• 9.388.662 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

John Lee Hooker

Nee, laat maar liggen

nie echt

• 19752 berichten

Hij slaapt al denk ik, te geestdodend voor de maandagavond.

hehe

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Nog slechter dan Ghostrider

Dat is een harde statement

een 5,0 ook

avatar van paul83

paul83

een 5,0 ook

Iemand die deze film vergelijkt met Ghostrider heeft er bar weinig verstand van. Ghostrider is een wanproduct en voor kleine kindertjes.

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Veel actie en leuke personages, maar worden alle clichés weer uit de kast getrokken en wordt het einde veel te lang uitgerekt, waardoor het allemaal wat flauw werd. Rorschach daarintegen was een erg vet karakter

avatar van Tonypulp

Tonypulp

paul83 schreef:

Mee eens.

avatar van _Casper_

_Casper_

nog een stukje verder gekeken maar t gaat me toch niet lukken om dit af te kijken, de film is te traag teveel gelul om niet en te weinig actie

jammer want normalitair ben ik gek op superhero movies...

een kleine 2*

• 19752 berichten

Wel eerst jezelf verder kwellen voordat je hier stemt _Casper_.

Nu wordt je stem verwijderd.

Fijn popcornvermaak!

De eerste 10 minuten zijn gelijk zeer fraai: een prachtige, korte uiteenzetting van enkele belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis, in combinatie met wat speels gefriemel met namen tijdens de optiteling. Zo, val ik het liefst een film binnen!

De eerste moordscene was ook een juweel, tesamen met Zack Snyder `s geinige focus voor die smiley button. De eerste moordscene zadelde mij alleen wel met een verkeerd verwachtingspatroon op. Ik dacht namelijk dat ik naar een film zou gaan kijken waarbij de voormalige superhelden hun leven veilig moesten stellen en de dader zouden proberen te ontmaskeren.

In zekere zin gaan alle superhelden ook niet geheel veilig door het leven en ook de dader wordt uiteindelijk wel ontmaskerd. Maar Snyder `s focus gaat in eerste instantie uit naar geheel andere zaken. Het deert eigenlijk niet veel dat Snyder constant uit de bocht vliegt en zich niet focust op èèn verhaal, het geeft de film een prettige, bepaalde sfeer mee, waardoor je nooit precies weet wat de volgende scene gaat brengen.

De muziekkeuze is wat gemakkelijk en gerecycled te noemen, 99 Luftballons, The Ride of Valkyries, muziek uit de film Koyaanisqatsi......maar welk nummer past er nou beter bij een begraafplaats dan The Sound of Silence?! Daarbij kon ik mij niet storen aan de muziek, omdat Snyder een kwispelende filmfan blijkt te zijn en er lustig op los refereert naar andere films, wat ik vaak wel kan waarderen. De knipoog, door dat Hallelujah nummer tijdens een sexscene te gebruiken, kon ik ook waarderen. Er valt genoeg humor in de film te bespeuren.

Helaas weet Snyder zich wel enkele pretenties op de hals te halen, bv. in de vorm van Dr. Manhattan. Qua uitstraling mocht hij er zeker wezen, echter: had hij zijn mond maar dicht gehouden! Dat blauwe figuur kon alleen maar doemdenken en serieus kijken, ik had graag wat meer van zijn bijzondere krachten gezien, zonder de nu geldende bijbehorende voorwaarden, waar je jezelf eerst doorheen moest wurmen.

De film was nog veel beter uit de verf gekomen, mocht hij nog wat luchtiger zijn geweest en zich niet met van allerlei wereldproblemen had bemoeid. Na afloop ben ik in ieder geval geen sikkepit wijzer geworden qua inzicht van alle wereldproblemen, ik ben de hele riedel al compleet vergeten. Het hield de boel teveel op, daarbij vind ik dat je doemdenkscenario `s best als kapstok voor je verhaal kunt gebruiken, maar laat het dan daarbij, zeker bij zo `n soort film!

Voor 150 minuten film(!) zit er ook maar bar weinig actie in de film. Ik had graag meer actiescenes gezien, aangezien de actiescenes die er in deze film zaten prima voor de dag kwamen en wel bleven hangen! Een film met 2 gezichten, waarbij ik mij wel goed vermaakt heb dankzij Snyder `s uitzinnige decors ( niet altijd even mooi! ) en dankzij zijn vertelstructuur, die een ritmiek van de hak op de tak heeft. 300 blijft echter de te kloppen film van Snyder! Een 3,5*

paul83 schreef:

Ook deze film is een wanproduct.....

tomola schreef:

Ook deze film is een wanproduct.....

Nou, tomola, ik vind dat belachelijk dat je dat zegt. Ik vind deze beiden eigenlijk geen wanproduct, maar vooral Watchmen is een zeer goede film. Verwacht ook niet zo'n mening van iemand die de strips niet heeft gelezen.

avatar van legian

legian

_Casper_ schreef:

jammer want normalitair ben ik gek op superhero movies...

een kleine 2*

en dat is fout nummer 1, deze film zien als een superhero movie.

want dat is die namelijk niet.

en toch krijg je die

en toch krijg je die

Volgens mij heb helemaal geen respect voor de film of de strips.

tomola

wat heeft respect hier mee van doen?

Je vindt de film goed of niet....

Ikke dus niet, sorry..

tomola schreef:

wat heeft respect hier mee van doen?

Je vindt de film goed of niet....

Ikke dus niet, sorry..

Nee, je mag hem ook slecht vinden. Maar dan om te zeggen dat het een wanproduct is vind ik onzin, want de film is zeer succesvol geweest. Jij vond hem slecht, maar het is geen wanproduct.

Fijn popcornvermaak!

Persoonlijk vind ik dat Watchmen verder gaat dan dat maar ik heb zo de indruk dat je daar niet echt voor open stond.

Ik vind alles goed....

Zolang je niet over respect voor strips /films praat...

AC1 schreef:

Inderdaad! Ik vind dat de film nogal wat platgelopen paden betreedt aangaande de wereldproblematiek. Slechts op het einde komt er een vraagstuk over ethiek voor de dag die mij even de wenkbrauwen deed fronsen: Is het gerechtvaardigd om mensen te vermoorden voor een groter doel dan jezelf?

Maar nogmaals ik vond het allemaal niet zo op zijn plaats in een comic film, die genoeg ingrediënten bevat om juist gigantisch over de top te gaan. De film zou zich soms niet zo serieus moeten nemen.

maxcomthrilla schreef:

Noem mij een andere comic book film die zegt dat de 'onschuldige mensen' de vijand zijn?

maxcomthrilla schreef:

Diezelfde problematiek wordt doorheen heel de film constant aangehaald door Rorschach (hij ziet de problemen maar niet de oplossing). Het is pas op het einde van de film dat het duidelijk wordt. De problematiek is heel de film aanwezig en komt niet plotseling naar boven op het einde van de film. Misschien had Snyder het tijdens de film meer moeten accentueren.

maxcomthrilla schreef:
De film zou zich soms niet zo serieus moeten nemen.

De film neemt zich soms niet serieus, vooral niet tijdens politieke scènes. Daar is het net karikaturaal en slightly over-the-top. Films zoals Crash, Babel en House Of Sand And Fog nemen zich dodelijk serieus en daar erger ik me blauw aan. Met Watchmen had ik dat gevoel niet. Wel vind ik het één van de weinige comic book films met een volwassen toon (de film richt zich niet tot oma en de kindertjes ).

AC1 schreef:

Juist dit heb ik notabene aangegeven als vrij origineel, een scene met een interessante, ethieke lading waar je even over na kan denken. Maar of het echt thuis hoort in een popcornfilm, waar ik deze film nou eenmaal geschikt voor acht?!

Ik vond het juist jammer dat Snyder zijn superhelden wat verwaarloosd door aan te komen draven met tè veel politiek gezwam. Zoals ik al aangaf verwachtte ik na de eerste moord een totaal andere film, met wat meer actie. Kortom, Snyder had een wat betere balans tussen beiden moeten vinden.

In mijn recensie zeg ik toch ook dat deze film genoeg humor bevat, maar dat het over - de - top gevoel over 150 minuten gezien ook wat karig was. Neem alleen al het personage van Mr. Manhattan! Hij ziet er uit als een superheld, maar het enige wat hij doet is met een serieus, bedrukt gezicht diepe gesprekken voeren. Nogmaals, ik vond dat hier zeker niet op zijn plaats. Een verkwisting van potentiële potentie.

Verder zijn superhelden niet reëel, waarom zouden zij zich dan met immer serieuze zaken bezig moeten houden?! Dat onderstreept mijn punt dat de film zich vaak vrij serieus neemt.

maxcomthrilla schreef:

Ik dacht dat je schreef dat er pas iets interessants werd aangehaald helemaal op het einde van de film maar dat dit platgetreden paden waren. Ik wou alleen maar duidelijk maken dat dit niet zomaar uit het niets opdook.

maxcomthrilla schreef:

Kijk, ik heb dat probleem niet. Voor mij was Watchmen vanaf de allereerste frame veel meer dan zomaar een popcornfilmpje. Daarvoor vind ik het onderwerp en de stijl van de film te veel ambities hebben. Wil je popcorn, kijk dan naar Spider-man. Die film kan je tenminste makkelijk volgen terwijl je met vrienden aan het ouwehoeren bent over de versheid van de popcorn.

maxcomthrilla schreef:

Kijk, daar heb je het, het zijn geen superhelden. Het zijn mensen. Mensen die de Amerikaanse overheid inzet om haar rol van de absolute wereldmacht te behouden of te versterken. Natuurlijk wordt er af en toe wat politiek bijgehaald! Of het teveel gezwam was kan ik niet zeggen want dat heb ik zo niet ervaren. Ik was te veel geboeid met wat mij werd voorgeschoteld, zowel qua inhoud als qua vorm.

maxcomthrilla schreef:

Misschien dat je de balans van de Director's Cut beter zal vinden maar ik betwijfel het. Persoonlijk ben ik blij dat Watchmen geen typische formulefilm is waar je op voorhand weet dat je om de 10 minuten een actiescène krijgt. Eerlijk gezegd, ik vind Watchmen net zo min een actiefilm als Blade Runner.

maxcomthrilla schreef:

Vanuit mijn perspectief zag Dr. Manhattan er niet uit als een superheld. Zijn naaktheid en zachte stem creeërde meteen een gevoel van reddeloosheid en kwetsbaarheid. De transformatie van mens tot god heeft de wetenschapper langzaam maar zeker herleid tot een tragisch en eenzaam figuur. Zijn laatste houvast met de mensheid is de liefde die hij ooit voelde voor een vrouw maar ook dat is nu verdwenen. Dr. Manhattan (het enige karakter met superkrachten) denkt dat hij de oorzaak is van de wereldproblemen. De relevantie van Dr. Manhattan wordt door de film al vrij vroeg al betwist. Popcornfilmpje? Ik dacht het niet.

maxcomthrilla schreef:

Het verhaal is serieus. De inhoud is serieus. De hele opzet van Watchmen is een antwoord bieden op de traditionele superheldencultuur. De film (en de strip) draait het genre op z'n kop. De Watchmen vechten niet tegen 'evil aliens' of supermisdadigers. Ze worden gebruikt en vooral misbruikt om van Amerika een 'betere plaats' te maken. Het onderwerp, inhoud en de aanpak zorgen ervoor het geen popcornfilmpje is. Maar het is niet omdat het verhaal een serieuzer onderwerp kent dat de film zichzelf ook zo serieus neemt. De film is niet belerend en nergens wordt inhoud en de drama te nadrukkelijk uitvergroot. De film neemt vooral de kijker serieus.

Ik krijg ergens het gevoel dat jij je te veel hebt laten leiden door 'bepaalde verwachtingen' en niet voldoende door de film zelf. Je hebt 'm op voorhand al in een bepaald jasje gestoken en zo heb je heel de tijd naar de film gezien.

maxcomthrilla

Ik zeg dan ook in het begin van mijn recensie dat ik op basis van de eerste 15 minuten een totaal andere film in gedachten had, dan ik nu kreeg voorgeschoteld. Verder heeft het ook weinig zin om verder te discussiëren, omdat we beiden compleet anders tegen deze film aankijken. Ik wil nog wel even vermelden dat de film naast serieuze momenten ook genoeg ingrediënten bezit om aan het predikaat popcornfilm te voldoen.

flashback

avatar van Reint

Reint

Jezus, wat was die openingsscene geniaal op het grote doek, prachtig. Helaas werd de rest van de film mij wat te fantasy-achtig en onnodig pseudo-filosofisch en langdradig. Verder heb ik vorige week nog de openingsscene van The Graduate gezien, waardoor ik niet écht kon genieten van die begravenisscene.

Verder zag de film er natuurlijk fantastisch gestileerd uit, en waren er een hoop shots die een echte strip-belevenis opwekte.

Dr. Mahattan is een slome blauwe zombie met z'n domme dialoog

avatar van Reint

Reint

Dr. Mahattan is een slome blauwe zombie met z'n domme dialoog

Klopt, irrirant personage. Nee, dan Rorschach!