• 8.761.437 stemmen

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Kollegiet

De 19-jarige Katrine is in haar nopjes wanneer ze voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Ze krijgt een kamer in een studentenhuis, maar wordt al snel geconfronteerd met het duistere verleden van het gebouw.

logo tmdbimage

avatar van Film Pegasus

Horror heeft toch wel ietwat zijn eigen stijl naar gelang de oorsprong. Naast de bekende Amerikaanse horror heb je de eigen Japanse horror. Fransen geven hun eigen stijl dan weer en de zwarte komedie vanuit Canada, Australië, Engeland en tegenwoordig Polen, heeft een hele andere sfeer. Scandinavische horror is ook best de moeite. Meestal met een klein budget maar dat zorgt voor de nodige creativiteit.

De film is beter dan de score doet uitschijnen. De nodige schrikmomenten en mooi aangekleed in een duistere maar warme filter. Echt doorbreken doet het niet en de acteurs zijn vrij ondergeschikt aan de sfeer. Maar ik heb hier best van genoten.

avatar van Shadowed

Shadowed

Aardig.

Kollegiet vormt een aardige toevoeging vanuit Deense bodem aan het genre, al is de toevoeging niet bepaald van onschatbare waarde. Uiteindelijk is de opzet namelijk niet origineel meer en in dat opzicht is de film weinig vernieuwend, maar het kent wel een aardig stijltje om de boel wat op te fleuren.

Zo is er aandacht besteedt aan de verlichting als de filters. Beiden zien er goed uit, en daarmee krijgt de film al snel een apart sfeertje. Ondanks dat het even duurt voordat het allemaal opgang komt valt de stijl in ieder geval snel op en kent de film genoeg attributen zoals geluidseffecten om de sfeer even op te krikken.

Het acteerwerk is niet bepaald bijzonder en de rollen zijn tevens weinig origineel. Rønholt gaat in deze film de uitdaging aan om van haar figuurtje een goed personage te maken, maar het schrijfwerk zit haar niet mee. Regisseur Barnewitz besluit verder ook de standaardaankleding te geven aan Rønholt en die kan ze toch niet aan, gezien ik haar personage snel weer ga vergeten, of ik het nou wil of niet.

Verder is het verhaaltje ook niet bepaald origineel meer en het blijft jammer als dit soort horrorfilms er niks mee doen. Ook al ben je een horrorfilm, je kan altijd een beetje moeite investeren in het verhaaltje. Deze film kent vooral een aardige look, maar inhoudelijk is er weinig aan. Tel daarbij nog een ietwat taaie start bij op en je weet al snel dat dit geen bovengemiddelde horrorfilm gaat worden.

Tot zover mijn kritiek, want verder is de tweede helft aardig en kent de film wat aardige stijloefeningen. Net wat rauwer en gemener dan een gemiddelde horrorfilm, waardoor je wel snel kan opmaken dat dit geen Amerikaans product is. Soms spannend, in zijn geheel gewoon een aardige zit met plus- en minpunten. Voor een keertje wel aardig.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Een Deense horrorfilm die in 2007 meelifte met de Aziatische horror-rage. Opmerkelijk ook daarbij is de montage en camerawerk, dat switcht van de doodnormale Deense thriller-sfeer naar het schokkerige en vuige horrorsfeer.

De titel had ik in het oog toen ik erachter kwam dat The Messengers een vervolg zou hebben. Gemaakt door een Deen, die voor zijn poging in Amerika deze had gemaakt. Van de week dacht ik er spontaan weer even aan; blijkt deze film gewoon op Netflix te staan. Mijn vrijdagavond was geboekt.

Kollegiet is een nog vrij creatieve poging en ook zeker wel vermakelijk; maar toch net iets te standaard met een uitprobeersel die al telkenmale eerder is gebruikt. Een boze geest die bezit neemt van een studentenflat en zint op wraak na wat de eigenaresse ervan 20 jaar geleden heeft meegemaakt. Spiegels, veel boe-momenten en een typische afrekening. Of misschien is het gewoon zo dat 2007 inmiddels al 14 jaar geleden is.

Het acteerwerk kon er ook mee door. De argwanende Katrine wordt hier goed neergezet en is al snel onderdeel van een stel onvoorspelbare studenten. Zoals gezegd is de sfeer de montage zeker niet slecht en ook de geest wordt nog wel zodanig neergezet dat het weggelopen zou moeten zijn uit zo'n Aziatische horror. Het is echter toch net iets te mager en te standaard om echt zodanig te slagen als een steengoede horror. Maar vermakelijk en boeiend was het wel. Mede door de sfeer die de boel redelijk sterk houdt en de creatieve poging van de regisseur.

avatar van joolstein

joolstein

Oké een turkey-score...dan zag ik blijkbaar toch een andere film? Of komt dat door de totaal verkeerde promotie? Dit een slasher? Dit was gewoon een prima Deense bovennatuurlijke horrorfilm! Het is variant op het traditionele verhaal van het “Japanse” ghost girl-genre. Waarbij een geest gevangen zit in een object. Dat genre was ten tijde van uitbrengen van deze film, het populairst Maar deze was wel een beetje meer Deens. En...als ik elke horrorfilm zou moeten beoordelen op originaliteit?

Wel kent de film een lange aanloop naar zijn horror. Veel tijd gaat er naar Katrine (sterk gespeeld door Neel Rønholt) die is verhuisd naar een studentenflatgebouw. Niet verwonderlijk want Kollegiet betekent college of universiteit. Enfin je ziet pesterijen en andere perikelen rond Sanne, Lukas en hun vrienden Deze proberen Katrine bang te maken met een oude mythe over de geest van een voormalige bewoonster van appartement 205. Een geest die Katrine natuurlijk per ongeluk door een badkamerspiegel te breken, bevrijdt...

De film heeft wel een paar scènes met bloed maar is niet al te bloederig. Duh...het is een spookhuis-horror dus op dat gebied is het altijd al wat rustiger! Dit compenseert de film door een paar goede griezelige scenes met de geest en subtiele jump-scares.(nee dit zijn geen boe-hard-geluid-schrik-dingen) Regisseur Martin Barnewitz voert het allemaal met enige finesse uit. De korrelige video wordt met groot effect gebruikt en dat in combinatie met licht en fotografische effecten, voegt het een bijna tastbaar gevoel van griezeligheid toe...

Wat misschien iets minder is, is dat het script op sommige gebieden onderontwikkeld is. De film speelt zich af in een universitaire omgeving, maar dat komt niet hele goed naar voren, de politie lijkt niet echt moeite te doen voor de moorden. Ach... dit zijn geen al te grote issues want ze leiden alleen maar af van waarom het draait; de geest. Maar ook het waarom van de geest...was mager...die deed maar wat...? Er was niet echt sprake van wraak voor wat er met haar was gebeurd.... als was dat wel erg genoeg!

Ondanks die gebreken was dit toch een behoorlijke goede Deense spookhuis-horrorfilm! Waar ik dan ook een ver boven het gemiddelde waardering aangeef! Ook onze oosterburen vonden dit blijkbaar goed want ze maakte van deze film zelfs een remake in de vorm van 205- Zimmer Der Angst (2011) Al ziet die film er qua beelden toch veel meer standaard uit!?