• 9.378.566 stemmen

Met onder meer: Michael Fassbender, Katherine Waterston en Billy Crudup

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 mei 2017

Plot Alien: Covenant

"The path to paradise begins in hell."

De bemanning van het kolonieschip Covenant is op weg naar een verre planeet aan de andere kant van de Melkweg. Ze ontdekken daar, wat zij denken, een onbekend paradijs, maar wat eigenlijk een duistere gevaarlijke wereld is. De enige bewoner blijkt de 'synthetische' David (Michael Fassbender) te zijn, een overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie.

A Bigger Boat

Ik vind het jammer dat de film zoveel negatieve reacties krijgt. Elke keer zeuren mensen dat RS de Alien franchise verpest, omdat prometheus en AC anders zijn dan de originele films. Als RS een nieuwe Alien zou maken die min of meer een kopie was van de originele films, zouden mensen gaan zeuren om originaliteit. Als RS wat nieuws doet met de Alien films, krijgt hij ook gezeur(wat nu het geval is). Als RS na Prometheus zou stoppen, zou hij ook weer gezeur krijgen omdat mensen antwoorden willen.

Het maakt dus niet uit wat RS doet met de films, deze groep vol haters zullen altijd blijven zeuren dat het niet goed is naar mijn mening...

Met die recensie van Trouw ben ik overigens mee eens. Ik vind het juist leuk dat Alien nu juist wat anders wordt. Ik werd het na Aliens al zat, omdat het steeds hetzelfde bleef.

avatar van Donucius

Donucius

JacoBaco schreef:

Donucius

Mwa, ik vind dat hij ook wel een punt heeft wat betreft de echte haters. Er zijn haters die haten puur omdat RS de franchise zwaar aan het melken is en ze dus niet zitten te wachten op meer uitleg over de Xenomorph etc. enz. En weinig tot geen respect tonen voor mensen die het wel interessant vinden. En Prometheus vonden ze ook al erg matig of zelfs slecht. Het gaat een beetje om de mensen die met deze houding de film dus maar een 0,5* geven. En dat andere klopt ook. Als RS niets nieuws doet met de franchise, dan komt er kritiek dat het zowat 1 op 1 kopieën zijn van de oude films. Op die manier is het inderdaad nooit goed. En hier op moviemeter is sowieso al 1 iemand die zich dus zo gedraagt zoals ik het hierboven omschrijf.

Je kan iets afzeiken, maar je kan ook iets op een inhoudelijke manier afzeiken. In dat laatste is niet iedereen even goed.

Prima, maar hij zeikt alleen op deze Alien thread.

Als je je op 0,5 * gevers gaat lopen storen kan je beter niet op MM gaan zitten. Er bestaan daarentegen blijkbaar ook mensen die enkel een account aanmaken om een bepaald cijfer omhoog te krikken.

Ik zou zeggen: don't feed the trolls...

Ik vind het prima als iemand een andere mening heeft en die ook eventueel op zijn/haar eigen manier kan onderbouwen. Maar voor iemand die zich elke keer enkel afvraagt waarom men zo negatief is over deze film, weet gewoon niet wat er speelt over deze kwestie. Wat hij opnoemt is niet de (enige) reden waarom mensen 'negatief' zijn over de film. Lees de beargumentatie eerst eens op bijv. een Metacritic.com.

Meningen zullen altijd subjectief zijn, hoe je het ook wendt of keert. Maar de manier waarop hij reageert is duidelijk door een gekleurde bril. Je kan niemand een mening opdringen.

Iemand die kritiek gelijk aan zeuren stelt, is naar mijn mening nog niet echt volwassen.

En nog een ding: respect moet je verdienen, die krijg je niet.

En ten tweede: respect begint bij jezelf, niet bij een ander.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Ok film, wel erg voorspelbaar. Prometheus niet gezien en alien 1 en 2 erg lang geleden. Dit haalt t sowieso niet bij die films en 2 was ook al niet echt top. Maar toch, prima popcorn vermaak. Shitty pseudo filosofie had eruit gemogen, want zoveel denkstof heeft de film toch niet te bieden.

avatar van stormjager

stormjager

Wat een hoop geouwehoer weer van allerlei pseudo wetenschappers die bij een ruimte horror gaan kijken of alles wel klopt..... Dit is, in mijn optiek, gewoon een film die lekker wegkijkt en mooi is gemaakt. Film is (ont)spanning en dat is bij deze geslaagd. Fijn weer een filmreeks, kan na de leuke cliffhanger niet wachten op het volgende deel!

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

Prometheus had bij mij geen sterke indruk achtergelaten, was geen fan van het verhaal en dus vreesde ik een beetje voor deze Covenant als vervolg. Maar eigenlijk viel het best mee. Uitsteken boven de rest doet het dan weer niet. Is dat een verrassing, niet echt.

Positief is dat je de lange speelduur niet zo opmerkt, men neemt het eerste halfuur rustig de tijd maar nadien is de aanpak directer. Het verhaal stelt niet zoveel voor, door de vette kills blijft het wel onderhoudend. Het filosofisch geneuzel valt ook mee, gelukkig want het gaat nergens over.

De cast is weinig verrassend helaas. Oké Fassbender is er nog, hij mag zelfs 2 personages spelen. Samen met Danny (Waterston) voldoende om de boel recht te houden. Al de rest is helaas opvulsel en eenmaal de Aliens (en David) aan de slag gaan, wordt het grof en pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de bemanning is. Wat ik een beetje vreemd vond was de minirol voor James Franco. Hij overleeft de crash aan het begin van de film niet. Een groot drama voor de rest aangezien hij ook de kapitein en man was van Danny. Maar wat een mislukt sentiment, we weten namelijk op dat moment nog niets over de crew dus heel die treurigheid kwam slapjes over.

Het aanbod aan Aliens is natuurlijk wel weer leuk, al mochten ze gerust wat meer en beter in beeld zijn gekomen. Dat mocht je toch wel verwachten na zo’n expliciete trailers (misschien niet maar toch). Of we er nog veel gaan uitkrijgen hierna? Ik vrees ervoor.

avatar van Noodless

Noodless

Dubbel gevoel !

Als alien-fan had ik wel op voorhand schrik gezien de recensies hier, maar het mag duidelijk zijn dat de film gewoon goed is. Natuurlijk lagen mijn verwachtingen hoger en kan deze niet wedijveren met de vroegere alien films. Maar anderzijds probeert Scott er toch nog iets origineels van te maken. Of zaten we te wachten op een zoveelste remake of het nog verder uitmelken wat we al gezien hebben ?
Als ik de film globaal vergelijkt met andere films dan is mijn conclusie dat het toch een goeie film is geworden met hier en daar wat kwaaltjes. Het mysterieuze wordt teniet gedaan en daar heb ik het wat moeilijk mee. Het uiteindelijke verrassingselement is misschien wel goed gevonden, maar voor mij werkte het minder. Ook wat sfeer en cast betreft is het duidelijk minder. Ook al speelt Fassbender en Katherine Waterston wel goed, de anderen zijn gewoon slachtvee.
Daarentegen ziet de film wel prachtig uit. De looks van de ruimteschepen zowel binnen als van buiten zijn prachtig. Ook de nieuwe wereld en de vroegere cultuur worden knap weergegeven. Volgens sommigen hier zou dit een groot deel van de film bevatten waarvoor ik een beetje zou vrezen, maar dat valt wel heel goed mee. De opbouw is prima en de actiescènes zien er heel overzichtelijk uit. Misschien zitten er niet veel gore scènes in, maar sommigen ervan kunnen wel tellen. En de looks van de aliens mogen ook gezien worden. Mooi werk ! Conclusie : typische film om in de bioscoop te zien waar de film meer tot zijn recht komt. De film is goed, maar moet hier sommigen wel gelijk geven...het is geen Alien of Aliens....maar ook niet die daar opvolgen. Met Prometheus komt de film wel in de buurt. 8/10

avatar van Nuijtmans

Nuijtmans

Nuijtmans schreef:
Gisteren in double bill Prometheus en Covenant gezien:

Alien: Covenant leunt qua verhaal sterk op zijn voorganger en wordt vooral gedragen door het sterke spel van Fassbender.

Visueel wederom schitterend, met name de landschappen.
De CGI van de aliens is in een aantal gevallen minder overtuigend. Ook de rol van de vrouwelijke protagonist (Waterston) is minder overtuigend dan die van Ripley (Weaver).

De meest interessante wending in de verhaallijn is m.i. de rol van David als android met Godcomplex: het lijkt erop dat de mens met het ontwikkelen van deze robot zijn eigen ondergang in gang heeft gezet - daar zijn geen Engineers meer voor nodig ....

Al met al toch een fijne prent en zeker een aanrader voor liefhebbers van de Alien reeks. 8/10

Na de film herzien te hebben wil ik mijn mening toch bijstellen:
Alien: Covenant is qua verhaallijn een stuk minder in balans dan Prometheus. Prometheus is een echte "Origins" film die je meeneemt in de zoektocht naar de Engineers. Het is een mooie en enigszins intelligente SF-film grotendeels ontdaan van de horror-laag die in de Alien filmreeks aanwezig is. Plus een sterke rol van Noomi Rapace.
Alien: Covenant maakt echter een te abrupt einde aan de Engineers verhaallijn - alsof ze niet weten hoe dit te integreren in het Alien-ECU. Het tweede deel van de film vervalt in de standaard horror/actie scenes zoals we al (te) vaak hebben gezien. En hierin valt de oorspronkelijke Alien niet te overtreffen. Dit gecombineerd met de irritante plotholes (niet dragen van ruimtemasker op onbekende planeet / herkomst van de eieren en het "lokken" van de captain in het kijken ernaar ) stel ik m'n score bij naar 6,5/10.

avatar van ibanez

ibanez

Ik denk zelf dat de serie wel een beetje op z'n eind is nu. Prometheus vond ik nog wel enigzins gaan maar dit is zo meer van hetzelfde dat ik er geeneens echt spanning in vond zitten! Het moment dat ze in het veld worden geholpen door wat ik al snel vermoedde de android van de prequel prometheus toen dacht ik nog; - dit gaat nu een beetje afwijken van -en spannender worden -maar de vrij lange film kabbelde maar door. Viel erg tegen dus.ik geef het een 2 uit 5 voor de moeite

avatar van Harley Quinn

Harley Quinn

Hm, ik weet niet wat ik van deze film moet denken...

Het is het allemaal net niet. De reden voor de uiteindelijke ontwikkeling van de aliens - zoals we ze kennen - vind ik net zo'n domper als wanneer Darth Vader zijn masker afzet in Return of the Jedi: je verwacht iets groots en het valt vies tegen. Sterker nog, het verpest de mythe. Zonder spoilers weg te geven komt de achterliggende motivatie misschien overeen, maar voor de Alien-liefhebbers onder ons, mezelf meegerekend, is het geheel nogal zoutloos.

De verwachtingen die Prometheus bij het einde oproept worden bij lange na niet waargemaakt. Het verhaal concentreert zich voornamelijk op David. De delen waarin het interessant wordt schieten haastig in flashbacks voorbij. Spijtig, daar had ik meer van willen zien. De wendingen in Davids karakter komen geforceerd over, omdat ze moeten aansluiten bij het vaststaande verhaal. Het einde is daarom voorspelbaar.

Prometheus was spannend, origineel, beklemmend en smaakte naar meer. Covenant kan zich niet kwalificeren als hoofdgerecht. Meer dan een mager tussendoortje kan ik er niet van maken.

avatar van filmkul

filmkul

Voor een Alien film matigjes, maar over het algmeen een redelijke film. Het verhaal sluit aan bij Prometheus, maar is helaas niet verrassend genoeg. De film heeft daardoor niet heel veel extra's te brengen dan een standaard Alien film. Buiten dat is de opbouw verder prima en is er behoorlijk wat spanning. Het einde is wat voorspelbaar. Visueel ziet de film er fantastisch uit. Fassbender doet het op alle fronten goed. 3.5

avatar van joolstein

joolstein

Vermakelijk maar ook niet meer! Op een gegeven moment zegt één van de karakters in de film: Dit houdt hier allemaal geen steek. Op dat ogenblik had je zoiets van: ja inderdaad! Alles was nogal voorspelbaar en hangt van toevalligheden aan elkaar. En ook de plotwendingen komen niet als echte verrassingen. Nog iets anders wat echt minder was, waren de bijrollen. Echt meeleven met de personages was er niet bij! Zo is daar Katherine Waterston als "huilebalk" Daniels. Waarvan het er dik bovenop lig dat we als de kijker vanaf het begin van de film met haar meeleven omdat de kapitein die levend verbrand (een cameo van James Franco) haar man is. Helaas missie mislukt. Zo is het ook bij de rest van de crew, niemand blijft hangen. Is dan alles kommer en kwel nee dat ook weer niet. Michael Fassbender als David, de synthetische robot uit Prometheus en als Walter de robot die meereist aan boord van de Covenant laat maar weer eens zien hoe goed de man kan acteren en weet deze dubbelrol feilloos te spelen. Daarnaast zijn er gelukkig ook een stel prachtige beelden te zien. En dan de xenomorph, tja die is er! Misschien zelfs wel teveel? Met als dieptepunt een pasgeboren xenomorph. Conclusie: Alien: Covenant is niet de film die zijn verwachtingen waarmaakt.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik vind Alien en diens opvolger Aliens erg fijne sciencefiction flicks. De eerste is het schoolvoorbeeld van hoe een horrorfilm in elkaar hoort te zitten en James Cameron maakte vervolgens met dat concept een geslaagde actiefilm. Over Alien 3 en, in nog veel ergere mate, Alien: Resurrection ben ik echter allesbehalve enthousiast. Dit kwam met name door een aantal keuzes met betrekking tot het plot die gemaakt werden en dat het steeds meer als een (goedkope) herhalingsoefening ging voelen.

Toch ben ik met enigszins goede hoop naar Alien: Covenant gegaan. Ik vind het fijn dat de film verder gaat waar Prometheus ophield. Die vind ik immers, ook na recente herziening, nog steeds erg vermakelijk. We volgen een soortgelijk reisgezelschap als in eerdergenoemde film. Je weet van tevoren al dat 3/4 of meer van hen het einde van de film niet zullen halen, maar het scheelt in ieder geval dat de crewleden op zich niet bloedirritant zijn zoals dat wel het geval was in Resurrection. Ze gaan de planeet verkennen en eenmaal daar aangekomen duurt het uiteraard niet lang eer de pret begint.

Wat volgt is een film die de eerste helft nog sterk echo's van Prometheus laat naklinken met een prominente focus op David en andere 'alienachtigen' (die er overigens qua design behoorlijk overtuigend uitzien). De tweede helft doet weer meer denken aan de klassieke Alien films met de magnifieke comeback van de Xenomorph en het bekende kat-en-muisspelletje. Ik ben eigenlijk over beide gedeeltes overwegend positief. Michael Fassbender draagt de film met memorabele vertolkingen van zowel David als Walter en ook nieuwkomer Katherine Waterson stelde niet teleur. Haar personage doet weliswaar behoorlijk aan Ripley denken, maar dit lijkt onvermijdelijk daar Noomi Rapace in Prometheus hier ook al last van had. De film barst ook van de scènes die je nog wel even bijblijven. Te denken valt aan de zogenaamde 'Bloodburster' of de gruwelijke douche scène.

Toch schiet Alien: Covenant hier en daar uit de bocht. En dan duid ik me name op de continuïteit die af en toe zoek lijkt te zijn. Zo blijf je met een aantal vragen uit Prometheus zitten, zoals waarom de Xenomorph op de muur in de grot stond afgebeeld als deze pas ontstaan is na een experiment van David en ook wat nou precies de toegevoegde waarde was van het Xenomorph-achtige schepsel op het einde van Prometheus. Daarnaast kent Covenant een inmiddels al legendarische 'blokfluit scène' die ook ik als ongemakkelijk ervoer. Daarbij komt nog de plottwist op het einde waarvan ik me oprecht afvraag of Scott er nou zelf van overtuigd was dat niemand die zag aankomen.

Al met al is dit gewoon een vermakelijke thriller. Het verveelt niet of nauwelijks en is beter dan de twee laatste delen uit de reguliere Alien franchise. Ik prijs Scott's creativiteit voor deze prequels, maar hij moet wel oppassen dat de films goed in elkaar blijven overlopen. Qua niveau vind ik Covenant iig redelijk gelijk opgaan met Prometheus. Ik kijk uit naar de sequel, maar hoop tegelijkertijd dat dit de laatste zal zijn. Ik krijg namelijk wel het idee dat er een limiet is aan hoeveel films je met dit 'origins' uitgangspunt kunt maken.

avatar van IH88

IH88

“Serve in Heaven or reign in Hell?”

Als Ridley Scott Alien films van dit niveau blijft afleveren, dan mag hij van mij nog wel een tijdje doorgaan. Het niveau van Alien of Aliens wordt nergens gehaald, maar vooral qua sfeer, opbouw van spanning en de weer schitterend cinematografie is Scott in topvorm. Het verhaal zit wat eenvoudiger in elkaar dan ik in eerste instantie dacht en Covenant is een mooi vervolg op Prometheus.

Grootse minpunt van Covenant zijn de inwisselbare acteurs, met alleen Fassbender die echt indruk maakt. Daarnaast zitten er een aantal gruwelijke scènes in de film, maar de bijna ondraaglijke spanning van de originele films wordt nergens gehaald. Covenant is dan ook geen topfilm, maar Scott laat zien nog over voldoende inspiratie te beschikken.

avatar van Diederik58

Diederik58

Onderhoudende film. Vervolg op Alien films met weinig nieuw perspectief. Alleen is de mislukte Prometheus expeditie er aan toegevoegd.

Het einde is erg voorspelbaar, maar daarom niet minder luguber en als kijker ben je machteloos.

Fassbender als androïde doet het prima. De andere acteurs en actrices presteren ook prima. De video-effecten zijn goed uitgevoerd. Prima muziek van Jed Kurzel. Unheimlich. Wagners "Das Rheingold" 4de scene is treffend.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Helemaal zo slecht niet hoor, het ziet er allemaal prima uit en de cast doet het ook gewoon goed. En ondanks dat het einde niet echt verrassend is heb ik me er toch goed mee vermaakt, die twee uurtjes vlogen voorbij. Het "gedoe" met de Fassbenders vond ik een aangename afwisseling, het was gelukkig niet alleen maar een constante strijd op leven en dood met de aliens. Wel een voldoende waard.

avatar van Alathir

Alathir

Voorspelbaar en vooral brengt niets nieuws. Nu zou je toch gaan denken dat Ridley Scott met pensioen zou gaan maar nee hoor. Langs de ene kant chapeau voor hem om het op zijn hoge leeftijd nog te doen maar de laatste tijd schort er toch altijd wat aan de logica in zijn films. De typische frustraties bij mij kwamen dus alweer snel tevoren want de beslissingen die de crew maken zijn soms echt niet gebaseerd door met gezond verstand na te denken.

Een paar voorbeelden misschien:
- Schieten met een "shotgun" in een ruimteschip, echt kei slim.
- Er is geen communicatie met de crew. Als we dichterbij de storm geraken, lukt het misschien wel maar riskeren we een catastrofale uitval van onze systemen. Ok, boeien let's do it. Weeral kei slim.
- David zegt tegen de kapitein: ga maar wat dichterbij het is compleet veilig (daar bij die alien-eieren).
Ahja goed zegt de kapitein, lijkt me een geweldig idee, ik steek men kop er bijna in zodat de alien me zeker kan opvreten.

Zoals je al merkt de intelligentie van de crew was weer enorm hoog in deze Alien. Ik snap niet dat je als mens zo een domme dingen kunt doen, zeker niet wanneer je leven in gevaar is. Maar goed...

Het enigste dat de film een beetje te bieden heeft is de achtergrond met David en Walter. Samen de Fassbenders genaamd. Het gaat zelfs zover dat ze elkaar kussen. Een scène waarin je toch duidelijk ziet dat er 2 fragmenten aan elkaar zijn geplakt. Dat zou niet mogen bij een film met dit budget. De andere acteurs kwamen ook eerder uit een B-milieu. Een cowboyhoed dragen op een ruimteschip waarom ook niet? Tennessee verliest dan ook zijn vrouw. Even sentimenteel doen om daarna terug vrolijk zijn schip te besturen. Tuurlijk! Hij had misschien weinig keuze als ie zelf wou overleven maar op zo'n moment zou mij dat totaal niet interesseren.

Het tempo vond ik op veel momenten te traag. In het eerste uur gebeurd er bijna niets, zelfs amper karakterontwikkeling en daarmee wordt het nooit boeiend. Bovendien zijn het veelal onbelangrijke personages die gedood worden. Ik ga nu wel afronden met negatief te wezen want audiovisueel is het zeker goed, enkel de CGI niet altijd even vlekkeloos. Het is ook jammer dat een prachtige cinematografie en een goede soundtrack op zichzelf geen goede film kunnen maken (vind ik). Als je Prometheus al matig vond dan denk ik dat je mening niet veel zal veranderen bij deze.

avatar van james_cameron

Voor de Alien-fans die Prometheus te filosofisch en vooral te zweverig vonden is hier het vervolg dat wellicht meer aan de standaard verwachtingen voldoet. Covenant is in hoofdlijnen een remake van de eerste Alien-film, wel weer voorzien van filosofisch geleuter maar daarentegen ook met veel meer bloederige toestanden. Het is allemaal spectaculair en onderhoudend genoeg, al zijn de flinterdunne karakters een minpunt, net als de voorspelbaarheid van de plot. Bepaalde scenes hebben ook een beetje het effect-bejag van de mindere delen uit de Alien-reeks. Zo'n scene in een douche bijvoorbeeld kan eigenlijk niet meer door de beugel. Visueel stelt regisseur Ridley Scott ditmaal ook een beetje teleur. Kortom; ook deze Alien-film voldoet niet aan de torenhoge verwachtingen.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Lauw afkooksel van het schitterende "Alien" uit 1979. Waar ik bij het origineel met verbijstering aan mijn stoel genageld werd - ik vind die nog steeds de beste SF-horrorprent aller tijden met "The Thing" van Carpenter als eervolle tweede - kon ik me hier in het begin slechts met moeite inleven in het verhaal. Het feit dat de planeet waar het gegeven zich afspeelt een atmosfeer heeft als onze aarde vond ik ook al niet erg overtuigend. Het spannender laatste half uur maakte nog een en ander goed, maar het verdict blijft dat de prent slechts middelmatig is. Voor mij mogen ze nu wel ophouden nog Alien-films te maken, het idee is compleet uitgemolken. Liever de twee klassiekers die ik boven aanhaalde opnieuw bekijken. Ze staan na bijna vier decennnia nog steeds als een huis.

avatar van FillumGek

FillumGek

Iets minder dan Prometheus, maar nog steeds wel de moeite. Het is nog wat meer gericht op actie, iets wat ik op zich wel jammer vind. Het had wat meer horror mogen zijn wat betreft spanningsopbouw, want nu was het merendeel een voorspelbaar schietfestijn.

Het verhaal is behoorlijk oppervlakkig en een splinternieuwe crew ondergaat hetzelfde lot als vele voorgangers. Bij de ontdekking van een onbekende planeet stuiten ze op alien life dat uiterst vijandig is en een strijd op leven en dood begint. Jammer dat de planeet behoorlijk inspiratieloos is. Weliswaar eentje die vergelijkbaar is met de aarde, handig voor de kolonisatie, maar ik had graag iets meer fantasie gezien.

De special effects zijn weer van een hoog niveau, beginnend met de spores die het oor binnendringen. Ook weer een paar heerlijke bursts zoals we van de serie gewend zijn, lekker bloederig. Er wordt zelfs een nieuwe alien geïntroduceerd al kan die natuurlijk niet tippen aan de enige echte Xenomorph. Zeker tegen het einde aan is CGI helaas wel iets té, maar niet storend. De crew is wel de minst sympathieke van de hele franchise. We komen nauwelijks iets over ze te weten en sommige komen maar heel even in beeld. Wel weer tof om Michael 'Fucking Blokfluit' Fassbender terug te zien die als enige sterk acteert. Hoe hij van Walter naar David transformeert vind ik echter nogal abrupt, maar uiterst voorspelbaar.

De actie is verder van een erg vermakelijk niveau, al had ik dus gehoopt op een spannender verloop. Iets meer nieuwe info over achtergronden of nieuwe ontdekkingen of iets dergelijks was wel gewenst. Er zaten ook een paar momenten in die echt niet kunnen, zoals het uitglijden over die bloedplasjes. Hoe durf je zoiets nog te bedenken? Verder niet echt hoogstaand zoals een alienfilm eigenlijk wel hoort te zijn, maar wel prima vermaak.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

De Xenomorph is een langzame pijnlijke dood gestorven. In 1979 werd hij geboren in het kleine meesterwerk Alien, maar daarna ging het wel vrij snel bergafwaarts. De spanning kwam na die eerste film nooit meer terug, maar er waren nog wel een paar enkele leuke actiesequenties in het verschiet. Maar ook dat raakte men kwijt en in zijn twee gevechten met de Predator was er al bijna niets meer van het toffe wezen over. Ridley Scott probeerde hem nog te reanimeren, maar zijn prequel was te dom voor woorden. Scott ging werken aan een vervolg op deze prequel en heeft nog tig ideeën voor sequels. Kan iemand die arme man vertellen dat hij het los moet laten?

Het is extra pijnlijk als je bedenkt dat we door deze film waarschijnlijk niet te zien krijgen wat Neill Blomkamp wilde doen met Alien 5. Terwijl Blomkamp toffe en creatieve shorts aan het schieten is, doet Scott weer wat we al veel vaker hebben gezien. Een team oninteressante figuren komt op een vreemde planeet vanwege een signaal en wordt aangevallen door snelle dunne wezens. Ondertussen is daar Michael Fassbender als twee androïden die poëtische en filosofische teksten uitkraamt en blokfluit speelt. Ridley Scott is, zoals in Prometheus al bleek, erg geïnteresseerd in zaken als creatie en God spelen, maar vergeet volkomen hoe je een spannend verhaal verteld. Alien: Covenant is een nogal stoffige film, die je na een paar uur al bent vergeten en met een 'grote twist' betreft de identiteit van Fassbender die je sterrenstelsels-ver ziet aankomen. Wat overblijft is een film die dankzij een paar aardige actiescènes net een tikkeltje beter is dan Prometheus, maar het blijft verder een zoutloze en inspiratieloze bedoening.

2 sterren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Slecht.

Ik had best hoge verwachtingen. Daarom ook meed ik alle trailers e.d. Maar helaas, Covenant haalt nergens het niveau van het origineel, laat staan van een Prometheus. Die film biedt nochtans genoeg vragen om verder op te borduren.
Dat maakt hier schijnbaar niets uit, want David wordt heel snel een ongeïnspireerd slechterikje van niks en daarmee valt eigenlijk al het kaartenhuis in elkaar. De verplichte alienscènes errond doen mij denken aan Alien³ en dat is niet positief.

Michael Fassbender in zijn dubbelrol doet het goed en is nagenoeg het enige kwalitatieve van deze productie. Verdere castleden zijn grijze muizen zonder enige toegevoegde waarde, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat hun personages er ook niet naar geschreven zijn.

Ridley Scott degradeert zichzelf enorm met deze film. Over het origineel hoef ik niets kwijt, maar ook Prometheus doet alles veel beter dan deze film. Veel mooiere look, geen lelijke CGI, af en toe wat filosofisch geneuzel dat ruimte laat voor spanning, e.d. De aliens hier ogen goedkoop en onafgewerkt. De look oogt vaak plastic, iets wat ik enkel met de mindere goden uit de reeks associeerde. Helaas nu ook met de man die deze reeks startte. Bah.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een apart geval in de reeks, dat veel verklaart over de oorsprong van de aliens uit een krachtig biologisch wapen (ook al in Prometheus ter sprake gebracht) dat van nature voortdurend muteert. De samenhang tussen de verschillende films begint wat vaag aan te voelen en laat de kijker met steeds meer vragen achter. Het lijkt wat mij betreft allemaal nergens op af te stevenen maar we zullen zien wat de volgende alien film brengt. In ieder geval vond ik deze wel vermakelijk van begin tot eind. Prachtige en duur uitziende special effects en een bijna filosofische benadering over de schepping van leven. Wie had dat gedacht in een Alien film? Vooral de dubbele rol van Fassbender kon ik smaken.

avatar van ElmerBlues

ElmerBlues

Ik ben zelf altijd een liefhebber van de Alien concept geweest, zonder nou gelijk een hardcore fanboy te zijn en alles af te keuren wat niet binnen het Alien stramien valt. A1 was goed, A2 was nog beter, A3 (hoewel cinematografisch een hoogstandje) viel tegen omdat er feitelijk niks nieuws werd geïntroduceerd (Sigourney zegt ergens in de film wel dat deze Alien anders is maar dit wordt niet verder uitgediept), A4 (A:R) was nog niet eens zo onaardig hoewel het 'eindbeest' vrij lachwekkend was, AvP1 was ook helemaal niet onaardig (alleen jammer dat het 'trainingskamp' op aarde was), de meeste mensen weten niet eens dat er ook een AvP2 was en laten we dat maar zo houden want dat was echt een dieptepunt.

Toen kwam Prometheus. Bewust zonder Alien in de titel. Prachtig vormgegeven, nieuwe originele invalshoeken, nieuwe theorieën over de ontwikkeling van de Xenomorph en...zeer verrassend ook over ons. Introductie van de engineers, de 'black goo', het gegeven dat de Xenomorph feitelijk een biowapen is wat zo gevaarlijk was dat het werd ontwikkeld op een aparte planeet..in mijn ogen een perfecte evenwichtige mix van filosofie, actie en bloed. Noem het intelligente horror. Er bleven wel veel vragen over die, naar ik hoopte, in het vervolg zouden worden beantwoord.

En dan nu met A:C. weer Alien in de naam, en dat geeft al aan dat in deze film de alien weer wat meer aan bod komt dan de vorige. De film heet dan ook geen Prometheus 2 en dat is jammer, want het betekent dat veel vragen dus onbeantwoord blijven, maar het probeert wel wat losse Prometheus eindjes mee te nemen. De film hinkt dan ook overduidelijk op 2 gedachten, herintroductie van de Alien horror en proberen tegemoet te komen aan de Prometheus verhaallijn (je moet Prometheus ook gezien hebben anders snap je er niks van). En dat levert uiteindelijk, zoals in veel gevallen als je iedereen tevreden wilt houden, geen goede film op.

Het zijn met name de irraties die je als ervaren Alienspotter ervaart tijdens het bekijken van de film. Een verloren radiosignaal in de ruimte wordt toevallig opgepikt door een passerend ruimteschip, de eieren met de facehugger ('kijk maar, het is volkomen veilig'), de eindbattle met de xenomorph..we hebben het allemaal al een keer gezien. De crew (waar je als kijker totaal geen binding mee hebt) is onvoorstelbaar dom en naief bezig waardoor je het terecht begint te vinden dat ze worden geconsumeerd, kan toch niet de bedoeling zijn lijkt mij. De Engineers planeet zelf is een kopie van de aarde, op zich niet onlogisch maar wat een tegenvaller is gezien de uitstekende, naargeestige Prometheus enscenering. De veelbesproken fluitscene is een regelrechte aanfluiting, hoeveel creatie theorieën je er ook op los laat ( wat de regisseur had willen vertellen had echt wel op een andere manier gekund) en het David/Walter einde zag je al tijdens de aantiteling aankomen.

Maar de allergrootste teleurstelling zijn wel de onbeantwoorde Prometheus vragen. Waarom bedachten de engineers de aarde als experiment? En nog belangrijker, waarom moest dat experiment met alle macht beëindigd worden? Waarom wilden ze de mensheid uitroeien? Alle vragen, die de reden waren dat Elizabeth Shaw het luchtruim koos richting de planeet van de engineers, zijn niet beantwoord. Mijns inziens erg onbevredigend!

Het is geen slechte film, maar ook zeker geen goede. Redelijk, ik kan er niet meer van maken. Beetje vergelijkbaar met A3.

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Ik vind dit deel persoonlijk beter dan zijn voorganger Prometheus (2012). Er zit voldoende spanning in de film met als hoogtepunt voor mij in het tarweveld. Visueel zag het er ook uitstekend uit, ook zijn er mooie omgevingen te zien. De aliens zien er ook weer top uit. De cast is weer uitstekend met hun sterke acteerwerk. Zelf vind ik het wel jammer dat we verder geen uitleg kregen over de Engineers.. Ook zijn er een aantal brute bloederige scènes wat er geweldig uitzag. De twist op het einde zag ik zelf wel al aankomen.

avatar van VincentL

VincentL

Alien: Covenant

Matig deel van de Alien-reeks. De voorganger, Prometheus, wist mij toen ik hem zag niet heel erg te vermaken. Het probleem? Het was vooral een smakeloze hap. Er zat geen sfeer in de film en was hoofdzakelijk een herhaling van zetten. Ik weet niet wat Scotts idee achter deze film is geweest, maar hij trapt in exact dezelfde valkuilen.

Net als in Prometheus - nogmaals - is het verhaal een herhaling van dezelfde zetten, zij het dat Fassbender in dit deel een liefdesrelatie met zichzelf aangaat. De film kent nauwelijks de tijd om karakters uit de diepen of een diepere laag aan de grote verhaallijn van de reeks te geven. De gehele film lijkt het bewijs te vormen voor de stelling dat Scott zijn originaliteit betreffende deze franchise verloren heeft. Het einde is daar het beste voorbeeld van: een sensatieloze aaneenschakeling van gekopieerde scènes uit andere delen. De poging van Scott om wat aan het verhaal toe te voegen - hoofdzakelijk het eindeloze geouwehoer van karakter David - is eveneens weinig overtuigend. Scott schiet verhaaltechnisch bijzonder te kort.

Het feit dat de karakters diepgang missen ligt niet louter aan het script. Ook de acteurs zelf zijn matig. Michael Fassbender weet tot tweemaal toe een zoutloos karakter neer te zetten. Beide cyborgs zijn, ondanks dat ze van elkaar verschillen qua karakter, oninteressante, weinig overtuigende personages.
Katherine Waterston is een al even weinig interessante actrice. Van meet af aan weet ze de kijker ervan te overtuigen dat die totaal apathisch moet zijn jegens haar karakter. Ze weet zich zeer matig acterend een weg door de film te banen. Tegen het einde krabbelt ze wat op, maar dat is ruim onvoldoende om haar zwakke optreden te redden.

De film ontbeert het grootste deel van de tijd spanning en sensatie - een van oudsher inherent onderdeel van de Alien-reeks - net als Prometheus. Het tempo ligt te hoog en de ruimtes zijn te groot om de spanning goed op te bouwen.
Visueel is het alleraardigst. Dat was wel het minste dat we van Scott konden verwachten. Hij geeft zijn ruimteschip en planeet mooi vorm.

Ik weet niet of ik moet door gaan met kijken naar de Alien-reeks. Die kenmerkt zich door een neerwaartse trend in kwaliteit. Voorlopig is Alien: Covenant daarvan het dieptepunt.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“They disobeyed a direct order.

She buried her husband.

No, Karine, it's not that.

They don't trust me.

And they don't trust me for the same reason the company didn't trust me...

to lead this mission.”

Ik had nooit gedacht dat ik ooit de volgende vraag zou stellen : “Mr. Scott, zou je alsjeblieft een streep kunnen trekken onder het heel Alien gebeuren en je concentreren op andere projecten?”. Ik als “Alien” fan van het eerste uur was zo diep teleurgesteld over deze film, dat ik zelfs “Exodus : Gods and Kings” beter vond. Dus begraaf de plannen voor de “Alien : Covenant Sequel” die gepland staat om te verschijnen in 2019.

Over “Prometheus” was ik eigenlijk meer enthousiast in de tijd dan over deze creatie. De hele heisa omtrent het religieuze en existentiële aspect in “Prometheus” heb ik links laten liggen. Ik vond deze film een verademing na de desastreuze delen III en IV uit de “Alien” saga. Toegegeven, de xenomorphs in “Prometheus” eisten een iets mindere hoofdrol op. Maar de grafische weergave was weergaloos en lieten mijn SF-hart weer opspringen. Scott liet een frisse wind door deze SF-horror waaien. Bij deze “Alien : Covenant” is het eerder een gebruikte wind die erdoor waait. Enerzijds is het functionele van deze film de oorzaak hiervan. Tenslotte is het een brug tussen het “Prometheus” project en het oudere “Alien” werk. Maar anderzijds ligt de gemakzucht om dit eindproduct te creëren aan de basis, want uiteindelijk is het niets anders dan een recyclage van oud materiaal.

In “Prometheus” werd een ruimteschip de ruimte ingeschoten om op zoek te gaan naar de zogenoemde scheppers (“Engineers”) van de mensheid om uiteindelijk te constateren dat deze scheppers tabula rasa-gewijs hun scheppingswerk van tafel willen vegen. Het einde van de film laat een glimp zien van de creaturen die later dood en verderf zaaien in de Alien-saga. Nu zien we het ruimteschip “Covenant”, afgeladen vol met kolonisten en embryo’s, die (net als in “Passengers”) op weg is naar een planeet in een ander zonnestelsel om daar een nieuwe kolonie te stichten. Totdat het schip te maken krijgt met een “neutrino burst” en de bemanning hardhandig uit hun kunstmatige slaap wordt geschud. Als één van de bemanningsleden tijdens een reparatiewerk “Take me home” van John Denver als signaal ontvangt, wordt er zonder pardon koers gezet naar de oorsprong van dit signaal. En aldus belanden ze op een naar onze standaarden leefbare planeet waar ze sporen van een eerder landing terugvinden.

Ondanks het feit dat “Alien : Covenant” niet meer is dan een verbindingsstuk tussen het “Prometheus” relaas en de originele eerste aflevering, begon deze film veelbelovend. Achteraf gezien is het echter niet meer dan een herkauwen van reeds eerder gebruikte ideeën. Zelfs de Aliens die veelvuldig aanwezig zijn, maakten geen indruk op me. De agressie en intimiderende blik van het ruimtemonster uit de eerste films zorgden voor angstaanjagende filmmomenten. In deze film waren ze niet bijster intelligent en verre van slijmerig. Het enige originele in deze film was de zijde die het zich ontwikkelende schepsel gekozen had om uit een menselijk lichaam te barsten.

Als “die hard” fan van de Alien saga wachtte ik vol ongeduld (ook al ben ik geen voorstander van prequels en sequels) op deze nieuwe episode en verwachtte ik ook grootse dingen. De teleurstelling is dan ook bij mij enorm groot als je ziet hoe zo’n origineel en berucht episch verhaal door commerciële beslissingen herleid werd tot het niveau van een nietszeggende, hersendode soap. Ook al is het visuele aspect van ongekend niveau (het is tenslotte Ridley Scott die de teugels in handen had) en het eerste half uur (ondanks de clichématige inhoud) veelbelovend was, kwam ik uiteindelijk tot de vaststelling dat het bekomen resultaat beschamend slecht was. De Aliens waren niet afschrikwekkend en leken op een bepaald moment op de raptors uit “Jurassic Park”. Sommige scenes waren ronduit debiel. En geef eerlijk toe, Katherine Waterston zal nooit het magistrale personage van Ripley kunnen evenaren. Het enige pluspunt en bewonderenswaardige was de dubbelrol van Michael Fassbender.

Wanneer gaan ze eens in Hollywood beseffen dat als een vervolg op een succesfilm niets wezenlijks bijdraagt aan het verhaal en gewoonweg een herhaling is van het origineel, maar dan in een nieuw jasje gestoken, men beter kan afzien van deze release. Maar ja, de film heeft ondertussen een trouwe schare fans opgebouwd die vol verwachting uitkijken naar een nieuwe episode (denk aan Sinterklaas en het veelbetekenende refrein “vol verwachting klopt ons hart” en je weet wat ik bedoel). Het maakt niet uit hoe vreselijk slecht dit vervolg is. Er zal altijd voldoende aandacht zijn vanuit die hoek. Het enthousiasme wordt in de meeste gevallen gevolgd door ontgoocheling. De voorbeelden zijn legio. Van “Die Hard” naar “Terminator”. Of kijk maar eens naar “Beverly Hills cop”, “Nightmare on Elm street” en “Home alone”. De pilootfilm is zinnenprikkelend en uniek. In sommige gevallen biedt het vervolg een meerwaarde en hoogst entertainend. Maar vanaf dan gaat het meestal bergaf en blijft er van het geweldige van de film niet veel meer over. Het lijkt wel alsof alleen het commerciële dan nog telt. Schaam je Mr. Scott. Schaam je diep. U was nu echt de laatste waar ik dit van verwachtte.

avatar van illymens

illymens

Vannacht gekeken. Prima film. Niet speciaal, maar lekker tussendoortje. Af en toe schrikken. Af en toe smerig. Special effects zijn ook degelijk. 3 sterren.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Je moet natuurlijk de film op zijn waarde schatten zelfs als het een of sequel of prequel betreft. De film is verzorgd met goede speciale effecten al is het verhaal misschien ietwat dunnetjes. Deze film moet het dan ook vooral van de vormgeving hebben en daar is Ridley natuurlijk een meester in. Ook zelden een film gezien waarin zo duidelijk en gearticuleerd werd gesproken. Als je de andere Alien films niet hebt gezien is deze film dan ook best te smaken. Ben niet echt een Alien fan maar de eerste films met Sigourney Weaver hadden naar mijn smaak toch iets meer te bieden en waren ook spannender. Misschien ook niet direct de beste cast met uitzondering van de robot. Toch een verdienstelijke sf film en nipt 4 sterren

avatar van Leno

Leno

Na het niet echt originele maar sterk gemaakte Prometheus is deze film toch weer een stapje terug. De film heeft veel weg van de voorganger, maar enkele epische scenes die die film nog had, blijven hier achterwege. De climax is zelfs zeer matig; hoe vaak hebben we dat al niet gezien..
Desondanks een prima film die visueel strak in mekaar steekt en een prima cast kent met Fassbender voorop. De twist rondom zijn personage zag je echt van mijlenver al aankomen.

avatar van horizons

horizons

Urgh. Wat een jammerlijke tegenvaller. Dit moet toch de minst angstaanjagende Alien film in de hele reeks zijn. Geen enkele scene weet spanning op te bouwen. En binnen het Alien-universum wat Scott will uitbouwen wordt er bar weinig toegevoegd. dat een android de creator van de welbekende Alien is. En dat na een matige uitgevoerde wisseltruc...

De fluit-scene was bijzonder. .. dat dan weer wel.