• 8.898.061 stemmen

Met onder meer: Robert De Niro, Nick Nolte en Jessica Lange

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 13 maart 1992

Plot Cape Fear

"There is nothing in the dark that isn't there in the light. Except fear."

Max Cady komt na 14 jaar voor mishandeling vrij en zoekt de advocaat op die toen bewijzen heeft achtergehouden die hem vrij hadden kunnen pleiten. Hij bedreigt de advocaat die met wettelijke middelen zijn vrouw en dochter van bijna 16 (dezelfde leeftijd als het slachtoffer) wil beschermen. De man heeft in de gevangenis leren lezen en heeft ook rechten gestudeerd.

avatar van Basto

Basto

Ik had deze film al ruim 20 jaar niet meer gezien, maar wat is die toch vreselijk goed. Scorsese gaat op de Hitchcock toer en doet dat op voortreffelijke wijze. Gesteund door zwaargewichten Saul Bass, Elmer Bernstein en Freddie Francis vertelt hij op zwaar aangezette theatrale wijze dit wraak verhaal. Maar door het fantastische acteerwerk blijft alles toch geloofwaardig. Het meest genoten heb ik van de cinematografie van Francis die ook veel met Lynch werkte. Diens surrealistische stijl zie je ook hier doorsijpelen in vervreemdend kleurgebruik en soms duizelingwekkende cameravoering.

Erg sterk, dikke 4,5*

avatar van umbra

umbra

Wist niet zeker of ik deze al had gezien, kwam ook pas laat in de film terug, van zodra ze op die boot zaten. Vond deze toen waarschijnlijk nog beter, maar blijft toch goeie thriller, het begint nog allemaal vrij braafjes, maar meer en meer neemt de spanning toe, met een robbertje vechten op de boot. Een uitstekende De Niro, als Max Cady en niet vergeten, met de jongere Jessica Lange, die ik vooral op latere leeftijd Bert heb leren kennen in de AHS reeks. Alweer bijna 30j oud...time flies.

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuke thriller die lekker wegkijkt.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Twee decennia geleden eens gezien, de indruk die de film toen maakte zorgt dat bepaalde scènes en de titel nog altijd in het hoofd zitten. De kwaliteit van toen heeft de film niet meer, toch ondanks enkele gedateerde momenten maakt de film nog altijd een prima indruk.

Scorsese zoals we hem regelmatig kennen, een rustig opbouw met snelle montage, brengt het verhaal Cady versus Bowden. Iets dat kalm begint en steeds ergere vormen aanneemt. Subtiel is het gebrachte feit dat Cady in principe niets doet dat de wet overtreedt en Bowden zich steeds verder in het nauw gedreven voelt en juist met alle mogelijke middelen door wil pakken. Subtiel lijkt de voormalige raadsman er ingeluisd te worden om domme dingen te doen. Een cyclus die steeds dramatischere vormen aanneemt en steeds erger dingen inhoudt met een behoorlijke climax tot gevolg.

Herkenbaar is de genoemde stijle van Scorsese, iets dat in het begin wel wat pijn doet. Hij wil te vlot door de introductie heen, er wordt best wel matige gemonteerd en het spelen met omgekeerde kleuren of een scherm dat helemaal rood wordt is niet meer van deze tijd. Desondanks maakt de film eenmaal op gang nog altijd een uitstekende indruk en is De Niro toch geweldig op dreef als uitgenaste sadist. Daarnaast wordt er prima gespeeld met de spanning binnen het gezin en is de soundtrack even herkenbaar als memorabel.

Cape Fear is dan ook een must see als psychologische thriller die alweer op leeftijd is maar nog altijd hele sterke punten bezit. Wat ik betreft is CF nog altijd een prima film.

Nick Nolte speelt Mark Rutte in wellicht zijn beste rol, en De Niro in misschien wel (bijna) zijn beste rol.

De soundtrack is idd geweldig.

avatar van des1

des1

Vannacht op de BBC. Wat blijft dit toch een heerlijke Hitchcock tribute, met een formidabele DeNiro en Juliette Lewis. Wist je dat Scorsese en Spielberg geruild hebben? Spielberg ging Schindler's List maken en Scorsese Cape Fear; was eerst andersom. En dat gedacht werd aan Harrison Ford?... Nota bene in de rol die DeNiro speelde (was Ford's voorkeur in plaats van die van de rol van advocaat).

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Een jaar na Goodfellas, maar deze film voelt ouder aan. En gedateerder vooral. Helemaal de vinger erop leggen kon ik niet, tot ik hierboven de juiste omschrijving zag: clownesk. Want dat is deze film. Vooral het spel van DeNiro ook. Een in potentie sterke film wordt zo redelijk om zeep geholpen en de film begint dan nog aardig maar begint steeds meer tegen te vallen en de finale duurt echt te lang. Visueel valt vooral het camerawerk op waar nogal wat wordt geëxperimenteerd, maar het is eerder knullig ogend dan dat het echt goed is. 2,5*.

Het is wel 25 jaar geleden dat ik deze film zag. Vanavond was hij op tv. Voor mij een vergeten film. Ik kon me herinneren dat ik me niet helemaal kon vinden in de lovende kritieken. Vond hem destijds tegen vallen en moet zeggen dat ik dat nu nog steeds vind. Er wil maar geen spanning in komen en de advocaat is gewoon een zenuwpees. Soms irritant om naar te kijken. De dochter speelt wel echt goed

avatar van Toontje G

Toontje G

Blijft een spannende film met uitstekend acteerwerk.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Graag gezien. Met gulzige esthetiek slingert Scorsese ons een op het eerste zicht luchtige thriller van goed tegen kwaad in het gezicht. Maar zoals de fantastische generiek van Elaine en Saul Bass al suggereert, zit het onder het oppervlak het echte venijn. Het begint met logo Universal die onder water is, de rimpels van het wateroppervlak, de roofvogel, langzaam de kleur rood met druppels bloed als gevaar en eindigt met close up van de ogen. Een variatie op : 'wat bevindt zich onder het wateroppervlak ?'. De generiek is in feite een prachtige samenvatting van de film.

Thematisch graaft Scorsese naar het volgende :

Hypocrisie van het gezin Bowden aan de kaak gesteld, schijngeluk van een gezin (mooie villa, comfortabele jobs, geen financieel probleem) maar hun moraal is zeer laag (Nolte die een zaak heeft gemanipuleerd, Lang als onstabiele depri, Lewis als onzekere sexualiteit).

Ook justitie wordt tegen het licht gehouden. Het gerechtelijk systeem werkt niet, Nolte houdt vast aan systeem (verplicht als advocaat) maar zinkt daardoor steeds verder weg, enkel wanneer hij het recht in eigen handen neemt, is er een einde, is er een afrekening. Op het einde wast hij zijn handen in de rivier, bloed kleeft aan zijn handen maar wast dit in onschuld.

Alhoewel dit een remake is, brengt Scorsese een ode aan het origineel met bijrollen voor de originele sterren en met Bernstein als componist van de score.

Cape fear heeft misschien een te wat standaard plot maar Scorsese toont alweer een sterk staaltje van hoe cinema ook tussen de regels door gelezen kan worden.

avatar van alexander038

alexander038

mjk87 schreef:

Hier ben ik het wel mee eens, al geef ik een wat hoger cijfer.

avatar van slam1975

slam1975

Lang geleden dat ik deze film heb gezien, wel spannend. Robert de Niro is onherkenbaar en speelt evt week goed. Wel een beetje over the top jaar het einde toe. Werd bijna een horror/slasher.

Nu erg benieuwd naar het origineel, want lees hier dat deze beter is.

avatar van hdehoon

hdehoon

Heel erg goede film, maar het meest in het oog springt toch wel Juliette Lewis, met die magistrale vertolking van het tienermeisje. Vooral de scene in het theater van haar school is iconisch te noemen. Ik meen dat ze al 21 jaar was toen ze de rol speelde, maar ze is ongelofelijk geloofwaardig als verlegen en wispelturige teenager. Ze kreeg er een Oscar nominatie voor maar had die van mij ook zeker mogen winnen.

avatar van YSV

YSV

Geweldige en spannende film

Vroeger in de bioscoop gezien en onlangs opnieuw gezien

Ijzersterke rol van de Niro. Nolte en Lange zijn zeer goede acteurs, maar van Juliette Lewis krijg ik de kriebels

avatar van wimaroca

wimaroca

Deze week pas voor het eerst gezien,beetje onbegrijpelijk,

Als je deze film bekijkt,denk je dat het er één is uit de 60er jaren,dan zou ik 'm ook beter gevonden hebben gek genoeg.

Want in de jaren 90 hadden ze al veel betere film kwaliteiten,en dat laten ze niet zien,jammer genoeg

Natuurlijk speelt De Niro goed,maar heb 'm toch wel beter gezien,(oa.the Deerhunter,en verschillende maffia films) nu meer op de automatische piloot

De dochter vond ik maar overdreven om als tiener te acteren,helaas

avatar van soom

soom

Schommel. Of een wipwap.(Gangs of New York 1,5*, Casino 2,5*, Goodfellas 4*).
Natuurlijk is niet alles even goed van een en dezelfde persoon (?), iig hoe je er ook tegen aan kijkt. (Je stemming op het moment van zien, is belangrijk..)

Max loopt de gevangenis uit. Tegen de camera(-mensen) op zo'n beetje. Dat is een bepaald soort voorbode, vond ik.
Oké, hetzelfde niveau als Hugo, dus ietsje minder dan Goodfellas.

Robert en Nick zijn redelijk oke, Juliette Lewis is heel schattig op één bepaalde manier.

Ohja, en die hond dood laten gaan, bloed kokende waahhh, nee!! Hoeveel keer ook alleen de suggestie gewekt wordt.

avatar van Shadowed

Shadowed

Lollige film van Scorsese, een regisseur die voor mij wisselvallige films aflevert. Als hij zich niet te veel bezig houdt met Jan en alleman en het gewoon lekker simpel houdt zijn veel van z'n films best te pruimen, zo ook deze Cape Fear. Het drijft vooral op wat energieke visuele stijlen en de excentrieke figuren. De Niro is als Max Cady goed op dreef, alleen mis ik nog een echt intimiderende uitstraling. Hij kan je aandacht moeiteloos vasthouden, maar echt dreigend wordt het nergens. De familie is misschien wat karikaturaal en cliché, maar vooral Nolte doet het meer dan verdienstelijk. Alleen Lewis is wat te afhankelijk van makkelijke trekjes, al is dat misschien gewoon een probleem van het beperkte script. De film zelf loopt vlot en qua sfeer zit het meer dan goed. Echt ronduit spannend of sterk wordt het nergens, maar ideaal vermaak is het wel.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

Gisteren deze film gezien. Het voelde toch wat gedateerd aan. De film bekijkt zich vlot, maar de personages en het verhaal zijn niet zo interessant. Daarna hebben we de aflevering 'Cape Feare' van de Simpsons gekeken. Dat maakte de aflevering wel extra leuk! Een aanrader om dat te doen.