• 9.381.606 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van gotti

De zaal zat gisteren nog behoorlijk vol tijdens het NFF. De film blijft prachtig overigens...

avatar van Wouter

mcdaktari schreef:

Ik neem aan beste literatuurverfilming van Nederland, anders kan ik me niet voorstellen dat ze een award winnen

Ik vond het ook kras, maar het was toch echt internationaal.

avatar van Grunner

Grunner

Leuk om een keer gezien te hebben, verder niet echt een hele bijzondere film en ook niet in één lijn met het boek...

avatar van June.

June.

Grunner schreef:

Hier sluit ik me helemaal bij aan. Ik vond het leuk om te kijken, redelijke Nederlandse film maar echt warm werd ik er niet van.

mcdaktari

En nou heeft Martijn Lakemeier ook nog een award gewonnen voor beste acteur!!!! Het moet niet gekker worden.

Of het zegt misschien ook wel genoeg over de acteer prestatie's in Nederland. Ik vond hem best wel zwak acteren in Oorlogs winter

mcdaktari schreef:

Gelukkig zat jij niet in de jury dan...

Vond het meer dan terecht!

mcdaktari

Dus als ik er mijn mening overgeef ben je op je teentjes getrapt..

Maar diegene hier in Nederland die wel echt kunnen acteren die worden vergeten. Maar ja ,echt weer nederland he

avatar van davidov

davidov

mcdaktari schreef:

Maar ja ,echt weer nederland he

Mja, typisch

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Zoals?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mooi gefilmd, prachtig landschap, voert je meteen 65 jaar terug in de tijd. Prima acteurs ook, vooral Michiel.. Maar wat een teleurstellende hoop actieverzinsels aan het einde tov het boek, wat veel ingetogener is. dat doodschieten van die oom in de rug vind ik een uiterst ongeloofwaardig einde en is onbevredigend. Jammer van het veelbelovende begin.

mcdaktari schreef:

Dus als ik er mijn mening overgeef ben je op je teentjes getrapt..

Als meningen als deze gebasseerd zijn op pure onwetendheid moet je er niet raar van opkijken als zulke reacties jouw kant op komen.

Jij kent kids van 14 die beter zijn dan Martijn? Ik zou casting director worden...

mcdaktari

Kijk een even aan zeg wat is meneer weer beledigd dat ik ZIJN 5 STERREN film niet goed vind plus zijn 2de rangs acteurtje

erg he Gotti als iemand je film niet goed vind?

Dit gaat niet over de film wel of niet goed vinden. Maar het feit dat jij niet ziet dat die jongen het kalf meer dan terecht gewonnen heeft.

erg he Gotti als iemand je film niet goed vind?

Het zal me worst wezen hoe jij je films beoordeeld. Maar het is duidelijk dat jij van sommige dingen niet zoveel kaas gegeten hebt...

mcdaktari

Wat niet ziet, kom op zeg. Dat JULLIE niet zien dat het MEER DAN TREURIG is dat een acteurtje van dat formaat een award krijgt zegt meer over jullie dan over mij. Het is erg genoeg dat er niks beters hier is. Maar ja ze moeten dat gouden kalf toch kwijt he, dan hij maar. Zo ook weer klaar.

gotti schreef:

Maar jij gelukkig wel

avatar van erreper

erreper

Gister gekeken, veel van gehoord en verwacht. Maar het kon me helemaal niet bekoren. Ik heb het boek nooit gelezen maar de film vond ik erg voorspelbaar. De plaatjes zien er goed uit (hoewel soms erg eentonig met dat blauwe kleurzweempje) maar dat vond ik dat ook eigenlijk het enige sterke punt van deze film. Van de acteerprestaties, geluid en het script moet de film het niet hebben.

avatar van Fabian123

Fabian123

mcdaktari schreef:

Gun zo'n jongen ook een pleziertje, hij was gewoon de beste acteur van het jaar. De competitie was niet zo sterk, dus hij heeft misschien geluk gehad, maar dat Gouden Kalf is niet onterecht.

avatar van phone home

phone home

Juist. Ht was een enorme prestatie van Martijn. Hoewel de andere twee nominatie's ook zeer verdient waren was de rol van Martijn meer een dragende rol...

avatar van phone home

phone home

Sorry voor de spelfouten. Is nog vroeg...

avatar van B.A.

B.A.

Ik had het idee dat de Engelse piloot erg opgemaakt was, m.n. zijn ogen.

Voor de rest niet vervelend, maar ik verloor op een gegeven moment we de aandacht. Mooie plaatjes wel, maar weinig emotionele impact.

avatar van Quido

Quido

OORLOGSWINTER TOCH NAAR OSCARS

Nederland stuurt toch een andere film naar de Oscarverkiezing dan de selectiecommissie van plan was.

De commissie koos aanvankelijk voor The Silent Army, met Marco Borsato in de hoofdrol. Die film is een afgeleide versie van Wit Licht en de organisatie in Amerika heeft de Nederlandse inzenders inmiddels laten weten dat alleen originele producties welkom zijn.

De Nederlandse organisatie (Holland Film) stuurt daarom nu Oorlogswinter in, liet een woordvoerder woensdag weten.

De Nederlandse inzending naar de Oscars kent dit jaar een rommelig karakter. Toen Holland Film de aanvankelijke keus bekendmaakte, waarschuwden diverse mensen in de filmbranche al dat The Silent Army zou worden afgekeurd.

Holland Film zocht de zaak uit en besloot toch door te zetten. Nu moet de organisatie op haar schreden terugkeren, omdat de Oscarcommissie (Academy of Motion Pictures and Sciences) de hermontage van Wit Licht niet accepteert.

Bron: Nu.nl

rose

Nu maar duimen dat OW niet weer naast de pot piest!

Proficiat!

avatar van Montorsi

Montorsi

Mochizuki Rokuro schreef:

2001: Father and Daughter

Dan ga ik even niet van een korte film uit

avatar van Stephan

Stephan

Wat een afgang voor Holland Film. Ben benieuwd of daar nog consequenties worden getrokken.