Genre: Actie / Misdaad
Met onder meer: Wagner Moura, Caio Junqueira en André Ramiro
Gesproken taal: Portugees
Releasedatum: 22 mei 2008
Plot Tropa de Elite
"On the streets of Rio only the elite survive"
1997. Kapitein Nascimento van de BOPE krijgt te horen dat hij moet stoppen met werken vanwege de risico's die gepaard gaan met zijn werk en hij de aankomende geboorte van zijn eerste kind niet wil missen. Voordat hij definitief kan ophouden met het werk moet hij eerst voor een vervanger zorgen. Tegelijkertijd concentreert de film zich op twee jeugdvrienden, "Matias" en "Neto", die kadetten bij de militaire politie worden, maar wanhopig worden van de omringende corruptie. Wanneer het pad van Nascimento met die van Matias en Neto kruist hoopt hij in een van de twee een opvolger te vinden.
Capitão Nascimento
Marcinho
Coronel Otávio
Rose
niv82
Wel goeie film. In het begin dacht ik van "oh nee spreken ze geen engels" en dan vind ik er eigelijk niks meer aan maar daar had ik me binnen de eerste 10 min van de film overheen gezet.
voor de rest was het een film wat ik er van verwacht had, van wat ik had gehoord en stukjes gezien.
Vascago
Is toch juist geen flikker aan als Brazilianen Engels praten? Ben blij dat het in de eigen taal is. Met ondertiteling.
Dutchero
Redelijk vermakelijke B-film.
Meer kan ik er echt niet van maken, daar is het gewoon te amateuristisch voor. De beelden zijn meestal van zeer matige kwaliteit, en vaak nog erg amateuristisch gefilmd. Schokkerig soms, vaak slecht in beeld gebracht (mensen die het beeld uitgaan terwijl ze gevolgd moeten worden), dat soort ongein. Jammer, want de sloppenwijken van Rio bewijzen een zeer interessant thema te zijn voor films.
Het plot is dus best interessant, maar ook erg warrig. De hoofdstukken structuur is hier net als in Cidade de Deus van dezelfde makers aanwezig, maar werkt nauwelijks. Het verhaal is net te fragmentarisch en er wordt soms op overbodige kwesties geconcentreerd en vaak nog op het verkeerde moment ook, waardoor de film vaak afdwaalt.
De acteerprestaties zijn veelal ook van B-niveau (Neto, Mathias om er een paar te noemen) maar er zijn uitzonderingen. De hoofdrolspeler vond ik een erg sterke rol neerzetten, en mijns inziens hield hij de film nog enigszins staande.
Wel kijkt de film best lekker weg, het is nooit echt saai en dat maakt Tropa niet echt vervelend om naar te kijken. Jammer dat de amateuristische uitwerking de film de nek omdraait. Veel potentie maar het komt er niet uit, misschien door budgettaire beperkingen.
Tropa de Elite lijkt erg op soortgelijke film Cidade de Deus maar waar je daar de kinderen in de sloppenwijken volgt daar volg je hier de politie en dan speciaal de extreme unit die men BOPE noemt. De unit die jaagt op alles wat de normale politie laat schieten uit angst of door omkoping. Qua stijl van filmen en het tonen van het leed en geweld lijken ze films sterk op elkaar. Dat komt uiteraard ook omdat ze beiden in krottenwijken in Rio de Janeiro afspelen.
De film heeft als groot pluspunt dat ze het leven in zon wijk tonen zoals het zeer waarschijnlijk is. Wreed, geweldadig en hard. De film toont dat ook erg sterk. De scene waarin de man in banden gestopt werd en in brand gestoken werd was echt heel hard en wreed en het liet de angst en pijn zeer goed zien. Bijzonder gruwelijk.
Het zou ook raar zijn als men een minder hard beeld gaf aangezien je toch wel kan raden dat het leven daar geen pretje is en dat het ieder voor zich is.
Op gebied van geweld is de film dus prima maar helaas was het persoonlijke verhaal minder interessant voor me. Cidade de Deus pakte me toch een stuk meer. Je ziet hier goed hoe de BOPE agent steeds harder en gemener werd en dat de stress ook hem teveel werd. Prima getoond maar het pakte me minder. Je ziet de angst en wanhoop bij het thuisfront, bij de vrouwen, vriendinnen. Dat geeft de film prima weer maar het was voor mij niet erg interessant.
Het acteerwerk is ook behoorlijk en dat geld ook voor de sfeer in de film die rauw en hard is. Wat dat betreft zit de film wel goed.
Kortom; zeer behoorlijke film maar het is geen topper geworden. Ðaarvoor boeide het plot me te weinig en was het soms te warrig door de vele karakters en momenten.
nightbreed
Goede, rauwe en realistische film. In het begin had ik wat moeite met de karakters uitelkaar houden, maar het paste wel in het geheel, het geheel van chaos die heerst over de sloppenwijken van Rio.
De film werkt langzaam toe naar een adrenalineverhogende climax en in diezelfde tijd worden ook mooi de karakters gevormd.
Het enige nadeel vond ik de schokkerige cameravoering, daar kan ik maar niet aan wennen en het lijkt wel een rage te zijn geworden om films te schieten met een handycam.
Ik heb niet zo heel lang geleden nog een docu gezien over deze speciale eenheid en ik kan zeggen dat de film de dingen nergens overdrijft of romantiseerd, de realiteit wordt erg goed weergegeven.
brookie
Geweldige film, net gezien op mijn laptop en ik ga zeker de DVD kopen.
Heerlijke kei harde film, die zoals nighbreed al treffend omschreef vooral rauw en realistisch is.
Vooral de ontwikkeling van het karakter van Matias vond ik erg tof om te volgen.
Venom-W
Redelijk vermakelijke B-film.
Zou de kwaliteit van het beeld niet de bedoeling zijn geweest om een bepaalde sfeer te creeëren? Het schokkerige beeld was bedoeld om te kijken vanuit de ogen van één van de personages. Ik vind het een goede film die zeker 4* waard is.
Nephilim
Goeie film.
Al had ik er aanvankelijk wel andere verwachtingen bij. Waar ik een door en door keihard sfeerbeeld verwachte begint de film haast zwart humoristisch, met een stel agenten die lopen te klagen dat hun collega's hun 'protection money" af pikken.
Tuurlijk de realiteit van de situatie is uitermate triest maar het kwam me als nuchtere Hollander dusdanig absurd over dat ik het komisch vond.
Pas als die leider van de BOPE begint door te draaien wordt de film per minuut grimmiger om uiteindelijk keihard te eindigen.
Aan de ene kant begrijp ik deze keuze, het toont goed de hoe een already absurde situatie volledig uit de hand loopt, maar ik vraag me wel af hoe de film zou zijn geweest als de harde serieuze stijl van de 2de helft door de hele film heen was gebruikt.
Verder puntje van kritiek is ook bij mij de voice over. Die is iets te veel aanwezig.
Desondanks maakte de film indruk en vooral tegen het einde aan werden mijn verwachtingen meer dan waargemaakt.
notsub
Met City Of God in mijn achterhoofd werd ik teleurgesteld in Tropa de Elite. De voice over was ik na een kwartier al zat. Daarna werd ik duizelig van de cameravoering en van de inhoud van de film werd ik ook al niet opgewonden. Natuurllijk vergeet ik de schokkende scenes niet meer, maar ik had een betere film verwacht.
gauke
Ik las dat José Padilha op het filmfestival van Berlijn, waar hij de Gouden Beer won, ook werd uitgemaakt voor facist, omdat hij de grens tussen geweld tonen, aanklagen en verheerlijken, niet helemaal duidelijk leek te willen trekken. Wat een onzin voor een rauw-realistische, documentairachtige, misdaad-actie film, die je een blik gunt in de keiharde wereld van Rio de Janeiro, anno 1997, waarin overleven nummer één staat en je je nauwelijks de luxe van een keuze kon veroorloven. Gelukkig heb ik 'm in het Portugees met ondertiteling gezien.
oteis
Ik had ergens de vergelijking met Cidade de Deus gelezen, wat me erg nieuwsgierig maakte. Al snel werd mij duidelijk dat die vergelijking niet getrokken moet worden. Het is namelijk een compleet andere film.
De voice-over was zou niet echt mijn voorkeur hebben gekregen, maar praktisch gezien lost het wel een hoop op. Al met al een heel interessante film.
Donkerwoud
Een kijkje in de keuken van een genadeloze groep elite-politieagenten en hun strijd in de Braziliaanse favela. De omgekeerde wereld van Cidade de Deus, de film die de favela ooit tot grootste export-product in de Braziliaanse film heeft gemaakt. In tegenstelling tot die eerdere film worden hier de gangleiders ontmenselijkt en gestript van hun waardigheid. Ze zijn vervelende bijproducten van een arme natie met een gebrekkige, corrupte politiemacht. Waar begint de cirkel van geweld en waar eindigt hij: bij de brute politiemannen of bij de gewetenloze boeven? Echte antwoorden worden er niet gegeven, maar wel een aantal momenten waarin de sympathie overduidelijk uitgaat naar oom agent. De film voelde mij ook wat te afstandelijk. Ik miste een emotionele binding met de karakters en eigenlijk kon hun verhaal me geen moer schelen.
Thom1994
Een hele heftige, goed geacteerde film.
De actie had van mij wel iets minder gemogen, maar dat weerneemt niet het feit dat dit gewoon een hele goede film is.
Zeker een aanrader , een dikke 4,5* voor deze topper.
orbit
- 12092 berichten
Mooie film, lekker veel actie uiteindelijk. Beetje een tegenhanger van Citades des Homens en Deus.. de kant van de politie en de speciale eenheid. Maar eigenlijk staan die gasten voor net zulke dilemma's als de gangsters zo nu en dan.
booyo
De eerste helft van de film, een beetje de introductie van het verhaal, kon mij niet bekoren. Ik vond het allemaal veels te druk en rommelig overkomen, en werd daar zelf een beetje kriebelig van.
Het tweede deel daarentegen vond ik zeer goed! De film werd nogal hard en rauw, het verhaal begon me steeds meer te boeien en het bevatte niet meer de rommeligheid uit het eerste deel.
Ik was persoonlijk nogal onder de indruk van de 'ontgroening' bij de Tropa de Elite.. Erg goed!
Zonde van het eerste deel maar toch een welverdiende 3,5*
Na de film laatst voor een tweede keer bekeken te hebben, verhoog ik mijn stem naar 4*! Eerste deel blijft minder dan het tweede, maar ben er lang niet zo negatief over als eerst. En het tweede deel is ontzettend hard, heel goed!
Kirth
Man man man mijnheer is lid van moviemeter, dus denk ik toch een filmliefhebber, en zet dan zo'n quote op het forum. Eigenlijk te belachelijk voor woorden. Ik veronderstel dat je graag naar een film kijkt die handelt over WWII en waarin Amerikanen, Fransen, Italianen Duisters en Russen allemaal Engels spreken. Je dat is natuurlijk pas echte cinema.
Nu terzake ik vond de film traag op gang komen, en dan bedoel ik na de openingscene, maar dit had als voordeel de de karakters vrij goed uitgewerkt werden, en je kon inleven in de personages. Op he einde werd het geweldadig maar dat stoorde geenzins. Een goede film dus, achteraf maakte ik de bedenking dat Amerikaanse cinema eigenlijk inhoudloos is, maar ja ze spreken wel Engels
ElGringo
Eigenlijk zag ik er tegen op om deze film te gaan kijken omdat alles in het Portugees is maar nu ik hem gezien heb vind ik het alleen maar een pluspunt.
Er wordt een heel realistisch beeld gegeven van de situatie in de sloppenwijken in Brazilië (en waarschijnlijk geldt dit ook voor sloppenwijken in andere delen van de wereld) waar drugsbendes de baas zijn, de politie corrupt is en zich nauwelijks in de "favela's" durft te vertonen. Ook krijg je door deze film meer begrip voor de harde aanpak van de politie (bijv. die zak die ze over mensen hun hoofd doen zodat ze bijna stikken). Het eerste deel van de film vond ik op sommige momenten wat saai, maar het wordt eigenlijk alleen maar beter naar het einde toe, met natuurlijk het wrede, en op een bepaalde manier toch zielige, einde.
Mars4i
Deze film gisteravond gekeken. En dan komt vanmorgen op het nieuws dat drugshandelaren in Rio de Janeiro een politiehelikopter uit de lucht hebben geschoten en dat er gevechten waren uitgebroken tussen politie en drugsbendes (NOS Artikel). Dit geeft maar aan hoe reëel het verhaal in de film is.
De film vond ik in het begin een beetje moeilijk te volgen. Maar dat komt waarschijnlijk doordat ik druk bezig was ondertitels te lezen. Later is dat geen probleem meer en kan je genieten van een harde film. Maar de werkelijkheid is hard. Zeker een aanrader.
vistrida
Versschrikkelijke film....... na 50 minuten uitgezet.
Chaotisch en weinig actie..... er zijn in dit genre zoveel betere films!
boombastic
Versschrikkelijke film....... na 50 minuten uitgezet.
Chaotisch en weinig actie..... er zijn in dit genre zoveel betere films!
Kunnen mensen eens stoppen met het stemmen op films die niet (eens voor de helft, in dit geval) zijn afgekeken! Een waardering is daardoor niet tot nauwelijks gefundeerd. Dank u.
Overigens 'This is England' op 1 in de top 10, chapeau!
DVD-T
Fraai geschoten film die je helemaal meeneemt in de sfeer.
Tropa de Elite ligt in dezelfde lijn als Cidade de Deus. Het speelt zich af in Rio de Janeiro, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het verhaal is compleet anders, en richt zich niet zo zeer op bendes en hun belevingen. We krijgen het nu van een totaal andere kant te zien. De mensen die de bendes te lijf gaan, in de vorm van BOPE. Een elite team die zich specialiseert in het opsporen van bendes. Het verhaal is af en toe wat warrig en kan vooral in het begin wat storend zijn aangezien je niet echt kan achterhalen waar de regisseur nu heen wil in het verhaal. Naarmate de film vordert wordt het echter steeds interessanter en worden daarnaast ook de personages boeiender. Keerpunt in het verhaal zorgt er ook voor dat de film stijgt in niveau. Toch wel een goede zet.
De film is lekker rauw geschoten, en vooral veel handheld. Dit komt de sfeer alleen maar ten goede en neemt je helemaal mee in de krottenwijken van Rio. Ook de belichting en het kleuren pallet zijn erg mooi. Hierdoor komt ook het geweld veel grimmiger over. De muziek is perfect, en ook heeft de film een hele sterke editing. Acteer werk is ook van een hoog niveau.
Jammer dat het verhaal in het begin erg warrig is, dat had de beoordeling net wat omhoog kunnen helpen. Verder een sterke film, met een fijne grimmige sfeer.
dennmgn
Heerlijke harde film met een geweldige echte sfeer en camerawerk.
Het laat een keer op ''echte'' wijze de kant van de politie zien. Verder uitstekend acteerwerk van meerdere personen. De film komt inderdaad wat traag op gang, maar ik kon mijn aandacht er zeker wel goed bij houden.
Zeker een aanrader voor de liefhebber van dit genre, denk daarbij aan b.v Cidade de Deus ( terwijl Tropa de andere kant van het verhaal laat zien)
Zeker ook een film om nog eens over te doen.
dennmgn
Halverwege uitgezet.
Ik sluit me aan bij de "nee-stemmers"
Een ' voor het zingen de kerk uitgaan type' ...
stem dan ook niet gast..
Ik begrijp dat een film je het eerste uur niet kan boeien, maar neem dan de moeite om het in ieder geval af te kijken, ook daardoor kan het je stem en beeld enorm veranderen. Dit komt bij meerdere films voor, dus waarschijnlijk kijk je enorm veel films niet af.
scorepio
Na een rommelig en eerder zwak begin , schiet deze film pas uit de startblokken.
De rauwe en harde realiteit van de sloppenwijken worden mooi in beeld gebracht. Het verhaal vond ik ook goed en loopt niet echt zoals ik het verwacht had.
Het eerste half-uur op de tanden bijten , maar dan krijg je een prachtige film.
sinterklaas
Keiharde Braziliaanse politiefilm die op zijn uiterst de manieren laat zien hoe die BOPE te werk gaat tegen al het uitschot in de favellas en dat je kan zien dat dat uitschot tegenover de Bopa niet zo stoer en medogenloos meer is en de Bopa nog medogenlozer is. Het is ook een beetje een film ala City of God. Het begint allemaal bij die langdurige actiescene en uiteindelijk gaan we weer terug de tijd in voor die oorlog tussen de polities en het uitschot. Het acteerwerk is ook erg mooi en alles lijkt erg realistisch. Verhaal zit er niet echt in, het is gewoon meer een blik in het leven in die krottenwijken. Die beruchte actiescene vond ik btw wel een beetje matig.
Ook zie je dat de opleiding tot BOPE agent ook niet van de poes is.
Voor de rest een bikkelharde film.
dinhus
Hoop boeiende onderwerpen die aan bod komen en gewoon mooi verfilmd zijn en goed bewerkt. Echt een super leuke film, soms ergerend aan 't taalgebruik van de brazilianen, maar engels lag ook niet voor de hand. Maar de film begint ongeveer halverwege echt interessant te worden.. Wanneer je krijgt te zien hoe 't is om een BOPE agent te zijn, hoe ze allemaal beesten worden, de sloppenwijken van rio goed in beeld.
De casting en acteerwerk waren prima, echt niet storend.
4* Een leuke film, prima te verteren tijdens 't slapen.
athos
Heerlijke harde film met een geweldige echte sfeer en camerawerk.
JDSsmetje
Jammer genoeg heeft deze bikkelharde politiefilm me niet altijd kunnen meenemen aangezien de naar mijn mening chaotische uitwerking. Daarmee bedoel ik niet dat ik de film niet begrijp, maar het warrig camerawerk. Eer het eigenlijke verhaal begint is er overigens al heel wat tijd besteedt aan de introductie. Film is cinematografisch al bij al wel goed, maar een belevenis zat er niet in... Ik denk dat deze wel een herziening kan gebruiken.

Netflix voegt vandaag onder meer deze vijf goede films toe aan hun aanbod

Cidade de Deus

War Photographer
Documentaire, 2001

El Secreto de Sus Ojos
Misdaad / Drama, 2009
slumpolitiegeweldbraziliaanswar on drugsrio de janeirodrugshandeldrugsdealertorturing policespecial forceslaw enforcementbrazilian cinema