Genre: Actie / Misdaad
Met onder meer: Wagner Moura, Caio Junqueira en André Ramiro
Gesproken taal: Portugees
Releasedatum: 22 mei 2008
Plot Tropa de Elite
"On the streets of Rio only the elite survive"
1997. Kapitein Nascimento van de BOPE krijgt te horen dat hij moet stoppen met werken vanwege de risico's die gepaard gaan met zijn werk en hij de aankomende geboorte van zijn eerste kind niet wil missen. Voordat hij definitief kan ophouden met het werk moet hij eerst voor een vervanger zorgen. Tegelijkertijd concentreert de film zich op twee jeugdvrienden, "Matias" en "Neto", die kadetten bij de militaire politie worden, maar wanhopig worden van de omringende corruptie. Wanneer het pad van Nascimento met die van Matias en Neto kruist hoopt hij in een van de twee een opvolger te vinden.
Capitão Nascimento
Marcinho
Coronel Otávio
Rose
Inderdaad.
Bope wordt er pas bijgeroepen als het écht moet, en dan gaan ze dus niet nóg een keer een paar waarschuwingen geven.
houtbarb
werk al jaren in de krottenwijken van Rio. De film komt heel aardig in de buurt van de ellende die ik daar hoor en zie. Geen gezellige film wel heftig en aardig realistisch. Gedurfd.
Liwwie
Zomaar naar binnen gestapt. Had geen info maar wat was hij goed. Ik zou trouwens bij God niet weten op welke andere manier deze film in beeld kon worden gebracht. Aan de ongebreidelde hardheid kon je gewoon letterlijk proeven dat hier weinig gelogen was en dat de werkelijkheid misschien nog wel harder was. Houtbarb voor mij bevestigde dit min of meer.
Originele, stijlvolle misdaadfilm die helaas wat ontaard in rommeligheid, en overdreven drama. Evengoed bijzonder en zeer sterk bij vlagen. Bovengemiddeld.
@Respekked: Jawel hoor... Lees maar eens goed
Vriendelijke groet.
Respekked
Maakt mij verder niet uit, maar "bovengemiddeld" is niet 2,5* in mijn beoordeling.
Statiegeld
Wow, wat een coole film. Ik vond hem zelfs beter dan Cidade de Deus. Ik had verwacht dat ik me lichtelijk zou irriteren aan het schokkerige camerawerk maar dat bleek achteraf helemaal niet het geval te zijn. In mijn geval zorgde het ervoor dat ik heel erg betrokken raakte met de film. Op zich is het verhaal niet heel erg boeiend maar ik vond alles heel goed uitgewerkt. De twee levens van Nascimento, BOPE en thuis worden echt heel goed in beeld gebracht evenals de situatie van Matias en bij die scene dat Neto onderdelen moest halen samen met die andere politieman vond ik echt geweldig. Heel geslaagde film
Madecineman (moderator films)
Berichten verplaatst naar De Site > Gebruikers > Hoeveel zijn jouw sterren waard?
N811
Spy Kids geeft hij even hoog. Die film is dan ook bovengemiddeld.
deReob
Cidade de Deus is de beste film die ik ooit heb gezien, en daarom zou ik deze film ook graag willen zien, maar ik zou niet weten hoe ik eraan moet komen.. Blijkbaar is hij nergens te koop in Nederland.. Iemand nog bruikbare tips?
dumble
Ik heb deze gister gekeken. Wat een aangrijpende film. Het is eigenlijk een soort 'city of god' maar dan zie je het verhaal vanuit de politie zn kant, inplaats vanuit de drugsdealers kant. Erg goed acteer werk van Wagner Moura (Kapitein Nascimento).
lykathea
Hij verraste mij echt enorm.
Die woede aanval tegen z'n vrouw kon haast niet intimiderender.
Waku
Harde en meedogeloze kijk in de wereld van sloppenwijken dealers en corruptie.
Mede doordat het een braziliaanse film is en de authentieke beelden uiterst realistisch in beeld gebracht
Raffael77
Zeer matige film met zeer slecht acteer werk.
Amateuristisch in beeld gebracht.
Slechter dan City of God en soort gelijke films.
lykathea
Cinematographisch zit de film toch behoorlijk goed in elkaar, hoor.
Dat de beelden nou amateuristisch zouden kunnen aanvoelen door het gebruik van bijna documentaire achtige plaatjes kan ik nog enigzins begrijpen, maar de rest van de film ziet er op en top uit.
Trouwens vond ik die toevoeging wel wat hebben, vooral ook toen er op 't eind bloed op de camera verscheen, je kreeg, zonder dat er gelukkig die vervelende shaky-cam werd gebruikt, juist het gevoel dat je er érg dicht op zat.
RickZ
Harde bloederige docudrama over braziliaanse politie vs criminelen
gondwana
actiescenes vond ik heel goed gefilmd, maar te weinig actiescenes, het drama ertussen was van veel lager niveau en kon me maar weinig boeien.
Mr_White
- 2067 berichten
Erg zwak script met zwaar irritante voice-over en personages die je nooit raken. Verder wel mooi chaotisch gefilmd en enkele sterke scènes (de BOPE-training) waardoor het nog net te hebben is.
Hectometerpaal
Een fantastische film met in mijn ogen juist erg strak camera-werk en enorm goede acteurs. En eindelijk eens een braziliaanse film zonder al te veel sex en overdreven romantisch geneuzel.Ook het corrupte systeem en de tegenstrijdigheden ervan waren fantastisch weergegeven. En Wagner Moura laat weer eens zien waarom hij een der beste acteurs van de wereld is. Dit zie ik een diCaprio, Pitt of Clooney niet doen. Ik vind deze film samen met Central do Brasil de beste film die Brazilie heeft voortgebracht.
bartman
Akelig realistische film over walgelijk corrupte politie en gangsters die door nog veel walgelijker doodseskader worden opgejaagd. Wat mij betreft hadden de drijfveren en twijfels van het hoofdpersonage wel wat meer uitgewerkt mogen worden. Desalniettemin geen slechte film.
Killerbert
realistische film, over de politie. waaronder de corruptie mensen.
mooi verfilmt
edouard
Tropa de Elite, een film waar ik eigenlijk altijd een beetje tegen op keek omdat in mijn omgeving werd gesuggereerd dat hij beter zou zijn dan Cidade de Deus. Omdat Cidade de Deus in mijn top10 staat kon ik dit moeilijk geloven.
Gisteravond ben ik hem dan toch maar gaan kijken en hij stelde me zeer zeker niet teleur.
Wagner Moura acteert erg sterk en het hele verhaal om hem heen is ook boeiend. Ik vind hem ook perfect voor zijn rol gecast, zijn gezicht heeft namelijk iets weg van het hele logo van de BOPE. Ja, hoe bizar het ook klinkt, maar zijn gezicht lijkt dankzij zijn ogen en neus op een schedel..(!)
Ook het hele verhaal rondom André Matias vind ik erg sterk.
Je ziet hem veranderen van een jongen die overal sympathie voor heeft, naar een agent van de bikkelharde elite van de BOPE. De scene waarbij hij zijn gehele klas de mond snoert
, om maar niet te spreken over de scene waarbij hij aan zijn ex beloofd dat hij haar vriendin geen pijn zal doen en je haar dan vervolgens met een plastic zak over haar hoofd ziet zitten (té dichtgetikte BOPE agent)
Over het camera-werk heb ik me verder niet gestoord, vond het juist een van de beter aspecten van de film. Het zorgde voor een realistischer beeld, zodat het leek alsof alles voor je neus gebeurde. Ik had dit al helemaal tijdens die ontgroening/training
En dan nog iets over de muziek in de film, het nummer Rap das Armas, wat me in de kroeg echt de keel uit kwam (ja dit hoor ik tijdens het uitgaan) komt hier toch echt goed tot zijn recht.
Al met al vind ik Tropa de Elite een erg sterke en rauw/ realistische film. Maar beter dan Cidade de Deus? Ik denk er niet aan
guy
Heel raar. NOT.
Onder de huid, mucosa en spieren van het aangezicht zit zover ik weet gewoon een schedel.
Groenie
Weet iemand wanneer deze film in Nederland uitkomt op dvd ? En dan bedoel ik niet de import versie, maar met NL ondertiteling.
Ben benieuwd !!!

Netflix voegt vandaag onder meer deze vijf goede films toe aan hun aanbod

Cidade de Deus

War Photographer
Documentaire, 2001

El Secreto de Sus Ojos
Misdaad / Drama, 2009
slumpolitiegeweldbraziliaanswar on drugsrio de janeirodrugshandeldrugsdealertorturing policespecial forceslaw enforcementbrazilian cinema