• 9.379.946 stemmen

Geregisseerd door: Fabrice du Welz

Met onder meer: Rufus Sewell, Emmanuelle Béart en Julie Dreyfus

Releasedatum: 29 januari 2009

Plot Vinyan

Janet en Paul zijn hun zoontje kwijtgeraakt tijdens de tsunami. Zes maanden later denkt Janet hem te zien op een video. Paul is aarzelend, maar besluit uiteindelijk samen met Janet op zoek te gaan. Met een koffer vol met geld kopen ze de hulp van de crimineel Thaksin Gao. Hij begeleidt ze en zo begint de zoektocht die via de gevaarlijke Thaise en Burmese wateren naar de jungle leidt. Paul vertrouwt Thaksin Gao echter steeds minder en weet niet meer wat hij met zijn vrouw aanmoet, die steeds meer aan haar emoties ten onder lijkt te gaan.

avatar van Knisper

Knisper

Goldenskull schreef:

Boring plot en het verloop is ook behoorlijk voorspelbaar en matig uitgewerkt. Redelijk pretentieus en voor de paar halve shock momenten (die ook nog eens veel te laat komen) had ik beter een andere film kunnen gaan kijken.

Het lijkt me toch dat je deze film met compleet verkeerde verwachtingen bent gaan kijken.

avatar van Vinamp

Vinamp

Ben ik de enige die de bovenlip van Emmanuelle Béart erg afleidend vond?

Ze doet me denken aan een boxer die het bitje nog in heeft, alsof ze net van de tandarts komt en die tampons nog onder haar bovenlip heeft.

Aardige film, alleen jammer van de botox.

Naomi Watts

Tsja, als dat je punt van kritiek moet zijn..

avatar van Bélon

Bélon

Ik vind de kritiek van Vinamp een perfecte kritiek in de zin van dat het wel zo'n film is dat je uit verveling op zulke details gaat letten.

Op z'n hoogst uitkijkbaar, wordt waarschijnlijk mythische kwaliteiten toebedicht door een kleine groep "eigenzinnige" fans (ja ik zag 'm wel aankomen heur na een half uur). Gaap. Acteerwerk (vooral Béart) hielp niet mee. Anderhalfje.

Naomi Watts

Als de film zo verveelt zal je genoeg punten aan moeten halen waar de film niet in slaagt. Met zo'n argumentatie gooi ik het gewoon op de tegenstem stapel.

avatar van Halcyon

Halcyon

Bélon schreef:

Beetje flauw om je frustratie uit te werken op de zogenaamd "eigenzinnige" fans.

avatar van ASman

ASman

Ik heb de film zelf nog niet gezien, maar het lijkt erop dat de mensen deze film zijn ingegaan met de verwachtingen om om de 10 minuten een nieuw shock- of goremoment te beleven. Als je de vorige film van DuWelz een beetje kent, zou je normaal gezien moeten weten waar je voor in bent : psychologische horror van de bovenste plank. Als ik gore wil zien, zet ik mij wel een Roth, Aja, Bousman- film op. Ik zal deze film dan ook bekijken met de verwachting weer zo'n dreigende en memorabele sfeer te krijgen die ik al in Calvaire voorgeschoteld kreeg.

avatar van Ralf81

Ralf81

ASman schreef:

Als ik gore wil zien, zet ik mij wel een Roth, Aja, Bousman- film op.

Vergeet Gens en Laugier niet

• 12092 berichten

Eigenzinnig? Veel meer als een kruising tussen een Boorman en een idee alà Don't Look Now of Missing is het niet, en zo verschrikkelijk voorspelbaar en onnodig lang uitgerekt (waarin Welz ons geenzins mooie shots of plaatjes extra laat zien dan hij dan al ruimschoots heeft gedaan), beetje artyfarty anno 1966 ofzo, weinig eigens.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

geweldige film over een zoektocht naar een kind. prachtig geschoten en 't neemt je helemaal mee in de voodoo achtige waanzin. prachtige donkere natuur en sfeer.
echt een film voor mij! horror viel mee, maar dat was niet erg.
Emmanuelle Béart had een wat moeizame start in mijn ogen, maar groeide uit tot een prachtige doorgedraaide moeder! en wat vinamp ook schreef, haar gezicht deed je wel eens niet opletten. maargoed... niet iedereen is perfect...

4.5

p.s.sommige vinden deze film voorspelbaar? maar is het einde niet geheel anders dan je zou verwachten? kind vinden en eind goed al goed? knap als je dit einde voorspelbaar vind

orbit schreef:

... Boorman ...

Onderhond schreef:

... Boorman ...

Inderdaad ja, misschien nog wel meer Emerald Forest dan Deliverance (waar jouw vlaamse vriend een bewonderaar van is trouwens). Maar die zal je wel niet gezien hebben filmn00bje..

filmn00bje

• 12092 berichten

Ik heb nog steeds aanzienlijk meer films gezien en ook met name over een groter perspectief en breder referentiekader.. daarnaast geen allergische reactie op films die ouder zijn dan 15 jaar en meestal beter zijn dan het tinnef waarvan jij denkt dat het eigenzinnig is

Toch goed om te weten dat wanneer het voorvalt dat niemand je meer aardig zou vinden, je in ieder geval genoeg hebt aan jezelf

Verder geen zin in deze poging tot kinderachtig internetgestook. Lees hier liever wat over Vinyan.

• 12092 berichten

Nouja, als je nergens serieus op in wilt gaan en alleen maar met ridiculiseringssmiley's kunt reageren roep je dat natuurlijk ook wel een beetje over jezelf af.

Er valt gewoon weinig te zeggen tegen iemand die elke recente film herleid tot iets wat 30 jaar eerder kwam. Du Welz en z'n film hebben genoeg unieke stijlkenmerken om als eigenzinnig omschreven te worden. Daar doen twee dertigjaar oude referenties ook helemaal niks aan af.

• 12092 berichten

In dit geval vielen de gelijkenissen me toch wel erg op. Ik kan Aguirre bijvoorbeeld ook nog noemen.. behalve de soundtrack is dit niet veel meer dan een lost in the jungle filmpje waarvan er echt wel heel erg veel bestaan. En dan nog oneindig spannender en beter geacteerd dan dit PRUL.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

zowiezo vervelend dat er altijd mensen zijn die haastig gaan zoeken naar film's die er op zouden moeten lijken of er een beetje naar ruiken. er zijn nu zoveel film's gemaakt, dat er altijd wel 1tje in de buurt komt. dan krijg je weer kruisings-voorbeelden of kopieer voorbeelden. kijk gewoon een film en beoordeel die op de film zelf!

nu komen er weer nutteloze discussies die zich ontpoppen in kinderachtig "ik weet het beter" gejengel.

• 12092 berichten

Sowieso vervelend dat mensen behalve parallelen die iemand trekt ook niet even naar zijn algemene oordeel kunnen kijken, dan zien ze namelijk dat ook zonder die vergelijkingen deze film gewoon wordt beoordeelt op de film zelf

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Nogal saaie trage, nergens piekende film. Het enige positieve vond ik het acteerwerk (voornamelijk van de inheems bevolking) en de soms prachtige plaatjes. Echter had ik soms het idee dat de mooie prenten van de jungle of van het regenseizoen als opvulling gebruikt werd in een flinterdun verhaaltje. Het kon me allemaal niet zo boeien helaas. Misschien had ik me ook wel teveel ervan voorgesteld na de positieve beoordelingen alhier.

Nee, doe mij dan maar Calvaire.

avatar van Baldur

Baldur

Vinamp schreef:
Ben ik de enige die de bovenlip van Emmanuelle Béart erg afleidend vond?

Aardige film, alleen jammer van de botox.

Hehe, mooie opmerking

Vinyan: Goede film met enkele memorabele scenes, waaronder het briljante einde. De sfeer is goed neergezet, mede door de geweldige locaties en het interessante camerawerk; visueel is het echt top. Het enige nadeel vond ik dat de film soms wat te traag was. Enne, er zit toch wel een klein beetje duistere humor in, de kinderen die maar bleven gooien op mensen/lijken vond ik wel wat 'overdreven' op den duur, hehe. [4*]

avatar van gmx

gmx

Ow ow ow wat begon Vinyan met mooie beloftes. Die eerste scene met dat water greep me gelijk al bij de keel. Toch kon Vinyan wat mij betreft deze mooie beloftes niet geheel waarmaken en dat zat 'm met name in de geloofwaardigheid van een aantal scenes.

Bijvoorbeeld haar man lijkt in het begin van de film redelijk nuchter, hoe kan zo'n iemand in godsnaam instemmen met het hele idee om naar de achterhoek van de wereld te vertrekken omdat je vrouw een of andere vage vlek op een film als je zoon aanwijst ? Kom op zeg, wat een flauwekul, die man was daar veel te nuchter voor. Verder vond ik een aantal scenes wel erg mooi maar hingen die soms als losse flodders in de film, bijvoorbeeld die scene waarin onze mannelijke held de hut ingluurt waar hij allemaal naakte vrouwen ziet rondlopen

Dus ja, minpunten wat mij betreft duidelijk de ongeloofwaardigheid op een aantal momenten, scenes die als losse flodders soms aan elkaar hangen en de kern van het verhaal an sich is natuurlijk flinterdun.

Qua positieve punten uiteraard het uitgangspunt (de horror van het verliezen van een kind, overgeleverd zijn in een vreemd land aan mensen die niet te vertrouwen zijn en de waanzin die hier op volgt, de cinematografie en de angstaanjagende score.

Dikke:

gmx schreef:

Zoals hij zei zou hij bij enige twijfel de kans wagen. Hij was imo niet bepaald nuchter maar mannen zijn vaak op emotioneel gebied veel ingetogener.

avatar van donnie darko

donnie darko

Naomi Watts schreef:

Ik kan niet om deze film heen, alles klopt gewoon en zal 'm een solide plek in mijn top 10 moeten geven.

Solide? Hij is er al weer uit.

Sorry, niks slecht mee bedoeld, vond het gewoon grappig.

Naomi Watts

Degene die Vinyan eruit kegelde ging toch wel een issue worden in mijn hoofd. Kotaku betekent toch wat meer voor me. Vandaar.

Zijn altijd wel leuke dingen inderdaad .

avatar van Voodoo

Voodoo

Ik zie alleen maar hoge cijfers en weer lage cijfers. zegt me nog niets hier.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Die film zie ik wel zitten. Het onderwerp spreekt aan en "Calvaire" vond ik ook al boeiend gebracht. Hopelijk ontgoochelt Du Welz niet.

avatar van Uier

Uier

• 2006 berichten

Naomi Watts schreef:

Degene die Vinyan eruit kegelde ging toch wel een issue worden in mijn hoofd.

Je hebt geen eigen 'solide' mening?

Naomi Watts

Waar heb jij het nou over? Ik heb het over de film die vervangen werd door Vinyan.