• 9.378.664 stemmen

Geregisseerd door: Xavier Gens

Met onder meer: Karina Testa, Samuel Le Bihan en Aurélien Wiik

Gesproken taal: Duits en Frans

Plot Frontière(s)

"What are your boundaries..."

Terwijl een extreem-rechtse presidentskandidaat doordringt tot de tweede ronde van de verkiezingen, verschuilt een groep jonge, gewapende bankrovers zich in een herberg diep in het bos. Het gebied is een oude mijnomgeving en de uitbaters van de herberg blijken neo-Nazi kannibalen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van rep_robert

Onbewust voor the Texas Chainsaw Massacre aan gekeken en het is toch een best aardige Franse horrorfilm. De vergelijkenissen in verhaalsopbouw zijn best vergelijkbaar, al is deze film wel beduidend minder uitgewerkt.

Vooral het begin kon me weinig interesseren, ik zat echt te wachten op het moment dat de horrorgedeeltes begonnen. Toch jammer dat er tegenwoordig in horrorfilms zogenaamde diepgang in personages moeten worden gestopt, terwijl ze toch snel doodgaan altijd. Hierdoor duurt Frontière(s) ook zo'n 20 minuten te lang.

Gelukkig is de film wel lekker ranzig, veel mooie en bloederige kills. Iets wat ik altijd wel goed in Franse horrorfilms. Het weet me toch meer te shockeren dan de grotere broers uit Hollywood.

Helaas is dit voor mij geen topper, maar alsnog alleraardigst vermaakt en zeker wel aan te raden voor de horrorfans.

avatar van erik1677

erik1677

Geweldige franse horrorfilm.

Ik had hem een tijd terug al gezien en tot mn grote schrik zag ik dat ik hem hier nog geen cijfer had gegeven.

Persoonlijk vind ik dat er vandaag de dag wel meer gave (horror)films uit frankrijk komen.

En deze hoort daar uiteraard ook bij.

Trouwens niet te geloven dat de regiseur Xavier gens hierna het veel mindere hitman maakte

avatar van hel1

hel1

geweldige poster zeg

avatar van 2009

2009

Elineloves schreef:

Iets wat ik persoonlijk een beetje jammer vond, is dat je tijdens het bekijken de film telkens kunt linken aan andere films. Zo noemde ik eerder al Martys, maar ook Texas Chainsaw Massacre, Hostel, Saw, en zelfs Wrong Turn. Dit is op zich geen probleem, maar ik zat tijdens de film vergelijkingen te zoeken met andere films. Niet eens zoeken, je ziet ze gewoon. Ach ja.

Sterke gelijkenissen met de film Sheitan ook...

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Zeer aangename franse horrorfilm . Heb ervan genoten gisteravond. Die bevallen me steeds beter, die franse horrorfilms. Ze hebben er meer kaas van gegeten dan in Amerika. De sfeer is meestal veel beklemmender, de moorden zijn bloederiger, en er wordt over het algemeen meer in beeld gebracht. De vergelijking met andere horrorfilms is natuurlijk snel gelegd. The Texas Chainsaw Massacre en Martyrs zag ik al langs komen. Hoewel het niet zo beklemmend is als in Martyrs, is de sfeer wel helemaal top. Wat opvalt is dat de personages meer uitgediept worden dan in een 'normale' horrorfilm. Ondanks dat je weet dat de personages toch doodgaan vond ik het wel prettig.

Het bloed spuit weer lekker in het rond, gewoon een lekkere horrorfilm . En ik denk dat ik em binnenkort wel vaker ga zien.

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

Film blijft bij, zelfs na verloop van tijd..... puike horror!

avatar van Le Edzel

Le Edzel

De vergelijking met TCM is snel gemaakt. Ondanks dat deze nog redelijk wat gelijkenissen vertoont, is het een zeer aardige film.

De gore is minder is die andere goede franse horror/thiller A L'Interieur, alles wordt wat minder expliciet in beeld gebracht.

Het sfeertje in de film is goed, voelt lekker dramatisch en uitzichtloos aan.

De cast doet het ook naar behoren. Mooie/goede gezichtsuitdrukkingen van Karina Testa.
Ook de nazi's doen het goed, vooral de vader en Carl halen het bleod onder je nagels vandaan. Alleen al op de manier hoe ze kijken. Goetz was ook wel een leuk personage, wat een oermens haha.

Een aantal 'leuke scene's' ( Goetz op die elektrische zaag, Goetz die een van de vrouwen een enorme rechtse directe geeft, de eindscene, Farid(?) die in een stoomover of iets zit opgesloten en er al the toxic avenger uitkomt en vervolgens wordt doodgeschoten door Hans. etc )

Ik zag ook nog even hetzelfde geweer voorbij komen als in The Expendables trouwens haha.

In het begin stoorde ik me nog wel 'ns aan de camera die nogal bewoog/schokte (niet die handcamera waarmee dat ventje zelf filmde).

De film is niet zo goed als Martyrs, daarvoor is het verhaal en de gore niet sterk genoeg. Echter wel 3,5*.

Lord Flashheart

Na Inside, Haute Tension, Ils en Martyrs is Frontière(s) voorlopig even de laatste Franse shock horror die ik op mijn lijst had staan. Ik merk toch dat ik een voorkeur heb voor het bovennatuurlijke in horrorfilms en dat mis ik hier ook elke keer. Wat dat betreft ligt een film als Maléfique me beter. De Spaanse horror hype van de laatste jaren past daarom ook veel beter in mijn straatje.

Want deze Franse horror/thrillers doen niets anders dan hun Amerikaanse tegenhangers uit de jaren '70 en '80 kopiëren. En al doen de Fransen dat over het algemeen goed, een waar meesterwerk heb ik er niet tussen kunnen ontdekken. De camera- en montagetechnieken zijn aangepast aan de 21ste eeuw, waarbij standaard een grauw blauw kleurenfilter van stal wordt gehaald. Alsof je in elke keer in zo'n vliegenlamp bij een slagerij kijkt, terwijl een Parkinson patiënt de camera bedient. Ik zal blij zijn als we deze fase nou eindelijk eens een keer voorbij zijn.

Over Frontière(s) is verder al genoeg opgemerkt. Het hele verhaaltje blijft keurig binnen de Texas Chainsaw Massacre lijntjes, al had het allemaal wat korter gekund. Jammer dat de hoofdpersoon de hele familie mag afslachten; erg flauw en rekt onnodig tijd. Niettemin voldoet de film verder aan de verwachtingen en zal bij elke gorehound in de smaak vallen.

Over 20 jaar zijn we Frontière(s) volkomen vergeten; daar ben ik van overtuigd. En ongetwijfeld zal dan een toekomstige Onderhond ons gaan vertellen waarom we de Zimbabwaanse remake (want dat is dan hét alternatieve horrorfilm land) zo geweldig moeten vinden. Voor nu: 3,5*

El ralpho

Een vrij standaard slasher, met als enige verschil dat deze film van franse makelij afkomt.

Frontiere(s) was de laatste franse productie op mijn got 2 see list en helaas ook meteen de minste van allemaal.

Het verhaal hebben we al vele malen eerder (en beter) gezien, en over het verloop hiervan valt verder weinig te speculeren.

En dit was jammer; nergens wist de film je te verassen.

Ook qua gore viel het allemaal reuze mee ( zeker in vergelijking met À l'Intérieur) en wist het me niet te verassen of te shockeren.

Dit kan natuurlijk komen door dat men inmiddels wel wat gewend is geworden maar in mijn ogen deed de film er niet al te veel schepjes bovenop qua gore kijkende naar zijn Amerikaanse broertje TCM bijvoorbeeld.

Krachtig van de film was de opbouw naar de eerste kennismaking met de neo-nazi kannibalen toe.

Dit keer eens geen auto op een lange verlaten weg die het begeeft en strand bij een verlaten hotel maar een groepering criminelen die gezocht wordt door de politie en hun onderdak denken te vinden bij een hotel aan de kant van de weg op hun reis op weg naar Amsterdam. Helaas geeft de goede opbouw van de film geen garantie voor de kwaliteit van de rest van de film; cliche, na cliche volgt voor de doorgewinterde horror kijker.

Heb je geen ervaring met soortgelijke films zoals the Texas chainsaw massacre films, Wolfcreek of stormwarning?

Dan valt er nog best te genieten van frontiere(s). Meer ervaren kijkers kunnen ook genieten van deze franse productie maar zien niet iets wat ze niet al 100 keer eerder en beter gezien hebben. Weinig verheffend filmpje waardoor het net een schamele voldoende oplevert.

2,5 sterren.

Lord Flashheart

Links in het menu zit een zoekfunctie. Selecteer op: Land - Verenigde Staten. Jaar - minimaal 1970, maximaal 1990. Genre - horror. Aantal stemmen en gemiddeld cijfer mag je zelf bedenken. Ik kan je garanderen dat je zo 100 films vind die van hetzelfde laken een pak zijn als Frontiere(s). In die tijd maakten ze ook films, weet je.

• 1931 stemmen

Zie nog steeds geen 100 films waarin ik het beter heb gezien, weet je..

Lord Flashheart

Ik zag in je stemmentabel niet eens Texas Chainsaw Massacre staan. Ga die maar eerst kijken, praten we later verder.

• 1931 stemmen

En omdat hij niet in m'n stemmentabel staat, heb ik hem automatisch niet gezien? Kortzichtig hoor. Dus praat maar verder.

Lord Flashheart

Last house on the Left gezien? Friday the 13th? Heb je ook geen stemmen bijgeplaatst, maar je zal ze ongetwijfeld in de bioscoop hebben gezien ofzo.

• 1931 stemmen

Niet in de bioscoop gezien, wel gezien.

Ik noemde al voorbeelden in mijn recensie van soortgelijke titels

Tevens bevatten de titels van Lord Flashheart ook soortgelijke elementen als in Frontiere(s)

avatar van Tonypulp

Tonypulp

TCM is juist helemaal niet zo bloederig, en dan al helemaal niet meer dan Frontiére(s) dat is. Ben 't dan ook eens met Oswaldo, ik wil wel wat concrete voorbeelden horen dan, als kijktip dan ook natuurlijk . Verder is Storm Warning ook maar slappe hap (hoewel ik 'm wel kon waarderen) op het gebied waar Fontiere(s) nog lekker gaat zoal het hoort, vooral veel kundiger uitgevoerd en met meer pit.

El ralpho

Verhalen van verknipte kanibalistische families (of slechts een persoon) of iets in die trant hebben we al vele malen vaker gezien. Denk naast mijn voorbeelden ook aan Wrong turn, house of 1000 corpses, 2001 maniacs, captivity ..Om maar even wat titels op te noemen die in me opkomen en er zullen er vast nog veel meer op te noemen zijn.

De slachtpartijen mogen dan misschien grover zijn dan in TCM,(in mijn ogen was het vrij gelijk maar het is al een flinke tijd terug dat ik een TCM film gezien heb dus je kan op dat punt best gelijk hebben) maar op verhaaltechnisch gebied werd TCM een stuk beter en sfeervoller gebracht dan deze film.

Als je zou gaan kijken hoe hoog de film zou scoren op een fictieve gore meter zou je zien dat dit ook niet bovengemiddeld hoog is. Misschien wel wat hoger in de verknipte kanibalistische families categorie, maar zeker niet op het gebied van horror in het algemeen. Ik denk nu bv al aan de Hostel en Saw films die toch echt wel op bepaalde vlakken zieker en schokkender waren dan dit.

Of als we gaan kijken naar de franse cinema; Haute tension bijvoorbeeld. Deze bevatte grovere scene's. Niet perse vanwege de kills zelf maar de manier waarop ze in beeld gebracht werden en de impact die ze achter lieten. Hier liet het me allemaal koud en wist het me geenszins te boeien of te shockeren.

Ik noemde al voorbeelden in mijn recensie van soortgelijke titels

Ik heb het dan ook voornamelijk over waar ik het beter gezien zou moeten hebben, Wolf Creek is redelijk, Storm Warning een prima wegkijk horrortje maar ook niet meer. TCM is goed, maar dat geldt ook voor deze film. Wrong Turn was ook heerlijk, maar wat meer standaard dan dit en mag zich hier niet aan meten. Captivity mag zich hier helemaal niet aan meten.

Verder valt het qua Saw ook wel mee qua gore, zeker deel 1. En ja wat is zieker? Schokkender wil ik niet eens over beginnen, want Saw en Hostel zijn totaal niet schokkend en pretenderen dat ook zeker niet te zijn (voor de duidelijkheid: ik beweer niet dat deze film wel schokkend is).

Ik heb er verder geen problemen mee dat je de film niks vind, maar dit zinnetje:

had niet gehoeven. Ook de ervaren horror-kijkers kunnen dit daadwerkelijk goed vinden, al lijkt het nog zo onmogelijk vanuit jouw oogpunt.

avatar van yeyo

yeyo

Ik moet El ralpho toch gelijk geven, originaliteit is niet bepaald de sterkste kant van deze film. Het is een thema dat al ontzettend vaak is gebruikt binnen het horrorgenre, zeker van The Texas Chain Saw Massacre heeft deze film erg veel 'geleend'. (de dinner-scène bijvoorbeeld) Desondanks, vind ik dit toch een redelijk sterke prent.

DonOswaldo schreef:

Wrong turn is zeker standaard, maar niet meer standaard dan dit. (verhaaltechnisch)

Verder heb ik gewoon verscheidene varianten van films op deze prent gezien die hetzelfde uitgangspunt bevatten als deze film waarin ik het inderdaad beter uitgewerkt vind ja.

Ik heb er verder ook geen problemen mee dat jij de film wel helemaal top vindt, echter hoef ik dat niet te vinden..heb zelf de nodige ervaring met dit soort films dus ja vanuit mijn optiek is het voor dat soort kijkers minder genietbaar. Wil echter niet zeggen dat dat voor alle kijkers die wel wat gewend zijn geldt uiteraard.

Het is een mening vanuit mijn standpunt en er zullen daarom ook doorgewinterde kijkers zijn die het wel met me eens zijn maar ook voldoende die het tegenspreken

• 1931 stemmen

Wrong Turn is wel meer standaard dan dit, qua braafheid en binnen de lijntjes kleuren.

Dat je de het in andere films beter uitgewerkt vind, dat kan, en heb ik ook geen problemen mee zoals ik al aangaf. Maar dat zinnetje had gewoon niet gehoeven, dat is voor een 'groep' spreken. Had het anders geformuleerd, of alleen al het woordje 'beter' eruit gehaald, en ik had niet eens op je gereageerd.

yeyo schreef:

Gelijk geven in wat? Heb ik de film soms origineel genoemd..

DonOswaldo schreef:

Gelijk geven in wat? Heb ik de film soms origineel genoemd..

wat meer ja, maar qua gore is en blijft deze film ook lang niet alles.

Ik spreek voor deze groep omdat ik er zelf bij hoor. Niet alle mensen die in deze groep vallen hoeven het met me eens te zijn. Dat beargumenteer ik net en daarvoor is het een mening

avatar van yeyo

yeyo

Waar heb ik het 100 keer beter (en eerder) gezien dan..?

Ik ging er door deze quote vanuit dat je beweerde dat deze film op vlak van thema en plot origineel is, maar nu blijkt het dat je het vooral met het woordje 'beter' oneens was.

El ralpho schreef:

wat meer ja, maar qua gore is en blijft deze film ook lang niet alles.

Alleen wat dit antwoord te maken heeft met de stelling: Wrong Turn is wat meer standaard dan Frontière(s)..

El ralpho schreef:

Alleen kan je geen mening geven voor een groep waarvan niet iedereen erachter staat, dat is het hem nou net. Sinds ik op moviemeter zit wordt er (zo goed als) altijd gereageerd als iemand voor meerdere personen spreekt. Als ik bij Irréversible neerpen: ''iedere filmkenner kan zien dat het camerawerk getuigt van amateurisme'', krijg ik ook een lading over me heen, en terecht. Deze keer ben ik het die reageert, geen reden om verbaasd te zijn.

@yeyo: doelde inderdaad eigenlijk alleen op het woordje 'beter', en eerder alleen in samenhang daarmee. Zette het daarom ook tussen haakjes.

DonOswaldo schreef:

Dat wrong turn wel wat meer standaard is dan frontiere(s) qua braafheid en binnen de lijntjes kleuren maar nog steeds niet bijzonder te noemen valt

DonOswaldo schreef:

Ik bekeek het vanuit mijn eigen standpunt en sprak voor de groep waar ik mezelf binnen vindt vallen..volgende keer zal ik alleen voor mezelf spreken want ik snap je punt en mis opvatting

El ralpho schreef:

Dus je herhaalt hetgeen wat ik al wist, namelijk dat je een andere mening over deze film hebt. Wat overigens ook niks met die stelling te maken heeft.. maar daar hoeven we ook niet verder over te discussiëren wat mij betreft.

Dank.

avatar van mikey

mikey

Ondanks amateurisme is dit een amusante film omdat ze hun best hebben gedaan. Werkelijk alles is gejat of geleend uit films uit The Descent, Chainsaw Massacre, Wrong turn, zelfs die Turkse gevangenisfilm. Maar je kan beter jatten dan zelf wat aanklooien in dit geval.

Kan je jezelf door het begin heen worstelen.. (over Arabische en dan kriminele kids die zich vanuit Urbania snellen naar Localonia met een rennende cameraman achter zich aan) ...wees dan af en toe verrast door wat onbehoorlijke gorigheden en een hele amusante pater familias. Ook cool waren de 2 dames met te grote geweren die een kamer overhoop schieten. Dat was verreweg het beste shot. Een eerlijk B film shot zoals je ze zag in o.a. Blaxploitations.

Kortom: lelijkheid, cliches maar wel lollig.

avatar van DV1984

DV1984