• 9.374.485 stemmen

Met onder meer: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel en John Leguizamo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 12 juni 2008

Plot The Happening

"We've sensed it. We've seen the signs. Now...it's happening."

Het getrouwde stel Elliot (Mark Wahlberg) en Alma (Zooey Deschanel) moet samen met een groep vreemden vluchten voor een apocalyptische crisis die de wereld dreigt op te slokken. Deze vreselijke gebeurtenis zorgt ervoor dat mensen helemaal doordraaien en zichzelf doden. Veel mensen denken dat het een virus, of zelfs een terroristische aanslag is, maar niemand kan het met zekerheid zeggen. Tot een ietwat excentrieke bioloog met een mogelijke uitleg komt.

avatar van gotti

Tja. Gelukkig wel wát beter dan Shyamalan's laatste ramp The Village (Lady zag ik nog niet), maar opnieuw stelt ie teleur. Thematisch gezien best interessant, alleen is het dan jammer dat het verder eigenlijk over alles behalve dat gaat. Bijna twee uur lang relatie geneuzel, ontzettend slecht acteerwerk en ontzettend suf gesneden.

Jammer, maar helaas...

Vond het eigenlijk allemaal goed meevallen.

Wat ik in de recensies mis is ik vooral aandacht voor de humor die Shyamalan in z'n film heeft gestoken.

Naast een hoop droge grapjes zit er doorheen de hele film toch een subtiele comedydraad verweven. Niet sterk genoeg aanwezig om de spanning uit de film te halen (gelukkig), maar wel aanwezig genoeg om af en toe aan te stippen dat Shyamalan goed weet waar hij mee bezig is.

Mooi ook de climax waarbij Shyamalan de hele tijd opbouwt naar een twist en die lekker niet geeft. We blijven zitten met onze ridicule planten

Verder een leuke take op het hele ecogebeuren. De aarde wreekt zich maar tegelijkertijd krijgen ook de treehuggers er van langs met hun planten en bomen fascinatie.

Wahlberg en Deschanel doen het erg goed, sfeertje zit er lekker in, film duurt gelukkig ook niet te lang. Had visueel beter gemogen en gemoeten, daarom is het ook niet meteen een topfilm, maar veel beter dan al het geklaag en gejammer doet vermoeden. Shyamalan lijkt vooral slachtoffer van de teneur die rond z'n naam hangt.

Film kwam qua verloop trouwens opvallend overeen met Diary of the Dead, deze is gelukkig een stuk beter.

avatar van Linn

Linn

In tegenstelling tot anderen hier vond ik dit een van de beste films van 2008 die ik tot nu toe gezien heb.

Ik vind al die apocalyptische tralala geweldig en Shyamalan heeft dit op zijn eigen manier neergezet. Mooie beelden van de wind die door het gras en de bladeren raast geven al snel een dreigend gevoel van het naderende onheil.

Verder goede special effects en een Mark Wahlberg die ik nooit eerder zo op dreef heb gezien. Dechanel kende ik al uit Bridge to Terabithia waar ze een kleine rol had, maar hier acteert ze wat vreemd maar wel redelijk. De personages zijn intrigerend en en interessant om te volgen.

Ik vond deze film zeker de beste van Shyamalan. Het bevatte eindelijk eens een flinke dosis spanning, spanning die zijn andere films ook altijd schijnen te beloven maar uiteindelijke valse beloftes blijken te zijn. Shyamalan zo mag je er meer maken 4,5

avatar van Macmanus

Macmanus

South Park episode 908

Tsja, wat te zeggen. Shyamalan zijn nieuwste is sinds Signs zeker zijn leukste imo. Maar waarom de film wordt afgebrand is te begrijpen.

Waar de film onheilspellend en spannend begint. Is dat na verloop van tijd een beetje weg. En dat komt eigenlijk doordat het hele er waait een wind idee, moeilijk spannend te filmen is eigenlijk, en al snel op je lachspieren werkt.
De humor die doorheen de film zit maakt het draagzamer, maar het gevolg daarvan is wel dat er dus totaal geen spanning meer is. Vermakelijk blijft de film verder wel, en de vele close shots van gezichten werkten voor mij wel.

Shyamalan maakt het zichzelf ook wel lastig. Maar ik geloof dat Starbright Boy ooit al eens zei, dat zijn films in de toekomst best wel eens cult classics kunnen worden.

3 sterren hiervoor. Ik geef het met Shyamalan nog niet op, maar wellicht is het verstandiger om nu iets echt totaal anders te maken, waardoor hij wellicht niet meer in 1 hokje wordt geplaatst.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Petje af voor Shyamalan niet achter conventies aan te lopen en niet precies te doen wat het publiek van hem verwacht. Het had helemaal fout kunnen lopen door te geforceerd over te komen maar Shyamalan wist precies wat hij deed.
The Happening was een bijzonder vreemde ervaring. De film opende gelijk al als een B-film en ik kreeg meteen een Carpenter gevoel over me heen. Bleek dat de film meer een ode was aan de jaren 50 SF in de stijl van Invasion of the Body Snatchers.
Het acteerwerk en de dialogen ogen en horen vreemd waardoor we een nog meer vervreemde ervaring krijgen en de onderliggende humor is bijzonder zwart. Geweldig die scene in het dierentuin bv of de grasmaaier scene tegen het einde aan.
De film kakte een beetje in voordat het stel bij dat huis aankwam maar vanaf daar krijgen we een geweldige sequence te zien. Het einde is weer van mindere kwaliteit. Je zou kunnen zeggen dat Shyamalan het beu is dat mensen automatisch op een twist zitten te wachten en het daarom zo simpel heeft aangepakt. Ik weet het niet. De film heeft mij in ieder geval goed vermaakt en ik waardeer deze aanpak van Shyamalan. Dit zal in de loop van de tijd waarschijnlijk een dikke culthit worden.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

M. Night Shyamalan zet zijn neerwaartse spiraal gewoon voort.

Want The Happening is opnieuw een barslechte film en past inmiddels in een traditie. Nog even en Shyamalan wordt een erkend b-regisseur en z'n films straight-to-DVD.

De film begint aardig, maar de zodra de hoofdrolspelers in beeld komen is het over. Jammerlijk acteerwerk en verschrikkelijke cliche dialogen doen de rest. Wat een afschuwelijk slechte actrice is die Zooey Deschanel!

Daarna kabbelt de film rustig naar het einde toe en op een schaars moment bij het huis van de oude dame, gebeurt er eigenlijk weinig spannends. Maar het meest tenenkrommend is uiteraard de moralistische boodschap op het einde, waarmee er even een goedkope verklaring wordt aangedragen. Al Gore in het kwadraat!

1,5* voor deze prul.

avatar van Theunissen

De acteer prestaties in deze film zijn inderdaad niet goed (vooral Mark Wahlberg acteert raar) en ook het einde (de laatste 5 minuten) valt wat tegen maar voor de rest vond ik het een prima boeiende en spannende film.

De film begint gelijk (en met gelijk bedoel ik binnen 1 minuut) goed en dat houdt hij vast tot net aan het einde. De film heeft veel goede en soms ook grove momenten. De oude vrouw op het einde die afgelegen en alleen woonde was best wel scary.

Verder vond ik het een originele film. Jammer dat de acteer prestaties zo matig zijn want anders kreeg deze film een nog hoger punt. Maar ik heb in ieder geval 85 minuten genoten van deze film.

avatar van Jordy

Jordy

Woorden schieten te kort om deze absurd slechte film te beschrijven. Waar moet ik beginnen? De manier waarop Leguizamo een wiskunde leraar is, alleen maar omdat hij een bril op heeft en het over getallen heeft? De gefotoshopte kerncentrale op de achtergrond van een huis? Mark Wahlberg met z'n jankhoofd in de slechtste acteerprestatie ooit? De slechtst uitgewerkte, meest misplaatste relatieproblemen ooit in een film? De scene waarin je seconden lang vol spanning geacht wordt te kijken naar een grasveld dat beweegt door de wind? De scene waarin Wahlberg met een plant praat? De manier waarop Wahlberg telkens als er iets gebeurt hardop dingen zegt als "hmnn, dus het gebeurde in een park...". De irritante en simplistische moraal? Het totale gebrek aan een climax?

Ik geef niet vaak de laagste score, de laatste keer is al weer een paar jaar geleden, maar voor films als deze maak ik graag een uitzondering, al doet het wel een beetje pijn bij een regisseur die twee maal 5* op z'n naam heeft staan bij me. En nu ga ik een hummer kopen en de rest van het weekend door het bos scheuren.

avatar van The Oceanic Six

Recensies waren vernietigend, commentaren van de MovieMeter bezoekers waren vernietigend...maar toch wilde ik deze film graag zien. Een M. Night Shyamalan film was ooit bijzonder. Ik genoot erg van oa The Sixth Sence of Signs. Maar ik gruwde van vreselijke wanproducten als The Lady in the Water en The Village. Die man is de laatste jaren heel erg afgezakt, zijn films zijn karikaturen van zichzelf geworden. Ooit maakte hij spannende, beklemmende films. Tegenwoordig oninteressante neppe rommel. Voldoet The Happening aan het 1e of 2e?

Ik ging dus al wat bevoordeeld kijken maar na zon 3 kwartier constateerde ik dat het best een aardige film was. Verre van spannend, dat wel. De echte M. Night Shyamalan ontbrak. Maar het was op zich wel boeiend. Je vraagt je af wat er allemaal gebeurd en wat je ziet was best oke. Maar na 3 kwartier leek het wel of alle creativiteit en interesse die de maker in de film had volledig was verdwenen. Waarom? Ik zag een oninteressant gezwam dat nergens over ging, me irriteerde en me geen antwoorden gaf. Tel daarbij op dat er best matig werd geacteerd, ook door Walhberg (waarom doet hij mee aan zulke onzin?) en dat ''de vijand'' lachwekkend was en je weet dat het geen goede film is. Voor de 1e 3 kwartier zou ik de film wel 3* geven, voor de rest 0,5*. Als eindoordeel maak ik er 1,5* van. Ben toch te teleurgesteld. Jammer, ik had een tijdje het idee dat de film toch beter was dan gezegd. Maar dat was dus niet waar. M. Night Shyamalan is dus definitief afgezakt naar de B of C status als regisseur. Derde dramatisch slechte film op rij, dat zal einde carriere op goed niveau betekenen. En maar goed ook, want als je zulke pulp aflevert....schande.

avatar van Halcyon

Halcyon

Shyamalan. Toch een regisseur die ik erg graag aan het werk zie. Zeker niet altijd even subtiel, maar komt wel altijd af met verhalen waar over nagedacht is en waar hij in mijn ogen zelf ook 100% achter staat. The Happening is weer zo'n film. Een film met een boodschap. Toegegeven, vrij opzichtig en in se ook voorgekauwd, maar vooral erg sterk en maatschappelijk relevant. Net als in de seventies weet hij met de milieuproblematiek wel raad om een creatieve en originele uitwerking van het inmiddels klassieke Nature Strikes Back genre te verzinnen. Er zit vaart in de film, maar vooral de "aanslagen" zijn indrukwekkend in beeld gebracht (al kwam de aanloop waarbij plots alles stilviel iets te gemaakt over). 't Is bij mijn weten ook een uniek filmconcept en daaraan wordt nog eens een knappe wetenschappelijke insteek gekoppeld. In tegenstelling tot veel mensen was ik dus erg aangenaam verrast. Ok, er zijn betere acteurs en Shymalan's aanpak is niet de meest subtiele, maar dat was voor mij geen stoorzender.

Ben Shyamalan door de jaren heen blijven volgen en ik ben nog steeds een bescheiden fan. Niet zozeer van z'n talent als regisseur, maar wel als schrijver en bedenker van unieke en eigenzinnige concepten.

avatar van Tayama

Tayama

Gatver, hier kon ik nou totaal niets mee. Sowieso geen fan van Shyamalan, zie daar ook niet gauw verandering in komen...

De man weet duidelijk waar hij mee bezig is en wat hij wil. Laat zich ook nergens door afleiden, maar het doet mij echt bitter weinig. Cool schot naar een vrij uniek concept omtrent de theorieën van 'een groot levend organisme' zoals veel natuurwetenschappers beweren dat de Aarde is.

Maar de uitwerking laat in alles te wensen. Enkele toffe scènes (Hangende mensen, auto die op boom inrijd, landhuis met tuinhuisje - maar verder mateloos geërgerd aan Deschanel. Ken die hele vrouw niet - maar deed me denken aan een eindexamenstudente bij een Acteursschool in Amsterdam waarmee ik samenwerkte. Wat een hoofd - en die dialogen leken zo van papier afgelezen te worden. Wist niet wat ik daarvan moest denken,

Enig puntje van lof is de verwoven humor die Shyamalan wist te gebruiken. Helaas veel te oppervlakkig en verborgen om echt te overtuigen. Hele mysterie en greep naar de mogelijke 'planten' was sowieso veel te oppervlakkig - had veel interessanter gemaakt kunnen worden. Voelde veel te simpel.

Ik ben geen fan, helaas.
1.5/5

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

De films van Shyamalan werden er de laatste jaren al niet echt beter op en bleven vooral hangen in de grijze middenmoot maar met The Happening heeft hij zichzelf werkelijk overtroffen... Wat een ongelooflijk slechte film is dit zeg.

Als parodie had het nog best kunnen werken maar helaas wordt het met veel te veel serieusheid gebracht en zijn de spoortjes humor of relativering zeer spaarzaam en lang niet altijd geslaagd.
Alhoewel... Gisteren best vaak gelachen als er weer een briesje de boom voor mijn raam liet bewegen en dan heb ik het nog niet eens gehad over de opmerkingen met betrekking tot cactussen en vingerplanten Waardeloze manier van spanning opbouw in deze film als of ik onder de indruk moet zijn van een shot van een boom of grassprietjes die gaan bewegen op de wind En dan die mensen die eerst een paar passen achteruitlopen en dan zichzelf voor de kop knallen ofzo omdat het mechanisme voor zelfbehoud wordt uitgeschakeld door de Sanseveria Hilarisch slecht! Echt wat dacht die Shymalan toen hij deze film ging maken, ik zal mijn publiek eens overdonderen, ik laat een takje kraken of een briesje waaien? Nah, ja ik pies nog net zo makkelijk tegen een boom aan hoor.

Daar waar in zijn oudere werk tenminste nog fatsoenlijk geacteerd werd is dit ook op dat gebied een absoluut dieptepunt. Cliché personages van de bovenste plank, wat een gestuntel, wat een houterig acteerwerk en wat een ontzettend slechte dialogen. Echt waar ik heb amateur toneel gezien waar meer overtuiging en passie in zat.
Zal ik het dan ook nog maar even over de stroperige moraal hebben... Nou, nee laat ook maar.

1 mager sterretje omdat er een paar leuke dingen in zaten (zelfmoord met de grasmaaier bv) die de film redden van totale vernedering.

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Mensen lijken vaak niet te willen onderkennen ook deel uit te maken van de natuur. De natuur is een overkoepelende term voor een verzameling ecosystemen die in een kwetsbare balans met elkaar coëxisteren. De mens speelt echter al millennia lang een dominante rol in het bloederige en genadeloze schouwspel dat wij ‘natuur’ noemen. Maar zoals de machtige leeuw zal vluchten voor een zwerm agressieve bijen, zo ondergaat ook de mens de toorn van moeder aarde. Want wanneer de natuur zich tegen de mens keert zijn wij onherroepelijk verloren.

Een nieuwe rolprent van de Amerikaans-Indiase regisseur en producent M. Night Shyamalan, zijn 8e alweer en zoals we konden verwachten heeft hij ook nu weer een rolletje. De film is, zoals we gewend zijn van Shyamalan, ook nu weer anders dan anders. Het verhaal is weinig origineel en lijkt op jatwerk van bekende filmklassiekers zoals van Invasion of the Body Snatchers.

Waar gaat het verhaal over? Zomaar uit het niets ontstaat er een golf van zelfmoorden, gepleegd door mensen die schijnbaar zonder enige aanleiding tot deze daad komen. Zo’n golf van zelfmoorden lijkt telkens door een windvlaag vooraf te worden gegaan. De wind speelt hierdoor eveneens een karakter in de film, namelijk die als aankondiging van een naderende dood. De golf begint in Central Park, New York City en verspreidt zich in een brede strook over de hele Noordoostkust van de Verenigde Staten tot aan Maine toe.

De film begint vrijwel direct bij de hoofdpersoon van deze film: high school biologieleraar Elliot Moore (Mark Wahlberg) die zich druk maakt over het langzaam verdwijnen van de honingbij, terwijl er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak hiervoor is. Als dan het nieuws over de zelfmoordgolf ook de school heeft bereikt worden alle leerlingen naar huis gestuurd. Talloze mensen besluiten de stad te verlaten. Zo vertrekt ook Elliot Moore met zijn vrouw Alma Moore, zijn vriend Julian en diens dochter Jess. In de media spreekt men van een terroristische aanval met een neurotoxisch gas waardoor mensen willoze zelfmoordenaars worden. Maar deze theorie wordt al snel verworpen doordat het gebied, waar de golf zich afspeelt, bijzonder uitgestrekt is. Een ietwat excentrieke amateurbioloog (Frank Collison) denkt dat het de bomen en de planten zijn die een mix van chemicaliën afgeven aan de omgeving. De bioloog geeft als tekenend voorbeeld: planten die wespen aantrekken door een veranderende geur wanneer ze worden aangevreten door rupsen. Beseffende dat de natuur zich tegen hen heeft gekeerd, trachten ze de windvlagen te vermijden en trekken ze verder in kleinere groepen naar dunbevolkt gebied; alwaar de golf niet lijkt toe te slaan.

Alweer een creatuur met een flinke dosis mysterie en fantasie, we zijn niet anders gewend van M. Night Shyamalan. Maar dit is ook zijn eerste R-rated film, dit houdt in dat kijkers onder de 17 beter niet kunnen kijken. Heel verwonderlijk is dit ook niet, want er is wel enig expliciet geweld aanwezig in de rolprent. Maar vaak is het ook de suggestieve werking van geweerschoten die men hoort op de achtergrond of het onvermijdelijke bloedbad waar de camera zich tijdig van afwendt. Maar als je dergelijke aspecten toch heel erg op prijs stelt is The Happening veel te braaf. Sommige zelfmoordscènes grenzen aan het belachelijke en blijken niet goed te zijn uitgedacht. Heel wat meer bloederige scènes waren mogelijk geweest met dit verhaal in het achterhoofd. Maar het verhaal blijft zich toch vooral concentreren op Elliot en zijn vrouw Alma.

Alhoewel het hier fictie betreft met een sciencefictionelement is het verhaal toch nog heel erg onrealistisch. Het is immers de kunst om in een film het onmogelijke te brengen alsof het mogelijk zou kunnen zijn. Shyamalan schijnt hier sowieso een probleem mee te hebben, zijn enige kassucces was The Sixth Sense en sindsdien is het niveau en de originaliteit van zijn producties dramatisch gedaald. Het idee van de hele film heeft erg veel potentie maar Shyamalan is kennelijk niet meer het meesterbrein dat hij ooit is geweest. Want uiteindelijk doet hij maar weinig met alle mogelijkheden Hij had zoveel dieper kunnen ingaan op het biologische aspect. Maar niets van dat alles! We zien een hoop gras een stel bomen, heel erg veel wind uit de windmachine en vervolgens het nodige geweld of de suggestie hiervan. Daarnaast is het effect ook veel te sterk en te selectief. Nu lijkt het net alsof drie kroppen sla en één lullig boompje je gek kunnen maken, maar dat onze hoofdpersoon en zijn liefje worden ontzien door de wrede natuur.

De acteurs spelen vrij aardig, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Mark Wahlberg doet het niet slecht als Elliot Moore. Maar de samenwerking met Zooey Deschanel die zijn vrouw Alma speelt gaat niet echt lekker. De chemie ontbreekt totaal tussen deze twee acteurs. Waarom Shyamalan deze acteurs heeft gecast is mij een raadsel. Ook de passieve rol van Jess (Ashlyn Sanchez) overtuigt niet en lijkt enkel in de film te zitten om de andere karakters nader tot elkaar te brengen. Hierdoor blijft het niveau steken op dat van een soapserie.

Al met al, een aardige film maar ook niet meer dan dat! The Happening is net als bijna alle andere films van M. Night Shyamalan niet bepaald een hoogvlieger. Aan dit creatuur kun je beter geen duur bioscoopkaartje verspillen en mocht je deze rolprent dan ergens wel kunnen gaan kijken, ga dan gerust kijken om het ding vervolgens weer te vergeten.

Tja, film was ook weer niet zo gigantisch slecht, maar toch wel verre van goed. Opvallend slecht acteerwerk ook, Wahlberg en vooral Deschanel kunnen toch wel wat beters dan dit zou je denken, vooral zij was ook vreselijk gemiscast.

Het gegeven is op zich wel aardig, beinvloeding van de neurotransmitters is een freaky idee, vooral omdat het in werkelijkheid nogal veel voorkomt maar dan natuurlijk in wat mindere mate en compleet de andere kant op (90 procent van alle medicijnen).

Maar er wordt nogal weinig mee gedaan, allerlei rare theorietjes die nergens over gaan, grote groepen, kleine groepen, eerst gaat er een groep van 4 wel aan, dan is een groep van 4 weer klein genoeg, dat soort onzin.

rare zijstraatjes ook dat oude mens die 2 huisjes met dat geluidssysteempje, raar onnodig gedoe.

De humor kwam ook een beetje over als op dat moment verzonnen of zo.

ben verder nooit echt een fan van Night geweest dus het boeit me verder ook allemaal niet zo.
Muziek van J.N. Howard was verreweg het beste aan de film.

avatar van Spetie

Ondanks de matige kritieken, was ik nog wel benieuwd naar deze film, maar snap nu het lage gemiddelde van de film wel. Verhaal is in het begin wel aardig totdat men uiteindelijk met de oorzaak van het probleem komt, dat de planten e.d. hiervoor verantwoordelijk zijn. Na de opmerking van zo'n professor die zegt dat het raar is dat deze dingen alleen in Amrika gebeurt, weet je in feite al hoe de film eindigt.
Ik vond de spanning en de effecten in de film wel goed gedaan en de film op zich best vermakelijk om naar te kijken, maar een voldoende haalt de film in zijn geheel vanwege het matige einde dus niet.

avatar van otherfool

otherfool

Films van Night beginnen een Happening an sich te worden; de man vergallopeerd zich aan z'n thema's maar op één of andere manier vind ik het nog sympathiek ook.

The Happening begint erg sterk met mysterieuze zelfmoorden en een onduidelijke vijand maar door de corny verwikkelingen, superslappe romantische inslag en het ronduit zwakke acteren (Deschanel zakt door de mand) verslapt de aandacht. En dan blijkt dat Night niet weet waar hij heen wil; alles open laten is hier een keuze van zwakte.

Na Lady in the Water een nieuwe misser van Night derhalve. En toch en toch en toch zal ik zijn nieuwe film weer met veel plezier tegemoet zien, terwijl ik 2 van zijn 6 films maar een voldoende gaf. Raar is dat.

2*.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Geen hoogstaande film van Shyamalan, maar de score hier is toch behoorlijk triest. Zo'n score als deze verdient de film simpelweg niet. Als iedereen nou gewoon een realistische stem neer zou zetten in plaats van hun Syamalan haatgevoelens - of wat dan ook maar - te uiten zou de score hier zo rond de drie sterren staan. Ik zeg natuurlijk niet dat iedereen dat doet, maar veel reacties hier zijn wat mij betreft nogal ongeloofwaaridg. Drie sterren gemiddeld, dat was terecht geweest, maar dit niet, ondanks dat het geen hoogstaande film is waar meer uitgehaald had moeten worden...

De hele film reizen we mee met een heerlijk mysterieus sfeertje die Shyamalan gedurende de hele speelduur op een prima manier in het spel weet te houden. Daarnaast gebeurt er vanalles wat misschien wat moeilijk te bevatten is. Iedereen maakt zichzelf wat af en de precieze oorzaak komen we te weinig over te weten. De kritiek op Wahlberg en Deschanel vind ik onterecht. Beide spelen goed en hun rol past precies in deze film. Ze gedragen zich dan een beetje vreemd misschien, maar de dingen die er om hun heen gebeuren zijn allesbehalve normaal. Wat mij betreft passen die twee prima in het totaalplaatje. Echt eng word de film nooit en schrikmomenten zijn ook niet echt te ontdekken, maar dat is de bedoeling ook niet geweest. De spanning word steeds prima constant aangehouden en dat is een prima gegeven voor deze film, waar je jezelf als kijker toch steeds meer vragen begint te stellen. Wat gebeurt er, wat is de reden, hoe komt dit, hoe komt dat? Redelijk gedaan, maar dan is het toch jammer dat we niet precies te weten komen hoe alles nou eigenlijk zit terwijl we daar zo op hadden gehoopt. Nou jah, misschien ook niet. Het houdt je wel een beetje bezig op deze manier natuurlijk...

Over het algemeen verdient de film een voldoende. Een heerlijk sfeertje en constante spanning plus het feit dat we in een steeds mysterieuzer web worden gelokt. Goede muziek, prima camerawerk en twee goede hoofdrolspelers. Alleen Leguizamo vond ik wat miscast, maar zo'n grote rol had die nou ook weer niet. Heb me overigens niet aan het einde gestoord, ondanks dat dat wel wat beter had gekund. Maarjah, dat is al zovaak gezegd...

avatar van lucas_s

lucas_s

het was lekker vermaak, maar vond het plot niet echt begrijpelijk. hoe kon die vent het steeds overleven met zijn mooie theoriën over steeds kleinere groepen die gepakt werden. die oude dame werd toch ook getroffen in er eentje?

verder leuke avond gehad en me vermaakt met de film

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Het is absoluut geen topper, maar door mijn lage verwachtingen zat ik uiteindelijk naar een prima film te kijken.

Acteer prestaties soms onder de maat, maar het toffe verhaal en scénes maken het meer dan aangenaam.

avatar van Phoenix

Phoenix

Leuk hoe deze film voor veel mensen te subtiel is . Shyamalan neemt zijn reputatie als ingenieus plotschrijver, pleurt die aan de kant en van wat overblijft maakt hij een film. En de fans weten niet waar ze het moeten zoeken .

Nog steeds geen bijster indrukwekkende cinema zoals hij eerder maakte, maar ik mag de bedoeling wel. Even al die kermende 'kenners' die zijn gimmicks zat werden belachelijk maken. Levert nog een paar aardige scènes en leuke zwarte humor op.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Phoenix schreef:

Haha, inderdaad. Erg grappig om al die reacties te lezen. De film is eigenlijk een fuck you naar alle mensen die zeuren om zijn plottwists, doet hij dat een keer niet is het weer niet goed . Shyamalamalan zal zich rot lachen.

Buiten dat werkt de film ook gewoon als film. The Happening is grappig, vooral in het begin is er nogal wat zwarte humor te vinden met al die zelfmoorden. Best expliciet in beeld gebracht ook, dat had ik niet verwacht. Spannend is het ook zo nu en dan, knap dat hij een doodgewone boom eng kan laten lijken. Sowieso heeft de hele film een beetje een ongemakkelijk sfeertje omdat je niet weet wat er aan de hand is en als ze wel (denken te) weten wat er aan de hand is, het gevaar overal is en elk moment kan toeslaan.

Wel jammer dat de liefdesperikelen en enkele zijstraatjes niet helemaal uit de verf komen. Maar verder een prima film die door de reacties nog leuker wordt.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Weet nog dat ik voor het eerst van dit project hoorde; het klonk allemaal best veelbelovend en ik had er een lange tijd vertrouwen in dat Shyamalan er iets moois van zou gaan maken. Nou, dat vertrouwen bleek redelijk onterecht. The Happening is werkelijk te bedroevend voor woorden. En dan heb ik het nog niet eens zozeer over het uitgangspunt of bepaalde inhoudelijke ideeën, het is vooral de uitwerking die zo onvoorstelbaar slecht is.

Nog het meeste stoorde ik me aan het belabberde acteerwerk. Mark Wahlberg wist me met zijn huidige rollen (The Departed, Shooter) steeds meer te overtuigen van zijn kunnen, maar is hier werkelijk te slecht voor woorden. Wat een pleefiguur. Die eeuwige frons op zijn gezicht alsof hij de hele film moet poepen en dat verschrikkelijke spel erbij ("What? Noooo"). Zijn onscreen partner Zooey Deschanel is trouwens geen haar beter. Die leek de hele film wel stoned. Maar goed, het spel was sowieso dramatisch, van bijrollen tot zelfs figuratie. Verschrikkelijk geregisseerd.

Overigens mag de meeste schuld sowieso wel naar Shyamalan geschoven worden, zijn script is namelijk ook zwaar ondermaats. Zo komen de meest stompzinnige dialogen voorbij en de personages zijn behoorlijk stereotype en daarnaast ook nog eens oer- en oer(!)saai. Verder zit het script vol met onnodige en onlogische momenten. Dat zogenaamd 'grappige' dialoogje in de klas met die knul zonder mening, dat irritante gezeur over die Joey of dat gedoe rond die herinneringen ophalen in dat huisje van die oude vrouw via één of ander geluidssysteem(?). Zou Shyamalan het script eigenlijk überhaupt aan iemand anders hebben laten lezen? Lijkt me vrij sterk.

1 ster. Wat een wanproduct.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Goede film die me zeker niet heeft verveelt. Het verhaal is interessant en blijft lekker mysterieus. Redelijk acteerwerk en goede scènes.

Ik snap niet helemaal waarom deze film zo laag staat.

3.5 sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een erg mooie film. Mark Wahlberg laat nu de karakter zien van een niet-actieheld in deze film waar moeder natuur erg pissed off lijkt te zijn. Het onderwerp van The Happening is al heel bizar. Zoals gezegt: Moeder natuur is boos en zorgt voor vreemde, enge dingen: Mensen die ongewild worden bestuurd door de natuur en ongewild zelfmoord gaan plegen. Toch wel een erg amuserend onderwerp, en griezelig natuurlijk, het zal je maar gebeuren. Het onderwerp zelf vind ik trouwens ook een keer heel wat anders dan bv: vluvhten voor tornado's, overstromingen, kometeninslag, buitenaardse wezens, noem maar op. Nee, dit keer is het de kwade zwaartekracht van moeiertje natuur.

Mark Wahlberg vond ik als natuurkunde leraar erg goed. Dit keer geen schietgrage politieman of gangster, wat we meestal van hem gewend zijn. Daarnaast hadden die vrouw en dochter ook een mooie bijrol. Die oma in dat afgelegen huis vond ik wel best griezelig.

Al met al een zeer boeiende film met een apart onderwerp. Snap niet waarom deze geflopt is.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wel weer een aardige Shymalan.

Concept is zeer interessant alleen gaat Shyamalan er niet altijd even goed mee om. Hij lijkt veel kanten op te willen maar uiteindelijk weet hij geen keuze te maken welke kant hij op wil.

Acteerwerk is niet echt om over naar huis te schrijven. Wahlberg is niet goed maar weet soms nog wel een lach op mijn gezicht te toveren. Zijn zinnen komen er af en toe wel heel overacted uit en die scene met die plastic plant . Deschanel maakt het wel heel bont, geen bezieling, geluk heeft ze wel dat haar personage een botte expressieloze boerin is, die ze ook in elke film wel neerzet. Bovendien krijg ik bij haar altijd het gevoel of ik naar een echte "retard" aan het kijken ben, komt beetje wereldvreemd over.

Verhaal is redelijk vermakelijk en weet sporadisch heel mysterieus aan te voelen, helaas weet Shymalan die momenten niet lang vast te houden.

Toch wel redelijk vermaakt maar hoop dat Shymalan ooit het niveau van Unbreakable weer weet te evenaren.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik heb deze maar weer eens herzien, en ik vond The Happening deze keer beter dan de eerste keer in de bioscoop.

Ik denk dat je het verhaal niet te serieus moet nemen, net zoals het acteerwerk van Wahlberg en Deschanel. Want dat was echt om te huilen, maar goed de film heeft toch wel een bepaalde enge en mysterieuze sfeer. Bepaalde scene's vond ik best scary zoals dat je ziet hoe een man zich aan de leeuwen werpt, een man die lekker even onder de grasmaaier kruipt en dan heb je ook nog die oude vrouw, wat een eng mens is dat zeg. kreeg ik toch wel de kriebels van.

Ik vind Shyamalan een goede regisseur, vooral door de film Signs. Maar toch krijg ik bij hem altijd het idee dat hij geweldige ideeën heeft maar ze nooit compleet goed uitwerkt. Net zoals de films Lady in The Water en The Village. Goede films met een geweldig verhaal maar gewoon net niet goed genoeg uitgewerkt. Jammer want het is opzich wel mijn soort regisseur.

The Happening vond ik deze keer wel beter te kijken en daardoor gaat hij een halfje omhoog.

avatar van erwku

erwku

Aangezien deze film weinig verwachtingen opwekt, kan het ook weinig teleurstellen.

The Happening is soort kruising tussen The Bird van Hitchcock en War of the Worlds a la Spielberg.

Mysterieuze krachten die in een niet begrijpelijke afgebakende periode mensen aanvalt. Als het idee een McGuffin is die als een trigger voor veel spannende momenten is bedoelt, dan is het redelijk geslaagd. De mysterieuze scenes en de constante dreiging van gevaar zijn in sommige scenes spannend, maar komen erg geforceerd over. Wahlberg is redelijk, maar het matige script geeft hem ook weinig om mee te doen.

Naarmate de film duurde en er steeds meer mensen dood neer vielen, krijg ik steeds meer het gevoel dat ik naar aaneenschakeling van bedachte geforceerde scenes keek. Alsof ze elke leuke manier van zelfmoord plegen die ze konden bedenken ergens in het verhaal moesten stoppen.

Shalyama heeft goed naar Spielberg gekeken om het verhaal te concentreren op alleen drie personen. Want ook hier zijn geen noemenswaardige bijrollen te vinden. En hoewel de diepgaande uitwerking van War of the world te wensen over laat, is de poging tot diepgang in deze film zo flauw en clichématig dat het op geen enkel front serieus te nemen is. Trek daarbij een zeer slap en inspiratieloos einde bij op en je hebt zeer matige film.

Net als bij The Birds van Alfred Hitchcock krijgen wij hier geen verklaring waarom de natuur op deze wijze terugslaat. Maar waarom komt Hitchcock er mee weg en Shyamalan niet?

Dit ligt aan het feit dat Shymalan ervoor gekozen heeft om alle mensen zelfmoord te laten plegen. Dit is zo ongeloofwaardig dat een nadere verklaring nodig is. Als hij er voor gekozen had om de mensen spontaan te laten doodvallen gewoon door vergiftiging of dergelijke, dan was het nog plausibel geweest. Wij als kijker kunnen hier dan nog redelijk in het verhaal komen. Vogels die ons aanvallen met hun snavel, is geloofwaardig, planten die ons zelfmoord laten plegen niet. De keuze om iedereen zelfmoord te laten plegen komt dan ook over als een gimmik en als een excuus de film aantrekkelijk te maken. Want is het niet veel interessanter om in de trailer te roepen dat iedereen spontaan zelfmoord pleegt, dan te zeggen dat iedereen alleen plots dood gaat? Dit zelfmoord gegeven blijkt uiteindelijk behoorlijk arbitrair.

Shyamalan werd met The Six Sense ontvangen als een nieuw wonderkind die in staat is om meesterwerken af te leveren. Maar op Unbreakble na is het de ene teleurstelling na de anderen.

Het zou dan misschien ook verstandig zijn om zijn films in een lagere categorie in te schalen. Namelijk van de conventionele mysterieuze thrillers. Op dit niveau zijn films zelden exceptioneel maar meestal goed genoeg voor een eenmalige avond vermaak.

The Happening is een prima film om vanaf de plank Thriller uit de videotheek mee te nemen 2 euro per week of in combinatie met andere 5 voor 5 euro films. Een redelijke 13 in een dozijn thriller, meer niet.

avatar van SpikeR

SpikeR

het is maar net hoe geloofwaardig de film is, als het de stempel Science-Fiction heeft ga je sneller op in ongeloofwaardige dingen daarvoor valt het dan in de genre

het is moeilijker als het een mystery /(drama) genre meekrijgt, je gaat er vanuit dat de oplossing dichter bij de realytijd licht.

de wending die de film maakt "het waarom en waardoor", daar verliest de film de kijker.

heel knap is het om dan de kijker vast te houden en dat is in deze film mijn inziens niet gelukt, toch een 3 voor het "wtf gedeelte in het begin" maar mocht ik van te voren een trailer hebben gezien dan was had ik er zeker een hogere verwachting van

begin goed, einde wat onrealistisch

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Waarom deze straight to DVD crap ooit in de bioscoop gedraaid werd, geen idee. Het is gewoon een afgekeurde X-Files aflevering, en dan wel een hele slappe, uitgesmeerd over 90 minuten.

Hoewel er wel een vleugje mysterie in de film zit (a la War of the Worlds) wordt het nergens spannend. Je ziet wel wat de regisseur probeert te bewerkstelligen (camerashots, muziek, leegte, sfeer) maar het werkt gewoon niet. De grote missers van de film leiden teveel af van de verder prima regie.

Voor zover er een onderbouwing wordt gegeven voor de theorie waar de film op leunt, wordt dit nauwelijks plausibel gemaakt. Daarbij zien zien we niet meer dan de wind die door de bomen waait (het lijkt Sinterklaas wel) en mensen die zich van kant maken. Als de agressie van de mensen zich op elkaar zou richten in plaats van op zichzelf, zou het wel een stuk minder origineel zijn, maar meer mogelijkheden voor spanning creëren (zoals I Am Legend). Bovendien acteert Wahlberg in deze film als een natte handdoek

In veel films die bakken stront over zich heen krijgen, zie ik nog wel wat, maar in dit geval ga ik met de massa mee en gooi ik ook mijn drol richting The Happening:

1.5 ster

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik had deze film al sinds vorig jaar op m'n pc staan en maar eens besloten om 'm vandaag te gaan kijken. En ik moet zeggen wat een kansloze film is dit zeg, het is een wonder dat ik de hele film kon uitkijken.

Het verhaal gaat ergens over, er is totaal geen spanning, dingen die eng moeten zijn, zijn totaal niet eng en ga zo maar door.

Om het over het acteerwerk maar niet te hebben.

Ik ga verder geen woorden aan deze film vuil maken, 0, 5 sterren van mij.