Genre: Drama / Horror
Geregisseerd door: Fabrice du Welz
Met onder meer: Rufus Sewell, Emmanuelle Béart en Julie Dreyfus
Releasedatum: 29 januari 2009
Plot Vinyan
Janet en Paul zijn hun zoontje kwijtgeraakt tijdens de tsunami. Zes maanden later denkt Janet hem te zien op een video. Paul is aarzelend, maar besluit uiteindelijk samen met Janet op zoek te gaan. Met een koffer vol met geld kopen ze de hulp van de crimineel Thaksin Gao. Hij begeleidt ze en zo begint de zoektocht die via de gevaarlijke Thaise en Burmese wateren naar de jungle leidt. Paul vertrouwt Thaksin Gao echter steeds minder en weet niet meer wat hij met zijn vrouw aanmoet, die steeds meer aan haar emoties ten onder lijkt te gaan.
Paul Belhmer
Boomsong
Boomsong's mom
Bideau
Filmkriebel
Hollywoodiaanse filmkijkers moeten dit gewoon vrolijk skippen.
Zo radicaal zou ik het nu ook niet stellen. Zolang je open minded bent kun je van alles bekijken. Ik heb al opgemerkt dat er ook zo'n publiek is die films razend goed vinden omdat ze er niks van begrijpen... daar kun je je ook vragen bij stellen
Filmkriebel
Vinyan wordt vooral jammerlijk mee in de horrorhoek geduwd. De bovengenoemde titels zijn daar een mooi voorbeeld van. Het is echt zinloos om Vinyan daar tussen te plaatsen.
Mee eens. Ik geef toe dat ik me ook wel aan horror verwachtte. Berichtgeving rond deze film is gewoon misleidend.
Naomi Watts
Was iets te kort door de bocht van mijn kant. Ik denk dat Onderhond het beter verwoord. Op de één of andere manier denken velen een horror pur sang te zien.
JacoBaco
Ik vind Eden Lake geen horror. De rest wat ik opnoem is wel horror in mijn ogen.
Vinyan is ook zeker geen horror nee.
Wat ik precies bedoel, is dat ik echt niet vies ben van buitenlandse films. (uiteraard buiten Hollywood om) Ze zijn vaak o.a. op een positieve manier anders en verfrissend.
Wellicht had ik er een buitenlands drama'tje tussen kunnen stoppen zoals Das Experiment. Erg van genoten. Ow er zit een thriller aspect aan. Goed, zo heb ik ook het Deense We shall overcome gezien. (Drømmen) Prachtig.
In de stelling, ''Wat mij vooral opvalt is dat Vinyan nu in de handen valt van het verkeerde volk. Hollywoodiaanse filmkijkers moeten dit gewoon vrolijk skippen.'' Kan ik mezelf niet vinden.
Lijkt me weer een film die te lijden heeft aan het Gomorra/Syriana -syndroom
Volgens mij struinen veel mensen tegenwoordig downloadboards af, ongeacht wat voor films er staan.
Koert
Beetje een achterlijke elitaire opmerking vind je niet? Je doet net alsof deze film alleen weggelegd is voor 'connaisseurs' als jij.
Nee toch, hij zegt enkel wat over een groep van mensen waarvoor de film niet geschikt is. Volgens mij ook niet eens zo'n onterecht opmerking.
Verder ook wat kos zegt. Zeker als iets het etiket horror draagt wordt het gewoon klakkeloos gedownload en gekeken.
Halcyon
Vinyan is misschien geen standaard horrorfilm, maar wel een horrorfilm. Geen idee wat er mis is met die benaming. Misschien omdat een bepaald publiek zich krampachtig wil afscheiden van de massa door er wat anders van te maken?
Hoe meer mensen Vinyan zien, hoe beter trouwens. Dat is ook zeker de wens van Du Welz, dus ik zie niet in wat de fans hier weer lastig over moeten gaan doen. En als zoveel mensen deze film niet "begrijpen" ... misschien ligt het dan wel aan de regisseur?
gmx
Van dit soort opmerkingen word ik altijd zo moe. Natuurlijk gaat een grove generalisatie niet altijd op, uitzonderingen hou je altijd, maar Naomi's generalisatie zal voor 90-95% van de gevallen WEL opgaan. Het is nou eenmaal zo dat de echte filmhuisliefhebber in 't algemeen nou niet echt gecharmeerd is van commerciele hollywoodfilms en vice versa. Uitzonderingen daarop doen hier niks aan af. Als je films als The Shawshank redemption en The green mile in je top10 hebt staan is de kans maar al te groot dat je Vinyan maar niks vindt, omdat deze film tegen vrij veel commerciele conceptjes uit Hollywood indruist.
Knisper
Hoe dan ook, dit blijft primair een drama, dus als mensen die met verkeerde verwachtingen gaan kijken, kan je moeilijk zeggen dat Du Welz ergens de mist in is gegaan. Het gaat hier immers om waanzin en het verliezen van de grip op de werkelijkheid. Nogal logisch dat mensen het niet 'begrijpen'.
- 12092 berichten
Het "kijkers die niet idolaat zijn van jouw miskende meesterwerje over één kam scheren" is weer eens begonnen hoor
gmx
De enige opmerking in die trent is door de poster zelf al gecorrigeerd, dus je opmerking raakt kant noch wal.
- 12092 berichten
Dan ga je even voorbij aan de vele anderen die vervolgens weer leuk komen met eenzelfde strekking, namelijk OMDAT mensen deze als simpel horrorvermaak zijn gaan kijken ze de film dus wel slecht zullen hebben gevonden. Als het uitstekend drama ipv horror zou zijn hadden mensen dat er ook wel uitgehaald hoor, heus.
Ralf81
Ik heb de film zojuist gekeken en ben het niet met je eens dat dit een horrorfilm is. Er valt wel een vleugje horror te bespeuren, maar het is toch voornamelijk drama wat we te zien krijgen. Ik weet niet zo goed wat ik van de film moet vinden. Vaag is het juiste woord dat de film typeert. Aan de ene kant waardeer ik de originaliteit en creativiteit van Du Welz en Vinyan is met recht een kunstwerk te noemen. Het camerawerk, met name de manier van filmen, draagt enorm bij aan de sfeer en ook de muziek is goed gekozen. Keerzijde is dat de film me maar niet in zijn greep kreeg; het is allemaal erg langdradig en er gebeurt weinig, er zit weinig tot geen schot in de zaak. Het plot lijkt er voor de regisseur weinig toe te doen. Dit bemoeilijkt het om als kijker de aandacht erbij te houden. Vinyan is een aparte kijkervaring en het is daarin dat ik de meerwaarde van deze film herken. Had er wel meer van verwacht gezien de beoordelingen van de diehards hier op MM.
gmx
Mensen hechten waarde aan verschillende dingen. De een wil gewoon de standaard kapstok zien waar een film aan opgehangen moet worden (veelal volgens een bepaalde richtlijn uit Hollywood) en vindt de film geweldig als deze zo goed mogelijk deze richtlijnen benadert. De ander heeft juist een hekel aan cliche's. Dezelfde film, de een vind 'm geweldig, de ander zet 'm halverweg af. Kortom, er bestaat niet iets universeels 'uitstekends' uit een film te halen.
mixmaster
een beklemmende horror/drama is deze film zeker.
hij weet je aandacht vast te houden en je leeft volledig met het koppel mee dat op zoek naar hun zoontje is.
verrassende film die wel een beetje vreemd is maar wel lekker....
- 12092 berichten
Uit deze film in elk geval zowel op het gebied van drama en horror geenzins nee.
Je zou kunnen zeggen: het is een horror van een dramafilm of als horrorfilm is deze film een drama, dat zou ik nog wel met je eens zijn
Waku
Aparte thriller.
Origineel verhaal in elk geval en zeker niet standaard.
Het broerige aziatische sfeertje zit er vanaf het begin lekker in.
Helaas slaat de film aan het einde een klein beetje door in de jungle van Myanmar.
Maar "Vinyan"is prima vermaak.
Een thriller met een flinke dosis drama en mystery.
Inland Rabbit
De laatste tijd ben ik niet zo’n schrijver meer. Dit heeft met meerdere dingen te maken. Het is vooral mooi weer en vrienden vinden dit ook, dus het terras en de bijbehorende drankjes is een favoriete plek van me. Op die manier heb je nu eenmaal iets minder tijd voor film en als ik al kijk, is er een stuk minder motivatie om te schrijven.
Het is hier ook wel een beetje een verwerking, een methode om het van me af te schrijven.
Vinyan is namelijk intens!
De film begint betrekkelijk rustig, maar er is al zoveel aan de hand. De openingsscène kan gerust in het rijtje van beste openingsscènes ooit. De kleuren en de beweging, in combinatie met het geluid, prachtig! De discoscène zegt me ook al veel, er straalt al heel wat paniek af en het is erg onrustig.
Dan gaan we op reis, zoals bekend. Alles roept sfeer. In het begin word het acteerwerk niet verricht door de acteurs, nee het is voorral de natuur en de soundtrack die spreekt. Langzaam word je meegesleept en het gaat steeds dieper. Regen, onweer, mist, licht en soundtrack. Ontkomen is er niet. Prachtig op die manier, maar uiteraard verandert het.
De natuur is nat, claustrofobisch, drukkend. Niemand blijft rustig. Ook deze film niet, toch? Zoektochten drijven tot wanhoop en ik denk, dat je in een stad rustiger en veiliger bent, dan in de natuur
Echter, je moet het voelen, deze film. Het is een combinatie van opbouwende spanning en sfeer, die de kijker zelf naar een climax brengt, of uiteindelijk helemaal koud laat. De film doet niet meer dan op je gevoel inspelen en dat moet je liggen.
Bij mij werkte het perfect. Visueel benauwend, dat gedraal. Qua soundtrack ook super. Afwisselend melodieuze noise en drones, erg verfrissend en claustrofobisch. Qua geluid had er niks anders bij deze film gepast ook.
Zoals gezegd, in het eerste gedeelte, werd het acteerwerk verzorgd door de natuur. In net tweede gedeelte waren die acteurs wel zeer nadrukkelijk aanwezig. Zeer overtuigend, passend bij de drukkende sfeer die de film toen al droeg, de film verder en verder naar een onderhuidse climax dragend.
Het einde spookt op dit moment nog steeds door mijn hoofd en zal nog wel een paar dagen nagalmen. Het is eerder de kracht van het inleven in de hele sfeer, dan de kracht van dat einde zelf waarschijnlijk.
Geweldig en niets anders dan het maximale.
Ambitieuze tweede film van deze belg, die ons hier een Hearts Of Darkness-achtige afdaling in de hel voorschoteld. Beklemmend en haast verstikkend qua sfeer, eindeloos geholpen door prachtige surrealistische beelden en een dreigende, tonale score. Bijzonder goed gespeeld ook, vooral door Sewell. Visueel zeer indrukwekkend; inhoudelijk interessant maar net als voorganger Calvaire ietwat onbevredigend.
Spartaan1986
Beter te pruimen dan Calvaire maar nog steeds ben ik niet kapot van het werk van Du Welz.
Heel lang gebeurt er eigenlijk niks. De eerste 3 kwartier gaan snel aan je voorbij zonder dat je nog weet welke kant de film op gaat.
Daarna wordt de film af en toe spannend maar raakt de film je nooit. Het vreemde einde wat ik helaas al een beetje had voorspeld n.a.v. van Du Welz vorige film vond ik niet bevredigend
heather9
Heb me speciaal laten inschrijven om op deze film te reageren. Met verve de slechtste meest waardeloze film ooit.Goede spelers die zich hebben laten verlijden mee te spelen in een film waarvan de plot gigantisch ongeloofwaardig is,irritant ,onvoorspelbaar vervelend in het kwadraat. Kan niet lager stemmen dan 0.5,had liever nog lager gestemd.Zielig. Kan er verder niets zinnigs over zeggen, te geïrriteerd door het lage niveau die de regisseur van ons verwacht.Slecht.
SilverGun
Begrijp niet echt hoe je zo'n diepgewortelde haat jegens deze film kan hebben, maar goed. Ieder z'n meug.
heather9
Geen haat hoor,Silvergun. Gewoon anderhalf uur van mijn leven naar de filistijnen omdat ik op een moviemeter rating afging,deze rating kwam niet overeen met de mijne. Zal wel aan mij liggen,maar die 3,5 stuitte me gewoon tegen de borst. Dat kan gewoon niet.
dutchtuga
Kan je dat niet verder onderbouwen? Dit is een film die leunt op het audiovisuele. Raar dat je daar niets over te zeggen hebt.

Mute Witness
Thriller, 1994