Genre: Drama / Avontuur
Speelduur: 165 minuten / 225 minuten (miniserie, 2023)
Alternatieve titel: Faraway Downs
Releasedatum: 18 december 2008
Bekijk via Disney+
Plot Australia
"Welcome to Australia!"
Australië, even voor de Tweede Wereldoorlog. Een Engelse aristocrate (Kidman) erft een ranch ter grote van Maryland. Wanneer Engelse veebaronnen het gemunt hebben op haar grond, sluit ze zich met tegenzin aan bij een ruwe veedrijver (Jackman) om zo haar 1500 runderen over honderden kilometers land te drijven.
Lady Sarah Ashley
The Drover
Katherine
Neil Fletcher
King Carney
King George
Sergeant
Paalhaas
Namens de mensen die een hoge score geven: "probeer het nog een keer" en namens de mensen die een lage score geven: "bespaar je de moeite".
SJRS.VLDT
Ik vond Australia een middelmatige film. Het is jammer dat de film zo lang duurt en vooral na anderhalf uur lijkt het alsof de film is afgelopen(dan had het wel een zwakke film geweest) maar dan gaat hij nog verder. En dan op een gegeven moment weer.
De laatste drie-kwartier waren zeker de moeite waard, wat voor mij de film weer een beetje goed maakte. In het begin deden de scenes vooral een beetje nep aan, alles was zo precies gemaakt, dat het niet meer overtuigend overkwam. De scenes voor, tijdens en na het bombardement waren echt het best.
Ook de jongen die Nullah speelde, deed het heel goed:D. Ook Kidman deed het gewoon goed.. ik weet niet waar iedereen die negatieve reacties vandaan haalt. Ja, uit haar volgespoten gezicht;)
Prima film als je op tijd begint met kijken en de dag daarvoor op tijd naar bed bent geweest!
Voodoo
Prachtige film, goed geacteerd, goed opgenomen beelden. Mijn vrouw en ik hebben heel erg genoten van deze film. Ik dacht eerst dat het puur een romantiek film was. en had daarom niet zoveel belangstelling. ( had het wel maanden uigesteld met pindakazen ) maar beh heel blij dat ik hem toch eindelijk gezien heb.
Bossie14
Voor mij was deze film de moeite waard, alleen het verhaal was niet heel bijzonder. Nicole Kidman maakte veel goed met haar acteer werk.
Ondanks de 165 min. zonder moeite uitgekeken.
mario_arnhem
Als je een film niks vind zet je het toch gewoon af
dat gezeur over niks....
vcrrr
Ik ben het eens met de meeste positieve reacties hier gegeven.
Een erg fraaie film!
Masterkeeltie
Erg goede film,!
Mijn genre van films is vooral avontuur (buiten wo2 en geschiedenis films) en daar hoort dit toch ook bij...
de kleine jongen speelt erg goed en brengt het eerste gedeelte van het verhaal ook .. de aboriginals zijn erg interessant, het was een lange film maar het blijft je boeien vanaf het eerste moment. Goed acteerwerk van alle spelers en vooral van de kleine jongen.
Erg goede film
4.0 ster
metalfreack
deze film bestaat voor mij echt wel uit 2 delen, het leek wel of het in het midden eindigde het verhaal en opnieuw begon.
Het tweede deel vond ik dan ook ongenloofenlijk.
1ste deel ietsje minder maar ook niet slecht.
Najade
Ik heb me prima vermaakt voor de 2.5 uur! Op t einde zakt beetje in, maar geeft niet, t was heel vermakelijk. Wordt afgewisseld met komedie, drama, avontuur, oorlog, roman! Vond ik heel leuk, een film hoeft niet één genre te hebben.
My god wat heeft Hugh Jackman een mooi lichaam. Perfect voor Wolverine
erik1677
hadt het denk ik ook al maanden uitgesteldt om deze film te gaan kijken.
Maar vindt m echt super, en heeft me geen moment verveeldt.
Smi
..Meh.
Nogal (of heel erg) melodramatisch.
Niet mijn ding.
Ik ga 'm niet beoordelen om de score te behouden, Gewoon omdat ik een andere smaak heb.
MJH
We hebben gisteravond genoten van deze film, die voor ons Out of Africa en Dances with wolves kwaliteiten heeft, in ieder geval voor wat betreft de prachtige beelden en kleuren. Een mooi verhaal, wat zeker met betrekking tot de Aboriginals en hun geschiedenis wel stof tot nadenken geeft...
Van begin tot eind boeiend, met de nodige dosis humor en natuurlijk romantiek.
Scarlett2
Deze film van Baz Luhrman vond ik erg tegenvallen. Na zijn vorige drie fantastische films gezien te hebben (Moulin Rouge natuurlijk, romeo and Juliet and strictly ballroom) had ik hoge verwachtingen over deze film, die hij helaas niet waar maakte.
Ik had het gevoel dat hij niet kon kiezen welk genre film hij wilde maken en dat vond ik een stijlbreuk. Het western gedeelte paste niet bij het romantische gedeelte en niet bij het oorlogsdeel, etc. Zijn vorige films werden getypeerd door een flinke dosis humor. Behalve de opeens opgeblazen lippen en het strakgetrokken koppie van Nicole Kidman, viel er niets te lachen.
Ik heb de film toch nog 3 punten gegeven omdat ik de wijze van filmen wel erg mooi vond (lichtval, natuurshots, etc), maar desalniettemin vond ik het een lange zit met een standaard commercieel "feel good" einde. Teleurstellend.
LEIDENAAR187
Erg leuke film,en zit van alles in verwerkt.
Drama,aktie,avontuur,mooie beelden,wat humor,leuke rollen,goede special effects en leuk verhaal.
Ach op elke film is wel wat te zeiken,en vond de vonk af en toe niet echt overspringen tussen Nicole en Hugh,ook door de kromme dialogen hier en daar,maar het eindresultaat is een vermakelijke film om met je vrouwtje te kijken ofzo.
Over the rainbow was toch wel leuk om te horen,toch een nummer dat je raakt op de een of andere manier.
Ook complimenten voor dat ventje,leuk gespeeld,leuk acteurtje.
DragQueen
Een behoorlijke film, met een prachtig verhaal. de prent heeft een mooie uitwerking gekregen, mede door de goede cameravoering. er zijn dan ook prachtige beelden te zien, van het mooie australie. verder is het acteerwerk vrij goed van jackman, en tegenspeelster kidman. ik geef hem 3,5 sterren.
Rocketship
Lang maar niet langdradig, goed verhaal, goed acteerwerk. Geweldige acteurs overigens ;D. De boom die steeds terug kwam vond ik echt een mooi idee.
Willie_Baas
Geen goede film. En om eerlijk te zijn, verbaast het me dat er zulke hoge cijfers te vinden zijn bij de reacties.. Ja, het acteerwerk was goed van Nicole Kidman, en ja, het zag er allemaal mooi uit. Maar het verhaal was iets te zoetsappig (zeg ik, met the Notebook op nummer 2 in mijn top 10..). maar alles kwam net perfect uit, en het kindje vond ik niet zo goed (dacht eerst dat het een meisje was joh!). En ik snapte niet precies hoe ze zulke grote vlaktes (australie is groot menn!) zo makkelijk konden oversteken met paardjes enzo..
naja, al met al een heul grote domper.
Don Dijk
Te veel 'Amerikaanse' momenten, hij duurde te lang en van de beelden had ik meer verwacht.
Whizbabe
Leuke film, vermakelijk. Mooi hoe het leven van de aboriginals er door verweven is. wel een min punt is de scenes te paard, nep nep nep. Heeeeel jammer.
Roel B
Mooie beelden en een groots zoetsappig verhaal. Ik vond Nicole Kidman's personage vreemd overkomen in deze omgeving. Ik weet niet of het komt doordat ze matig acteert of dat het bij haar personage hoort. Al met al een nipte voldoende.
Sjaako
Wel mooie beelden, maar het verhaaltje ontstijgt de gemiddelde dramafilm niet. Alles is te langdradig, en waar ik het idee had dat er een interessant stuk kwam werd dat niet uitgediept.
Te oppervlakkig allemaal en dan toch bijna drie uur nodig hebben...
Jackman is goed, Kidman past niet scht, vooral omdat Botox in die tijd nog niet bestond. Ik vindt haar niet de natuurlijke uitstraling hebben die je in zo'n rol verwacht en haar "emotionele gezichtsuitdrukkingen" komen door alle fysieke restauraties niet geloofwaardig meer over.
Toch overall een 3*
Roel B
Dat is het inderdaad!
Fryce
Een film met erg mooie beelden. Vooral het stuk aan het begin v/d film waarin dat jongetje op het paard gaat zitten en het water uit gaat staat me bij. Moest even wennen aan het bijna clowneske acteerwerk aan het begin van zowel Nicole Kidman als Hugh Jackman. Dit verdween na mate de film duurde, wat ik bepaalt niet erg vond. Ik hou wel van het stukje magie wat in de film verweven is. Voor mij is het een geslaagde film waar ik met veel plezier na gekeken heb.
Thomas83
Ik ben een groot fan van Moulin Rouge, die reken ik zelfs tot mijn favoriete films. Deze film had ook een overdreven dramatisch en zoet plot, met een duidelijke bad guy en een kitscherig visueel uiterlijk, net als Luhrmann’s nieuwste film Australia. Maar helaas ontbreekt hier alle originaliteit en frisheid, de uitwerking is vreselijk. Resultaat is dan ook een extreem zoete, conventionele en infantiele Hollywoodfilm, zodat het wel bijna als spot bedoeld lijkt.
De visuele pracht van de film valt op, en de shots zijn vaak een lust voor het oog, ook al valt Lurhmann continu in herhaling. Maar écht genieten kun je niet door het overduidelijke kunstmatige aan de looks. Het ligt er extreem dik bovenop dat je loopt te kijken naar digitale effecten, en de set zelf stelt uiteindelijk niet zoveel voor. De kostuums verdienen overigens nog wel een eervolle vermelding, maar de special-effects zijn vaak nogal zwak en ook al overduidelijk digitaal.
Net als in Luhrmanns vorige film Moulin Rouge, ook alweer van een jaar of zeven daarvoor, wordt er ook in Australia door meerdere karakters overgeacteerd. Alleen hier niet op een leuke manier, maar vaak juist irritant, en bovendien worden irritant overgeacteerde en karikaturale rollen zoals die van Lady Ashley en Flether gemixt met wel serieus gespeelde rollen. Een beetje maf. De acteerprestaties zijn vaak ook slecht. Fletcher en Ashley worden niet al te best gespeeld, vooral Ashley niet, en Jackman bevalt aanvankelijk nog redelijk, maar hij hoeft dan nog niet al te diep te gaan. Later in de film wel, en dan loopt hij ook echt vreselijk slecht te spelen.
Het zwakste element aan de film is het plot. Allereerst duurt de film te lang doordat er nadat het gezelschap arriveert in Darwin opeens een heel andere richting in wordt geslagen en de film een romantisch familie/oorlogsdrama wordt. Daarnaast worden de Aboriginals op een kinderlijke manier neergezet, zodat ik het eigenlijk gewoon onrespectvol over vond komen. Aan de andere kant wordt er dan wel af en toe weer wat gedweept met de spiritualiteit etc. van de Aboriginals. Zo Hollywood allemaal.
Alsof dat nog niet erg genoeg is wordt de film tot in het extreme aangezoet, met een hoop dramatisch of romantisch bedoelde scènes die totaal de mist in gingen. Geen cliché lijkt wel te worden geschuwd. Het was echt gewoon afzien geblazen. Ook hoe zware thema’s als racisme en armoede op een kinderachtige manier worden aangesneden. Al die crap rekt de film ook tot in het belachelijk op. Bijna 3 uur aan film, terwijl de boel makkelijk in 2 uur afgedaan kon worden. Het einde is ook afzichtelijk voorspelbaar.
Muzikaal is de film ok. Maar ook hier geldt wat voor zo’n beetje voor alle elementen van de film geldt. In het onnodige tweede deel kakt de boel in. Aanvankelijk is de soundtrack nog best leuk, en deed deze me af en toe wat denken aan de Indiana Jones-films, maar later wordt het net als de rest van de film pompeus en beroofd van elke vindingrijkheid.
Nee, Baz Luhrmanns film beviel me totaal niet. In plaats van een kitscherige maar frisse en leuke film is het alleen een kitscherige film geworden, maar eigenlijk alleen in de slechte zin van het woord. Een sentimenteel en zoet prul dat bepaald niet zou misstaan tussen films als Pearl Harbour en Braveheart. Alleen de eerste helft van de film is het aanzien nog waard, en de acteur het Aboriginal-jochie speelt maakt er nog het beste van met zijn uitstraling en brutaliteit, ondanks zijn debiele teksten. 0.5*.
Ieder zijn ding ik vond Pearl Harbor geweldig en dat geld ook voor Braveheart.
Chimpz
Mooie plaatjes en mooie muziek, maar daar blijft het zowat bij. Hugh Jackman (coole kerel, maar waarom krijgt zijn personage geen naam?) en Nicole Kidman (wanneer is dat zo'n lelijk vrouwmens geworden????), wonderschone cinematografie (serieus een van de mooist uitziende films die ik ooit gezien heb), maar het verhaal is vrij zwak. De film doet zo hard zijn best om episch te zijn en slaag hier maar voor een bepaalde mate in, zeker in het laatste act vervalt de film in een hoop cliché's (heb zelf meerdere keren moeten zuchten om het plot, en dat is ècht niet van mijn gewoonte), het verhaal is gewoon veel te plat voor de bijna 3 uur speeltijd..... maar wel heel mooi verpakt.
Thomas83
Ieder zijn ding ik vond Pearl Harbor geweldig en dat geld ook voor Braveheart.
Uiteraard, smaken verschillen. Ik ben zeker niet vies van zoete films waarin groots wordt uitgepakt. Titanic is een van mijn favoriete films bijvoorbeeld. Maar dan moet de film wel de juiste snaar bij me raken. Hier ontbrak alle subtiliteit vond ik.

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Brassed Off
Drama / Komedie, 1996

Hachikô Monogatari
Familie / Drama, 1987
missionarytweede wereldoorlogboerderijaustraliëbritsracistcattle driveprejudicepost-credits scenestampedewaltzing matildatrampled to death