• 9.374.618 stemmen

Met onder meer: Candice Bergen, Peter Strauss en Donald Pleasence

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 27 maart 1975

Plot Soldier Blue

"The most savage film in history!"

Twee mensen overleven een aanval van Cheyennes op een cavaleristenkamp. Een van hen is een vrouw die twee jaar tussen de indianen heeft gewoond en de ander is een soldaat die de Amerikaanse zaak zeer toegewijd is.

Kathy Maribel Lee, 'Cresta'

Lt. Spingarn

Pvt. Menzies

Sgt. O'Hearn

Jammerlijke film.

Mooi van de regisseur om wat meer aandacht te besteden aan de schandelijke slachting van enkele honderden weerloze Cheyennes, vooral ouderen, vrouwen en kinderen (het klopt namelijk dat de "Dogwarriors" op jacht waren toen). Maar dan is ook meteen al het goede al gezegd.

De film is namelijk niet alleen historisch niet correct (enkele pijnlijke vergissingen), maar ook de cast irriteert meer dan de bedoeling is. Vooral die vrouw, dat gejank altijd! Alleen het einde van de film, het gevecht zelf, kan nog door de beugel. Maar dat redt de film niet.

Besluit: 1,5 sterren. Geen echte ramp, maar zeker ook geen aanrader. Spijtig!

avatar van Boneka

Boneka

Imdb scoort met deze film toch een ruime voldoende 6,9. Dat kan ik van de reacties hier niet zeggen. Die slachtpartij had ik vroeger al eens gezien maar ik dacht toen van de populaire serie Centennial. Dat vond ik toen al een afschuwelijke slachting. Dat is hier niet anders. Wel 'mooi' in beeld gebracht. Het begin is ook alleraardigst, maar het lange middenstuk met de twee kibbelende Cresta en Honus zijn best irritant te noemen. De een goed gebekt de ander kwam vast lopen uit de Waltons of Little house of the Prairy. De gunseller was ook al geen bestseller.

De film heeft zo best wel vreemde moves met serieuze thema's en een geforceerde roman wat komisch moest lijken. Jammer want het had best een iconische film kunnen worden. De 4K is voortreffelijk gemaakt met een prachtige steelbook met indianenveer.

Film 3,5 (3,0)

Beeld (4K) 4,5