• 9.381.576 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

mcdaktari

Hahaha een Scheitfilm? die had ik nog niet gehoord

avatar van Wouter

Ajax&Filmfreak schreef:

Ik ben niet goed met spoilers dus niet gezien, niet lezen.

Wat mij uit het boek heel goed bijgebleven was is dat die man die als nsber gezien word keihard aangepakt werd terwijl achteraf bleek dat hij juist joodse mensen in zijn huis verborg voor de moffen, ook meisjes die met de duitsers geweest waren werden aangepakt in het boek, ook was de impact van de komst van de duitsers op school veel duidelijker. Kan me ook nog fietsen met houten banden herrineren een lange tocht voor aardappelen enz.

Een aantal van die dingen zit ook in de film, zij het minder expliciet.

avatar van koiboy

koiboy

Pfff met veel moeite deze film gekeken. Hoorde zulke goede dingen over deze film. Alles behalve waar. zodra iemand een tekst krijgt dan is het net of er op het toneel word geacteerd. Toch nog een 2 omdat het verhaal me wel aansprak.... maar dan had ik net zo goed het boek kunnen lezen.

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

Redelijke tot Goede Nederlandse Oorlogfilm

Zeker de moeite waard om hem te kijken

avatar van jan

jan

Aardige film. Maar in mijn herinnering (ja, zo oud ben ik al) was de serie diepgaander. O.a. de rol van de NSB-er kwam was de film heel ondergeschikt maar in de serie behoorlijk prominent.

avatar van polopolo150

polopolo150

Aardige film die ik paar maanden geleden in de bioscoop had gezien... maar het duurde wel langdradig, en ik kreeg geen geweldige gevoel aan het einde van de film... het verhaal is als je het kort samenvat mooi neergezet.

Deze film boeide me weinig toen ik het hoorde, en nu boeit het me nogsteeds niet zoveel... t'is ook jammer dat m'n nederlands lerares zo dom was geweest om *suprise* een filmverslag opdracht te geven een dag later nadat ik deze film had gezien, want het was zo langdradig, dat ik soms even niet zo goed kon opletten.

Maar het is zeker het kijken waard, zeker voor de mensen die de boek of de TV serie nooit heeft gezien/gelezen.

avatar van AHWA

AHWA

Best een goede film. Sterkste punt is vooral de setting. Het winterlandschap ziet er heel mooi uit, en ook de aankleding van de sets en de personages is heel overtuigend. Ook het wat grauwere kleurgebruik past mooi bij een oorlogsfilm, iets wat Zwartboek duidelijk niet had.

Ik moest wel even wennen aan Lakemeier. Hij kwam een groot deel van de film een beetje ongeïnteresseerd over, en pas in de laatste drie kwartier kwam hij goed op gang, dat is ook wel het sterkste stuk van de film. Topscenes zijn uiteraard de executie van de vader en de moord op oom Ben

3.5* Niets mis mee, maar miste een emotionele band met de personages, op een paar scènes na, en dat is jammer.

avatar van filmsmurfje

filmsmurfje

Mooie film, doch het had nog pakkender kunnen geweest zijn! Vooral naar het einde toe (vanaf de dood van de vader) komt de film echt op gang. Ik ben het dus volkomen eens met mijn voorganger qua commentaar.

avatar van mipha

mipha

Nou nou.. Martin Koolhoven, kom je 20x bij de wereld draait door om je fim te promoten. Dus ik dacht, kom vooruit, na het verschrikkelijke 'Schnitzelparadijs' moet ik die Koollhoven ook weer eens een kans geven. laten we eens kijken.

Sorry Koolhoven, Oorlogswinter is zo verdomde traag.. ik had gevoelsmatig het boek eerder uit kunnen hebben.

Wat dacht je? Wat verhoeven kan, kan ik ook.. ehhhh NOT.

2.5 voor Melody Klaver.

avatar van Fabian123

Fabian123

Niet de inzending voor de Oscars. Beetje jammer. De vorige keer dat van de Velde zijn plekje afstond had het mooie gevolgen

avatar van Sjoerd111

Sjoerd111

Hoorde wel van veel commotie over de inzending en dat deze nog goedgekeurd moet worden. Zou het alsnog Oorlogswinter kunnen worden?

avatar van timbo_

timbo_

Mag het hopen. Kom op zeg een flop in Nederland die ineens wordt genomineerd voor de Oscars. Moet niet gekker worden.

avatar van Stephan

Stephan

Nou zijn Nederlanders ook erg slecht in het beoordelen van hun eigen waar.

avatar van timbo_

timbo_

Dat moet wel ja.

avatar van Bemmen

Bemmen

Zeer indrukwekkende film. Het geeft een indruk van de oorlogstijd, en daar gaat het wat mij betreft om. Het sfeertje proeven, en een glimp opvangen van wat mensen hebben meegemaakt. Ik vond het een zeer goeie film.

avatar van canciser

canciser

De film was opzich wel goed, maar hij was te langdradig. Ook werd ik gek van die hongerige mensen de hele film, maar dat heb ik altijd. 3*

Award voor Oorlogswinter

Op 19 september is de cast en crew van Oorlogswinter aanwezig bij het Award Ceremony Dinner van Film by the Sea om de PZC Award voor Beste Literatuurverfilming in ontvangst te nemen. Het publiek van Film by the Sea en lezers van de PZC konden hun stem uitbrengen op 50 literatuurverfilmingen die van juli 2008 tot en met juni 2009 zijn uitgebracht. Slumdog Millionaire, Boy A, Disgrace en Caos Calmo zijn de andere films van de Top 5. Deze films worden evenals Oorlogswinter tijdens Film by the Sea 2009 vertoond.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ha leuk, ook voor Wouter!

Op 19 september komt óók George Sluizer naar FBTS.

Hij mag namelijk dit jaar de "Lifetime Achievement Award" in ontvangst nemen voor zijn gehele oeuvre!

Deze is eerder uitgereikt aan o.a. Ettore Scola, Milos Forman, Jonathan Demme en de gebroeders Dardenne.

Oja, en daarom is er ook veel werk van Sluizer te zien op het festival, inclusief "Spoorloos"!

Quido

OORLOGSWINTER geselecteerd voor filmfestivals Pusan en Rome.

Inmiddels verkocht aan Groot-Brittannië, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland.

Na het grote succes in de Nederlandse bioscopen is de film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven geselecteerd voor twee internationale filmfestivals. Het Pusan International Film Festival (Zuid-Korea) wordt gehouden van 8 t/m 16 oktober en is het grootste filmevenement van Azië. Het International Rome Film Festival beleeft van 15 t/m 23 oktober pas zijn 4e editie, maar wordt nu al gezien als uitdager van enkele gerenommeerde concurrenten.

Na de bijna 900.000 bezoekers in de Nederlandse bioscopen en de zeer succesvolle DVD-release afgelopen april, krijgt ook het buitenland oog voor de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw. Zo werd de film in de afgelopen periode verkocht aan onder meer Groot-Brittannië, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland.

Tevens krijgt OORLOGSWINTER op 19 september tijdens Film by the Sea de PZC Award voor de beste literatuurverfilming van het afgelopen jaar. Tijdens de stemming van deze publieksprijs versloeg de film o.a. Oscarwinnaar Slumdog Millionaire.

Afgelopen week werd OORLOGSWINTER geselecteerd als de Nederlandse vertegenwoordiger voor de European Film Awards. De Europese tegenhanger van de Oscars maakt zijn nominaties begin november bekend.

Bron: MVSP

avatar van dionj

dionj

narva77 schreef:

Ha leuk, ook voor Wouter!

Op 19 september komt óók George Sluizer naar FBTS.

George Sluizer? Dan is ook zo'n regisseur die zijn hele carriere teert op het succes van één meesterwerk: zelfde geldt ook voor Milos Forman, Jonathan Demme, Michael Cimino enz.

avatar van Stephan

Stephan

Zeg... ga jij eens snel je mond spoelen...

Al die voorbeelden die jij noemt ma(a)k(t)en het een na het andere meesterwerk.

avatar van m1701

m1701

Vond het wel een aardige film

Alleen die engelse jongen irriteerde mij een beetje omdat ik vond dat hij matig acteerde, absoluut niet geloofwaardig.

Verhaal was wel heel mooi uitgewerkt, vormgeving was ook heel erg goed gedaan.

Oorlogswinter winnaar PZC Beste Literatuurverfilming

Via de site van de Provinciale Zeeuwse Courant kon gestemd worden op de favoriete literatuurverfilming van het seizoen juli 2008 - juni 2009. Het publiek koos massaal voor OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven. De regisseur was zaterdagavond 19 september zelf aanwezig om de award in ontvangst te nemen.

mcdaktari

Ik neem aan beste literatuurverfilming van Nederland, anders kan ik me niet voorstellen dat ze een award winnen

Quido

Nee, het hele aanbod in de aangegeven periode.

avatar van ASroma

ASroma

wat een weelde die hongerwinter........

sjezus afgezien van het waarheidsgehalte, het blijft een fictief verhaal natuurlijk vindt ik vrij amateuristisch verwerkt in deze film.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Niet bijster interesante film maar ik heb me niet verveeld. Acteerwerk is wel goed maar volgens mij heeft die jongen er een prijs voor gekregen? Dat is het in ieder geval niet waard. Goed verhaal ook wel.

avatar van Sjaan_

Sjaan_

Ik had veel (positiefs) gehoord over deze film, maar het viel me toch een beetje tegen. Erg langdradig, en als er tekst was, liep het op een of andere manier niet zo vloeiend. Maar, het verhaal was erg goed, en ik was blij dat ze een echte engelsman hadden gecast voor de rol als piloot! Daarom, 4*

alleen omdat ze een echte engelsman hebben genomen 4 sterren?? Toe maar