Sleeper (1973)
Genre: Komedie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Woody Allen
Met onder meer: Woody Allen, Diane Keaton en John Beck
Plot Sleeper
"Woody Allen takes a nostalgic look at the future."
Als de door een ziekenhuisongeval cryogeen ingevroren Miles Monroe (Allen) na 200 jaar ontwaakt, ontdekt hij dat de toekomst minder rooskleurig is dan verwacht. Alle vrouwen zijn frigide, alle mannen zijn impotent en de wereld wordt geregeerd door een kwaadaardige dictator. Miles wordt achtervolgd door de geheime politie en gerekruteerd door rebellen die zich verzetten tegen de gevestigde orde. Ondertussen wordt hij ook nog eens verliefd op de beeldschone dichteres Luna (Keaton).
Miles Monroe
Dr. Dean
Jeb Hrmthmg
Dr. Agon
vic
Deze film is van toen Woody nog slapstick achtige films maken. Ik vond die periode van hem toch leukere films opleveren.
gimli f
Erg grappig:
ik ben toevallig net bezig in een boekje van Allen, waarin allerlei korte verhaaltjes staan die geschreven zijn tussen '71 en '81, geloof ik.
Omdat de afgelopen weken wat filmpjes op vrijdagmiddag langskwamen, die ik jammer genoeg niet heb gezien (Shadows and Fog had ik wel willen zien), en omdat mijn interesse in Allen weer opnieuw was opgewekt, ben ik maar even in de oude prive-doos (niet van mezelf) gaan kijken...
en vond daar dit filmpje- toevallig precies uit die periode!
Gelijk even gekeken hoe men dit vind (de meeste kleinere werkjes van Allen worden heel wisselend gewaardeerd) en gelukkig vind men dit op imdb en hier juist een van zijn betere werkjes.
Als je tegelijkertijd dat boekje leest, en dan dit filmpje kijkt, vallen de gelijkenissen echt gelijk op- veel bizarre, neurotische gedachtengangen over God, wetenschap, hoge cultuur en gepeupel, en seks, dus. Erg grappige gewaarwording.
Gelukkig viel dit filmpje zelf, hoewel het mij enigszins gedateerd overkwam, bij mij ook wel goed: (nog net) 3,5 ster dus.
jay73
Ha ha, deze film verraste me met z'n grote hoeveelheid lollige vondsten!
4*.
tovenaar
Gister maar weer eens opgezet. Hele leuke film die lekker weg kijkt, maar ik ben toch meer fan van de Manhattan's en de Annie Hall's. Het is soms allemaal net ietsje té flauw. De dialogen daarentegen vond ik weer geweldig, maar werden naar mijn mening iets te vaak overspoeld door de slapstick rennende mannetjes en vrouwtjes.
3,5 *
tovenaar
Nog even een geweldige quote waar ik om moest lachen afgelopen weekend:
Luna: I think we should have had sex, but there weren't enough people.
Goodfella
Best wel leuk, maar volgens mij heb ik met Annie Hall Allen's beste een tijd geleden al gezien...
Inderdaad niet zo goed als Annie Hall, Manhatten en Crimes and Misdemeanors, maar Sleeper steekt toch nog met kop en schouders boven Allen's latere werk uit.
Ik ben niet echt een fan van slapstick, maar hier werkte het blijkbaar erg goed. Bij tijd en wijle hilarisch en wanneer de humor niet vanhet beeld komt, dan komt het we van de zeer geestige dialogen.
Erg grappig:
Zachery Glass
Als het hetzelfde boek is dat ik gelezen heb van Woody Allen, luistert het waarschijnlijk naar de naam "De boze tijden waarin wij leven".
Je hebt nog zo'n leuk werkje van Woody Allen: "Mijn filosofie en andere verhalen" en één van de eerste zinnen is:
"Ja, ik ben de man die Finnegan's wake las terwijl ik op de kermis was" of zoiets.
wackyboy
Altijd leuk om te zien hoe de toekomst er vroeger uit zag. De combinatie van Woody Allens neurotische humor en slapstick vind ik eigenlijk best goed uitpakken. Ik heb me er in ieder geval beter mee vermaakt als zijn laatste gedrocht (Anything else). Daarbij ziet Diane Keaton er in zijn oudere films altijd erg, uh, fris uit.
Leuk vondsten ook als de wrijfkogels, orgamatrons en reusachtige fruitsoorten.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Ik ben echt een nieuwe Woody Allen fan, en ik vond deze film echt helemaal geweldig, ook na Annie Hall.
Hoewel ik liever de slimme dialogen zie paste deze slapstick erg in de film. En inderdaad erg grappig om de toekomst te zien, zeker in een Woody Allen film. 4*
Poisonthewell
Leuke en originele film. Nou niet bepaald Woody's beste, maar zeker met voldoende leuke grappen en slimme vondsten voor een zeer vermakelijke film. 3,5*
Leuke parodie op science fiction films met veel melige scenes.
Altijd leuk om Diane Keaton in een Woody Allen film te zien.
Die lacheffect-ballen en die orgasmemachine waren erg grappig.
kort0235
Weer zo'n vermakelijke film van Woody Allen. Inderdaad, iets heel anders dan het latere intellectuelere, relationele werk van Allen, maar toch vol met leuke ideeen en weer de nodige geinige dialogen.
Voor een film die 33 jaar geleden gemaakt is, is dit toch weer een pareltje, die best in deze tijd meegaat.
Een 3.5*
dutchtuga
Het is duidelijk dat ik dus meer voor de dramatische kant van Allen ga. Ben blij dat hij na Annie Hall heeft afgezien van slapstick. Sleeper is op momenten erg aardig en komisch maar ik vind Allen geen slapstick grootheid als bv een Stan Laurel.
Heb me best vermaakt wel met de satirische kant van Sleeper. Heerlijk gemekker van Mr. Allen, maar over het geheel is dit niet echt mijn ding te noemen vanwege de erg flauwe slapstick.
Erg bizarre absurdistische film van Alleen. Bij vlagen scherp, soms geestig, maar komt meestal niet verder dan melig. in de handen van veel adere komieken was het een ware prul geworden, maar Allen redt hte van die ondergang. 3*
Down_By_Law
Net zoals bij "Love And Death" en "Take The Money And Run", is vooral de eerste helft erg leuk van deze film. Toch is deze beter dan die twee, omdat er ook in de tweede helft genoeg te beleven valt. Op "Bananas" na, de beste film die Woody maakte voor "Annie Hall".
Inventief en flauw tegelijk. Wat mij betreft één van de mindere Woody Allen-films, ondanks de leuke vormgeving en de sporadisch hilarische dialogen. De slapstick-momenten werken slechts gedeeltelijk. Vreemd genoeg niet erg gedateerd en Diane Keaton ziet er hier ook nog heel behoorlijk uit.
Vinokourov
Joligheid weer op zijn Allens. Je moet er van houden. Een vriend van mij meende dat dit een van de slechtste film was, die die ooit had gezien. Het doet natuurlijk ook wat amateuristisch aan soms, maar ik kon me zoals wel vaker bij Woody Allens vroege films er aardig mee vermaken.
confucius
Niet mijn eerste Woody film. Om precies te zijn: Achtendertig
Woody´s - dat zijn ze bijna allemaal heb ik bekeken én er
mijn mening over geschreven (heb ze ook alle achtendertig
op dvd natuurlijk). In alfabetische volgorde ga ik ze op MM
zetten, zo objectief als maar mogelijk is, dit voor de Woody
Allen fanaten, maar ook voor hen die Woody nog niet kennen.
Hier gaan we:
Hoe lappen ze´t hem? "Een slappe film" 3*; "Een flauwe film" 3*; "Een melige prul" 3* !!! Woodiaans denkwerk?
Saai achterlijk Woody A. product uit zijn ‘opstart’ periode (1973). Futuristische beelden passen niet bij Woody´s imago van onverbeterlijke cynist en zwartgallige neuroot. Een zwarte vlek voor mijn verzameling. Deze is mijn tweede zwarte vlek, na 'Interiors' er volgt er nog eentje, maar die zit in de 'W'. Tot zo.
Hier hoort een citaatje van Confucius junior bij:
"ik ben weer depressief! Gisteren zag ik een van de slechtste ooit , en ik zag dat Woody er in voorkwam."
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Niet mijn eerste Woody film. Om precies te zijn: Achtendertig
Woody´s - dat zijn ze bijna allemaal heb ik bekeken én er
mijn mening over geschreven (heb ze ook alle achtendertig
op dvd natuurlijk). In alfabetische volgorde ga ik ze op MM
zetten, zo objectief als maar mogelijk is, dit voor de Woody
Allen fanaten
Dit is al minstens de tweede keer dat ik deze tekst lees.
Vinokourov
Dit is al minstens de tweede keer dat ik deze tekst lees.
Hij heeft bij alle Woody's (en dat zijn er om precies te zijn: Achtendertig) deze tekst neergezet
Paalhaas
Met gemak de slechtste Allen-film die ik zag. Van zijn slapstick-periode zag ik tot nu toe alleen Love and death, maar die beviel me toch een stuk beter. Deze film rammelt aan alle kanten: de 'toekomstvisie' en 'special effects' zijn ronduit lachwekkend (niet positief bedoeld
) en de humor is nou ook niet bepaald van hoog niveau, enkele uitzonderingen daargelaten. En laat humor nou net het enige zijn waar deze film op leunt, want inhoudelijk stelt het al helemaal geen fluit voor. Nee, ik heb het idee dat slapstick niet echt is besteed aan Allen. Met alleen humor kan hij het blijkbaar niet af. Doe mij maar een Allen die humor combineert met inhoud. De magische balans tussen die twee is bijna altijd de kern geweest van zijn meesterwerken. Deze film ga ik gewoon snel vergeten.
®Tc
Eentonige film.
Het begint duidelijk te worden dat Allen zijn humor me niet ligt. Opnieuw een leuk concept maar de uitwerking heeft geen invloed op mij en wat grappig zou moeten zijn komt totaal niet grappig over. Toen Allen de robot speelde kwam leuk over maar na een tijdje heb je dat ook weeral gehad.
Verder steeds dezelfde plaat die opstaat: Saaie dialogen, eentonige decors en het verhaaltje blijft doorgaan met dezelfde ingrediënten en plotwendingen, nogal saai.
AddictedToMovies
Mijn eerste 'slapstick-Allen'. Woody Allen speelt weer erg leuk, verbaal en non-verbaal. Ook een grappige slapstick/jazz soundtrack van Woody Allen. Diane Keaton deed het ook leuk. Leuk.
Lucsz
Van alle flauwe beginfilms van Woody Allen had deze eigenljk nog de beste grappen. Verschillende keren dat ik hardop heb moeten lachen om Allen. En dat gebeurt me bij de pre-Annie Hall-films maar zeer weinig. Al die onderbroekenlol en aan het einde van elke zin een lachsalvo verwachten, is absoluut niet mijn ding, maar er was iets in deze dat beter was dan in de andere films.
Het verhaal behoor trouwens tot de zwakste van zijn vroege werk. Erg stom verhaal, maar de nadruk lag zoals altijd op de grappen, dus dat was niet zo erg.
Betamax
Wat zag die Diane Keaton er vroeger goed uit zeg.
Ik heb me tijdens deze film ontzettend zitten ergeren aan de muziek.
Leuk dat Woody Allen de muziek zelf maakt maar het paste echt niet bij deze toch wel leuke 70er jaren SF-komedie.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Obchod na Korze
Oorlog / Drama, 1965

The Swimmer
Drama, 1968

They Shoot Horses, Don't They?
Drama, 1969

When We Were Kings