• 9.383.180 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Janey Slater

Edgar Jacobi / Moloch the Mystic

Hollis Mason / Nite Owl

Awake78

Als ik even tussendoor mag ......

Ik vond het een ijzersterke film. Heb me zelden zo vermaakt met een superheldenepos. Na de werkelijk briljante beginscene had ik even moeite met in het verhaal te komen, maar na wat subtiele flashforwards (of flashbacks, het is maar hoe je het bekijkt) kwam ik er meer en meer in en begon te smullen van de personages, de intriges, plotwendingen en natuurlijk de schitterende specials effects, wat heel wat mooie cinema oplevert en het mede de moeite waard maakt om te blijven kijken, ongeacht de lengte van de film.

Het levert een schitterend spektakel op, wat perfect de rustieke momenten combineert met het visuele hoofdgerecht. Dat het verhaal geen kans maakt op enige oscar is niet relevant, want dat wordt gelukkig ook helemaal niet getracht.

Hier wordt desondanks een geloofwaardig universum neergezet, subliem verfilmd door een prima regisseur die zich blijkbaar goed heeft ingeleefd in de comic.

Zeker voor herhaling vatbaar en voor mij (mét Amores Perros) de verassing van het jaar.

avatar van AHWA

AHWA

Ik ben nu ook met de strip bezig, en dan maakt de film alleen nog maar beter. Ik denk dat bij herziening wel eens de volle mep uitgedeeld kan worden.

Awake78

Ik denk dat ik misschien nog de Blu Ray hiervan koop, vind het er wel een film voor. Alles zo kraakhelder in beeld....wauw!

Hopelijk staat daar ook de Ultimate Cut op, ben daar namelijk wel benieuwd naar. De versie die ik heb gezien was denk ik de 'gewone' 162 minuten versie (Film1). Ook lekker hoor....

AC1

Wat de grote hoeveelheid aan informatie betreft, ik had daar eigenlijk geen probleem mee. Je wordt als kijker namelijk gevraagd om zelf de stukjes verhaal (het verleden, het heden, de Rorschach, Dr. Manhattan) aan elkaar te rijgen. Als we alleen naar de narratie kijken dan is het best mogelijk dat bepaalde elementen overbodig of misschien net wel onderbelicht zijn: Sommige karakters komen bijvoorbeeld in de Director's Cut net iets beter uit de verf. De essentie van het verhaal is mogelijk een beetje zoek of niet erg duidelijk. Maar het is waarschijnlijk zoals ToNe zegt, Snyder wou zoveel mogelijk van de strip in de film verwerken. Films die op boeken zijn gebaseerd worden meestal getrimd of gestroomlijnd zodat ze vooral de film beter ten goede komen. Goed, Snyder's adoratie voor het oorspronkelijke materiaal heeft waarschijnlijk belet dat dit niet is gebeurd maar persoonlijk heb ik daar weinig op tegen. Ik bleef geboeid door het atypische verhaal, de idem dito 'superhelden', het mysterie, de toon maar vooral door de visuele kracht. Eerlijk gezegd, van dat laatste ben ik in geen tijden zo onder de indruk geweest. Mijn mond viel werkelijk open vanaf de eerste seconde. Avatar vind ik lelijk en vooral op een infantiele wijze gebracht maar Watchmen is voor mij cinematografische pracht .

Awake78 schreef:

Blu-ray is haast verplicht, zou ik zeggen. Nee, spijtig maar er staat geen UC or DC op. Als je die wil zien moet je hem bestellen in Amerika (UC of DC) of Engeland (alleen DC). Persoonlijk zou ik gaan voor de DC.

Awake78

Aii da's toch wel jammer dan. Ben ook echt onder de indruk van de visuele stijl, vergeleken met Avatar is deze toch veel sterker en maakt goed gebruik van leuke cinematografische 'trucjes' die mij persoonlijk wel liggen (zoals die button in het begin).

MIsschien is het juist een voordeel om niet bekend te zijn met de strip, zodat je niet steeds zit te vergelijken maar gewoon de film bekijkt als een film en het niet steeds vertaald naar de comic. Hmmm, beetje ingewikkeld maar ik denk dat jullie het wel begrijpen

Awake78 schreef:

Ziet er wel heel dramatisch uit, die Amores Perros.

Awake78 schreef:

Zelfs een doodnormaal gesprek ziet prachtig uit. Let volgende keer maar eens op het gesprek tussen Nite Owl en Silk Spectre als ze in de diner zitten. De camera blijft buiten op de straat en filmt het koppel dat achter het raam van de diner zit. Op het raam zie je de reflecties van de lichten van de talrijk passerende voertuigen. Het lijkt wel vuurwerk. Zo word een statisch beeld toch nog heel kleurrijk en levendig.

Awake78 schreef:

Dat weet ik bijna zeker!

....

ToNe schreef:

Snyder heeft met de Ultimate Cut een adaptatie gemaakt die redelijk trouw is aan de bron. Maar niet alles laat zich goed vertalen. De intrinsieke briljantie van het boek verzwakt of verdwijnt op het scherm.

Ik ben een groot fan van de GN, en die fans die de film zo enorm 'bashen' zijn ook star als wat. Genoeg fans die dit een geschenk uit de hemel vinden. Het is een prima verfilming, die gewoon een perfecte live action transitie is naar het witte doek. Tuurlijk zijn er bepaalde facetten die gewoon niet over te brengen is via film maar die zogenaamde fans die de twee bronnen helemaal dood gaan vergelijken/analyseren. De GN heeft briljante dingen die de film niet heeft, maar de film heeft weer dingen die de GN niet heeft.

Er zijn genoeg fans van de GN die dit enorm waarderen, je moet alleen de open-minded fans zien te vinden. Want dit is echt een erg knappe verfilming. Ik denk dat de echte grote fans, die deze prent met inter-subjectieve/objectieve ogen zien (zonder die oogkleppen dus of onredelijke criteria) van de GN deze film geweldig vinden. Helaas blijven er altijd nog 'starre' fanboys bestaan.

avatar van ToNe

ToNe

Naomi Watts schreef:

Zonder twijfel.

In mijn post ben ik dan ook vooral de advocaat van de duivel.

Tha-Joker

Mmm.. Daar ga ik de volgende keer is op letten. Doordat je dit soort mooie dingen van de film verteld krijg ik meteen weer superveel zin om hem te kijken. En die behoefte ga ik beantwoorden

Awake78

Hij maakt inderdaad van iedere scene een visueel feestje. Moet niet onevenwichtig worden, want dan verzandt je in je eigen karikaturen en wordt het niets meer dan een gimmick.

Maar in deze film is het voorlopig nog vóór het randje, en niet erover.

Naomi Watts

Wat mij betreft kan een film nooit overgestileerd zijn. Wat mij betreft valt of staat een film met zijn cinematografie.

Awake78

Ja heb je wel een punt. Maar als ie straks in iedere film dezelfde trucjes gaat gebruiken, neem je het ook niet serieus meer. Dan ben je er ook wel een beetje klaar mee. Nu is het leuk in '300' en deze maar je moet ook eens wat nieuws verzinnen toch

Dat bedoelde ik er eigenlijk mee.

Naomi Watts

Een goede stijl blijft altijd boeien, Tony Scott mag van mij nog twintig films maken als Man on Fire/Domino Deja Vu. Maar Snyder laat wel bij elke film iets anders zien. Al stijgt hij hier ver boven zichzelf uit.

avatar van clockwork72

avatar van christian

christian

clockwork72 schreef:

Echt belachelijk dat de score zo gedaald is.

Het is eerder belachelijk dat ie zo een hoge score heeft

mag zeker nog een heel punt van af.

clockwork72 schreef:

Echt belachelijk dat de score zo gedaald is.

Ik verwacht niets anders van een controversiële 'latex pakjes' film. Ik heb de indruk dat hier vooral jonge mensen (teens and twens) zitten en die zijn nog te geconditioneerd om ze al iets anders voor te schotelen.

Tha-Joker

"Kuch" ik ben 15, score voor mij 5* + top10 positie "kuch", maar inderdaad wel raar dat de score op IMDB 1,1/10 hoger is.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Zo raar hoeft het niet te zijn, ik denk dat Amerikanen makkelijker een band kunnen maken met deze film door de historische achtergrond. (Koude Oorlog etc.) Die komen natuurlijk niet op MM stemmen.

Watchmen heeft dan ook zijn fans, als de score hier daalt betekent niet gelijk dat ik het minder leuk ga vinden en als je ervan kan genieten wat maakt het dan nog uit.

Het is alleen jammer voor de mensen die hem niet gezien hebben en alleen films kijken met een scoren van 3,5 of hoger (bijvoorbeeld). Ze zouden het leuk gevonden, kunnen hebben.

Tha-Joker

Het maakt mij persoonlijk ook niet uit wat voor score een van mijn lievelingsfilms krijgt, maar het is toch jammer dat veel mensen blijkbaar de pracht van deze film niet inzien. Of dat ze hem niet willen zien vanwege de ietwat lage score op MM.

Daarnaast is de score op IMDB natuurlijk ook een stuk representatiever dan de score hier op MM. Daarom trek ik me meestal niet veel aan van scores op MM. Maar toch leuk om te zien wat de gemiddelde Nederlandse MM gebruiker van een film vindt.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

3,36 is anders een prima score voor mm standaarden

Tha-Joker

Inderdaad voor MM standaarden. Niet voor een hoogstaande film als deze.

Naomi Watts

En dat hoogstaand is natuurlijk puur persoonlijk. Dit is gewoon niet voor het grote publiek.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Dat is wel obvious wanneer Dark Knight en zelfs zo'n no-brainer als Wolverine hoger scoren . Als Watchmen dezelfde prijzen e.d had gewonnen en de acteur was overleden stond het nu makkelijk op 3.6 > ...

avatar van legian

legian

weet iemand waar ik deze film als DC op blu-ray kan kopen?

graag wel met nederlandse ondertiteling.

avatar van Rosicky

Rosicky

Vandaag voor de derde maal bekeken. Ik verhoog met een halve ster. Deze film heeft echt alles dat ik wil zien in een film: Retecoole slowmotion actie, een stevig en duister verhaal, goede acteurs, superhelden, lekkere wijven, goede muziek, geweld en mooie special effects. Toch 'slechts' 4 sterren omdat ik het, vooral tegen het einde, allemaal wat té overdreven ga vinden, en ook het hele gebeuren op mars een brug te ver vind.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

legian schreef:

weet iemand waar ik deze film als DC op blu-ray kan kopen?

graag wel met nederlandse ondertiteling.

Volgens mij is die er nog niet, er is wel een DC in de UK uitgekomen maar is zonder NL subs. Ik zou graag de Ultimate Cut willen hebben, maar die gaat denk ik niet naar R2 komen.

avatar van J.Bell

J.Bell

Zonder enige verwachting deze film op dvd gekocht en gisteren gekeken. Wat een heerlijke film zeg! Misschien na nog een keer kijken nog een halfje erbij. Die muziek ook...

Voor nu 4*

avatar van Possessed

Possessed

ik ga hem nog eens opzetten! de eerste kijkbeurt kon de film me niet helemaal bekoren.. ik vond hem soms een beetje saai en te lang duren... ik snap nu helemaal niet meer waarom, de film ziet er erg mooi uit en het verhaal is gewoon fantastisch..

ik heb de Graphic Novel ook bestelt!