Genre: Actie / Horror
Gesproken taal: Koreaans
Releasedatum: 30 maart 2017
Plot Busanhaeng
"Life-or-death survival begins."
Seok-woo en zijn dochter Soo-An stappen aan boord van de KTX, een hogesnelheidstrein die hen van Seoel naar Busan zal brengen. Precies op het moment van vertrek wordt het station overspoeld door zombies. Terwijl de trein richting Busan rijdt, moeten de passagiers vechten om te overleven.
Seok-woo
In-gil
Jong-gil
Homeless Man
Donucius
Een aardige zombie film, maar als je het vergelijkt met een 'Resident Evil' of een 'World War Z' mis je toch een beetje het grootse ervan. Zal wel te maken hebben met het budget. Maar als je dat weet en dan de omgeving (trein) waarin ze de film geschoten hebben meerekent in de beoordeling, dan is de film wel weer bovengemiddeld van kwaliteit.
De zombies zagen er wat mij betreft niet eng genoeg uit en waren ook niet zo agressief. Er wordt gespeeld met het dilemma zelfbehoud en het egoïsme ofwel overlevingsinstinct van de mens. Dit is waarschijnlijk ook het thema waar de film sterk op leunt ipv de gebruikelijke actie- en sensatiemomenten. Dit kan ik wel waarderen, maar zorgt er ook voor dat de film soms wat aan actie/sensatie/gore inboet, waarbij horror fanaten (zoals ikzelf) soms niet genoeg geshockeerd worden.
Het gebruik van CGI is beperkt als je het vergelijkt met Hollywood films. Dit zorgt ervoor dat de film wat meer leunt op de acteerkunsten van de zombies, welke soms wat slapjes ogen. Tel daarbij op dat er mensen achter je zitten die bij elke 'enge' scene of zombie die in beeld komt iets moeten roepen (oh, ah, oeh) of gaan lachen, dan begrijp je wel waarom het lijkt alsof de film nooit echt spannend wordt.
Bij beoordeling binnen het genre, is het op zich wel een geslaagde zombie film. Houd rekening mee met het land en budget van de film, en de film is dan best vermakelijk.
hutsekluts
Had het niet beter kunnen zeggen, prima vermaak(t)!!
wimaroca
man deze duurde echt veeeeel te lang, van het ene inkakmoment naar het andere
100% mee eens
maar ik moet ook zeggen dat ik geen zombie freak ben,vind ik zo'n onzin,maar gewoon samen met mijn dochter gekeken,en die vond 'm VET
tbouwh
‘Kijk, zo word jij later ook’, zegt de Koreaanse zakenman tegen het jonge meisje, ‘als je niet goed leert’. Onderwerp van gesprek is een wat armere man. De locatie? Een voortrazende trein in het (Zuid-) Koreaanse binnenland. De moderne zombiefilm Train to Busan combineert een logische dosis actie met een minder logische dosis maatschappijkritiek. Het levert (nu al) één van de beste films van het bioscoopjaar op.
Het plot van Train to Busan past moeiteloos op een stuk toiletpapier. Vader en dochter reizen vanuit Seoul met de trein naar ex-vrouw annex moeder, woonachtig in Busan. Voor diegenen die wat gevorderde geografische kennis missen: dat is flink ver. Al voor vertrek wordt duidelijk dat er iets flink mis is. Quarantainegebied, gemuteerde vos(?), virus. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Het vervolg laat zich raden. Zombies on a train, maar dan met onverwacht drama in de marge.
Het is een gouden zet van regisseur Sang-ho Yeon, wiens eerdere werk nog maar beperkt opgepikt werd. Meer nog dan met de zombies strijden de treinreizigers in Train to Busan met elkaar. Individualisme en egoïsme vieren hoogtij, de verschillen tussen arm en rijk worden zichtbaar. Op schrijnende wijze laat Yeon zien hoe kuddegedrag werkt, en welke uitwerking het redden van je eigen hachje kan hebben voor de mensen om je heen.
De absolute kracht van Train to Busan zit hem erin dat actie en drama perfect verweven zijn. De trein naar Busan is haast een veredelde klassenmaatschappij, maar door de bij vlagen keiharde actie liggen de morele kwesties er nooit té dik bovenop. Het is en blijft een wat vreemde gewaarwording: deze grotendeels (ook) tussen actie en horror laverende film heeft een groot brok in de keel-gehalte.
Geloof het of niet, maar ik zag dat er alweer werd gerommeld met de rechten voor een Hollywood-remake. Ik weet al welke film ik ga kijken als die straks uitkomt.
Kleine 4,5*
blurp194
Subtiele variaties of het zombie genre in deze Koreaanse visie op het fenomeen - bijvoorbeeld, de zombies zijn bloedsnel, terwijl ze meestal een overdreven houterige manier van voortbewegen gebruiken. En ze zien er ook wat anders uit - geen monochrome zombies hier. Misschien wat minder humor dan de leukste films uit het genre, maar er zijn wel genoeg subtiele grappen en situaties om het vanuit die optiek tot een leuke film te maken - het gaat niet alleen om de Koreaanse benadering die het interessant maakt.
Misschien wat dramatischer dan de gemiddelde film in het genre, maar dat viel me niet in negatieve zin op - de karakters zijn goed bij elkaar gevonden en versterken elkaar tot een behoorlijk sterk en goed verhaal. Daarmee steekt deze toch al makkelijk ver boven de gemiddelde zombiefilm uit.
KillJoeh
Zeker niet verkeerd!
Niet-Hollywood films verdienen meer aandacht!
Best wel sterk, zowel qua actie als met de menselijke emoties van diverse lagen van de bevolking die te maken krijgen met een virusuitbraak. Deze ''Zombies on a train'' (niet zelf bedacht, las het al in diverse reviews hier) film is niet enorm origineel, maar wel goed uitgewerkt. De speelduur is wel aan de lange kant, had wel richting een 90 minuten teruggebracht mogen worden. Het eerste uur was echt sterk, als ze ontdekken wat er aan de hand is en manieren zoeken om zichzelf te beschermen, maar na de zoveelste aanval viel mijn interesse een beetje weg. Daarvoor heb ik toch wel vrij veel zombiefilms en series gezien om nog echt geïmponeerd te raken.
Gelukkig ligt het tempo hoog genoeg om redelijk interessant te blijven is vooral de nadruk op het menselijke aspect goed gedaan. Wel wat voorspelbaar, want een work-a-holic die zijn dochter qua aandacht heeft verwaarloosd komt zichzelf uiteraard tegen, beetje Hollywoodiaans eigenlijk, maar het wordt toch nog gewoon overtuigend neergezet. Mooie scène als hij afscheid van zijn gezin neemt nadat hij begint te transformeren naar een zombie. Heel puur. Wel weer jammer dat het zo beroerd eindigt met een happy end voor moeder en dochter omdat die laatste een liedje zit te zingen waardoor ze niet door het leger afgeknald worden. Buiten het feit dat ik dit wel heel goedkoop vind had het best bij de film gepast als het leger wel geschoten had. Ieder geval een aanrader voor de genrefans.
notsub
De hoge verwachtingen die ik had werden prima ingelost. Die Koreanen hebben er een mooi zombie-feest van gemaakt. De inleiding duurde niet te lang en zodra het los ging, ging het ook goed los. De menselijke reacties op de grote aantallen zombies waren ook de moeite waard. Heerlijk chaotische scenes zijn precies wat een film als deze nodig heeft en daar was zeker geen gebrek aan. De broodnodige rustpunten hadden soms wat korter gekunt, maar verder is het gewoon vet genieten van al dat ranzige gekluif.
Doorsnee zombie geweld.
Naar Koreaanse gewoonte wel kundig in elkaar gedraaid. Sowieso ben ik redelijk zombie-moe, dus het feit dat ze het 120 minuten lang interessant konden houden betekent toch wel wat. Probleem is dat de film verder wel érg weinig toevoegt aan het genre én het genre één van de meest vastgeroeste is die je je kan indenken.
Oké, het speelt zich een keer af op een trein. Als je daar alleen al wild van wordt dan kan je het nog origineel noemen, maar verder weinig nieuws onder de zon. Gelukkig zijn het de snelle zombies, het wordt ook aardig in beeld gebracht en het acteerwerk is aardig voor een horrorfilm. Wel een extra bonuspuntjes voor de "zombietapijten" trouwens, doet misschien wat denken aan WWZ maar zo zonder overdreven CG is het toch een stukje indrukwekkender.
Maar uiteindelijk is het weer veel weglopen van zombies. En in stilte langs ze proberen schuifelen. En hele hordes afhouden zonder gebeten te worden omdat je nu eenmaal een hoofdpersonage bent dat (nog) niet dood mag. En dan mag ik nog van geluk spreken dat het een opbouw van de oude stempel is, geen twist waar het meer om de groepsdynamiek van overlevenden draait ipv de zombies zelf.
Al bij al is het niet slecht, maar de hype rond deze film is dik overdreven. Aardige middelmaat, meer is het niet.
luukve
Waar al die lovende reviews vandaan komen is mij echt een raadsel...
Dit is voor mij namelijk één van de slechtste films van 2016. Waar ik vol goede hoop de bioscoopzaal inging en een originele, verfrissende zombiefilm verwachtte te zien, kwam ik er ontzettend bedrogen uit. De film kleeft aan alle horror/zombie clichés die er zijn, en voegt niks toe aan het genre buiten het idee van zombies op een trein.
Allerlei elementen van de film al lang gezien (en let wel: ik ben echt geen zombie- of horrorfreak dus ik spreek hier uit weinig ervaring) of die mij ontzettend stoorden: slechte vader-dochter relatie die op het einde natuurlijk wordt opgelost, dramatische opofferingen waarin een personage iets doet wat hij nog niet heeft gedaan, net-niet en net-wel actiescènes, geen uitgewerkte en nutteloze personages (neem nou die zwangere vrouw, heeft ze iets bijgedragen?), lachwekkende flashback op het einde, ik kon mijn lach niet inhouden, ongeloofwaardige over-the-top slechterik die zó extreem slecht is puur om de hoofdpersoon zijn eigen fouten te laten erkennen, voorspelbaar en nep einde met dat lied, oh god, een gek aan het begin van de film die een hele boel had kunnen helpen als men naar hem zou luisteren (dacht even aan Woody Harrelson in 2012), dramatische oorzaak van de zombieuitbraak die wel op erg domme wijze in kaart wordt gebracht: "IT WAS THE CENTER OF OUR SCHEME", een kind die wel erg bijdehand en wereldwijs is "that's why mommy left you"... ik kan nog wel even doorgaan maar ik maak mijn punt hier wel denk ik.
Verder waren de zombies wel cool, dat dan weer wel, en bevatte een aantal fraaie shots (in het treindepot waar alle zombies achter de trein aanrennen) maar een waardeloze manier om 2 uur kwijt te raken. Nee, dit was echt niks.
Antonev
Vlotte zombie horror, die helaas toch wel wat steken laat vallen. Sommige passages worden gewoonweg afgeraffeld. Hier had wel wat meer ingezeten.
huiguh
Normaal gesproken ben ik niet zo van de Aziatische films, vanwege de taalbarrière en het over-acting.
Maar bij deze film heb ik me prima vermaakt.
Ed Kroket
Ik was aangenaam verrast! Geen echte fan van het zombie genre maar deze was erg goed. Ik werd vooral getrokken door het Zuid Koreaanse sausje en was daardoor nieuwschierig. Goed geacteerd, goede soundtrack en een dreigende sfeer. Misschien wel wat te lang. Een half uur korter en nog wat puntiger was beter geweest. Ik vond bijvoorbeeld de scene waar ze door de coupes moesten vechten/sluipen (in het donker) goed gevonden maar net iets te langdradig. Maar mijn eindoordeel is dat het een goede film was.
Malus
Teveel sentiment in deze Koreaanse Zombiefilm. En ik heb helemaal geen zin in sentiment tijdens een Zombiefilm.
K. V.
Dit was nog een leuke zombiefilm. 'k wist niet echt wat te verwachten, maar hij was toch nog iets meer dan een standaard zombiefilmpje. Ondanks dat hij bijna maar op één locatie afspeelde, verveelde de film geen moment.
De cast deed het ook prima.
Er zaten wel een paar schoonheidsfoutjes in, maar voor de rest was het een prima film.
keimpeS
Teveel sentiment kan je verwachten van een Zuid Koreaanse film, een land waarin emoties nogal overdreven worden uitvergroot. Wat mij betreft een prima zombie film, met echt gave zombies & special effects. Dit is weer eindelijk eens een zombie-film waarbij komedie niet de boventoon bevat! Hier was ik wel weer eens aan toe, sinds bv een [REC]!
Monika
Voor een zombie-film heel aardig (ik hou er niet van). Koreaanse zombies trek ik toch beter dan Hollywood zombies... Film had alleen wel gerust een half uur korter kunnen zijn. Plus sommige dingen zijn wel wat onrealistisch/inconsequent bijv zijn de zombies nou retesnel ja of nee? Ene moment strompelen ze alleen maar en dan rennen ze ineens superhard. Maar al met al best vermakelijk.
diem
wat een ijzer sterke film ! je hebt films als resident evil waar er 6 van in totaal zijn gemaakt , geen een van die 6 films komt maar in de buurt van deze train to busan ! je moet hier geen hollywood shit verwachten , is ook niet nodig bij deze film !! world war z nog zo een draak van ne film , veel te veel gekost , en brad pitt verkeerd gecast !! deze film heeft alles , sterke cast , actie , horor , drama !! een dikke 5
dwazenenazen
Wat een geweldige film. Ik ben totaal geen zombiefilm liefhebber maar wat ben ik blij dat ik deze gezien heb. Lange tijd geleden dat een film mij zo pakte. Spanning en dramatiek op zijn hoogst.
Flip12345
Heeeeeel tof!!! Super gaaf gemaakt en tof geacteerd! En toch ook nog een emotioneel einde.. Heel goed gedaan! Als je fan bent van The Walking Dead moet je deze zeker zien!
El ralpho
The Train to Nowhere
Een Zuid-Koreaanse zombiefilm, kom maar op, dacht ik toen ik deze voorbij zag komen. Sowieso vind ik het ook goed om niet altijd alleen maar te kiezen voor Amerikaanse films. Anderstalige films brengen toch weer een heel ander soort sfeertje met zich mee.
Train to Bussan, trapt gelijk sterk af. De opzet spreekt namelijk meteen aan: op het moment dat een trein aanrijdt breekt buiten de pleuris uit vanwege een zombie uitbraak. Zoals verwacht gaat het ook in de trein zelf goed fout, en het duurt dan ook niet lang voor de hel ook aan boord van de trein losbarst. Het gegeven dat je eigenlijk nergens heen kunt en steeds meer mensen in zombies veranderen terwijl je in een hoge snelheidstrein vastzit is daarbij een beklemmende gedachte. Dat de zombies er ook nog eens echt gruwelijk uitzien draagt flink bij aan het schrik bejag.
Train To Bussan ontspoort helaas op een gegeven moment naast letterlijk ook figuurlijk flink als heel de trukendoos opengetrokken moet worden en er een aantal flink lelijke visuele effecten naar voren komen. Ook de dood van het hoofdpersonage -hoewel tragisch-, voelt een beetje geforceerd aan. Eigenlijk vanaf het moment dat de trein ontspoort verliest deze horror zijn charme volledig, en begon bij mij de zombie moeheid ook weer volledig door te komen.En ook daarvoor werd het al minder, want zo vond ik de manier hoe de groep zich een weg wist te banen door de zombies heen, zonder gebeten te worden (op een persoon op het einde na)wel heel opmerkelijk. Ook de manier waarop de andere groep zich verschanste in de cabine sloeg nergens op.
Het is jammer dat Train To bussan niet een constant hoog doorlopend niveau heeft en ik denk dat een ander einde en een kortere speelduur de film goed zouden hebben gedaan. De Zuid-Koreaanse horror -hoewel niet eng- is nu nog wel steeds sterk, maar niet zo sterk als in de media beweert wordt.
Walter S.
Dat Zuid Koreanen de 100 meter sprint niet domineren... Als je zombies al zo snel zijn, hoe snel moeten je atleten dan wel zijn? Ik vond het wel een leuke verandering, zombies die razendsnel zijn.
Verder ook wel een aardige film, had er na alle ophef iets meer van verwacht maar het was zeker een prima een zombiefilm.
david bohm
Alles wordt aardig in beeld gebracht en het probleem doet door de vele tv beelden en dergelijke redelijk realistisch aan, in hoeverre dat kan voor een zombie invasie natuurlijk. Het acteerwerk ben ik niet zo van onder de indruk het meisje is wel schattig maar echt acteren kan zij niet en haar vader en de rest van de cast trouwens ook niet.
Wel oké dat hier niet voor een happy end is gekozen.
Jan met de pet
Spannende zombiefilm, enige nadeel vind ik is de taal......maar verder is er niets mis met deze film.......4,0
Ik vind het uiteindelijk toch een tegenvaller. Had hier gewoon meer van verwacht, maar uiteindelijk voelt alles toch een beetje... Euhm... Gewoontjes aan. Nu klinkt dit raar voor een zombiehorror, maar ik doel hier meer op dat het nergens origineel aanvoelt. Nergens gebeurt er iets dat ik nog niet eerder heb gezien.
Er zit veel bloed in en het overleven van coupé naar coupé bevat genoeg om je de hele film mee te vermaken, maar er blijft toch iets knagen dat er meer uitgehaald had kunnen worden. Het zal denk ik een budgettaire kwestie zijn geweest, ik had het liever wat grootschaliger en over de top willen zien.
IH88
Busanhaeng
Het interessante aan Busanhaeng is dat de zombieaanvallen beginnen in een trein. Het geeft de film iets beklemmends en claustrofobisch, en de spanning loopt nog net iets verder op. Regisseur Sang-ho Yeon heeft er ook voor gekozen om het hoofdpersonage wat backstory te geven als afwezige vader die met zijn dochter vast komt te zitten in de trein. En misschien wel verantwoordelijk is voor de zombie apocalypse, waardoor hij door het redden van zijn dochter in het reine kan komen met zijn acties en verleden. Het is wat conventioneel en voorspelbaar, maar het werkt goed door het acteerwerk van Yoo Gong en Su-an Kim.
Yeon heeft ook nog een maatschappijkritische boodschap, maar het wordt zo lomp en clichématig (bijna humoristisch) aangepakt dat het weinig indruk maakte. De feministische boodschap werkt dan een stuk beter. Let maar op, alle vrouwen (het dochtertje, de zwangere vrouw, het oude dametje, het schoolmeisje) denken in groepsverband en niet alleen aan zichzelf, terwijl de mannen bijna allemaal egoïstische en soms ook oliedomme personages zijn. Dat alleen twee vrouwen het overleven zegt genoeg, en daarin schuilt dan ook weer een boodschap. En daarnaast is Busanhaeng ook gewoon een spanende zombiefilm, zoals het hoort.
alexspyforever
Kleine 4,5*
Over de beleving en waardering van horrorfilms zijn we het niet vaak eens maat, maar hier moet ik je wel volmondig bijtreden. Hoewel we de uitbraak van een virus waarbij mensen in zombies veranderen verre van origineel is en zeker de laatste jaren zitten zombiefilms weer in de lift al maken ze er vaker iets anders van drama, romantiek, comedy, in elk geval films die ver staan van de films van Romero.
Deze leunt in wezen meer aan bij de Romero films: paniek, actie, dramatiek en ja ook de conflicten tussen de overlevenden onderling zijn er bij. De setting van trein en stations wordt zeer goed benut. Ok ik ben geen fan van de rennende zombies, maar hier kan ik het wel snappen. De zombies zijn hier eerder losgeslagen gekken, geen rottende lijken die op zoek gaan naar mensenvlees. Het bijten is hier enkel bedoeld om gezonde mensen te infecteren en zo hun aantal te vergroten.
Heb hier erg van genoten en wil deze zeker nog wel eens zien, ondanks de speelduur van bijna 2 uur.
Kondoro
Yes! Gelukkig vond je deze gaaf, want dat is deze film!

In de ban van 'The Last of Us' op HBO Max: Vijf films die je vast kunt waarderen

Veelgeprezen zombiefilm 'Busanhaeng' vanavond te zien op NPO3

De beste zombiefilms van de laatste tien jaar

De nieuwe trailer van de Zuid-Koreaanse zombiefilm 'Peninsula'

So-won