• 9.096.687 stemmen

Rules of Engagement (2000)

Thriller | 128 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson en Guy Pearce

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 9 november 2000

Plot Rules of Engagement

"A hero should never have to stand alone."

Hayes Hodges, een Vietnamveteraan die nu advocaat is, moet kolonel Terry Childers verdedigen die beschuldigd wordt van het starten van een incident dat 83 burgerdoden tot gevolg had. Hij kan eigenlijk niet weigeren, omdat Childers in Vietnam het leven van Hodges heeft gered. Hodges gaat op onderzoek uit en stuit op enkele vreemde zaken in aanloop naar het militaire proces.

Col. Hayes Lawrence "Hodge" Hodges II

Gen. Perry

Dr. Ahmar

avatar van Leno

Leno

Jammer dat het script niet sterk is, in grote lijnen is het verhaal interessant en de cast is uitstekend. Storend is dan wel als een aantal zaken erg onlogisch is, zoals het gebrek aan getuigen en die mannen op het dak, zeker degene die schoot moet die geweren gezien hebben. Ook de rol van de ambassadeur is vreemd; hij liegt omdat HIJ anders de schuld zou krijgen. Hoe kan hij uberhaupt de schuld hiervan krijgen, zeker met alle getuigen.
De scene waarin Jones en Jackson met elkaar op de vuist gaan slaat helemaal nergens op en als uiteindelijk de tekst in beeld komt dat alle 'slechterikken' alsnog gepakt zijn, o.a. voor het vernietigen van bewijs, komt dat als bliksem bij heldere hemel: daar geeft de film totaal geen aanleiding voor namelijk..

avatar van Theo Keuken

Theo Keuken

Redelijk goede oorlogsfilm/rechtbankfilm.

Glansrollen voor Tommy en Samuel.

Duidelijk verhaal en spannende rechtszaak.

Film gekocht voor 50 cent in kringloopwinkel...

avatar van missl

missl

Prima oorlog en rechtbank drama waarvan je je afvraagt wat er aan de hand is en dat maakt het interessant om te kijken.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Zeer goede oorlogs- en gerechtsfilm, met het perfecte teamwerk tussen Tommy Lee Jones en Samuel L. Jackson.

Het enige minpunt aan deze prent is de sterk overacterende Guy Pearce, dat ligt er dubbel en dik op.

Maar het scenario is prachtig, boeiend van begin tot eind, met ook prima actiescènes tussendoor.

En toegegeven, de film heeft me 1 € gekost, maar is zeker 20 maal meer waard !!

Deze prachtige film eens opnieuw bekeken, en blijf bij mijn eerste mening, prima film... met dat ene minpuntje

avatar van Basto

Basto

Toch wel fijne film van Friedkin. Vooral de twee actiescenes in de opening zijn sterk gefilmd. Het daaropvolgende rechtbank drama is ook prima. Niet zo lastig met al die acteerkanonnen. Helaas nergens echt bijzonder, maar al met al een zeer degelijke en vermakelijke film.

Ruime 3,5

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Briljante film met uitmunde acteerprestaties van Samuel L. Jackson, maar vooral Tommy Lee Jones die hier de beste rol uit zijn carriere speelt. De tijd vloog voorbij bij het bekijken van deze prent. Sterke emoties wisselden elkaar in een rotvaart af, vooral van ontroering, afkeer en ongeloof. Ik lees hierboven dat het script niet sterk is, wel als dit geen sterk script is welk script is dan wel sterk vraag ik mij af. Die film doet mij denken aan The Insider waar ook het individu schijnbaar machteloos staat tegen het systeem, maar dan wel met de nodige portie actie. Ik hoop dat dit een waargebeurd verhaal is al was het maar om er toch nog een beetje in te geloven dat recht uiteindelijk zegeviert. 5 sterren en eigenlijk een serieuze kandidaat voor mijn persoonlijke top 10, al weet ik niet welke andere film ik dan wel zou moeten verwijderen. Na gisteren Wonder Boys te hebben gezien, kwam deze film precies op het juiste moment.

avatar van frans123

frans123

sinterklaas schreef:

Jeeezus

wat een Oersaaie film zeg, echt...Na een half uur lig je gewoon te slapen.

Zooo vervelend deze film. Vermijden die zooi.

En daarom 4* ...ik begrijp het!!

avatar van ILDIB

ILDIB

A few good men maar dan iets simpeler. Aardig om te kijken. Standaard acteren.

avatar van blurp194

blurp194

Spannend.

De introductie van waar het uiteindelijk om gaat is wat aan de langdradige kant, maar wel enigszins essentieel om het geheel in een kader te zetten. En het blijft tot het laatste moment spannend of en hoe dat aan het einde van het liedje terugkomt. In de tussentijd rammelt het script wel wat al teveel, maar daar staat tegenover dat Samuel L. en Tommy Lee ongekend sterk spelen - een van de weinige films waarin SLJ niet overacteert of in zijn Pulp Fiction typetje terugvalt. En TLJ is eigenlijk altijd goed.

De ontknoping dan uiteindelijk is toch ergens wat teleurstellend - er blijft een 'ja maar' knagen. Wellicht is dat ook een sterk punt in de film, want het geeft fraai het dualisme van dit soort dingen aan.

avatar van Shadowed

Shadowed

De ervaring van de inmiddels overleden regisseur William Friedkin is rond het jaar 2000 flink verstevigd en dat blijkt uit het eindresultaat van Rules of Engagement. Het is een erg professioneel uitgevoerde en kundig gedirigeerde oorlogsrechtbankfilm die eigenlijk steeds de meest logische keuzes maakt. Dat maakt het uiteindelijke verloop echter wat minder speciaal, zeker omdat deze film zich daarmee amper weet te onderscheiden van soortgenoten. Met name de iets te geforceerde personages en plotwendingen voelen misplaatst aan. Zo zag ik persoonlijk weinig meerwaarde in het oproepen van de Jemenitische dokter of de Vietnamese soldaat. Eerder een voorspelbare zet voor het creëren van een gewichtigere situatie. Het had me sterker geleken als alles werd bediscussieerd vanuit Amerikaans perspectief, want dan kan je pas echt harde kritiek uitdelen of nuance creëren. Daarnaast is de uiteindelijke rechtbankzitting niet erg spannend of intrigerend, waarschijnlijk vanwege de overheersende eerste helft. Friedkin regisseert de aanval op de Jemenitische ambassade werkelijk uitstekend en de directe oorlogsbeelden vormen daarmee de hoogtepunten van Rules of Engagement. Ik vind het knap en bewonderenswaardig van Friedkin dat hij zo'n moeilijk onderwerp op de hak wilde nemen, maar de uiteindelijke tweede helft kon me te weinig bekoren voor een bovengemiddeld eindcijfer.