Splice (2009)
Geregisseerd door: Vincenzo Natali
Met onder meer: Sarah Polley, Adrien Brody en Delphine Chanéac
Releasedatum: 16 september 2010
Plot Splice
"Science's newest miracle...is a mistake."
De twee vooruitstrevende wetenschappers Elsa Kast en Clive Nicoli experimenteren met dierlijk DNA en het lukt hen deze te verenigen. Het levert een mutant op die behulpzaam zou kunnen zijn bij het genezen van ziekten, maar hun project zal binnenkort worden stopgezet. Ze realiseren zich dat ze niet veel tijd meer hebben en beginnen op eigen houtje, zonder dat iemand er verder van af weet, een experiment met dierlijk én menselijk DNA. Het resultaat is verbluffend, maar tegelijk ook zeer riskant...
Clive
Gavin
Melinda Finch
Joan Chorot
Halcyon
Verwachtingen bijstellen mag, maar ga nu ook geen vehikel verwachten, want dat is Splice zeker niet. De film is origineel en goed genoeg om met kop en schouders boven de horrortrash van de laatste jaren uit te steken. Feit is wel dat wie Natali kent en waardeert omwille van wat hij met Cube en Cypher gepresteerd heeft, hier toch wel even teleurgesteld wordt. Creativiteit heeft de man genoeg, maar de stijlbreuk met zijn eerdere films is me iets te groot. Aan Splice is spijtig genoeg te merken dat Natali's creativiteit zodanig gepolijst is opdat een breder publiek er ook wel pap van zou lusten.
Jawaddedadde
Bah, was niet erg onder de indruk van Cube, da's misschien een goed voorteken voor deze dan.
_Casper_
ik vond het juist een coole film die erg lekker wegkijkt, een aanrader
mooie 3.5*
Verwachtingen bijstellen mag, maar ga nu ook geen vehikel verwachten
Vertel die jongen geen onzin. Splice is een drol van een film en een dikke afrader
Ja, dit meen ik.
_Casper_
meningen verschillen dan, ik vond het een coole film
Ik bedoel jij gaf date night 3 sterren,.. komop!!
Uhu. Dat was een prima tussendoortje om eens te zien. Splice is niet eens leuk om eens tussendoor snel te zien.
Pieter Montana
Het horrorgenre heeft niet veel om het lijf. Wat bordkartonnen personages die geconfronteerd worden met moordenaars of een buitenaards wezen, dat nog liefst gemuteerd is. Het is aan de regisseur en de scenarist om alles zeer sfeervol in beeld te brengen of op een bijzonder originele manier de personages aan hun einde te laten komen. En daarin zit dan de fun van het genre.
Toen ik de poster zag, was het duidelijk tegen welk onding de personages, in dit geval twee jonge beloftevolle wetenschappers, zouden moeten opboksen. Ze creëren zonder medeweten van hun collega's, een foetusachtig wezen. Waar iedere horrorfan nu hoopte dat dit experiment op hol zou slaan en daarbij systematisch elke wetenschapper een gruwelijke dood zou brengen, tot natuurlijk het koppel dit monster overwint en in elkaars armen vliegt, zoals de regels van het genre het betamen, gebeurde dit niet. Of toch niet meteen...
De eerste negentig minuten, schat ik, krijgen we te zien hoe Elsa en Clive een opvoedkundig lesje geven aan hun Dren. Wat nog hersenloos popcornvermaak had kunnen worden, wordt een zeer bevreemdende filmervaring. Waar waren de scenaristen met hun gedachten? Brody, wiens gezichtsuitdrukking in elke scene ook zijn twijfels bij het scenario verraadt, bereikt een, zoals vermeld, absoluut dieptepunt in zijn carrière met de nu al beruchte seks-scene. Ook het make-up aanbrengen of de sub-plotje rond Elsa's voorgeschiedenis, zijn lachertjes.. Ik weet dat we bij horrorfilms geen al te snugger verhaaltje moesten verwachten, maar dit sloeg echt alles. Het laatste kwartiertje, waarin het monster uiteindelijk doet wat van hem verwacht wordt, kan het hele zaakje niet meer redden. En ik was niet de enige die de zaal met dit gevoel verliet.
1,5* Het medelijden krijgen met een monster is al eens eerder en beter gedaan door Mary Shelley.
Halcyon
Het horrorgenre heeft niet veel om het lijf.
apchagi
Film begon goed en geloofwaardig! maar al snel kreeg ik het idee dat ze niet echt wisten waar ze heenwilde met de film. De karakters van de personages werden steeds ongeloofwaardiger. Elsa die van een heel emotioneel betrokken persoon, opeens veranderd naar een overdreven rationeel. Clive die op het dak staat en opeens zegt 'we love you', terwijl hij een paar scenes eerder Dren nog probeert te verdrinken en je sowieso het idee krijgt dat hij heel argwanend is.
De film was ook erg voorspelbaar, eigenlijk wist je constant wel wat er de volgende scene zou gebeuren. op het punt na dan dat Dren mannelijk wordt, maar dat was eigenlijk niet iets waar ik op zat te wachten. De film was vanaf toen gewoon echt slecht. Alsof er geen eind bedacht kon worden.
De basis van het verhaal was echt heel mooi, en had veel beter (creatiever) uitgewerkt kunnen worden. Eigenlijk een telleurstelling dus.
Toch, ik heb de film uit kunnen kijken en dat is voor mij in het' horror' genre al heel wat.
Dus toch die creatie van in het begin. Het blijft vreemd dat de mannelijke Dren opeens opduikt, terwijl je niet wist dat deze nog in het plot zat.
Nee dan trek je toch de verkeerde conclusie.
Eigenlijk wordt er net iets te weinig aandacht besteed aan het einde. De eerste tip wordt gegeven als de broer van Clive aangeeft dat het oestrogeen level van Ginger (het eerste wezentje) aan het dalen is. Niemand in dat wetenschapslab trekt dan de conclusie dat Ginger van sexe veranderd. Later tijdens die tentoonsteling blijkt echter dat Ginger een man is, en geen andere mannen tolereerd, waardoor ze elkaar afslachten.
De mannelijke Dren is dan ook gewoon Dren, ze was begraven, maar is veranderd van sexe en weer opgestaan. Elsa roept dan ook nog een keer tussendoor iets als 'the same thing happened to Ginger. Zoals Teaser al aangeeft moeten we er dus vanuit gaan dat dit een manco is in het proces.
gerrutcamaro
dankzij de trailer verwachtte ik een beetje een species rip-off, maar het is een vrij serieus sf-drama, op zich niet erg, maar tegen het eind ontspoort de film totaal doordat 1 vd hoofdpersonen het nodig vindt de "alien" te palen
waardoorde film absoluut niet serieus meer te nemen is
fail
Jawaddedadde
There are some things you just don't do!
Ja, wat perversiteit betreft slaat deze film de nagel op de kop. Wat velen blijkbaar het dieptepunt van de film vonden, vond ik zowaar het hoogtepunt. Erg goeie insteek die het sowieso gecontesteerde onderwerp van klonen en genetische manipulatie mogelijkerwijs nog complexer en fouter maakt. Kon dat stuk wel appreciëren.
Begin was ook prima. Twee wetenschappers die dé doorbraak van de eeuw willen forceren en daarbij ethische en morele grenzen overschrijden. Onder het motto "we zien wel waar we uitkomen" vangen ze hun experiment aan. Maar hun testcase neemt steeds grotere vormen aan en voor ze het weten zitten ze ermee opgescheept, en wat dan?
Misschien had het hierbij moeten blijven, of had er wat meer focus gelegd kunnen worden op het trio Elsa-Clive-Dren in plaats van krampachtig een toespeling te maken op de ongelukkige jeugd van Elsa en haar onconventionele kinderwens, maar bovenal had men het einde niet moeten omtoveren in een ordinaire slachtpartij. Dit leek me een intelligente sci-fi thriller te worden, maar die finale kon ik echt niet smaken.
Al bij al een leuk begin dus, prima vormgegeven creatuur, vrij solide acteerprestaties maar een redelijk dramatisch script, vooral naar het einde toe.
eppy
ik had er meer van verwacht, en keek echt uit naar deze film. helaas was het allemaal een beetje teleurstellend.
de film liep te snel en de karakters waren wat te oppervlakkig, ik kreeg een beetje de indruk dat het afgeraffeld was en niet goed uitgewerkt, want het verhaal heeft potentie genoeg..
ik zeg reboot over een jaar of vijf..
In het begin nogal wat aan de saaie kant, naar het einde wordt het gelukkig wat beter.
Acteurs zijn wel goed in hun rol.
De effecten zijn ook redelijk goed te doen.
Jammer had meer in kunnen zitten.
eppo349
tjonge! wat een geforceerd einde, dat had beter gekund. Het wezen Dren was goed gedaan, maar het scenario is goed voor één ster aftrek.
Voor mij is dit een geval van één keer kijken en dan nooit meer.
Goedgemaakte SF-thriller, jammer alleen dat het script zo voorspelbaar in elkaar steekt. Bepaalde aspecten van het verhaal worden ook behoorlijk afgeraffeld. Jammer, want sommige elementen van de film, waaronder fraai vormgegeven begincredits en een paar lugubere scenes, zijn de moeite waard. De special effects zijn ook eersteklas. De personages van Brody en vooral Polley worden helaas nergens echt duidelijk; sympathiek zijn ze al helemaal niet. De film doet hier en daar wel wat denken aan Cronenberg's The Fly, met als verschil dat dat een oneindig veel betere film is.
drwhois
het kijken niet waard, lang geleden dat ik zo'n slecht gemaakte film gezien heb.
De film neigt meer na drama dan horror en was best aardig.
mcdaktari
Hoezo horror?? Het is een S-F/ Thriller en geen horror, en ook nog best een aardige vind ik. Zeker een aanrader voorde S-F liefhebbers.
klopt maar veel mensen gaan ook vaak op de hoes af , en ja stukken beter als dat vele horror pulp wat de laatste jaren rechtstreeks in de videotheken terecht komt.
xzaz
Niet best, acteerprestaties gingen nog wel.. maar in Gods naam waar wil je heen met zo'n film?
TinkerTex
Qua trailer en opzet is de film veelbelovend, maar de uiteindelijke uitwerking stelt ietwat teleur. Hoewel het geen kopie van Species is, is het wel erg standaard allemaal. De regie vind ik nogal knullig. Er lijkt nergens een echte balans te worden gevonden en dan lopen prima acteurs als Adrien Brody en Sarah Polley er maar verloren bij. Het einde maakte wel wat goed, maar al met al denk ik dat er meer uit te halen was.
mcdaktari
wat had bv jij er dan meer uitgehaald? Dat lees ik hier zo vaak dat er meer uit te halen was, Dat is toch onzin , de film is nu eenmaal zoals ie is en hoe de film ook gemaakt word, er zal altijd wel iemand tussen zitten die het niks vind, dus het is zoals het is.
Hoe komt iedereen aan deze film?
Via pindakazen.
Laoslander
Via pindakazen.
Zijn dat dan niet allemaal cam recorders??
Halcyon
Hoe komt iedereen aan deze film?
Zijn dat dan niet allemaal cam recorders??
Dat weet ik niet.
Re73
Ik ging deze film in zonder enige inlezing ik dacht eigenlijk dat het een drama was en zo verging hij eigenlijk gedurende 2/3 van de film eind was ruk en verviel in een slechte horror.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Secretariat
Drama / Biografie, 2010

Testament
Drama, 1983
experimentdnageneticsgene manipulation genetic engineeringgenetically modified organismscience fiction