• 9.378.920 stemmen

Met onder meer: Michael Fassbender, Katherine Waterston en Billy Crudup

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 18 mei 2017

Plot Alien: Covenant

"The path to paradise begins in hell."

De bemanning van het kolonieschip Covenant is op weg naar een verre planeet aan de andere kant van de Melkweg. Ze ontdekken daar, wat zij denken, een onbekend paradijs, maar wat eigenlijk een duistere gevaarlijke wereld is. De enige bewoner blijkt de 'synthetische' David (Michael Fassbender) te zijn, een overlevende van de gedoemde Prometheus expeditie.

avatar van Brabants

Brabants

Visueel een vrij aardig deel maar voor wat er eerder is geweest zeker niet hoogstaand. Tevens valt het helaas nogal op dat de bemanning van deze film weinig zeggend is. Buiten David/Walter(Michael Fassbender) zijn het weinig zeggende karakters, waarbij er niet echt eentje tussen zit die de film kan opschroeven naar een aannemelijk niveau. De motieven van de karakters en dus die van Ridley Scott's onbekend paradijs zijn dom en verre van wat aliens ooit was. Het voorspelbare karakter en onzorgvuldige plotgaten maken het niet tot dat wat we in het verleden te zien kregen.

avatar van El ralpho

El ralpho

Rise of the machines

Ridley Scott bouwt in dit vervolg overduidelijk voort op zijn allereerste Alien succes, terwijl hij tegelijkertijd een vervolg op Prometheus in elkaar probeert te knutselen. Het publiek geven wat het wil (Aliens) en tegelijkertijd de wereld van de engineers in stand houden, (wat daar in dit tweede deel van deze prequel reeks nog van over is in ieder geval) eind goed al goed toch? Nou, nee..

Ik vind het jammer dat er helemaal niks meer aan de verbeelding van de kijker mag worden overgelaten, want iets zelf invullen is vaak veel beter dan een door de regisseur gepresenteerde invulling voorgeschoteld te krijgen. Wil jij precies weten wat er allemaal in een frikandel zit? Precies..zo is het wellicht ook beter om niet helemaal precies te weten waar de Aliens vandaan komen. Deze verklaring vind ik in ieder geval zeer zwak geschreven. En dat één android in een klap alle engineers weet uit te roeien met een of ander wazig virus? Juist ja, daar gaat je mogelijkheid om meer met de engineers te doen in plaats van ze zo makkelijk af te danken. Want wat was het hele nut van hun introductie in de eerste plaats dan?

Nee, dit was niet best. Terwijl ik het in het begin nog best mee vond vallen. Hoewel Alien deels gekopieerd werdvond ik de eerste momenten op de nieuwe planeet best tof, en vond ik het ook spannend toen het eerste bemanningslid ziek werd. Vanaf het moment dat Faris besloot Karine met het geïnfecteerde bemanningslid op te sluiten om ervoor te zorgen dat het virus niet verder kon verspreiden terwijl zij zelf degene was die bloed in haar gezicht gekregen had vond ik behoorlijk onlogisch. En zo werden er nog wel meer onlogische en domme keuzes door de personages gemaakt. Daarnaast waren de effecten ook niet al te best. De Xenmomorphs zagen er er in met name Aliens toch echt een stuk beter uit.

De Alien reeks loopt nu het risico om in de ijskast gezet te worden vanwege tegenvallende verkoopcijfers. Wat mij betreft mogen ze het best nog een keer proberen, maar hoeft Ridley Scott wat mij betreft niet per se weer aan het roer te gaan staan. Covenant is nu voor mij een van de meest tegenvallende delen van de hele reeks.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Helaas, ik beschouw mezelf als een groot liefhebber van de Alien-franchise, zelfs aan de twee gewraakte AvP-films heb ik veel plezier beleefd, en Prometheus vond ik echt geweldig, maar Alien : Covenant is de eerste van de acht Alien-films waarover ik echt teleurgesteld ben. De kern van de plot is uiterst interessant (de psychologie van David, zijn mogelijke "vermenselijking", zijn megalomane plannen en zijn conflict met Walter) en krijgt de briljante vertolking die het verdient met de onvolprezen Michael Fassbender (“Every mission needs a good synthetic!”), maar daaromheen zit een verhaal dat weinig nieuws biedt en niet veel anders dan de klassieke Alien-plotstructuur van And then there were none behelst, ingevuld met vrij kleurloze personages en weinig aansprekende acteurs (in tegenstelling tot Prometheus met interessante blikvangers als Noomi Rapace en Charlize Theron). Prachtige visuals, sfeervolle muziek met themaatjes uit Alien 1 en Prometheus, een fraaie vormgeving (zoals altijd bij Scott) en zeer professioneel gemaakt, maar daar blijft het bij voor mij. Ridley Scott bedoelde deze film als antwoord op de de vraag “Who would make such a hideous biomechanoid thing and for what reason?” We weten het nu, maar het antwoord wordt gegeven binnen een lui plot, en de subtext van de film dat de evolutie van een kunstmatige intelligentie uiteindelijk superieur aan het menselijke intellect zal blijken te zijn met alle ellende vandien (ook weer Scotts woorden) is na bijvoorbeeld 2001, The terminator en The matrix (en zelfs WarGames !) nauwelijks nog nieuw of opzienbarend te noemen, zij het relevanter dan ooit. En waarom wordt er zo’n punt van gemaakt dat Oram gelovig is wanneer dat eigenlijk nauwelijks een rol speelt in de film? Nee, ik zeg het met pijn in mijn hart : ik kan hier niet warm voor lopen.

avatar van blurp194

blurp194

Alien deel zoveel.

Het verhaal is niet heel sterk en ook niet heel vernieuwend. Maar terwijl de film loopt geeft dat nog niet zoveel, het begint bij mij achteraf pas wat te kriebelen. En tot het zover is... is het vooral wel de beeldenpracht die de overtuiging brengt. En het verhaal kan dan misschien niet heel geinspireerd zijn, het wordt wel met ongeveer perfecte timing gebracht - zodat je terwijl je eigenlijk best weet hoe het aflopen gaat, toch aan je stoel gekluisterd zit.

En ja, een Alien film zonder Ripley kan het natuurlijk nooit echt helemaal zijn. Maar toch, het komt voor mij best goed in de buurt. En Ridley Scott stelt mij absoluut niet teleur met dit zoveelste stuk kijkfestijn.

avatar van scorsese

Goeie film waarin de bemanning van een ruimteschip die een kolonie wil starten in de problemen komt. Deze film ligt, vergeleken met Prometheus, dichter bij de eerste reeks Alien-films (al is het alleen maar vanwege de opbouw). De tweede helft bevat meer dan genoeg actie en horror. Het ziet er allemaal goed uit en Michael Fassbender doet het goed in een belangrijke dubbelrol (al is het einde wat voorspelbaar).

avatar van K. V.

K. V.

Deze ook eens bekeken en vond het niet mis. Weer veel meer aliens en het verhaal was ook niet slecht. De cast was niet super speciaal, al was het toch vooral Michael Fassbender die er uitsprong.

Verder zag de film er prima uit.

Toch wel blij dat ik dit deel heb gezien, ik heb me er niet mee verveeld.

avatar van baspls

baspls

De Alien-reeks is een geval apart. De eerste film van Ridley Scott is een van de beste films ooit gemaakt en daarna ging James Cameron een heel andere kant op met de meer actie-gerichte Aliens. Sindsdien hebben veel regisseurs met een kenmerkende stijl zich over de franchise gebogen, eigenlijk niet meer met een bevredigend resultaat. Je zou zeggen dat het goed is dat Ridley Scott terugkeert naar de franchise, maar dat valt helaas vies tegen.

Scott is van plan om een trilogie te maken die zich voor de originele Alien-film afspeelt en alle losse eindjes vastmaakt. Het eerste deel, Prometheus, was zeer ambitieus en ging over een missie die was belast met de zoektocht naar het ontstaan van de mensheid. Ze vinden een gecrasht schip van het Alien-ras dat de mens heeft geschapen met aanboord een wapen: een voorvader van de Xenomorph. Door toedoen van de androïde David vermengt dit organisme met de mens-schepper en vormt een nieuw wezen.

Alien: Covenant, het tweede deel, speelt zich 18 jaar voor de originele film af en verteld het verhaal van een schip kolonisten opzoek naar een planeet die geschikt is voor menselijk leven. Eenmaal geland op deze planeet komen ze in aanraking met het organisme. David leeft op deze planeet in de ruïnes van de scheppers en hier is begonnen met genetische experimenten met het wezen dat hij heeft meegenomen. En uiteindelijk komen we heel even oog in oog met de Xenomorph te staan.

Het probleem met deze verhaallijnen is dat Scott een van de sterke elementen uit het origineel wegneemt; het mysterie. Het is juist zo sterk dat een willekeurige crew per toeval op een willekeurige planeet een alien-schip dat daar ooit is neergestort vind. Willen we echt weten hoe het daar is gekomen en waar die soort vandaan komt? Eigenlijk niet en al helemaal niet in een verhaal dat zo vaak in herhaling valt. Steeds weer een crew, steeds weer een noodsignaal naar een planeet, steeds weer een neergestort schip. Daarnaast vind ik het ook zo teleurstellend dat de Xenomorph geen oud ras is, maar door toedoen van de mens is ontstaan.

Een van de redenen dat Alien zo goed werkt is dat we echt meeleven met de hele crew. Alien: Covenant neemt nauwelijks de tijd om crew-leden echt te leren kennen en het acteerwerk stelde me eigenlijk ook niet heel veel voor. Alleen Michael Fassbender vond ik het wel goed doen, al verklaard de film ook nauwelijks waar zijn grootheidswaanzin vandaan komt. Verder is de film visueel zeker niet slecht, al laat al de CGI wel duidelijk zien wat een zegen de practical-effects van het origineel waren.

Al met al vind Alien: Covenant geen geslaagde film. Het valt nu allemaal nogal in de herhaling en bovendien zijn de titel Alien en de Xenomorph op de poster vrij misleidend, gezien die er nauwelijks in voor komt.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Zo zie je maar dat de cast, naast het script uiteraard, van levensbelang is voor een film. Ondanks het feit dat Michael Fassbender uitstekend acteert, blijft de rest van de cast hier ver bij achter. Dit zorgt er met name voor dat je als kijker weinig empathie krijgt voor de hoofdpersonen en dat is toch wel een groot gemis. Verder vond ik 't allemaal niet zo heel spannend en mysterieus als ik had gehoopt. De CGI was wel prima maar omdat we de alien veel te weinig te zien kregen werd daar ook niet het optimale uitgehaald. Geen voldoende in ieder geval vanaf mijn kant.

5/10 (IMDB)

avatar van Decec

Decec

Een goede horror/SF/Thriller film...

Wat een horror...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Michael Fassbender ...

Goed gemaakte SF...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek met

Dolby Digital...

avatar van vindorent

vindorent

Ik was één van de weinige in mijn omgeving die toentertijd erg had genoten van Prometheus, dus ik keek daarom ook wel uit naar deze film. Echter vond ik Alien: Covenant erg leeg qua inhoud; het keek prima weg en ik had me op zich wel vermaakt, maar als opvolger van Prometheus had ik toch héél wat meer verwacht.

avatar van Film Pegasus

Een verademing na het slechte Prometheus. Dat toch wel een teleurstelling was omdat het als prequel van Alien werd gepresenteerd, maar ipv horror of actie ons een filosofisch gezwets voorschotelde. Alien: Covenant doet het alvast beter met terug wat meer horror en spanning. Al ligt de focus nog te veel op het Prometheus-gedeelte en niet genoeg op dat van Alien. Het plot is te voorspelbaar en de aliens zelf zijn ook minder indrukwekkend. Michael Fassbender is soms zelfs irritant, terwijl de film net enkele sterke vrouwen kent die gerust meer voorgrond mogen krijgen.

De film kan nog altijd niet tippen aan de 4 originele Alien-films. Zelfs niet deel 3 en 4, die al iets minder waren. Ridley Scott maakt van Alien Covenant nog wel een mooie film, maar het is geen stap vooruit na zijn eigen klassieker uit 1979.

avatar van Shadowed

Shadowed

Scott weer aan het roer.

Ik moet Prometheus nog een x bekijken, maar Scott heeft hier nog wel een redelijk filmpje weten te regisseren. Het geweld is weer wat harder, de sfeer is wat beter maar de film haalt het toch niet met het origineel in vergelijking. En dat is toch wel weer jammer.

Het geweld is wat grover in dit deel. De aliens zien er natuurlijk wat beter uit met de nieuwe technologie, de locatie is mooi vormgegeven en vooral Fassbender doet het leuk als robot en voert zijn dubbele rol prima uit. Is wel leuk gedaan allemaal.

Prima deel, misschien zelfs wat beter dan deel 4. Het is allemaal wat vlotter en ruiger.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Na een teleurstellende Prometheus is deze film toch echt wel weer ouderwets goed. Verstand op nul. Ruimteschip komt op verlaten planeet. Aliens komen in actie en (bijna) iedereen wordt aangevallen en vermoord. Meer is het niet. Maar toch wordt het mooi uitgewerkt. De personages zijn helaas niet echt interessant. Behalve Fassbender. Soms ook jammer dat de witte aliens uit de computer komen en zelfs het bloed digitaal is toegevoegd. Dat ziet er gelijk nep uit. Gelukkig ziet de ouderwetse donkere (zwarte) alien er beter uit en beweegt wat natuurlijker. Zeker de moeite waard. Kom maar op met het volgende deel.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Prima sci-fi/thriller uit de Alien reeks. Meer dan voldoende spanning die bij tijd en wijlen behoorlijk opgezweept wordt en prima in beeld gebracht wordt. Ziet er allemaal meer dan prima uit met mooie sfeervolle muziek. Toch kan de film niet tippen aan zijn voorganger Prometheus. Het verhaal is simpelweg net wat te mager en komt niet verder dan de gemiddelde 'do's' en 'don'ts' als je door de ruimte zweeft en vreemde signalen binnen krijgt. Prima rol trouwens van Fassbender.

Meer dan prima vermaak.

avatar van woeler82

woeler82

Naast Prometheus was ik vol verwachting het wachten op het vervolg

Maar dit vervolg voldoet helemaal mijn verwachting niet.

Teleurgesteld ben ik dat bij deze film 15 min besteden aan de vorige film Prometheus

De vrouwelijke hoofdrolspeelster is op weg naar de home planeet

waar de Aliens vandaan komen overleden , alleen de mutant leeft nog

Mij lijkt deze een van de zoveelste reeks is van de Alien serie . Ik krijg langzaam genoeg ervan .

Ik wou deze kopen op Dvd maar na het zien in de Bioscoop zie ik er vanaf om deze te kopen

avatar van des1

des1

Goeie god, wat een k.tzooi is deze film van de regisseur van nota bene hele grote films, w.o. Alien. Had ie niks beters te doen? Wat een ongeinspireerde dribble.

avatar van AGE-411

AGE-411

Neen.
Deze film zou de brug moeten zijn tussen Prometheus en Alien. Maar gevoelsmatig is het geen prequel van Alien, noch een vervolg op Prometheus. En het verhaal van deze film is te zwak om een film an sich te zijn.

Ook de keuze om David plots als DÉ bad guy op te voeren begrijp ik niet. De dood van alle engineers is ook een domper. Ik had bij Prometheus het gevoel dat het nog moest beginnen. Er zat zoveel potentieel in die gasten. Had hen dan aangewend om een deftig verhaal op poten te zetten.

Het eerste half uur is wel OK. Correcte sfeer, hoge verwachtingen. Helaas gaat het pijlsnel achteruit wanneer de eerste besmette persoon overlijdt.
Een doorsnee actiefilm met hier en daar wat verwijzingen naar de eerste Alien. Of kon men gewoon niet origineler uit de hoek komen?

avatar van remorz

remorz

Gebakken lucht.

Allereerst had ik hier al een stem staan, maar was ik totaal vergeten dat ik dit al gezien had. Slecht teken. Eerste helft kwam me al vaag bekend voor maar tegen het einde zal ik toch een beetje ingedut zijn de eerste keer. Ook een tweede keer bleef ik er allemaal wat onverschillig onder.

Het begint al rommelig. Voordat we goed en wel geïntroduceerd worden aan het nieuwe schip en haar crew is er al meteen hectiek. Alarmgeluiden, brand en paniekerige handelingen van personages die voor de verse kijker nog inwisselbaar aanvoelen. Het duurt lang voordat de film een beetje focus krijgt, maar die inwisselbaarheid ontstijgen de nieuwe crewleden eigenlijk nooit. Stuk voor stuk charismaloze anoniemelingen. Zelfs Fassbender oogt tam in zijn rol als Walter.

Dan het bekende traject. Er is weer een noodsignaal, weer die obligate discussie gaan we er wel of niet naartoe (tuurlijk wel) en weer die verkenning van een vreemde planeet tot het onheilspellende gevaar zich aandient. Ditmaal aanvankelijk in de vorm van een (hou je vast) platgetrapte stinkzwam, waarvan een wolkje sporen zich in twee crewleden nestelt.

Wanneer Scott afscheid neemt van de voorspelbaarheid (hij heeft evolutie in de franchise hoog in het vaandel schijnt), neemt het in rommeligheid eigenlijk alleen maar toe. De mythologisering in Prometheus kon ik nog behappen, hier begint het allemaal een beetje megalomane vormen aan te nemen. Bovendien voelt de spilfunctie van David, die inmiddels een parodie van zichzelf geworden is, nogal willekeurig aan. Tuurlijk, hij is een android op een vreemde planeet en hij moet zich ook maar vermaken, maar als voedingsbodem voor het uitroeien van de engineers en voortbrengen van een, twee generaties aliens toch teleurstellend en hol.

Het gaat ook met redelijk wat kitscherigheid gepaard, vanaf Davids dramatische entree tot de lachwekkende blokfluitles met homo-erotische ondertoon. Wanneer we met de xenomorphjes te maken krijgen, zijn er wat smakelijk gritty momentjes maar ook daar zijn de afwijkingen van wat we uit eerdere delen kennen te klein en willekeurig om de zelfplagiërende toon te vermijden (geen chestburst maar spine- en facebursts). Wel lekker hoe snel en manisch de xeno-jonkies er op los snijden; dan zijn er altijd nog het onoverzichtelijke camerawerk en de geslepen messenset op de geluidsband die je er weer uithalen.

De uiteindelijke Xenomorph mag dan ook nog even losgaan, maar hoe die op een rondtollend schip nogal simpel en omslachtig tegelijk aan zijn einde komt, is ook teleurstellend en rommelig te noemen. Fijn ook dat twee crewleden waar we totaal geen empathie voor koesteren het mogen overleven ten koste van het zogenaamd perfecte organisme . Oh en Walter natuurlijk. Oh nee wacht, het is David! Halfbakken twist die je mijlenver zag aankomen (en die bovendien knullig aan het licht komt. Weet je nog: de cabin?).

Nee. Dit begint een beetje uit de hand te lopen. Zijn eerste deel had een bescheiden setting en invoelbare personages, met broeiende spanning tot gevolg. Ik hoef geen Alien-replica, maar Scott verliest hier uit het oog wat nodig is voor een boeiende film en schiet zijn doel compleet voorbij met veel gewichtige nonsens, erg rommelig verpakt. 2*

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Na het erbarmelijke Prometheus had ik m'n verwachtingen voor Alien: Covenant naar 0 bijgesteld, en wat blijkt, ik vond deze een stuk beter te behappen dan zijn 'voorganger'. Enkele problemen van Prometheus zetten zich hier door (de film neemt zichzelf te serieus, de crew is werkelijk OERdom), maar heb geprobeerd me daar hier zo minimaal mogelijk aan te storen. Sommige dingen zijn zo vreselijk dom dat ik er nog wel eens om moest lachen, terwijl het in Prometheus dom was op een niet-grappige manier. Covenant heeft verder genoeg vaart om het niet te laten vervelen, visueel is het een heerlijke film, en het is ook leuk dat de daadwerkelijke Aliens hier ook een echte rol hebben. Dat design blijft heel mooi en cool. Ridley Scott durft hier vooral wat bloederiger en vettiger uit de hoek te komen. Sommige scènes zijn echt heerlijk bruut en vies. Daarbovenop komt het personage David beter uit de verf hier. Fassbender lijkt er absoluut geen zin in te hebben, maar hij levert wel een degelijke rol af.

Ik snap nog steeds het nut niet, maar als domme, brute, vlotte en mooi uitziende actiefilm is dit zeker niet verkeerd.

avatar van De filosoof

De filosoof

Waar ik Aliens van Cameron een vervelende, commerciële imitatie van Alien vond, vind ik dit vervolg (of prequel) – van Scott zelf – bijzonder geslaagd: het basisidee is weliswaar een herhaling van de vorige – inclusief de domme fouten die de crew maakt – maar Scott heeft een originele en boeiende variant erop bedacht met daarin nog het thema van de opstand der replica’s gevlecht. De film is daarbij rijk aan spectaculaire gruwelactie en plotwendingen en is aldoor spannend. Topvermaak.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Het is doodzonde hoe Ridley Scott na Prometheus wederom een halfbakken origin story aflevert. Visueel ziet het er allemaal gelikt uit, daar ligt het niet aan. Maar in tegenstelling tot het originele meesterwerk bestaat de crew nu vooral uit nietszeggende leeghoofden die als makke lammetjes naar de Xenomorph-slachtbank kuieren. Daarnaast slaagt de regisseur er maar mondjesmaat in de existentiële vraagstukken van plausible antwoorden te voorzien. Stop er maar mee, Ridley - het is mooi geweest.

2,5 * De minste in de reeks

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Deze weer opnieuw gezien.
En blijft een sterk gemaakte film, zowel visueel als ook de acteer prestatiest van de cast.
De film is heel spannend en creepy gemaakt.
Wat wel jammer is, het einde van deze film.
Want het blijft onduidelijk, hoe het verder zal vergaan.

Deze film blijft wel een hele goede gemaakte film.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Ook vandaag deze weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray!

Ik heb hem na herziening een half puntje verhoogd, want ik vind hem eigenlijk een stuk beter dan zijn voorganger ''Prometheus''.

Begin gebeurde er niet zo heel veel, maar eenmaal als ze landen zeg maar dan komt het mysterieuze met het wezen en ook de Aliens zien we hier weer (ook meerdere).

Als je denkt dat hij afgelopen is zo tegen het einde aan (de finale) dan gaat hij nog 20 minuten door en komt er nog een spannende en spectaculaire ontknoping met voldoende actie!

Heb mij hier zeer mee vermaakt!

De beelden zagen er heel goed uit in de ruimte!

Op naar Alien VS. Predator en Alien Romulus!

Als ik nu een top 6 zou moeten plaatsen van de Alien reeks is dit mijn persoonlijke voorkeur:

1. Aliens (2)

2. Alien 3

3. Alien resurrection (4)

4. Alien Covenant

5. Alien 1