behoort niet tot het mooiste wat ik ooit zag, maar op de een of andere manier werkt het hier wel goed. Hoewel ik dus even moeite had om erin te komen heb ik uiteindelijk best genoten van deze film. Niet Cassavestes beste, maar wel weer erg goede. De film is vooral ontzettend levendig.
4,0*
Zo snijdt Cassavetes tijdens de talrijke drankgelagen en dronkemanspraat zeer effectief naar enkele confronterende close ups ('Faces") om even zo snel weer terug te schakelen naar het totaal plaatje. Zonder het effect uit te melken laat hij je vervolgens weer zwemmen in liederlijke scènes die soms wel een kwartier aanhouden en schijnbaar nergens over gaan of nergens heen leiden. Niets is minder waar. Tegen het einde vindt dit in "Faces" zijn hoogtepunt in het slotbeeld. Zo ongelofelijk mooi in compositie en veelzeggend in zijn setting (en ook met een goede dialoog, doorspekt met morbide humor).
Dit is mijn vierde film van deze regisseur, ik heb ze allen slecht een keer gezien, omdat ik bang ben dat de werking veel minder hevig zal zijn bij een herziening.
Cassavetes gooit de kijker in een serie scènes waarin de situatie en de onderlinge verhoudingen niet onmiddellijk duidelijk zijn. Met gemak laat hij ons een kwartier aan dialoog doorzitten voordat iemand plotseling het verkeerde durft te zeggen, waardoor alles op z'n kop komt te staan of misschien zelfs op z'n plek valt.
Alles stort in, ook de oppervlakkige bovenlaag waarmee de personages zich verhullen en plotseling krijgen we rauwe, onverbloemde emoties voor onze kiezen. Menselijker kan cinema bijna niet worden.
Het kan voor de kijker een flinke opgaaf zijn om zich over te geven aan het trage tempo dat ogenschijnlijk naar weinig tot niets leidt, maar mocht hij of zij volhouden, dan zal de film nog dagenlang in het achterhoofd blijven rondspoken.
Niet dat ik de film gelijkstel met bijvoorbeeld "A woman under the Influence" (wat is die Gena Rowlands ook hier weer verbluffend goed), maar de film is als een portret van een zekere "mondaine" maatschappij, die in de eerste plaats niet ontsnapt aan het banale en bovendien verzuipt in verwaandheid en eigendunk.
Pakken schitterende close-ups, waartoe de personages zich best lenen, leggen eigenlijk wel het accent op de pietluttigheid van het wereldje.
Ik zag eerder The Killing of a Chinese Bookie (pas geleden) en A Woman under the Influence (tijd voor een herziening), en hoe indrukwekkend die films ook zijn, daar voelde ik toch nog een zekere reserve, een bepaalde afstand met betrekking tot de personages. Misschien net iets te freaky, ik weet het niet.
Hier staar je regelmatig de personages niet zo maar in het gelaat, nee, het is een tegelijkertijd ontluisterend en ontroerend uitzicht op zielen als open wonden, dat je voorgeschoteld krijgt.
Ben het dan ook niet eens met mijn (overigens gewaardeerde) bovenbuurman hier, die het heeft over verwaandheid en eigendunk. Cassavetes legt genadeloos, maar met compassie de vertwijfeling, de levensangst en het onvermogen tot kwetsbaarheid van zijn personages bloot.
En wat ziet deze film er fantastisch uit. Rauw, grauw, maar zo uitgekiend. De handheld camera houdt als het ware gelijke tred met het zoeken, tasten en struikelen van de personages. En de zeer effectieve editing kan natuurlijk niet genoeg geprezen worden.
Als beetje filmliefhebber zeg ik: een beetje filmliefhebber moet deze gezien hebben.
Check.