• 9.377.386 stemmen

Geregisseerd door: Xavier Gens

Met onder meer: Karina Testa, Samuel Le Bihan en Aurélien Wiik

Gesproken taal: Duits en Frans

Plot Frontière(s)

"What are your boundaries..."

Terwijl een extreem-rechtse presidentskandidaat doordringt tot de tweede ronde van de verkiezingen, verschuilt een groep jonge, gewapende bankrovers zich in een herberg diep in het bos. Het gebied is een oude mijnomgeving en de uitbaters van de herberg blijken neo-Nazi kannibalen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Macmanus

Macmanus

Vond ik ook wel ja.

avatar van mixmaster

mixmaster

de fransen bewijzen maar weer eens dat ze op dit moment de horrorfilm makers van dit moment zijn !!!

frontiere(s) heeft mij opnieuw weten te raken als een steengoeie en keiharde horrorfilm , de fransen hadden zich al bewezen met films als : ils , a línterieur , haute tension....... en dergelijke.

1 ding is zeker : de fransen hebben de horrorfilm weer terug op het niveau gebracht waar we lang op hebben moeten wachten !!!

frontiere(s) krijgt van mij een 4*

avatar van film master

film master

best een goede film, mooie sfeer en goed geacteert.

avatar van tovenaar

tovenaar

Niks nieuws, veel goeds. Natuurlijk veel gelijkenissen met een bakje andere films, TCM en Sheitan voorop. Die basis snuift Gens op, filmt en edit vervolgens sterk zijn verhaal en dompelt die hele film onder in een flinke emmer smoezelige rotte modder. Na wat maanden geweekt te hebben in dat vieze mengsel is de film voorzien van de juiste look, hét sterke punt van Frontiere(s).

Genoeg rare geflipte lui om de film tot het eind entertaining te houden, genoeg viezigheid om de gehele zit jeuk te krijgen. De cleane muziek zit helaas af en toe wat in de weg, een wat meer gedurfde schurende soundtrack had de film van meer punch kunnen voorzien. Nu lijkt het toch vooral of de muziek compleet los van de film in elkaar is gezet door een random soundtrackmannetje, zonder de film gezien te hebben. Gemiste kans, hier loopt Gens een fijne dosis kracht mis.

Wanneer komt het nieuwe Franse horror fenomeentje?

Vond het niet zoveel, kan nog niet in de schaduw staan van Haute tension, Ils en A l'Interieur.

irrtante personages, veel slecht acteerwerk, geen humor, een superdom verhaal met suffe kwinkslagen (dat nazi-gedoe was allemaal vrij zieleig) en visueel snap ik echt niet wat er zo bijzonder aan zou moeten zijn. Het is smerig ja, so what, leuk voor de make-up dude.

Maar het belangrijkste: geen enkel punt van de film weet te vermaken wat toch belangrijk is bij dit soort pulpfilmpjes.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

goeie film en een ziek sfeertje. Nergens echt heel smerig of bloedbadachtig al ontkom je daar naar het eind toe toch niet aan. Vooral erg direcht, rauw en hard allemaal. Ook zat de vaart er goed in.

Verder ben ik niet echt in een recensie stemming vandaag en weet ik even niet wat ik hier verder over kwijt wil.

Twijfel tussen 3.5 en 4*, maar was toch erg vermakelijk. 4*

Het probleem vond ik eigenlijk vooral de regie.

De art-department doet prima z'n werk, maar de regisseur maakt er echt een potje van en laat precies dat na waarvoor hij is ingehuurd, namelijk richting geven aan het geheel.

avatar van P8rb

P8rb

Pareltje voor de horror fans.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Komt niet eens in de buurt van eerder genoemden Calvaire, Hostel en The Texas Chainsaw Massacre. Hoewel, Hostel…

Visueel is het nog goed te doen. De landschappen alsmede de atmosfeer zien er mooi uit en ook het splattergebeuren wordt sterk in beeld gebracht. Van de montage was ik minder gecharmeerd - die had af en toe iets rustiger mogen zijn, maar overall is de film op basis van de "looks" goed te doen.

En dan is er dat nazigebeuren. Waar in hemelsnaam was dat voor nodig? Moest het grappig zijn? Moest het de boel luchtig houden? Als ik zulke troep wil kijk ik wel Scary Movie ofzo, maar combineer zoiets alsjeblieft niet met serieuze horror. Bizar en absurd mag – graag zelfs, Calvaire heeft wel bewezen dat zoiets perfect met horror kan samengaan – maar dit gedoe is niet meer dan stompzinnig en irritant. Haalt ook meteen alle spanning en vaart uit de film. Nu een lolletje, dan iets schokkends, nu even flauw, dan even bruut. Werkt gewoon niet.

De personages zijn zo mogelijk nog irritanter. Veel geschreeuw, veel gescheld en nog veel meer domheid. Van een horrorpersonage vereis ik echt niet dat ze logisch redeneren als een Descartes, maar de figuren die in deze film ronddartelen slaan echt alles. En niet alleen maken ze constant achterlijke beslissingen, ze gedragen zich ook nog uitermate storend. Vooral dat zwangere wijf op het eind. Wat moest dat voorstellen? Een mislukte balletvoorstelling?

De soundtrack is evenmin iets waard. Misplaatst gladjes en nergens de beelden ondersteundend.

Eens. .

Halcyon

Frontière(s) is bij mijn weten de eerste horrorfilm die een moslima als final girl opvoert. Behalve dit eigenaardig feitje bevat deze nieuwe Franse shocker nog enkele originele vondsten, ook al is het stramien voor de rest zo cliché als maar zijn kan. Voor mij niet bepaald een minpunt, want ik ben nu eenmaal fan van dit genre.

De look vond ik best ok, vooral bij de premisse in de banlieues van Parijs. Lekker shaky gefilmd en erg snel gemonteerd; deed me een beetje denken aan Greengrass' techniek. Leuk ook om te zien hoe cultuurverschillen (Frankrijk vs Amerika) een horrorfilm een geheel eigen toets kunnen bezorgen. Jonge crimineeltjes vs domme high school tieners, het valt wel op .

Frontière(s) bracht wat ik ervan verwacht had: suspense en gore zonder al te slim te willen doen. Hoogtepunt voor mij was de claustrofobische scène in de onderaardse tunnel. Minpuntjes waren het overdreven einde, die Karl die na een schotwond en een hamer op z'n kop nog steeds rondloopt zonder schrammetje en die oude Nazi-opa. Op zich een heel boeiend karakter dat ook de nodige context biedt (leuk uitgedost ook!), maar slecht vertolkt...

Balans: Geslaagde film die z'n inspiratiebronnen geen oneer aandoet, maar bij kleine details in de mist gaat zodat het predicaat "topper" niet van toepassing is.

avatar van james_cameron

En nog maar weer eens een gezellige Texas Chainsaw Massacre-kloon, goed gemaakt maar inhoudelijk volstrekt belachelijk. Vanaf het moment dat de groteske nazi-stamvader wordt opgevoerd is het duidelijk dat deze film van bijeengeraapte smakeloze elementen aan elkaar hangt. Overtuigend bloederig en naar, maar het zeer voorspelbare script wordt bevolkt door uitsluitend onsympatieke figuren, waar je geen bal om geeft.

avatar van -Roald-

-Roald-

omg, wat een film

verschrikkelijk hoe zn pezen worden doorgeknipt

*4.5

avatar van RealLife

RealLife

sylphil schreef:

Is inderdaad een leuk horror filmpje wat naar mijn bescheiden mening nèt iets te lang duurt waardoor ik aan het eind toch met een ietwat ontevreden gevoel bleef zitten.

Met andere woorden, er zit weer eens gewoon een stom einde aan deze film....wat jammer is, want hij had best wel potentieel om het predicaat "goed" te krijgen.

Ik ga helemaal akkoord. Lekker filmpje maar het bleef maar duren, altijd weer opnieuw van die totaal onrealistische "wendingen". Begon me op den duur echt te ergeren aan het "ik ga nog niet schieten want dan kan jij me onverwachts nog verrassen" gegeven.

avatar van mckiller

mckiller

goede en zeer gore horror. En mooi hoe die vrouw zo'n neo nazie kannibaal terug pakt.

avatar van klute89

klute89

Neo- nazi kannibalen Hoe bedenk ze het.

avatar van Fryce

Fryce

Bah

avatar van Fredro

Fredro

Deze film heeft het genre ala Hostel -The Texas Chain Saw Massacre maar is zeker en vast beter dan Hostel waar er ook niets maar ook niets verhaal in zit! Frontiere is zeker en vast geen top film maar qua horror gehalte kan hij er toch zeker en vast door, ook de spanning zat er in...Kortom een film die je moet zien mits je graag dat genre ziet hehe

Een 3.5/5

@Apollinisch... Het niveau van hostel is veel minder dan deze film, bij u is het meer te doen om de naam "tarantino" dan de film !

avatar van Apollinisch

rcksn

te erg

avatar van Legan

Legan

Visueel valt er weinig op aan te merken, maar inhoudelijk des te meer. Te vaak is het te nep en ontbreekt het aan echte sfeer, iets wat bij mij gangmaker nummer 1 is. En dan laat ik nog dingen achterwege als het acteren, de clichés, de personages, het oppervlakkige verhaal, de voospelbaarheid, etc... Gewoon een lege film met een mooie verpakking.

Blijkbaar heeft Hollywood, in navolging van Disney, nu ook Europa ontdekt en een vestiging in Frankrijk geopend.

Waarom is Amerikaans Hollywood dan zoveel beter dan het Franse Hollywood ? Niet dat ik verder die link zie tussen dit een een Hollywood film, maar soit.

avatar van Legan

Legan

Onderhond schreef:

Waarom is Amerikaans Hollywood dan zoveel beter dan het Franse Hollywood ?

Dat zijn jouw woorden niet de mijne.
Onderhond schreef:

Niet dat ik verder die link zie tussen dit een een Hollywood film, maar soit.

Ach kom, dat zie je overduidelijk aan werkelijk alles. Het enige verschil is de voertaal. Geef mij dan maar Calvaire. Misschien standaard, maar toch stukken sterker.

dat zie je overduidelijk aan werkelijk alles

Zo, ik ben helemaal overtuigd!

Best grappig, want ik heb eerder Gens' Hollywood poging gezien en de verschillen zijn opmerkelijk. Minder ruw, minder geweld, minder wacky zaken, minder genrevermaak, visueel uitgedroogd ...

Edit: en wat Calvaire bij een film als deze te zoeken heeft

Halcyon

Wat Calvaire hier te zoeken heeft? Dezelfde inspiratiebron, namelijk TCM.

Calvaire wordt veel vaker aan Deliverance gelinkt eigenlijk. Daarbij is bronmateriaal niet steeds een goed vergelijkingspunt, aangezien de uitwerking sterk kan verschillen.

Calvaire is absurd en komisch, Frontières to the point en bot. Vind het andere films die gewoon onder een breed noemertje horror geplaatst worden. Zelf prefereer ik trouwens ook Calvaire, alleen staat dat los van deze film.

Halcyon

De uitwerking verschilt zeker, maar TCM (of Deliverance inderdaad) is de link die beide films met elkaar verbindt.

Dat er links te vinden zijn tussen beiden zal ik ook niet ontkennen, ik vraag mij alleen af wat de meerwaarde is om op basis van zo'n link de films te gaan vergelijken.

Halcyon

Ik kan niet voor Legan spreken natuurlijk, maar je zou beide films al kunnen vergelijken op het vlak van 1/ desolate omgeving en gevoel van afzondering, 2/ ontmoeting met bizarre locals, 3/ martelpraktijken, ... (de klassieke ingrediënten van dit genre met andere woorden). Persoonlijk vind ik dat er genoeg parallellen zijn om beide met elkaar te vergelijken. Of dat een meerwaarde is, laat ik in het midden. Films vergelijken is altijd riskant, maar het legt ook interessante invalshoeken bloot. Neemt natuurlijk niet weg dat de aanpak in beide films (humor vs. horror) radicaal anders is.

avatar van wei

wei

Niet meer dan n 'wel leuke' horrorfilm helaas. Heeft een lekker groezelig sfeertje, maar de looks van de film is mij veels te glad en hip. Had wel iets rauwer gemogen. De geschifte personages (nazi malloot en een bijna kopie van Leatherface zonder masker) ontbreken ook niet, maar zijn matig uitgewerkt. Ze vormen geen eenheid, maar zijn losgelaten individuelen. De ingredienten waren er (groepje onsympathieke lui ontmoeten bizarre lui en krijgen ervan langs), had alleen op iets meer gehoopt.