• 9.384.159 stemmen

Met onder meer: Liam Neeson, Maggie Grace en Leland Orser

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch en Albanees

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Taken

"They took his daughter. He'll take their lives."

Bryan (Liam Neeson) is een overbezorgde vader, die gescheiden is van zijn vrouw (Famke Janssen). Als zijn dochter naar Parijs wil staat hij dit met tegenzin toe. Als ze dan in handen komt van vrouwenhandelaren, reist hij naar Parijs af om haar te zoeken, waarbij zijn bij de Geheime Dienst opgedane ervaring goed van pas komt...

W.M.J.M schreef:
Taken is een straight-forward wraakfilmpje dat niets propageert dat het niet kan maken. Jer zou de film kunnen aanvallen op de onwaarschijnlijkheden in de film. Te voet een auto bijhouden bijvoorbeeld is geen probleem, de sexsueel wat lossere reisgezel overleeft het natuurlijk wel en de 'pure' dochter natuurlijk wel. Liam die zich uitgeeft voor corrupte Franse politieagent, wel in het Engels natuurlijk Zulke cliches en onwaarschijnlijkheden zitten in de film en je zou de film daar natuurlijk (terecht) over kunnen aanvallen. De film is echter een actiefilm en dat is gewoon goed.

De film is 'lean en mean'. Alles wat de snelheid van de film normaal gesproken zou vertragen, wordt hier niet getoond. . Geen ellelange converaties met de politie, FBI, de Amerikaanse ambassade, wat logisch zou zijn. Nee, gelijk het vliegtuig in en laat de actie maar beginnen. Met zijn 93 minuten is het een verademing ten op zichte van de meeste van de film die tegenwoordig uitkomen die bijna zonder uitzondering te lang duren. Veel te veel films tegenwoordig hebben niet grappige nevenkarakters of zouden het vrouwenhandel gebeuren in deze films veel meer emotioneel uitbuiten. Deze film richt zich voor 100% op de zoektocht van Liam naar zijn dochter en verspeelt aan zulke dingen geen tijd. De film geeft je gewoon geen kans om je te vervelen, vandaar dat het ook gewoon geen onvoldoende bij mij kan scoren, hoewel ik de mensen die hier voor een halve ster geven natuurlijk kan begrijpen.

Daarnaast heb je met Liam Neeson en Famke Jansen natuurlijk ook over beter acteerwerk dan met Jean Claudde van Damme of Steven Seagal natuurlijk.

Precies of elke Albanees spreekt de taal waar hij verblijft!
Ik denk het niet, Engels is blijkbaar geen probleem.Het schipperskwartier in Antwerpen loopt vol Albanezen,nog nooit een woord nederlands uit hun mond horen komen.Zal nooit gebeuren ook niet vrees ik!

aerts007 schreef:

Ik vraag me af wat de actiescenes in The Bourne & James Bond meer hebben dan die van in Taken. Alledrie even ongeloofwaardig,dat is een feit.Maar om die van Taken ridicuul te noemen vind ik nogal ''ridicuul''.

Probeer je grappig te zijn?

Je wilt serieus beweren dat de aktie in Taken hetzelfde niveau heeft als in Bond & Bourne?

Het is net zoveel onzin en net zo ongeloofwaardig in alledrie de films,maar voor de rest kan Taken zich zeker niet tippen aan zulke films of zelfs alleen de aktie-scenes.

avatar van nairobi

nairobi

Niet te moeilijk over deze film doen, hij kijkt gewoon lekker weg. Leuk voor een zaterdagavond. Als je Taken maar lang genoeg analiseerd, word het vanzelf een onwerkelijke film.

Verwacht geen hoogstaande film met top acteer prestaties, maar een amusante en vermakelijke thriller, met een prima Neeson in de hoofdrol.

LEIDENAAR187 schreef:

Probeer je grappig te zijn?

Actie is in Taken inderdaad mooi in beeld gebracht,beter zelfs dan in de laatste Bond.Daar ging alles iets te vlug zodat men niet wist waar te kijken.En dit alles zonder grappig te willen overkomen..

Iron Maiden

Ik vind Taken ook beter dan QoS, CR en The Bourne Supremacy.

Actie en verhaal spreken me meer aan, niet te vergeten dat Liam Neeson Matt Damon en Daniel Craig ook helemaal van het scherm speelt. Sterker nog, ik vind Daniel Craig samen met Clive Owen en Kevin Spacey de slechtste acteurs die er rondlopen.

Totaal geen emotie, Daniel Craig mag van mij echt vervangen worden door Pierce, dat was pas een bond!

Alleen Goldeneye overtreft dit meesterwerk.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Iron Maiden schreef:

Sterker nog, ik vind Daniel Craig samen met Clive Owen en Kevin Spacey de slechtste acteurs die er rondlopen. Totaal geen emotie.

Vergeet je toevallig Dustin Hoffman?

aerts007 schreef:

Precies of elke Albanees spreekt de taal waar hij verblijft!

Hoeveel Albanezen spreken zo goed Engels dan? Als ze nog niet eens de taal van hun vestigingsplaats kunnen spreken, dan kunnen ze wel allemaal Engels? Bovendien, hoeveel Franse politieagenten spreken met een Ierse tongval?

aerts007

Volgens mij spraken de Albanezen in Taken gebroken Engels met haar op.Daarbij Engels is een wereldtaal,daar kan iedereen zich in behelpen,niet?De politieagent in Taken had in een internationaal netwerk gewerkt,hoe komt het anders dat hij Liam kent.En zo kan men elke prent afbreken en analyseren,tot er niets geloofwaardig van overschiet.Relax met een biertje in de zetel en genieten maar,toch zeker in dit genre.

JacoBaco schreef:

Vergeet je toevallig Dustin Hoffman?

Nee, DH is geweldig.

Vind niet alles goed maar in Perfume en Marathon Man vind ik hem sterk.

Iron Maiden schreef:

Ik vind Taken ook beter dan QoS, CR en The Bourne Supremacy.

Alleen Goldeneye overtreft dit meesterwerk.

Ik zeg overigens niet dat die laatste bond een topper is,royale trouwens wel(ook weer geen 5)

LEIDENAAR187 schreef:

Waarom zijn de actiescene's dan zo slecht tegenover The Bourne trilogie?

aerts007 schreef:

En zo kan men iedereen afkraken op z'n top 10, vrrag me af waarom de mensen deze nog willen invullen!

Waarom zijn de actiescene's dan zo slecht tegenover The Bourne trilogie?

Ik vind de aktie-scenes in de bourne films goed gemonteerd,ziet er gewoon allemaal erg goed uit,moeilijk uit te leggen,je ziet toch ook wel het verschil in de zwaardgevechtten in highlander tegenwoordig die in kill bill.

De aktie scenes in taken zijn gewoontjes,zagen we 15 jaar geleden al,niks bijzonder hoor.

Hoewel ik niet zeg dat die in bourne zo bijzonder zijn,maar wel niveau beter.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Top 10 gezeur verwijderd.

aerts007 schreef:

Frans is ook een wereldtaal. En nee, niet iedereen kan Engels en als zeker niet in het Oostblok. Bovendien had ik over Liam Neeson die als Franse politieagent Engels met een Ierse tongval gaat praten. Waarom dat geloofwaardig zou moeten zijn, ik zou het niet weten.

Iron Maiden

Liam Neeson is helemaal niet Frans in deze film.

W.M.J.M

Voor iemand die de film vijf sterren geeft heb je blijkbaar niet te veel op het verhaal gelet. Op een gegeven moment speelt Liam een corrupte Franse politieagent t.o.v een aantal Albanezen. Daartegen spreekt hij Engels met een prachtige Ierse tongval.

W.M.J.M schreef:

Ik bedoel, ik ga de straten in Amsterdam op en vraag iets in het frans aan de mensen,denk dat ik niet veel respons ga krijgen! In het Engels gaat het percentage toch iets hoger liggen vrees ik.

En wie spreekt er Engels zonder enige tongval,als men daar niet geboren is.

Iron Maiden

Hij doet zich voor als Jean-Claude, maar is het niet.

avatar van dumble

dumble

dikke actie

avatar van Inky123

Inky123

Ongelooflijk, wat raakte ik geïrriteerd door het zien van het eerste half uur van deze film. Jammer, want de rest van de film keek lekker weg en was dik in orde voor een actiefilm. Als het begin niet zo knullig, veel te aangedikt en amateuristisch was, had deze film heel wat hoger gescoord.

Inky123 schreef:

Eerst half uur?Hele film hoor...

avatar van Pieter-nl

Pieter-nl

Het was een hele leuke film om naar te kijken, maar als je er langer erover gaat nadenken dan word die steeds ongeloofwaardiger.

avatar van santino20

santino20

leuke actiefilm

avatar van Antina

Antina

Ik moet zeggen dat ik dit een behoorlijk slechte film vind.

Het verhaal was super voorspelbaar, met behoorlijk wat 'jaaaahooooor' momenten.

Ik vind het gemiddelde ook veel te hoog voor deze film! Ik had door dit cijfer hoge verwachtingen, maar eigenlijk was deze film één grote teleurstelling..

avatar van nilsal

nilsal

Echt een té hoog gemiddelde, inderdaad vreselijk voorspelbaar.. en het verhaal laat veel te wensen over. Er zijn vele films die minder scoren maar vele malen beter zijn!

aerts007 schreef:

En wie spreekt er Engels zonder enige tongval,als men daar niet geboren is.

Hoe vaak ben je in Frankijk geweest? Die mensen willen nog niet eens Engels praten. Bovendien speelt hij geen Engelse agent, maar een Franse. En als je je als Franse politeagent voordoet spreekt je niet Engels met een Iers Accent. Simpelweg dat er in Nederland veel mensen Engels kunnen wil niet zeggen dat dit overal op de wereld is.

Iron Maiden

Hoe kom jij er de hele tij bij dat hij frans is?

Omdat hij zich uitgeeft voor zijn 'vriend' Jean-Claude? ;x

W.M.J.M

Ik zeg niet dat hij Frans is, ik zeg dat hij op een gegeven moment een corrupte Franse politieagent speelt en gaat onderhandelen over de prijzen.

Iron Maiden

Het maakt niet uit of het overtuigend voor de albanezen overkwam, hij maakte ze toch af!

Iron Maiden schreef:

Dom antwoord,maar past wel bij de 5 die je geeft voor deze film.