Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
El ralpho
Herziening.
Suckerpunch zit er aan te komen: een zeer interessant ogende titel die we eind maart in de bioscoop kunnen verwachten. Naar aanleiding hiervan een goed moment om het eerdere werk van dezelfde regisseur (Snyder) nog maar eens te gaan herbekijken.
Watchmen begint zeer sfeervol. Prachtige slow motion shots die zowel hoogtepunten als dieptepunten van gemaskerde vrijheidsstrijders tonen. Hierna brengt de film je naar een alternatief 1985 waar bovengenoemde plotomschrijving start.
Opvallend aan Watchmen is dat Snyder een volledig andere weg als zijn voorgaande film (300) inslaat. Het valt meteen op dat het hierbij draait om de storyline en zijn personages. De actie blijft grotendeels uit; op een aantal spectaculaire scene's na.
Nadeel hiervan kán zijn dat de mensen die een grotesk actiespektal verwachten, teleurgesteld kunnen worden. Voor het volk wat plat vermaak zoekt waarbij de nadruk ligt op typische over the top ''superhelden actie'' valt een bezoekje aan een film als The green hornet dan ook meer aan te raden. Als je eens een keer iets anders wilt, ben je bij de Watchmen aan het juiste adres.
Personages zoals Dr. Manhatten, Rorschach Silk spectre en titeloze kostuumheld Doug krijgen allemaal een flinke portie diepgang mee. De film neemt hier zijn tijd dan ook voor zodat de kortste versie van de film alleen al meer dan 2,5 uur bedraagt. Dit is dan ook meteen het grootste euvel van de film te noemen. De film duurt net iets te lang waardoor het gepraat je op een gegeven moment tegen kan komen te staan. De ''helden'' in actie zien was heerlijk, jammer dat er niet veel van deze scene's te zien waren. Zeker als je je bedenkt hoe prachtig Snyder dit allemaal in beeld kan weten te brengen. Het geheel had wat meer uitgebalanceerd van mij mogen zijn. Nu weet ik natuurlijk niet hoe dit zit bij de versies van 186 en 215 minuten maar naar alle waarschijnlijkheid zouden de actie scene's (die natuurlijk een flinke duit meer kosten om op te nemen) al in de gewone versie moeten zitten.
Op dit nadeel vanuit mijn persoonlijke opinie gezien na heb ik me uitstekend met de film kunnen vermaken. Al had het slot wat meer vuurwerk mogen gebruiken, heeft het geheel me zeker tevreden weten te stellen ondanks zijn lange speelduur.
Alsnog een dikke score, en op naar het veelbelovende Suckerpunch!
*4,0
Pete_033
Ik heb het al een keer eerder gevraagd maar heeft iemand de langere versies al een keer gezien? Ben daar erg benieuwd naar. Zeker naar de Ultimate version
legian
de UC heb ik niet gezien maar kan je wel vertellen dat de DC de moeite zeker waard is.
deGVR
laatst was 'ie weer op film1. Dus nog maar een keer gekeken: Leuke film, maar soms wat langdradig en saai als je hem bekijkt als een 'standaard' superhelden-film zoals bijv. Spiderman of X-men. Dus da motte nie doen!
SgtP
Zitte wel mooie gore scenes in dat armpjes afgehakt worden en botjes worden gebroken.
Visuele effecten zijn dik in orde.
Gisteren was ie toevallig op Film1 bezig dus heb hem maar even gekeken. Dikke voldoende!
dave
Ver voorbij het oeverloze geleuter schuilt een aardig verhaaltje over superhelden die strijden voor het globale welzijn. Ik zat echter niet te wachten op de achtergrond of het verleden van ieder personage in het bijzonder. Totaal oninteressante bagatellen die een directe invloed uitoefenen op de veel te lange speelduur. Enkel het laatste halfuur valt goed mee, daar je voor het eerst een gevoel van empathie ervaart. Beter laat dan nooit. Jammer van de late climax weliswaar, want de voorafgaande twee uren heb ik talloze keren op de klok gekeken, meestal gevolgd door een diepe zucht. Gelukkig wordt je in tussentijd af en toe getrakteerd op fraaie vechtscènes waarin het nodige CGI bloed rijkelijk vloeit. In slow motion uiteraard! Aparte soundtrack overigens. Geen idee wat Nena en Jimi Hendrix hier te zoeken hebben. Enfin, altegader een matige voorstelling die in feite zonder compassie ingekort moet worden.
2,50 (2,75)
AC1
Gek, ik ervaarde dit al vanaf de eerste seconde. De film wordt heus niet plots beter tijdens het laatste half uur, hoor.
Klopt, het laatste half uur is ook ronduit slecht.
puckb96
Ik vind trouwens Jackie Earl Haley geweldig in de film.
AC1
Klopt, het laatste half uur is ook ronduit slecht.
Sorry, maar dat heb ik zo niet ervaren.
Ik vind trouwens Jackie Earl Haley geweldig in de film.
Is ie ook. Het is niet gemakkelijk om een karakter met masker tot leven te brengen. Kijk maar naar The Spirit ... en die had een veel kleiner maskertje.
cheyennesman
Ik heb de UC gezien, heb eem compact blu-ray gedownload en op de laptop gekeken,
Er zit een complete strip doorheen ''The black Freighter'' een soort grimmig piratenverhaal wat absoluut als 18+ kan worden beschouwd. wel een mooi verhaaltje van 6 keer 5 minuten ongeveer. Verder zit er in elke scene uit de DC wel een paar minuten extra, er Wordt bijvoorbeeld duidelijk dat adrian veidt homosexueel is. Waarom docter Manhattan zijn naam heeft wordt in DC al wel duidelijk, maar in UC wordt alles veel helderder en met meer info uitgelegd. En op deze manier nog talloze andere weetjes en scenes die de film weer wat interessanter maken. zeker de moeite waard vind ik.
Watchtmen komt bij mij op een 4.5
AC1
Je bekijkt toch geen film van de Snyder, de 'sensory overload artist', op een laptop?!
Blarown
vond het een goeie film,
heel mysterieus, maar soms een beetje langdradig.
maar gewoon een supergoeie film!
vooral Dr. Manhattan vond ik een goeie personage,
Blarown
nog een keer opnieuw gezien
en toch wordt de 2e keer dat je hem kijkt niet saai, er wordt ook veel meer duidelijk
ik verhoog mijn cijfer, en vind hem top10 waardig
wimnoot
Gisteren de ultimate cut gezien!
Vooral het animatie gedeelte vond ik erg tof!
Karl van H.
Zojuist de Director's Cut gezien, die zeer zeker de moeite waard is voor de liefhebber, al is niet elke toevoeging even geslaagd (de moord op die oude Watchman/Minute Man was bijvoorbeeld volstrekt overbodig). Wat echter veel meer in het oog springt dan een toevoeginkje hier en daar, is dat de film er over het algemeen echt fenomenaal mooi uitziet, zowel qua art direction als qua camerawerk als qua Silk Spectre (ze doet me aan mijn voormalige Engels lerares denken, rrr...). Ook aardig wat brute scènes hier en daar, vooral met Rorschach - de scène waarin hij het hoofd van die kindermoordenaar met een slagersmes te lijf gaat is echt gruwelijk! Het gebruik van liedjes blijft af en toe een misser - met Hallelujah van Leonard Cohen als dieptepunt: echt 'n verschrikkelijk nummer dat de scène totaal verpest -, maar over het algemeen valt daar goed doorheen te kijken. Hier en daar zou ik het zelfs niet eens meer storend kunnen noemen.
Herkijk is dus erg goed uitgevallen. Heb er een tijdje over nagedacht een halfje bovenop mijn score te gooien, maar het is toch echt de lengte van deze film die me daarvan weerhoudt: de drie uur die de Director's Cut duurt is toch echt te lang, waardoor de aandacht af en toe behoorlijk verslapt. En nu op naar Suckerpunch!
Miekeey
ik sluit me grotendeels bij Karl van H aan.
Gister ook weer herzien en het was weer smullen met die prachtig camerabeelden.
Waar ik wel bang voor ben is dat de slomotion beelden eeuwig door blijven gaan in Zack Snyder zijn films. Op zich niets mis mee, maar iets anders kan ook geen kwaad.
Director's Cut duurde ongeveer 3 uur en was goed te doen voor mij.
AC1
Nochtans flitsen die beelden regelmatig door mijn hoofd. Het is een moord doordrenkt met nostalgie. Ik heb een dergelijke scène nooit eerder gezien en daarom verdient het een plaatsje in deze film.
Karl van H.
De scène op zich zit ook goed in elkaar, maar het was overduidelijk dat 'ie echt totáál geen functie had in het verhaal; de moord komt uit het niks en heeft ook geen effect op het verdere verloop van de film. Het voelde echt alsof 'ie erin was geplakt terwijl hij er eigenlijk niet hoorde. In een (strip)boek kan zo'n uitweiding werken, maar in een film, of toch in ieder geval deze film, niet.
Sowieso kwam die bende ook praktisch uit het niks; de scène vooraf was echt ontzettend knullig. Je merkte ook wel dat dat stukje aansloot op het weggeknipte stripboekgedeelte, dus het liep toch al niet echt lekker. Nee, wat mij betreft terecht dat dit de film niet heeft gehaald.
AC1
Het verhaal gaat ook over het contrast tussen de oude gloriejaren van de Watchmen/Minute Men en hun betwijfelachtig nut in het heden. Sommige leden van de Watchmen leven daarom niet in het heden maar in het verleden. En dat zit mooi verwerkt in die moord.
Karl van H.
Zoals ik al zei: in een (strip)boek kan zoiets werken, maar hier vond ik het niet in de flow van de film passen. Hij zit ergens tegen het eind/driekwart, de film begint dan juist net een beetje te versnellen na heel veel karakteruitdieping, die scène haalde me er juist weer een beetje uit.
Vascago
Het is al een hele tijd geleden dat ik deze gezien heb en zie nu pas dat ik niet gestemd heb. Vond het toen een mooie film, maar weet niet meer welk cijfer ik eraan wou geven. Voor nu dus een 3.5 want dat was ie zeker wel waard, maar dat kan na herziening dus wel hoger worden.
synec
Kun je de UC of DC eigenlijk bij ons in de winkel vinden? Of hebben jullie die laten overkomen van Amerika? Wil graag de DC hebben (Blu Ray!) maar heb die nog niet gevonden en op de sites van fnac, mediamarkt of freerecordshop staat ook al niets.
Naomi Watts
De Blu-ray gewoon uit Engeland of Amerika overhevelen. De moeite waard

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)