• 9.378.664 stemmen

Met onder meer: Wagner Moura, Caio Junqueira en André Ramiro

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 22 mei 2008

Plot Tropa de Elite

"On the streets of Rio only the elite survive"

1997. Kapitein Nascimento van de BOPE krijgt te horen dat hij moet stoppen met werken vanwege de risico's die gepaard gaan met zijn werk en hij de aankomende geboorte van zijn eerste kind niet wil missen. Voordat hij definitief kan ophouden met het werk moet hij eerst voor een vervanger zorgen. Tegelijkertijd concentreert de film zich op twee jeugdvrienden, "Matias" en "Neto", die kadetten bij de militaire politie worden, maar wanhopig worden van de omringende corruptie. Wanneer het pad van Nascimento met die van Matias en Neto kruist hoopt hij in een van de twee een opvolger te vinden.

avatar van missl

missl

Rauwe film over het leven van een speciale eenheid in Rio, Mooi om aan de ene kant te zien dat de hoofdpersoon een harde militair is en aan de andere kant een liefhebbende vader is. Al loopt dat soms niet even soepel. Film heeft wel even nodig om op gang te komen.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Goede actiefilm en gewoon kijken. Is een absolute aanrader. Beter dan gemiddeld. 4.0

wat een klote film zeg ten eerste heb ik al een hekel aan politie en dan komen deze achterlijke dwazen met zo'n film deel 2 is nog slechter trouwens

SLECHTER DAN DIT KAN NIET TOTAAL NIET BOEIEND ja als je geen eer en ambitie hebt dan is et een aanrader want ja geen eer en ambitie dan ga je bij de politie muahahahahha

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Dat zijn de weldoordachte comments waar je het voor doet. Ik zou zeggen dat je enigzins het punt van de film hebt gemist, als je al in staat bent voorbij je eigen onnozele wereldbeeld te kijken.

avatar van Thorak

Thorak

Voorbij zijn eigen onnozele wereldbeeld kijken? Hij kan niet eens verder dan 2 woorden kijken volgens mij.

deel 2 is nog slechter trouwens

SLECHTER DAN DIT KAN NIET

En dan zal ik nog maar niet beginnen over zijn 'goede' grammaticale taalkennis...

Tip voor "The-Best-Movies" (en vele anderen op dit forum) alfabeta.

avatar van RonMathijs

RonMathijs

Trage starter, maar het verhaal is helder en er wordt goed geacteerd. Ik vond wel dat het begin te lang gerekt werd en dat het einde daarna te snel werd afgedaan.

De actiescene's zijn meer dan goed geschoten en dit is zeker een aanrader.

PS. BOPE is een voorbeeld voor de ME hier (op de "ondervraging manieren" na). Ik vind dat ze hier in Nederland de grotere raddraaiers ook wel wat harder mogen aanpakken.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Krankzinnig beeld van een krankzinnige samenleving, fabelachtig goed!

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Dit is een keiharde Actie film en de keiharde realiteit daar in Brazilië.

Zeer realistisch, een dikke aanrader.

Dreiecke

Een hele rauwe en goede film. In het begin moest ik erg wennen aan het schokkerige beeld en de felle kleuren (belichting met fel geel, groen, rood en blauw). Ook het verhaal was in het begin vrij chaotisch.

Later in de film, bij de training van de BOPE en verder werd ik echt vastgegrepen.

Heel benauwend hoe de sfeer daar in delen van Rio is (hoorde meerdere malen dat dit heel realistisch is neergezet). Een mengeling van veel corruptie binnen de politie, gangsters die territoria bezetten en afbakenen en dat alles met continue dreiging van geweld.

BOPE is een selecte groep (een soort SWAT) waarbinnen geen corruptie aanwezig kan zijn en betreft dus mannen die na een zeer zware training met veel psychologische druk (ik moest aan Full Metal Jacket denken) met slechts enkelen overblijven om het extreme werk te klaren (slechts 4 of 5 uit 100 die gestart zijn met de training). Als de politie de gangsters niet aankan, maakt de BOPE het af (letterlijk). De broederschap en het vertrouwen binnen deze groep vond ik opvallend (naast noodzakelijk).

Na afloop kreeg ik best een brok in de keel. Eigenlijk ongelofelijk hoe mensen met elkaar omgaan, en dat daar blijkbaar regelmatig niet zo'n hele vrije keuze in is.

De film voelde voor mij toch wel als een eerbetoon aan BOPE (vanwege de uitlichting daarvan), waarbij de waarheid niet geschuwd wordt. Ook zij komen ertoe mensonterende dingen te doen.

Deze film beschrijft eigenlijk een oorlogssituatie, met alles erop en eraan. De 'war on drugs' zogezegd.

avatar van jordandejong

jordandejong

Erg sterke film...

Het begin is ff doorbijten, omdat het wat langdradig begint, maar zodra de BOPE de favela's ingaat is het genieten.

De actiescene's zijn erg goed geschoten en daarbij komt dat het acteerwerk ook erg sterk is.

Het laat de krankzinnigheid in de favela's uitstekend zien.

Tropa de Elite is vrij hard. Zo worden bijvoorbeeld mishandelingen om antwoorden uit iemand te krijgen niet geschuwd.

Ben benieuwd of het er in Brazilie nu ook zo aan toe gaat omdat het WK daar over een paar jaar naar toe komt.

avatar van confucius repeat

confucius repeat

Er zijn er die films recenseren en er zijn er die de recensent recenseren! Wat een zielige bedoening. Is er dan geen controle op? Controle op zij die 'persoonlijk worden naar de recensent toe? Hebben wij allemaal niet een mening? Stilaan krijgt deze - prachige site - de allures van een Twitter of facebook waar ook iedereen iedereen ligt af te katten.

De film nu. Storende camerabewegigen. Storend is ook die voice-over, het maakt dat het kijken een pijnlijke zaak wordt. Een aanslag op mijn zintuigen heeft er voor gezorgd dat ik halverwege afhaakte. Op een later datum verder kijken heeft geen zin meer dus... een halfje voor een halve film.

avatar van stefan dias

stefan dias

confucius repeat schreef:

Mijn vrouw werd zaterdag halverwege de film wakker en zei: "Oei, wat is dat voor een zenuwachtig gebibber met die camera?" Waarop ik antwoordde: "Bedankt hoor, het was me tot nu toe nog niet opgevallen"

Zo zie je maar. Het is een hyperkinetische, zenuwachtige film en de cameravoering, op de huid van de protagonisten vond ik geen irritant, stilistisch truukje, maar gewoon een boeiend in beeld brengen van een nog boeiender verhaal. (maar daar ben jij helaas niet aan toe gekomen)

We zijn qua geweld natuurlijk wel een en ander gewend van Amerikaanse films, maar hier valt het dan toch wel al meteen op hoe anders het allemaal is. De sloppenwijken zijn letterlijk een doolhof van op elkaar gestapelde lelijkheid. Kapotgeschoten bouwsels die nauwelijks huizen te noemen zijn, op zich weer gebouwd op puin. Onvoorstelbaar. Toch goed dat we dat eens op deze manier te zien krijgen.

Ook de aanwezigheid van wapens, steeds zichtbaar, zelfs op feestjes, die continue dreiging van geweld… een nog veel heftigere sfeer dan in Amerikaanse films.

Op zich is dat al 'verfrissend' om te zien: ander decors, andere omstandigheden. Hoewel het adjectief wellicht wat vreemd gekozen lijkt.

Ook het gemak waarmee de 'vijand' gewoonweg afgeknald werd, niet eens een poging tot arrestaties, nee, gewoon BAM, zoals in een oorlog, was erg schokkend.

Nee, deze film is geen lachertje, alleen Neto leek nog over een klein beetje humor te beschikken. Op dat punt was het wel een raadsel wat de bloedmooie (naam even kwijt) zag in de stugge Mattias. Stijve hark zonder een greintje humor, geen charisma en echt knap was hij ook al niet.

De verteller was op zich een beetje te licht om heel de film op zijn schouders te dragen, dus indrukwekkende acteerprestaties heb ik niet gezien, maar dat hoeft ook niet. De ware ster van deze film is de favela die lagen dik van het scherm je woonkamer in puilt.

Un Bom sorpresa!

avatar van nadrin

nadrin

Ik vond het eigelijk een te drukke film..

Die toch wel een statement wil zetten.

Maar door de uitvergroting van de situaties ongeloofwaardig.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

@Stefan Dias

Uma surpresa boa....

Zo, de eerste les Portugees is gratis

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

confucius repeat schreef:

Dat tegenstemmen begint clowneske vormen aan te nemen.

avatar van stefan dias

stefan dias

Hectometerpaal schreef:

@Stefan Dias

Uma surpresa boa....

Zo, de eerste les Portugees is gratis

obrigado!

NYSe

Redelijk goeie actiefilm. De actie is sfeervol (lees: realistisch, maar niet echt visueel aantrekkelijk) in beeld gebracht, maar helaas niet op een manier die we niet al meerdere malen gezien hebben. Een vervelende voice over en de verheerlijking van politiegeweld maken de film ook niet echt een topper. Vermakelijk maar tegelijkertijd iets te fascistisch om hem een aanrader te noemen.

Dreiecke

Ik vind het juist eerlijk om ook deze zijde eens te laten zien van het geheel van geweld.

Daarbij zien we dat alle mensen gewoon mensen zijn met bv hun eigen gezin en vrienden.

De gangsters met hun eveneens gewelddadige uitingen binnen en vanuit hun hierarchie zijn dan eveneens fascistisch, zij het niet vanuit 'de politiek'. Zij oefenen net zo goed anti-democratische druk uit op de bevolking.

NYSe

Klopt, maar dat moet juist bestreden worden op een manier die daar boven staat. Zeggen dat als boeven zich anti-democratisch gedragen de politie dat ook mag, is nogal een vreemde stelling. Mensenrechtenschending vindt ik nogal een kwalijke zaak maar deze film lijkt dat nogal te verdedigen.

Dreiecke

Het is een groot probleem, een enorme en gewelddadige machtsstrijd tussen drugshandelaars (ook onderling) en overheid, met de burger ertussen, vrij complex ivm de wijdverbreide corruptie. De zaak is dus al helemaal niet meer onder controle (wiens schuld?) en de reden van het eventjes mensonterend 'opruimen' is een bezoek van de paus en niet als standaard om de burger te beschermen, kun je nagaan. Dit is een realistisch en waargebeurend onderwerp.
Ik zeg niet dat politie iets wel of niet mag, ik zeg wel dat er blijkbaar veel mensen bestaan die ongeacht of er wel of niet politie is zich bezig houden met geweld, ook naar burgers toe. Een probleem wat zich niet zo snel laat oplossen.
Of heb jij een kant en klare oplossing?
Ik vind het dan weer een vreemde stelling om politie of overheid als (enige) schuldige aan te wijzen.
Politieverheerlijking zag ik trouwens ook niet, men werd behoorlijk doorgelicht en te kijk gezet., eerlijk belicht dus. Wel werd er getoond dat zo'n speciale eenheid gewoon mensen betreft met al hun persoonlijke wensen en ervaringen in het leven, net als ieder mens.
Als je in zo'n soort ghetto leeft heb je meestal de keuze tussen gangster worden, door gangsters uitgekleed worden als je een winkeltje begint, of bij de (corrupte) politie gaan. Weinig menswaardige keuzes dus en zo goed als altijd een keuze voor geweld. Het is niet het knusse Nederlandse sfeertje aldaar.

NYSe

Dat doe ik ook niet. De verantwoordelijkheid ligt in de eerste instantie natuurlijk bij de criminelen zelf. Maar wat de film doet, is suggereren dat de enige oplossing tegen dat geweld geweld terug is. Fight violence with violence is het credo. Dit vind ik een nogal simplistische benaderingswijze die de film geen goed doet.

Het is allemaal inderdaad gebaseerd op waargebeurde feiten, maar de ethiek waarmee deze gebeurtenissen worden toegelicht is wel wat dubieus.

Als er een Tweede Wereldoorlogfilm wordt gemaakt, gebaseerd op waargebeurde feiten, waarin de daden van de nazi's worden rechtgesproken door een nazi over de voice over, dan zet ik daar ook vraagtekens bij.

Dreiecke

Er zijn al genoeg films met de gangsters in de hoofdrol, ook de corrupte poltie zie je daarin vaak.

Deze zeer zwaar getrainde elitetroepen tonen is gewoon dezelfde zaak belichten maar vanuit een ander gezichtpunt gezien (ook gewoon mensen). De waanzin van oorlog, om wat men ook denkt te moeten vechten met gebruik van geweld tegen een ander mens.

Ik vind het hartverscheurend om te zien, van welke kant je het ook bekijkt en voor mij is de film er wel in geslaagd dit mij tot op het bot te laten voelen en zien.

(ik hou dan ook helemaal niet van de overvloedig aanwezige verheerlijkende gangsterfilms of verheerlijking van geweld in het algemeen)

NYSe

Tja, maar Nascimento is wel een enorme fascist waar ik maar weinig sympathie voor kan opmaken. Het is eng hoe zijn optredens in de film als terecht en effectief worden neergezet. Ik zet gewoon grote vraagtekens bij de ongenuanceerde boodschap die de film verspreid.

Dreiecke

Gekheid kan wellicht alleen met gekheid (maar dan onder volledige mentale controle) acuut worden bestreden (of een reeds aanwezig geweldspatroon bestrijden met acuut inzetten van geweld), dat is nu juist het waanzinnige en wrange wat getoond wordt.

Dreiecke schreef:

Gekheid kan wellicht alleen met gekheid (maar dan onder volledige mentale controle) accuut worden bestreden (of een reeds aanwezig geweldspatroon bestrijden met acuut inzetten van geweld), dat is nu juist het waanzinnige en wrange wat getoond wordt.

Wat bedoel je met "alleen onder volledig mentale controle"?

Dreiecke

Dat die troepen mentaal (psychisch) sterker moeten zijn dan waar ze tegen moeten optreden, ivm de welig tierende corruptie (en de druk van het mogelijk sneller verliezen van je eigen leven of dat van je dierbaren).

Die druk is voor de meeste mensen al gekmakend, zij zullen de opleiding niet voltooien.

Om dat te bewerkstelligen krijgen ze zo te zien een opleiding op het waanzinnige af, alleen de mentaal én fysiek sterksten kunnen dat werk doen.

Nog een punt wat je zag is dat de BOPE als een zeer eerzaam beroep wordt gezien door de bevolking, zelfs het ontzag van de gangsters werd getoond. Hier misschien allemaal niet voor te stellen maar het feit blijft dat het daar anders gezien wordt. Dat heeft dan waarschijnlijk weer te maken me de druk die gangsters uitoefenen op de bevolking.

Je ziet, het is complex.

NYSe

Dus het geweld dat BOPE tegen de bevolking gebruikt en het martelen van criminelen is volgens jou toegestaan vanwege de daar heersende situatie?

avatar van starbright boy

Vind trouwens helemaal niet dat in deze film gesuggereerd wordt dat geweld echt iets oplost. Ik vind 'm zelfs behoorlijk kritisch op dat soort methodes.

Dreiecke

Ik heb het ook niet over goedkeuren van geweld gehad, van welke kant het ook ingezet wordt.

Ik zie wel in de film dat verhoudingen tussen alle partijen daar scheefgegroeid zijn, dat mensen die er niets mee te maken slachtoffer worden, dat mensen die er wel mee te maken hebben ook slachtoffer worden en ik heb nog niemand op dit forum of elders een snelle en afdoende oplossing zien aandragen.

Dus wie weet wat goed is mag het zeggen. Jij NYSe?

En de mening dat er totaal geen geweld mag worden gebruikt tegen geweld is ook nog niet onderbouwd. Als de paus of Rutte daar op bezoek gaat hoe dient men dan verzekerd te zijn van veiligheid? (dit geldt nog veel meer voor de burgers die daar wonen natuurlijk, maar dan kijken de media niet mee, zo krom is deze wereld)

Het is gemakkelijk (ver)oordelen vanuit onze luie stoel.

starbright boy schreef:

Ik idem dito

Dreiecke schreef:

Dus wie weet wat goed is mag het zeggen. Jij NYSe?

Een snelle en afdoende oplossing? Die is er niet en zal er nooit zijn. De meest effectieve oplossing op de lange termijn daarentegen is al jaren bekend en wetenschappelijk onderbouwd: rehabilitatie, taakstraffen en dergelijke methoden die er bij veel mensen niet ingaat vanwege het "softe" karakter ervan.

Maar goed, dit wordt een politiek debat en daarmee ongeschikt voor dit forum.