Genre: Animatie / Avontuur
Gesproken taal: Engels en Mandarijn
Releasedatum: 3 december 1998
Plot Mulan
"Courage. Family. Honor."
Een Chinees meisje krijgt te horen dat haar verzwakte vader het leger in moet om een oorlog te vechten. Aangezien ze weet dat hij dit nooit zal overleven vermomt ze zich als een jongen om zo zijn plaats in te nemen. Haar voorvaderen hebben haar echter door en sturen een klein draakje (Mushu) om haar te helpen.
Mulan (stemrol)
Chi Fu (stemrol)
The Matchmaker (stemrol)
The Emperor (stemrol)
Vandernagel
Matig geanimeerd zonder oog voor bijvoorbeeld schadue en details.
De personages hebben geen persoonlijkheden en om Mulan over te laten komen als held, moest men zowat iedereen oerdom maken.
De muziek is totaal ongeinspireerd en Eddie Murphy als draak......
Misschien hadden de makers eerst naar China moeten gaan voordat ze aan deze tekenfilm begonnen om wat op te steken over cultuur en tekenen.
Meer een filmpie voor de kleintjes onder ons; zowel lichamelijk als geestelijk.
2,5 sterren
Angrod_Pallanén
1. De makers zijn naar China gegaan en hebben research gedaan.
2. Mulan is prachtig geanimeerd, wat vond je dan van de berg die naar beneden stortte?
3. De score voor Mulan is echt een van de beste uit de stallen van Disney, maar dat is netzoals de animatie en de stem van Eddie Murphy een mening.
Maar waarom Mulan niet als heldin overkomt is mij de vraag...
Vandernagel
1. De makers zijn naar China gegaan en hebben research gedaan.
Maar waarom Mulan niet als heldin overkomt is mij de vraag...
soom
Maar dat is niet zo moeilijk als je kijkt naar de herseninhoud van alle andere soldaten.
Angrod_Pallanén
Het zijn tekenfilmfiguren, de meeste personages zijn bedoeld voor de humor, tja, weinig uberslimme humoristische sidekick animatiefiguren hebben hersens (Donald Duck, Pumba, Donkey enz.)
Hoort nu eenmaal bij het genre, net zoals oerdomme sidekicks van slechterikken in actiefilms.
tommykonijn
Aardige animatiefilm van Disney en je ziet wel weer duidelijk dat het alleen door hen gemaakt kon worden dus kortom : Ik was hier tevreden mee en het is weer Goed geanimeerd.
film_kaza
Vergeet niet dat wij een sirrieuze kapitein hebben hier, en wanneer er nood was waren de krijgrs er wel.
Gelukkig moeten we blij zijn dat deze bad guy niet oerdom is en ook geen oerdomme side-kick. Het is Shan-yu+zijn leger.
film_kaza
Meer een filmpie voor de kleintjes onder ons; zowel lichamelijk als geestelijk.
Niet jouw ding, disney films zijn er altijd voor jong en oud. Ik hoor jou niks over het verhaal zelf zeggen.
Dutchero
Animatiefilms van Disney zoals Lion King vind ik prachtig; hier vond ik niet zoveel aan
film_kaza
Waar zijn toch de grote disney lovers gebleven?
Fikret8
Het verhaal is erg braaf, en de kwaliteit van de animatie wisselvallig (mooie oorlogsscenes, maar de personages vond ik aanzienlijk minder mooi). Murphy maakt als stem van het draakje echter een heleboel goed, ik lag geregeld compleet in een deuk. 3 sterren.
Sluit ik me helemaal bij aan. Had verder meer veldslagen verwacht.
film_kaza
Sluit ik me helemaal bij aan. Had verder meer veldslagen verwacht.
Vergeet niet dat we te maken hebben met disney. Met teveel veldslagen kun je het vergelijken met een anime-actie serie.
Ireentje13
Mooie film. Ik heb hier momenteel niet veel over te zeggen.
Disney heeft gewoon weer een prachtig verhaal gemaakt.
En vooral het liedje ' Mijn Spiegelbeeld ' sprak mij erg aan.
3,5
Dirigent
Erg mooie maar vooral leuke Disneyfilm met zoals jumpstylemovie al zei : een erg chinese stijl, goed ingesproken stemmen van o.a Eddie Murphy.
* * * *
M.ike
Hele leuke film! ik vind trouwens dat de nl versie ook erg grappig is met Carlo. 4*
seth gecko
op zich is het wel een vlot amusant geheel, en het figuurtje van Mushu is aanstekelijk, alleen is het jammer dat de liedjes dit keer ondermaats aanvoelen en de moraal er vingerdik en klef bovenop ligt.
2.5**
rebek;;disneyfan
Ik snap al die negatieve reacties dus echt niet!
Mulan is SUPER!! Mushi is grappig en Shang is leuk getekend, vooral z'n spieren
Het verhaal is trouwens gebasseerd op een chinese legende;; voor iedereen die dat niet weet. En voor iedereen die het eerste commetaar gelezen heeft,,
ER ZIJN DUS WEL MENSEN NAAR CHINA GEGAAN OM DE CULTUUR TE VERKENNEN. DRIE WEKEN LANG ZELFS
Complimenten trouwens voor de Nederlandse versie! Meestal vind ik de engelse Disney stemmen beter, maar Carlo en Linda hebben het goed gedaan.
Verder geef ik 5 sterren, deze film is top!

In tegenstelling tot zijn opvolger...
K'ben het trouwens helemaal met film_kaza eens!!
DISNEYLOVERS, WHERE ARE YOU?
Jessen0wnt
Echte mooie film, liedjes klopt. De stemmen, en de tekeningen, de grappen. Een Disney die je moet zien, Mulan heeft juist een hele goede moraal, en als je die niet eruit kan vissen moet je Mulan nog maar een keer kijken. Want deze is belangrijk. Nog nooit in de Engelse versie gezien, ben ik wel van plan.
*3,5
Donkerwoud
Een van de laatste moderne klassiekers uit de Disney-stallen. Niet de beste, maar er is slechter werk verschenen.
Artemis_fowl
Hier is er een Disneylover! HERE I AM!
En ik vond de film echt top.
*Mooi geanimeerd (maar de stijl kan verschillen van mening)
*Leuke draak/humor. (beide versies: NL en ENG waren beide erg goed ingesproken)
*Mooie liedjes, vooral 'Reflection' (NL: 'Mijn Spiegelbeeld')
Een echt leuk 'Ik wil' liedje!
*En natuurlijk het verhaal, geweldig. (Ik heb begrepen dat Mulan DE Chinese Assepoester is? Helemaal terecht!)
Ook leuk dat het voor jongens en meiden is, de humor en her vechten zijn echt voor jongens (mijn kleine broertje en kleine neefjes zijn het voorbeeld) en de romantiek en het prinsessengevoel (ookal is Mulan technisch gezien GEEN prinses) voor de meisjes (mijn nichtje)
Een echte disneyfilm dus en een aanrader voor de ware disneyfan.
Fims als deze worden niet meer gemaakt tegenwoordig...
cel
Het beste van de film is de poster,
de film zelf is niets aan.
Madecineman (moderator films)
Toch niet zo leuk als me nog voor de geest stond, eigenlijk zelfs een van de mindere Disney's. Vooral de kwaliteit van de animaties is nogal wisselend, lijkt er sterk op dat een aantal scènes ten koste van de rest extra veel aandacht kregen. De grootse en massale scènes zijn veruit het mooiste (de veldslag op de besneeuwde pas is zeker wel goed gedaan). Ook de dieren en mensen heb ik in andere Disney films van een veel betere kwaliteit gezien. Vreselijke muziek met enorme musicalpotentie ook weer (waar is toch die tijd gebleven van leuke dwergendeuntjes en zingende beren?)
Verder blijft het verhaaltje natuurlijk veel te braaf en zodoende komt de wat donkerdere kant van dit Chinese sprookje totaal niet uit de verf. Murphy als grappige sidekick is best te pruimen en weet zo nu en dan zowaar eigenlijk leuk uit de hoek te komen (alhoewel mijn voorkeur toch duidelijk naar Donkey uitgaat). Wel grappig trouwens dat de sidekick hier ook weer op zijn beurt een leuke sidekick heeft (die krekel
Patat
"Mulan" is een aardige Disneyfilm met een aantal duidelijke plus- en minpunten.
Aan de pluszijde noteer ik vooral de erg mooie soundtrack met meeslepende liedjes, de uitstekende animatie dat bewijst dat de klassieke manier niet moet onderdoen voor de digitale varianten en ten slotte het sympathieke personage Mulan die letterlijk haar mannetje weet te staan op het witte doek.
Aan de keerzijde van de medaille betreur ik het nogal langdradige tweede gedeelte waarin Mulan ten strijde trekt. Alhoewel dit gedeelte een essentieel gegeven is binnen het verhaal vond ik het niet 100% boeiend om te volgen. De eerste helft van de film had duidelijk meer sfeer door de muziek, de humor en de emoties die Mulan doorgaat. In het tweede gedeelte gaat het vooral om de actie en mistte ik bovenstaande elementen.
Mushu, het bekende draakje, was een leuke toevoeging, maar mist de humor van pakweg Pumba en Timon ("The Lion King") of de schattigheid van Gurgi ("The Black Cauldron"). Ook de villain was alles behalve opmerkelijk. Hier geen Queen of Hearts ("Alice in Wonderland"), Maleficent ("Sleeping Beauty"), Cruelle De Vil ("101 Dalmatians") of Yzma ("The Emperors New Groove") die met hun charisma zowat de hele film konden dragen. Hier moeten we het doen met Shan Yu, de kwaadaardige leider van de Huns, een personage met weinig achtergrond en weinig memorabele kenmerken.
"Mulan" is dus een aardige Disney. Leuk om gezien te hebben en leuk om over een aantal jaar eens terug uit de kast te halen. Maar een uitblinker tussen de andere Disney Classics is het zeker niet.
Floris1988
Mulan vond ik grappig, mooi.
Ik heb er van genoten in ieder geval.
Lennert
En bedankt Ketnet. Ik wilde de film heel graag weer eens zien, maar in tegenstelling tot dit Disneyspektakel krijgen we een b-Mulan film te zien.

Mulan II

The Nightmare before Christmas
Animatie / Fantasy, 1993

Zootopia
Animatie / Avontuur, 2016
chinahomelandvillainmusicalsexismopleidingdochtercricketprinsesgebaseerd op een waargebeurd verhaalvrouwelijke hoofdrolspelerdraakeast asian leadancient chinawar herobased on song, poem or rhymeluckgreat wall of chinagender disguisebased on fairy talefemale warriordisney princesshand drawn animationvader dochter relatieaction comedywoman disguised as manbased on poem2d animationmulan character celebratoryjoyful