Genre: Oorlog / Thriller
Verenigde Staten / Luxemburg
Geregisseerd door: Kathryn Bigelow
Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty
Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks
Releasedatum: 11 februari 2010
Plot The Hurt Locker
"You'll know when you're in it."
Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...
Staff Sergeant William James
Colonel John Cambridge
Beckham
Black Suit Man
sinterklaas
Toch wel een hele ijzersterke en indrukwekkende oorlogsfilm, dat idd wel een beetje te veel herhaald maar toch, lijkt het wel alsof alles zo realistisch mogelijk moet want zowat de hele film door lijkt het er wel op alsof je er zelf bij bent. Heel veel momenten waren ook zenuwslopend en dan doel ik ook vooral op die bomen ontmantelen en sommige ambushes dat ook echt heel realistisch werd gemaakt en waar geen sprake was van heldengedoe. Het had eigenlijk grotendeels heel veel weg van een documontaire. De acteurs komen me trouwens ook nergens bekend van voor maar wat konden zij acteren zeg! Echt, zoals gezegt geen stoere mannetjes, maar gewoon de angstuitdrukkingen en de echte gevoelens wat je als soldaat dus hebt. Vooral die hoofdpersoon was een bijzonder type: Het leek erop alsof die bommen onschadelijk maken een verslaving voor hem was (vandaar dus War is a Drug) en dat het beroep hem zo beschadigt hebt dat hij gewoon aan niks anders meer kan denken, dat zie je vooral aan het einde waardoor ie als ie thuis zit tegen zijn zoontje zegt dat er maar 1 ding belangrijk is in het leven, je weet wel wat. Heel ijzingwekkend.
Verder is het toch wel lastig om nou te zeggen dat deze meer oscars verdiend dan Avatar. Eigenlijk aan de andere kant wel raar aangezien deze film uit 2008 komt en nu pas aan bod komt voor een oscar, in weinig bioscopen draaide en eigenlijk al snel op dvd was, en dat er toch wel meer van dit soort films zijn die geen oscar kregen. Avatar daarintegen vind ik wel meer waard omdat daar 15 jaar werk aan zat waardoor de visuele effecten moderner dan modernst zijn en ook verder peperduur is. The Hurt Locker daarintegen uit 2008 komt er effe tussenwippen lijkt het wel, terwijl er ook 100den films zijn die ook zo'n bijzonder verhaal hebben en nog helemaal niks kregen. Dan snap ik ook niet waarom een film uit 2008 die 2 jaar te laat uitkomt in slechts 5 bioscopen en na 2 weken op dvd verschijnt, pas nu ff snel ertussenwipt waardoor ie meer oscars krijgt op hetzelfte moment van Avatar, die heel recent is, peperduur, een enorm succes is in de bioscoop met miljarden bezoekers over de hele wereld en al een paar miljoen opleverde. Beetje raar eigenlijk. Dan had The Hurt Locker eigenlijk ook gewoon full in de bioscoop moeten draaien en niet dat geklooi op festivals en dan pas kleinschalig vertoont worden.
Maar over de film heb ik niks te klagen, wel op de manier hoe ie aan de oscars is gekomen. Maargoed, wie houd dat tegen. Was desondanks echt een schitterende bikkelharde film.
kimmetje194
Film is realistisch, idd net alsof je een docu kijkt. Geen spannende verhaallijn, maar vrij realistische beelden en dialogen.
Naar mijn mening niet Oscar waardig. De film Precious daarintegen, was velen malen indrukwekkender naar mijn mening.
kimmetje194
Klinkt het heel ouderwets, en discriminerend, als ik zeg dat ik mijn ogen niet kon geloven toen ik erachter kwam dat een Regisseuse hier achter zat?
Sorry, maar dat heb ik toch echt.
OMFG!!! You didn't say that!!! Now did you!!??????
NoSleep
De hele film door op het puntje van m'n stoel gezeten.. letterlijk. Kan er eigenlijk vrij weinig over zeggen behalve dat ik van deze film heb genoten.
scanner
had ik niet voorspeld dat de meningen over deze film drastisch zouden dalen naar gelang de dagen gaan lengen? Bewijs is maar weer eens geleverd. Klopt werkelijk heel weinig aan deze film. Maar ja, welk oscar jury-lid is er jonger dan 50 en weet nog hoe het er werkelijk in een oorlog aan toe gaat...zeg jij het maar.
K.u.t. film.
En dan ook nog als bijtitel.. "war is a drug" gebruiken.
STOER
Mooie beelden, maar vink voor mij even alvast aan: ongeschikt
Ben zelf namelijk op een landmijn gestapt, ik typ nu met mijn neus.
louisvf
Zijn het niet juist diegene over de 50 die het meest kans hebben om een oorlog te hebben meegemaakt...!? Lijkt me logisch...
En ivm de bijtitel "war is a drug' is hier al veel over gezegd geweest en het past zeer goed en is helemaal niet om stoer over te komen...!
Jammer dat je hem niet goed vond, nuja ik ben niet op een landmijn gestapt dus kan er misschien niet over oordelen...maar de mannen van het Belgische ontmantelingsteam gingen allesinds wel akkoord met het overgrote deel van de film...
louisvf
op zich wel leuke opzet, actie en acteur wel oke alleen kon het me niet blijven boeien omdat ik na 1,5u in slaap ben gevallen
Dus je hebt hem niet uitgekeken?
scanner
Gast..ik ben pas of al 15 en ik heb de tweede golfoorlog overleeft, en ik kan je daarbij tevens vermelden dat ik behoorlijk fout was in die oorlog naar amerikaanse maatstaven - c.q. ook Neerlandsche. Ik heb dingen gezien...vreselijke dingen, waaronder deze film.
louisvf
Je zegt dat je 15 bent en de 2de golfoorlog overleeft hebt? Kan even niet volgen maar als het wel dat is wat je zegt dan was je nog niet geboren en dus maar vrij belachelijk dat je zo'n dingen zegt, terwijl hier helemaal niet om gelachen moet worden...!? En het is trouwens geen eer om gevochten te hebben in welke oorlog dan ook...
christian
Waarschijnlijk bedoeld ie de oorlog in 2003 die ook de 2de golfoorlog word genoemd: Golfoorlog - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Nand
idd. Hij is wel realistisch.
Scanner wil gewoon speciaal zijn. En dat is hij ook natuurlijk. Misschien als hij wat ouder is gaat hij realiseren dat het er allemaal niet toe doet. Films zijn fucking entertainment. Veel mensen vergeten dat hier en beginnen te discussiëren alsof het gaat om euthanasie-wetten... Mannetjes toch.
louisvf
Nja oke, snap het wel maar het is weldegelijk niet echt de 2de golfoorlog, dit was toen Saddam Koeweit binnenviel, denk dat vrijwel iedereen dit zal bevestigen...! Maar dan nog als hij daarin had meegevochten was hij nog maar 8 jaar en vrij onwaarschijnlijk
! Moest hij er trouwens echt in gevochten hebben zou hij het ook heus niet de 2de golfoorlog noemen...! Weet eigenlijk niet wat de meer officiële naam is voor deze meer hedendaagse oorlog, de benamingen Irakoorlog en 2de golfoorlog (die vermeld staat op wikipedia) zijn natuurlijk niet echt correct...! De echte 2de golfoorlog was trouwens zeer verschrikkelijk... Er vielen amper doden aan de kant van het Westen maar wat een techniek ze toen gebruikten en hoeveel doden aan de andere zijde, het was schandalig! Het was namelijk de oorlog van de met uit afstand bediende auto's, geleide rakketen afsturen...zo was er zelfs een filmpje waarop je ziet hoe zo'n rakket als het ware doorheen een huis sloop om vervolgens zijn doel te bereiken!
Maar nu terug over de film, het is inderdaad zoals Nand ook zegt wel een realistiche film, het enige (en dat zeiden die mannen van het ontmantelingsteam ook) dat niet klopt is het roekeloos gedrag van de hoofdrolspeler...! En ja het is inderdaad maar gewoon een vorm van entertainment, maar toch is het realisme in deze film wel mede dat wat het voormij zo goed maakt...! En landmijnen zijn geen lachertje, hopelijk denk je 2 maal na voordat je zou beslissen om later in het leger te stappen en/of nogmaals met zo'n zaken te spotten...!
Nand
Ik vond het een vrij neutrale film. Niet anti-oorlog maar het verheerlijkte zeker ook niet de oorlog. Vrij neutraal; dit is waarschijnlijk de hoofdreden waarom hij het zo goed deed in de US. Je kon er op verschillende manieren naar kijken.
Hier in Europa wilden we gewoon een film die onze kritiek ondersteunde en dat deed deze film niet helemaal ( wel een beetje). Ik denk dat de Amerikanen zich nog altijd een beetje vastklampen aan het idee dat het invallen van Irak een ''reddingsmissie'' is.
Katryn Bigalow speelde daar goed op in maar als kritische vingerwijzende Europeaan kun je dat minder appreciëren
scanner
de eerste golfoorlog was toch echt toen de V.S. Irak binnenviel nadat hij Kuweit had bezet.
louisvf
Nee de eerste golfoorlog was (voornamelijk) tussen Irak en Iran...
Triple G
Redelijke docu-achtige film die ons op geloofwaardige manier schijnt te moeten laten zien hoe 't tegenwoordige soldatenleven eruitziet, voelt en verslavend kan zijn. Kan 't niet staven want ik heb nooit in een oorlog rondgewandeld. De film komt echter goed over maar schokkend indrukwekkend is het nu ook allemaal weer niet. Wel degelijk in elkaar gezet.
pietermi
Zeer mooie en spannende film. Geeft een indruk van de situatie daar. Zijn het goede mensen of kwade mensen achter de vele gezichten die toe kijken. Veel spanning om daar rond te lopen of te rijden. Niet gezond volgens mij.
Thorak
Als je dit echt op de manier zoals in de film zou doen is je kans om levend thuis te komen redelijk beperkt.
Geef maar voorbeelden...
! Tja dan gaan de belgische anders te werk als de nederlandse zeker
!
En heb ook niet gezegd dat alles klopt eh, je kan bijvoorbeeld zeggen dat de serie house realistisch is maar dan nog is het veel gezever waarover men praat...! Nuja ik weet niet wat je bedoeld dus kan er eigenlijk niets op zeggen! Weet wel dat 2 mannen in de laatste show zijn geweest en ze vonden de film behoorlijk realistisch...! Allesinds, het komt zeer realistisch over...!
Nand
Het Belgisch leger heeft gisteren een hele weide in de fik geschoten en de brandweer moest het komen blussen. Go figure.
Toch, ik wil die nederlandse uitzending wel eens zien want als we daar als belgen ook al slecht in zijn dan weet ik bij god niet waarom we nog een leger hebben. Weides in de fik steken, auto's in grachten laten vallen en bomexperts die niets van hun vak weten. De verenigde staten zullen gauw onze hulp niet eens meer willen.
Leno
Prima film die vermakelijk is maar toch ook best oppervlakkig. Waarschijnlijk zijn deze twee eigenschappen niet onlosmakelijk met mekaar verbonden in deze film. Het draait hoofdzakelijk om de spectaculaire opdrachten die het team meekrijgt om bommen onschadelijk te maken. Het trauma dat de oorlog met zich meebrengt komt nauwelijks naar voren, eerder de wrijving tussen James en Sanborn. De ontwikkeling die deze karakters doormaken is alles behalve verrassend. Wel interessant is de verslavende werking die de oorlog heeft op James, toch blijft dit te oppervlakkig. Er wordt steeds weer liever aandacht besteed aan een nieuwe actiescene.
Bij een alom geroemde film als deze heb je al snel hoge verwachtingen. Die worden gedeeltelijk waargemaakt; een diepgaande film over de oorlog en de impact ervan op de betrokkenen is het nauwelijks maar vermakelijk is het verhaal zeker.
Jamzy
film is mooi gedaan,heel realistisch in beeld gebracht,maar het is wat langdradig en steek snel tegen 3*
planet_of_death
The Hurt Locker is een langdradige oorlogsfilm met af en toe een spannend moment. Maar over het algemeen ben ik niet positief gestemd.
Pluspunten aan de film zijn onder andere het realisme en de prachtrol van Renner die hier een uiterst goed personage neerzet. James is een gesloten en moeilijk te doorgronde persoonlijkheid. Renner weet dit zeer goed over te brengen. Thumbs up! Over de andere acteurs ben ik niet zo te spreken. Ze voelen zeer opervlakkig en geforceerd aan en kunnen maar niet boeien.
Het aller grootste minpunt aan de film in dat hij erg saai is. Sommige scènes, zoals de sniper scène in de woestijn, zijn te lang uitgesponnen. Ik betrapte mezelf op het feit dat ik andere dingen aan het doen was.
Oké, dan nog maar een pluspuntje. De ontmantelscenes zijn relatief spannend en vervelen niet snel. Je zit de hele tijd met het gevoel dat de bom op ieder moment af kan gaan.
Helaas, deze film weet ondanks het bovengenoemde pluspunt zeker niet intressant te blijven. Saaiheid overheerst en dat verdient wat mij betreft een onvoldoende.
louisvf
Hehe, dat van die auto's heb ik ook gezien!
Maar ik zou ons leger niet slecht noemen, we hebben een goeie luchtmacht en zeemacht en ons leger is al verschillende malen gevraagd geweest om Afrikaanse troepen op te leiden...! Amerika heeft gewoon de manschappen en the money
en ze spelen graag oorlogje dus dan ben je er automatisch beter in
! Voormij is het trouwens geen pluspunt ofzo om een goed leger te hebben, een land dat geen leger nodig heeft, dat is pas positief
Nand
Hehe, dat van die auto's heb ik ook gezien!
en ze spelen graag oorlogje dus dan ben je er automatisch beter in
!
Afrikaanse troepen opleiden die dan hun kennis gebruiken om dorpen te plunderen. Dat ken ik. Congo is een goed voorbeeld.
Anyways, ik ben zo anti-oorlog als het maar kan zijn maar zelfs IK zie de noodzaak van een leger en dan hoop ik gewoon dat ons leger goed genoeg is om die geimproviseerde bommen uit de weg te ruimen. Want ik hoor genoeg in het nieuws wat ons leger NIET kan.
Hedgehog84
Ik had niet veel van deze film verwacht, ondanks de oscars etc. Ik had gehoopt dat de lage verwachtingen in mijn voordeel zouden werken, dat ik misschien toch verrast zou worden, of dat het in ieder geval leuk vermaak zou zijn. Helaas vond ik de Hurt Locker gewoon een zwaar matige en slaapverwekkende film. Het acteerwerk was over het algemeen wel goed in orde, maar de film heeft mij echt geen moment kunnen boeien (de personages niet en ook gewoon te weinig actie en spanning). Kan je wel mooi praten over het geven van een neutraal beeld, maar uiteindelijk was het gewoon een flinterdun verhaal met een enorm ruk moraal.
planet_of_death
Sterker nog, er was gewoon amper een verhaal! De film propt gewoon wat willekeurige gebeurtenissen tussen het begin en eind.
Kan me hier eigenlijk heel goed in vinden. Ben de film, nu zo'n drie weken later, vrijwel volledig vergeten. Laat geen enkele blijvende indruk achter.

Oorlogsfilm 'The Hurt Locker' van Kathryn Bigelow woensdag op televisie

Bekroonde oorlogsfilm 'The Hurt Locker' is nog maar kort te zien op Netflix

Netflix komt ook in september met een waslijst aan topfilms: dit zijn de best beoordeelde

Vanavond op televisie: 'The Hurt Locker' en 'Moonlight'

Platoon
Drama / Oorlog, 1986

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
explosiveloyaltyons legerpalestinian-israeli conflictiraqcar bombreddentensionterrorismesoldaatgeweldiraq waranti warbomb squadbody armor vrouwelijke regisseurarmy sergeant