• 9.377.371 stemmen

Geregisseerd door: Fabrice du Welz

Met onder meer: Rufus Sewell, Emmanuelle Béart en Julie Dreyfus

Releasedatum: 29 januari 2009

Plot Vinyan

Janet en Paul zijn hun zoontje kwijtgeraakt tijdens de tsunami. Zes maanden later denkt Janet hem te zien op een video. Paul is aarzelend, maar besluit uiteindelijk samen met Janet op zoek te gaan. Met een koffer vol met geld kopen ze de hulp van de crimineel Thaksin Gao. Hij begeleidt ze en zo begint de zoektocht die via de gevaarlijke Thaise en Burmese wateren naar de jungle leidt. Paul vertrouwt Thaksin Gao echter steeds minder en weet niet meer wat hij met zijn vrouw aanmoet, die steeds meer aan haar emoties ten onder lijkt te gaan.

avatar van gondwana

gondwana

josseheijmen schreef:

Als het niet zo ongelooflijk slecht zou zijn, zou het slapstick zijn.

Hiernaast wordt geen enkel cliché geschuwd rondom het thema 'kind kwijt in vijandig / onbekend land'.

Zijn er daar clichés van???

avatar van roeleboel

roeleboel

misterwhite schreef:

Saai Deze film is toch alles behalve saai hoor!

eeeeeeeeeeh als je hem saai vind waarom geef je hem dan een 5,0 waarom geen 0,5

avatar van xxc

xxc

Moeilijk...

Deze film doet me enorm denken aan Antichrist. Een film waar ik persoonlijk weinig van snap, maar me toch ontzettend goed weet te raken. En dat gebeurt niet vaak.. Na een paar recensies gelezen te hebben, ben ik wel achter de conclusie gekomen dat mevrouw dus bezeten is?

De sfeer, de soundtrack. Alleen daar zal ik deze film al enorm op goedkeuren. Er zijn stukken bij die lekker donker zijn gefilmd, en waar veel spanning in zit!

Ook de acteurs/actrices zijn erg sterk. Met name Rufus Sewell. Deze man heb ik al wel eens eerder zien spelen ergens in, maar ik weet zo 1 2 3 niet te zeggen in welke film. Ook Emmanuelle Béart was niet slecht. Overigens is het ook een erg mooie vrouw om te zien!

Toch begrijp ik deze film nog niet helemaal.. Is ze nou bezeten geraakt in de jungle? En die jongetjes dan? Ik heb nog erg veel vragen, en dat is toch altijd wel jammer bij een film. Maar, net zoals bij Antichrist, verandert dat niet mijn gedachte over hoe sterk deze film is.

avatar van Psolitsa

Psolitsa

roeleboel schreef:

eeeeeeeeeeh als je hem saai vind waarom geef je hem dan een 5,0 waarom geen 0,5

Ehm... misschien even opzoeken wat allesbehalve betekent ?

avatar van RickZ

RickZ

Drama over een echtpaar dat op zoek is naar hun vermiste zoontje, met tal van vage gebeurtenissen, traag, oninteressant. Kortom niet kijken dus.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

wederom gekeken, blijft mooie film.... zeker het einde en het beklemmende geheel!

avatar van Senta

Senta

Morbide zieke film, om wanhopig van te worden. Soms is de film erg vaag maar je voelt dat er meer gaat gebeuren, en dat vind ik wel knap van de film dat ze toch de kijker weet vast te houden.

avatar van gauke

gauke

Een psycho horror thriller over het verwerken van een catastrofe, 'n beetje in de stijl van Oliver Stone, waarbij de oerwouden van Thailand dienst doen als hel. Door de intensieve beelden en zenuwachtig makende muziek ontstaat er een voortdurende dreiging. Vooral Emmanuelle Béart overtuigt als de radeloze en doodsbange moeder.

avatar van Macmanus

Macmanus

Mixed bag.

Vrij lang nog met deze film gewacht, helemaal voor iemand die een groot van is van Calvaire en heel groot fan van de DOP. Wou dan ook in de goede mood zijn voor deze film. Net als de andere Belg Koen Mortier is de tweede film vrij anders dan hun eerste film. Calvaire was net als Ex-Drummer veel zwart komischer. Hier lijkt Du Welz net als Mortier te willen laten zien dat ze ook serieuze cinema kunnen maken. Het lijkt redelijk te werken, aangezien humor en actie al snel als plat worden ervaren, doe je dit er niet in dan zit je bij een grote groep filmliefhebbers meteen goed.

Ik denk niet dat Du Welz deze film heeft gemaakt evenmin als Mortier om deze groep te pleasen. Ik denk dat ze opzoek zijn naar vernieuwing in het audiovisuele aspect van cinema. Iets wat alleen maar erg te prijzen valt. Toch was het voor mij geen geheel geslaagde film.

Net als 22 mei is het moeilijk om de film te haten omdat het veel dingen doet die ik erg graag wil zien. Maar het greep me niet. Du Welz lijkt doordat hij niet kiest voor humor/gore te vallen in een typische arthouse filmmaker. Het irriteerde me wat. Beart illustreert vooral goed waarom ik dat voelde. Zij is duidelijk te weg kwijt, maar doet dat op een duidelijk toneelmatige manier. Aaww ik ben zo zielig ik ga scheef lopen en vallen en opstaan en dan opeens gillen, ik ben de weg kwijt! Het raakte een verkeerde snaar. Waar Du Welz in zijn eerste film juist leek te schoppen tegen deze interessant doenerij cinema lijkt die het nu zelf te doen.

Het is erg kritisch voor een film die zeker mooie scenes heeft. De club scene mocht van mij nog donkerder maar qua sounddesign echt subliem. Ook de droom sequentie in het begin met het jongetje en de regen is prachtig. Het klamme van de warmte voel je ook perfect door het scherm heen. De film is net als 22 mei geen mislukking maar voor mij ook geen geheel geslaagde film helaas.

3 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Zeker ondergewaardeerd hier en op IMDb, maar wel een stuk minder dan het geniale Calvaire. Thailand met zijn sextoerisme is het perfecte decor voor een van moraal verwrongen wereld aan de poorten van de hel.

Mooie mix van drama en naderend onheil. Ik vond het drama geloofwaardig en daardoor werkt het, vooral omdat met name Beart heel overtuigend speelt. Het wegkwijnen in een jungle waaruit je het pad naar huis niet meer kunt vinden was naast hetgeen waar de film letterlijk over ging natuurlijk een overduidelijke, maar perfecte metafoor voor de onmogelijkheid om uit de negatieve spiraal van valse hoop te komen. Het verteerd worden door verlies wordt perfect geillustreerd door de dreiging van de jungle waarbij het al vrij snel vast lijkt te staan dat ze daar nooit meer uit gaan komen. Naast de begingeneriek is het laatste half uur eigenlijk een groot hoogtepunt, met name de laatste scenes. Fijn om ook weer eens een horrorfilm te zien die 'horror' is door de geest van de film. Dus niet door allerlei weinig indrukwekkend goor gedoe en harde geluidseffecten.

Interessante film van een nog interessantere filmmaker die het gelukkig niet zo heeft met conventies. Ik moest overigens regelmatig denken aan Anti Christ van von Trier van een jaar later. Ik dacht lang aan 3,5 sterren, maar ik heb mezelf enthousiast gemaakt. Aangezien ie toch al wordt ondergewaardeerd hier, geef ik hem het voordeel van de twijfel. 4 sterren.

avatar van elreus

elreus

rare film. uit nieuwsgierigheid naar het eind afgekeken maar dat eind was ook al niks

avatar van mythodea

mythodea

Leip079 schreef:

1,5 uur onzin. Een hele vage film. Ik gebruik hem nu als onderzetter.

Goed gezegd. Ik vond het een o-n-g-e-l-o-f-e-l-i-j-k-e zonde van m'n tijd .

Acteurs van lik m'n vessie, een verhaal wat nergens op slaat. En het is al erg genoeg dat de hele film een butverhaal is.....Moeten ze er nog zo'n eind aan breien zeg!!!

Ben blij dat ik hem gehuurd heb.....

Hoef ik er geen onderzettertje van te maken hahahaha

avatar van puppet master

puppet master

Wat een slechte film is dit.

Drama kan ik me nog voorstellen, een dramatisch slechte film, horror??? niet gezien.

Een beetje thriller achtig maar absoluut geen horror.

Het enige horror aan de film is Janet, wat een gedrocht.

Mooie locaties met redelijke acteer prestaties, maar zeker geen film om nogmaals te zien.

Deze film heb ik geruild maar gaat ook weer het ruilcircuit in.

avatar van Theunissen

Janet een gedrocht ? Schijnbaar ben ik één van de weinigen die haar (Emmanuelle Béart) best mooi vindt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik vind het ook een gedrocht, net zoals deze film..

avatar van Theunissen

Dat laatste klopt wel.

avatar van aphexfreak

aphexfreak

De vergelijking met Antichrist snap ik wel, alleen is die film wel helemaal top en deze mist toch iets. Ik kon me niet helemaal inleven en na een tijdje werd het dan ook wat saai. Wel een geweldig sound design! En ook een geweldige intro, jammer dat de rest een klein beetje tegenvalt. 3*

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Ik krijg zo meer en meer de indruk dat de verkeerde mensen steeds naar deze film gaan kijken. Het lijkt wel of iedereen op dit forum dacht naar 'Nightmare on Elm street' of 'Predator' te zullen kijken en dan helemaal iets anders kregen.

Ik blijf erbij: de wijze waarop Du Welz de wanhoop en vertwijfeling tastbaar maakt in deze film is een onvergelijkbare ervaring.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Misschien moet er maar eens iemand die drama/horror onder de titel veranderen...

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Zandkuiken schreef:

Het moet al geleden zijn van Irréversible dat ik op audiovisueel vlak nog zo eens ben weggeblazen, niet geheel toevallig ook een film waaraan chef foto Benoît Debie heeft meegewerkt.

Vanaf de magistrale begintitels hangt er elektriciteit in de lucht: de rouwreis van Janet en Paul, meesterlijk gespeeld door Béart en Sewell (vooral die laatste was een enorme verrassing), is een trip waarin de ouders steeds verder afdalen richting waanzin.

De fenomenale setting waarbinnen het koppel ontspoort wordt op diep indrukwekkende manier in beeld gebracht en ook de soundtrack is absoluut tóp. Die hele sfeer zorgt ervoor dat je de klammigheid bijna kan smaken, de pellicule lijkt wel te zweten.

Wat mij betreft net geen absoluut meesterstuk à la Irréversible, maar wel een ijzersterke, drukkende psychologische thriller.

Bij de eerste keer Vinyan was ik erg moe, dus nu eens herbekeken en toch echt wel een geweldige film. Op visueel vlak buitenaards. Ik ga naar een dikke 4,5*

avatar van Number23

Number23

Niet mijn soort film. Ik geef toe, er zit een fascinerend luchtje aan, maar meer ook niet. Goed geacteerd of niet, de rol van Beart staat me heel erg tegen.

avatar van jpg97

jpg97

Henry Spencer schreef:

Bwhhahahahaha super typerend dit.

Het beste antwoord op zo'n reactie is een reactie van iemand anders op IMDB:

Honestly the film was a waste of time. You can defend it saying that people just aren't "deep" enough to get it, but it was bad. It was boring. The whole time it was painful seeing how badly the director wanted to make a "different" and "intense" movie, but in the end this is just something a few wannabe film students will call a work of art because it makes them feel unique and special for getting the film when the rest of us are just lowly, everyday movie-goers who only look for the next blockbuster.

avatar van jpg97

jpg97

Kijk, bij dit soort trage films is 't erg gemakkelijk om te zeggen "Bah, wat een vervelende kutfilm , 1 op 10", maar dan krijg je 't uiteraard aan de stok met enkele cinefielen die je aanraden om dan maar naar Transformers 3 te gaan kijken, want dat schijnt een argument te zijn dat ergens op slaat. Ik denk dat veel van dit soort conflicten kunnen verhinderd worden door de dingen gewoon anders te verwoorden. Voorbeelden:

"Die saaie herhalingen werden na een tijdje bijzonder irritant" -> "Het repetitief minimalisme liet me niet onberoerd"

"Ik viel in slaap bij die ellenlange scenes waarin geen zak gebeurde" -> "De beklijvende traagheid had een hypnotiserend effect op mij"

"Fucking 2 uur van mijn leven die ik nooit meer terugkrijg" -> "Het was een unieke filmervaring die me lang zal bijblijven"

"Dat vage verhaal sloeg nergens op" -> "Het ambigue narratief was ongrijpbaar"

"Kan die regisseur geen normale film maken of zo?" -> "De regisseur toont het nodige lef door zich op een gedurfde manier te onttrekken aan de conventies van de hedendaagse cinema"

Als je dan toch iets goed vindt, overdrijf dat wat en gebruik termen als fenomenaal en subliem.

"Het camerawerk was wel goed" -> "De cinematografie was magistraal" of "de beeldencompositie was verbluffend".

"Het had op zich wel een leuk sfeertje"-> "Ik kon me onderdompelen in de immersieve sfeerschetsen"

Op deze manier is iedereen tevreden, want jij hebt 'm afgezeken zonder dat iemand het doorheeft, de filmsnobs zijn tevreden, want ze denken gelijk te krijgen en de buitenstaanders zijn ook onder de indruk, want je lijkt op een echte kenner.

Ik kijk al uit naar je volgende review

avatar van Badalamenti

Geweldig

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

jpg97 schreef:

Ik denk nog niet dat het gaat werken, het imdb voorbeeld dat je aanhaalt is juist weer een voorbeeld van hoe het aangeven waarom een film slecht is (want dat is-ie) niet werkt. Traag, saai allemaal flauwekul argumenten. Duidt gewoon op niet geconcentreerd filmkijken. Ik raad je in dit geval aan gewoon mijn recensie te quoten dan heb je een hele trits steekhoudende argumenten waarom dit niet deugt en kun je nog steeds als kenner/snob door het leven...

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Mochizuki Rokuro schreef:

...Ik raad je in dit geval aan gewoon mijn recensie te quoten...

Vink die dan ook nog even aan als ''jouw mening'', dan is het wat makkelijker te vinden.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ja, die zijn helaas nog allemaal weg (dat tooltje werkt ook niet meer), ik moest zelf ook even zoeken, maar ik denk dat je 't er niet mee eens zult zijn (ga ik nog wel doen, eerst nog eens 3000+ stemmen herplaatsen)

edit: deze vast gedaan.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Mochizuki Rokuro schreef:

maar ik denk dat je 't er niet mee eens zult zijn

Eenmaal aangevinkt, vind ik ''mening'' een fijn, relativerend woordje.

Wat betreft de acteurs is het sowieso lastig discussiëren (komt toch vaak neer op love 'em or leave 'em - love her! ), maar ik vind dit in ieder geval niet een zwaar, psychologisch drama over rouwverwerking dat wil leunen op de acteerprestaties. Ik beleefde het meer als een trip, een claustrofobische zoektocht door no man's land die zwaar leunt op sfeer, locaties en een hak op de tak verloop.

O ja, en die heavy metal gitaren...