• 9.377.956 stemmen

Met onder meer: Wagner Moura, Caio Junqueira en André Ramiro

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 22 mei 2008

Plot Tropa de Elite

"On the streets of Rio only the elite survive"

1997. Kapitein Nascimento van de BOPE krijgt te horen dat hij moet stoppen met werken vanwege de risico's die gepaard gaan met zijn werk en hij de aankomende geboorte van zijn eerste kind niet wil missen. Voordat hij definitief kan ophouden met het werk moet hij eerst voor een vervanger zorgen. Tegelijkertijd concentreert de film zich op twee jeugdvrienden, "Matias" en "Neto", die kadetten bij de militaire politie worden, maar wanhopig worden van de omringende corruptie. Wanneer het pad van Nascimento met die van Matias en Neto kruist hoopt hij in een van de twee een opvolger te vinden.

avatar van mister blonde

mister blonde

Moest er effe inkomen, maar uiteindelijk wel de moeite waard. Redelijk compleet beeld (geen idee of het een beetje klopt, het was in elk geval aannemelijk genoeg) krijgen we gepresenteerd. De misdadige toestanden in de vele sloppenwijken, de verhoudingen binnen het korps, de corruptie (op humorvolle wijze), de training en de publieke opinie (in de vorm van het schoolklasje) komen allemaal langs. En het knappe vind ik dat de maker dit verhaal vertellen zonder een al te duidelijk standpunt in te nemen. De Elite Squad en hun werkwijzen wordt nooit hevig veroordeeld, maar tegelijk was het wel duidelijk dat hun werkwijze sterk dubieus is. De humor bij het corruptieverhaal vond ik bijvoorbeeld sterk relativerend werken. Je kunt naar aanleiding van deze film zelfs een discussie voeren of de werkwijzen een noodzakelijk kwaad zijn of dat het moreel verwerpelijk is. Ik heb daar overigens wel een heel duiidelijk standpunt in (hint, ik stem links).

Verder moet ik eerlijk zeggen dat het nooit echt bijzonder wordt. Op dramatisch gebied worden er toch wat kansen gemist. Ik werd wat moe van het epileptische camerawerk bij (met name) de actiescenes, hoewel ik het kleurgebruik dan wel weer mooi vond. Acteerwerk was uiteenlopend van behoorlijk matig tot zeer aardig. Al met al zeker 3,5 sterren waard.

avatar van Niveath

Niveath

De film begint ietwat chaotisch maar wordt tegen het einde steeds beter. Interessante kijk op de ideologieën van de politie in Rio. Je wordt corrupt of je voert oorlog.

Het verhaal is onderhoudend en gelukkig is het niet alleen het drama van de kapitein dat verteld wordt. De harde scènes passen helemaal in de sfeer van de film, en gelukkig voegen ze ook nog genoeg toe aan het verhaal. Het camerawerk is wisselvallig, evenals de soundtrack.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Meteen na deze film kreeg ik weer 's zien om Cidade de Deus te zien. Vergeleken met die is deze een kleine, mindere broertje, maar zeker nog steeds erg vermakelijk en goed. Braziliaanse misdaadfilms hebben een geweldige, echte sfeer die je meeneemt naar Rio. Het is bijna een attractie. Het begint wat slordig, waarbij je even niet weet waar je naar zit te kijken, maar na een halfuur zit je echt in de film en blijft het ook erg boeiend. Tropa de Elite is hard, realistisch en nergens bang voor. Dat is wat ik graag zie. Voorlopig krijgt deze 3,5*, maar een herziening, samen met Cidade de Deus gaat dat nog wat ophogen, geloof ik.

avatar van magic32

magic32

Film kwam echt te laat op gang, een dikke 3 krijgt hij!

avatar van jipt

jipt

Iemand scheen hem beter te vinden dan City of God. Dus ging ik hem maar kijken. De laatste 3 kwartiertjes was de film erg sterk, daarvoor totaal niet. Wel een dikke 3.

avatar van Zandadder

Zandadder

Deel 2 is in de maak!

avatar van lykathea

lykathea

Zandadder schreef:

Deel 2 is in de maak!

en Wagner Moura doet mee. Gelukkig.

avatar van fortaleza

fortaleza

gluto schreef:

Halverwege uitgezet.

Ik sluit me aan bij de "nee-stemmers"

Jammer dat je dit gedaan hebt. Het is niet alleen een film, maar het zou zo voor een documentaire door kunnen gaan. De film geeft waarheidsgetrouw de verhoudingen weer binnen de strijd tussen eerlijke agenten, corrupte agenten en de gangs in de favellas. Ik heb zelf een vriendin die uit de favellas van Fortaleza komt en was vaak daar. Alleen al vanwege het waarheidsgehalte is deze film voor mij een topper.

avatar van Film Pegasus

Het duurt even voor je in de film geraakt. Doet zoals velen denken aan Cidade de Deus, maar kan er niet aan tippen. Qua opzet is het niet slecht, maar de sfeerzetting laat op zich wachten en is mij te chaotisch in het begin. Gaandeweg lukt het wel en is de film zeker de moeite. In elk geval geen spijt dat ik hem gezien heb.

avatar van starbright boy

Verrassend goed eigenlijk. Cidade de Deus is natuurlijk het eerste vergelijkingsmateriaal (als de beroemde andere favelafilm) en deze film is lang net zo vindingrijk in bijvoorbeeld regie, verhaalstructuur en montage, maar ziet er ook niet bewust documentair uit ofzo Visueel en qua regie vooral tamelijk nikserig, stijlloos. Dat is het zwakste punt van deze film. maar er is toch aardig wat omdat te compenseren.

Tropa de Elite is bikkelhard, cynisch. Kiest geen partij en is ook boos. De film geeft zowel de drugsbendes, als de politie als de naïeve rijke idealisten er flink van langs. En dat maakt deze film toch vrij indrukwekkend. De film laat een geweldsspiraal zien met een tamelijk suffe aanleiding. Een film met urgentie die als er al een standpunt wordt ingenomen laat zien dat dat de war on drugs een volstrekt zinloze onderneming is. Had de film nog sterker gevonden met een eindscene die zou laten zien dat allles in dat stuk favela binnen de kortste keren weer van voren af aan begint, maar ja, dat heeft een andere film ook al eens gedaan.

avatar van PatrickBol

PatrickBol

mooie film de het echte leven in sloppenwijken van mexico goed weergeeft goed geacteerd ook door niet bekende acteurs goed verhaal veel aktie.. twas de moeite

avatar van dinhus

dinhus

PatrickBol schreef:

Brazilië bedoel je!

avatar van PatrickBol

PatrickBol

ja foutje mja het is allemaal ene pot nat

avatar van mvhemmen

mvhemmen

Iemand die weet wat Nederland met deze film te maken heeft aangezien dit bij landen staat?

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Goede actiefilm die het qua visueel spektakel en MTV-blockparty sfeer natuurlijk niet haalt bij Cidade de Deus.Bovendien is het acteerwerk m.u.v. dat van Moura mediocre en wordt er te lang stilgestaan bij het selectieproces zoals we dat al gezien hebben in tig G.I. movies.Het handheld-camerawerk vond ik daarentegen goed passen bij de shoot outs in de steegjes, omdat zo een gevoel van desorientatie passend bij dergelijke extreme situaties wordt opgeroepen.

Niemand heeft hier geloof aandacht besteedt aan de kritiek die de film uit op de rich kids met hun zelfgenoegzame hedonistisch-decadente levensstijl waarmee ze de misdaad(drugs) zelf in stand houden,intussen nihilistische filosofen als Foucault nablatend .Uiteindelijk betalen enkelen toch de gruwelijke prijs voor hun onnadenkendheid...

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Sterke film al is het gebruik van de handycam soms eerder storend dan dat het een realistische sfeer oproept.

Soms nogal rauw, maar ondanks de niet te missen aanwezigheid van geweld worden bepaalde gebeurtenissen toch niet te expliciet in beeld gebracht. Hulde daarvoor, omdat het tonen van meer bloed en geweld de boodschap/kritiek die de film uitdraagt zou kunnen ondermijnen.

Snap niet goed dat mensen deze film halfweg afzetten, omdat ik de dip die andere kijkers in deze film zien niet opgemerkt heb. Het is dan weel geen achtbaan van opeenvolgende actiescènes, er gebeurt toch steeds het nodige.

Enige randbemerking: weet iemand waarom deze film zich afspeelt in 1997? Is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal of is de situatie in Rio nu zodanig veranderd dat de favela's veel minder onderhevig zijn aan de heerschappij van kleine drugdealers?

avatar van Trippy

Trippy

zoals de meeste zeggen komt traag op gang daarna vind hem top.. rauwe film maar geeft wel een realistisch beeld van de problemen daar dat zitten we hier nog niet zo slecht he

Geweldige film idd, maar weetje ook toevallig of er deel 2 komt?

P.m me.

avatar van Killer-Instinct

Killer-Instinct

Gisteren gekocht bij de mediamarkt in Alphen a/d Rijn voor maar 1.60!!!Wat een koopje,op het prijskaartje stond 3 euro(ook al goedkoop) maar bij het scannen bij de kassa sloeg die 1.60 aan dus dat was helemaal een koopje.

Goede film waar ik wel lang voor nodig had om in te komen.

Onder andere omdat ik de personages wel ff moest leren kennen en het duurde wel een tijd voor ik enige bintenis met ze had.

Eigenlijk vond ik de film pas echt de moeite waard vanaf de training en dat was pas na een klein uurtje.

Er wordt goed geacteerd en de film komt lekker realistisch over(is altijd moeilijk te zeggen als je er geen ervaring mee hebt)

Wel wel leuk is om te weten is dat de makers deals moesten sluiten met de bendeleden van waar ze filmden,er mensen van de crew zijn ontvoerd(geen idee hoe dat is afgelopen) en ook filmmateriaal is gestolen tijdens het filmen,dus gevaarlijk was het wel in die buurten opnemen,maar daardoor ook een perfecte sfeer.

Leuk die scene met de brandende auto-banden,deed me denken aan de serie 'The Shield' waar dit ook een paar keer gebeurde bij een bende,erg bruut.

De film is boeiend maar vind hem nergens een echt pareltje,daarvoor werd ik te weinig echt geraakt.

Het is meer een interessante film geworden dan een gedenkwaardige,maar zeker een aanradertje om een keer te kijken als je niet vies bent van een taal die je niet kan verstaan.

avatar van robertus65

robertus65

Ik vind het een draak van een film, zeer chaotisch en druk met hoofdzakelijk veel geschiet en gescheld, vreselijk licht en camerawerk.

avatar van _Casper_

_Casper_

Ik vond het een aparte film om te zien, het gaf een realischtisch beeld van hoe het daar in rio eraan toe gaat. Toch viel de film me ook een beetje tegen, ik had een harde actie film verwacht maar dat was het niet.... het was meer een soort harde realistische documentaire.. en dat vind ik wat minder.

Daarom geef ik deze film een 3*

een aanrader om gezien te hebben maar je moet er wel net zin in hebben

avatar van wouterbosgra

wouterbosgra

Deze film heeft me toch wel aan het denken gezet. Ik ben normaal niet zo van 'het doel heiligt alle middelen'. Maar ik zag mezelf toch wel heel erg zitten bij de decadente linkse studenten die geen idee van het echte leven hebben...

Goeie film!

avatar van Zobor

Zobor

wouterbosgra schreef:

de decadente linkse studenten die geen idee van het echte leven hebben...

Op zijn minst is dit een licht aanmatigende opmerking maar desniettemin een interessante

avatar van Rosicky

Rosicky

Niet veel aan. De cameravoering haalt het bloed onder mijn nagels vandaan. Bovendien voelt het allemaal aan als jatwerk van het veel betere 'City of God'. Het verhaal begint met een compleet overbodige intro die later terugkomt. De film is chaotisch, lang niet altijd even interessant en sowieso vrij lelijk. Ik begrijp niet helemaal wat hier nou zo geweldig aan wordt gevonden. Het verhaal is niets nieuws onder de zon en de film kent nauwelijks actiescene. Als die er al zijn worden ze slecht in beeld gebracht. Misschien is het de rauwheid die mensen aanspreekt, ik weet het niet.

avatar van tn2543

tn2543

Vond het wel een goede film. Perfecte sfeer. Film deed me een beetje denken aan Cicade de Deus maar het verhaal is toch heel anders. Lekker gewelddadig.. Als ik in zo een omgeving zou moeten leven zoals geschetst is in deze film... ik kan je zeggen... het zou geen pretje zijn.

avatar van wwelover

wwelover

Vrij gruwelijke film, erg hard maar wel zeer boeiend. Beetje de stijl van Cidade de Deus, alleen niet het niveau maar dat hoeft ook niet. Het is een goede film, weer eens wat anders. De actie is goed in ieder geval. Het is goed geschoten, misschien niet heel origineel gedaan, en het is af en toe wel erg zwaar op de maag. Toch is het een zeker een aanrader. Goed acteerwerk ook. Ben benieuwd naar deel 2.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik vond het toch helemaal anders dan Cidade. Tropa zag er meer uit als een soort documentaire. De montage is even rommelig en chaotisch als de favela's van Rio, maar het harde verhaal blijft nazinderen. Toch geef ik nog steeds de voorkeur aan het veel betere Cidade de Deus. De personages blijven ondanks de tevergeefse moeite die de regisseur besteedde aan diepgang te vaag en teveel GI Joe-typetjes. Alles is ook zo kortzichtig zwart-wit, alsof de ellende in de slums enkel draait om politie versus gewapende bendes. Erg matig.

avatar van Riddick

Riddick

Jammer om te lezen dat meerendeel geen flauw benul heeft over Brazilie.

Het beeld die in deze film geschetst wordt over Rio, is realistisch. BOPE is daadwerkelijk de enige politiemacht op aarde die een licence to kill heeft. Ze mogen zonder pardon moorden.

Velen zijn er tegen (zoals amnesty) en velen niet.

Als je ziet waar ze tegen vechten, snap ik ze wel.

Ook al zijn de criminelen een creatie van de overheid zelf, velen kunnen nooit meer hersteld worden.

Daarnaast moet hier even zeggen dat de ondertiteling verschrikkelijk is. (DVD release)

Ik stoorde me heel erg aan het feit dat er zoveel dialoog gemist wordt als je het niet verstaat. Gelukkig voor mij, ben ik Braziliaan.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Goed en wel die licence to kill, maar geweld in favela's los je niet op die manier op. Ze zouden veel beter zorgen voor menswaardige huisvesting, een uitkering, deftige scholing enz. In de film komt dit nauwelijks ter sprake.

avatar van Drezic

Drezic

Filmkriebel schreef:

Wellicht, maar dat zou een crap-ass film opleveren.