

Bury My Heart at Wounded Knee (2007)
Genre: Drama / Historisch
Speelduur: 133 minuten
Oorsprong:
Verenigde Staten
Geregisseerd door: Yves Simoneau
Met onder meer: Aidan Quinn, Adam Beach en August Schellenberg
IMDb beoordeling:
7,1 (7.158)
Gesproken taal: Engels
On Demand:
Bekijk via HBO Max
Niet beschikbaar op Netflix
Niet beschikbaar op Pathé Thuis
Niet beschikbaar op Videoland
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Niet beschikbaar op Disney+
Niet beschikbaar op Google Play
Niet beschikbaar op meJane
Plot Bury My Heart at Wounded Knee
"The Epic Fall of the American Indian"
Historisch epos spelend aan het einde van de 19 eeuw over de Sioux indianen onder aanvoering van Sitting Bull, die geconfronteerd worden met het nieuwe Amerikaanse regeringsbeleid. Henry Dawes is senator voor Indianenzaken die het heilige land van de Sioux wil onteigenen. Daartegenover staan naast Sitting Bull George Eastman, een schoolvoorbeeld van de opgeleide goed geintegreerde Sioux en lerares Elaine Goodale, die haar best doet het leven op het reservaat te verbeteren.
Externe links
Acteurs en actrices
Elaine Goodale
Ohiyesa / Young Charles
Sitting Bull
Uncle
Henry Dawes
General Sherman
President Ulysses S. Grant
One Bull
Jacob
Bishop Whipple
Video's en trailers
Reviews & comments

TheRisingSun
-
- 1140 berichten
- 2261 stemmen
Ook met (uiteraard!) August Schellenberg en Wes Studi! Twee iconen als het gaat om westerns met indianen.
Ben hier wel benieuwd naar, al is het dan een tv film. Wordt op imdb in ieder geval al goed beoordeeld, al zijn de commentaren daar weer minder positief. Afwachten dus!

dje-em
-
- 494 berichten
- 6702 stemmen
ik heb het boek gelezen toen ik jong was, en ik vond het toen belachelijk hoe er met indianen is omgegaan. Nu ben ik woonachtig in Oklahoma (native america) en het spreekt me nog steeds aan. Het is een prachtige film en geeft goed aan wat er allemaal gebeurd is. Een totaal schandaal....

fritsy
-
- 800 berichten
- 6652 stemmen
ik heb het boek gelezen toen ik jong was, en ik vond het toen belachelijk hoe er met indianen is omgegaan. Nu ben ik woonachtig in Oklahoma (native america) en het spreekt me nog steeds aan. Het is een prachtige film en geeft goed aan wat er allemaal gebeurd is. Een totaal schandaal....
Ooo ja TheRisingSun "Klopt het zijn ook altijd de zelfde acteurs die in zulke films mee spelen,
zal mischien wel liggen aan het amerikaanse genocide op de indianen.

martenaria
-
- 138 berichten
- 653 stemmen
film begint goed maar zakt dan weer terug. dat verhaal over indianen is boeiend totdat ze in reservaten terechtkomen. en dan gaat de film helaas nog een uur door.

tsjidde
-
- 2112 berichten
- 3943 stemmen
"Bury My Heart at Wounded Knee" is een interessant, maar vooral schrijnend, historisch document, waarin men tracht de waarheid boven tafel te krijgen. Omdat het echter als een gedramatiseerd verhaal wordt gebracht, is het natuurlijk de vraag in hoeverre alles geschiedkundig juist is. Maar één ding is zeker: dit is een gitzwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis... en men heeft er niets van geleerd.

janhero
-
- 255 berichten
- 315 stemmen
Het verhaal is tekenend voor hoe toen al omgegaan is met andere culturen in america en niet alleen daar.
Helaas is ook deze film weer een gedramatiseerd verhaal met een persoonlijk tintje zodat het echte verhaal als decor gebruikt wordt.
Misschien zet het wel mensen aan om eens na te denken over deze zwarte geschiedenis. Als dit soort films een aanzet is dan is het ook goed. Ik weet niet goed wat ik voor een stem moet geven ga maar voor een 2,5

christiaan1966
-
- 4 berichten
- 4 stemmen
hallo allemaal
ik heb de film gezien ik vind hem steengoed, vooral omdat het verhaal klopt zoals hij in deze film beschreven is jammer voor de harde actie freaks maar daar isdeze film ook niet voor bedoeld.
Ik ken ook het boek begraaf mijn hart bij de bocht van de rivier(burry my haert by wounded knee0 van dan brown maar het is maar een epos van dat boek dat door indianen werd vertelt en opgeschreven door een blanke het was ook het eerste boek over de indianen oorlogen werd geschreven uit de mond van de indianen en de woorden burry my heart by wounded knee werd toen gezegd door crazy horse en het is jammer dat je hem niet terug ziet in de film alleen maar dat zijn naam werd gescandeerd dat vind ik wel het jammere van allemaal maar deze film verteld wel het verhaal over de sioux waarvan crazy horse een warchief was
maar het is echt de moeite waard om te kijken
veel kijk plezier kan ik niet zeggen omdat het toch een zeer pijnlijke periode was over de genocide van de native americans

roy7477
-
- 103 berichten
- 152 stemmen
Absoluut indrukwekkend!!!!!!!!!!! Meer kan en wil ik er niet over zeggen!
5*

salland 1971
-
- 56 berichten
- 632 stemmen
mooie film in het begin een beetje moeilijk te volgen. later zeer indrukwekkend. eeen film die ik zeker nog een keer weer ga zien
4****

Kokopelli
-
- 35 berichten
- 32 stemmen
De laatste jaren van Tatanka Yotanka goed in beeld gebracht. Fraai neergezet door August Schellenberg. Toen ik hoorde dat deze film werd gemaakt vroeg ik mij af wat zij van het boek van Dee Brown zouden verfilmen. Het is dus het laatste hoofdstuk geworden. Eén ding vind ik jammer en dat is dat er alleen Engels wordt gesproken. Juist in deze film had het Lakota uitgangstaal moeten zijn. Wes Studi zette de taalverschillen bij diverse volken nog even mooi neer door uitdrukkelijk gebarentaal toe te passen. Voor het eerst zag ik waarom Spotted Elk of Si Tanka (Big Foot) in zo'n vreemde houding lag na de moordpartij bij Wounded Knee. Hij lag eigenlijk op zijn buik en was voor de foto gekeerd en stijf bevroren.
De moordpartij bij Wounded Knee is naar mijn mening duidelijker in beeld gebracht in de serie "Into the West".

TheRisingSun
-
- 1140 berichten
- 2261 stemmen
Mooi document!
Het eerste wat ik dacht bij deze film, was dat het veel weg had van de mini-serie "Into the West". Het speelt zich ongeveer in exact dezelfde periode af en heeft bijna hetzelfde onderwerp.
Waar in "Into the West" het verhaal van beide kanten werd bekeken, omdat het daar ook de tijd voor had en nam, wordt er hier meer op de kant van de indianen (Sioux) gefocust. Geen probleem overigens, want zij zijn het ook die het 'verdienen' om op de voorgrond te staan!
In dit soort projecten mogen de grote namen natuurlijk niet ontbreken en met August Schellenberg en een (te) kleine rol voor Wes Studi zijn deze twee iconen uiteraard wéér aanwezig. Wat mij betreft mógen deze personen ook niet ontbreken, maar aangezien Schellenberg (72) al flink op leeftijd is, zal hij waarschijnlijk niet veel meer in dit soort films te zien zijn. Al hoop ik het wel! Studi zal in ieder geval nog in enkele mooie producties mee gaan doen, waar "Comanche Moon" (Mini-Serie) hopelijk de eerst volgende van zal zijn.
Over de film dan. Zoals ik al zei een mooi document, evenals "Into the West". Deze films geven, naar ik mag aannemen, een realistisch beeld van hoe het de indianen is vergaan in de tijd dat ze zich min of meer aan alle regels van de blanken moesten houden. Hoewel ik op sommige momenten ook een beetje het gevoel kreeg dat de indianen ook niet echt meegaand waren, zijn het toch vooral de blanken geweest die fout zaten. Zij waren te bezitterig wat betreft het verkrijgen van land. Uiteraard waren er ook wel enkele goedwillende blanken, maar die hadden toch weinig in te brengen tegen de grote meerderheid die het niet al te goed voor hadden met de indianen.
Voor sommige indianen is de 'overstap' van het reservaat naar de blanke samenleving geen slechte geweest en hebben er weldegelijk enkele geprofiteerd van de kennis en leerstof van de blanken, maar of ze dit diep in hart ook gewild hebben is natuurlijk af te vragen.
Het einde waar de schietpartij plaatsvind bij 'Sitting Bull' kwam ook voor in "Into the West" als mijn geheugen me niet in de steek laat?!
Of het aan de lengte van de film lag weet ik niet, maar dit 'ingekorte' verslag van veel wat ik al bij "Into the West" heb gezien, is me net 0,5 ster beter bevallen dan "Into the West".
4,5 ster

Kokopelli
-
- 35 berichten
- 32 stemmen
Rising Sun, volgens mij ben je toch wat abuis. Het enige wat in deze film en bij "In to the west" hetzelfde is, is de moordpartij bij Wounded Knee. Verder zijn het op zich staande verhalen. De moord op Tatanka Yotanka komt niet voor bij "In to the west". De Ghostdance en het contact met zieke Si Tanka ("Big Foot") kreeg daarin de aandacht. Jammer is alleen dat men Si Tanka "Big Foot" blijft noemen. Het zou goed zijn om in een film eens te laten zien waarom men hem Big Foot noemde. Dat het voortkwam uit weer zo'n denegrerende houding van soldaten tegenover een Indiaanse leider. Zij hadden de man namelijk een paar te grote schoenen gegeven (het was winter) en bespotte hem door hem Big Foot te noemen.
Tatanka Yotanka was inderdaad niet meegaand, waarom zou hij. Het zelfde plaatje zie je vandaag de dag nog steeds. Traditionelen zullen ongetwijfeld als dwars overkomen. Neem Russell Means, die als Indiaans leider ook niet meegaand is en enkele maanden geleden de souvereine Lakota Nation uitvaardigde. Hij kreeg van vele andere leiders geen steun. Daar is ook vanalles voor te zeggen, maar het blijven goede acties om aan te geven dat ze er nog steeds zijn. De acties van Wounded Knee blijven zo leven en mijn morele steun hebben ze.

MOKUMAN
-
- 36 berichten
- 36 stemmen
Mooie historische film die ook mij deed denken aan Spielbergs Into The West. De hele film geboeid blijven kijken naar het drama dat de oorspronkelijke bewoners van Amerika door toedoen van de blanke nieuwkomers is overkomen.

Tarkus
-
- 6409 berichten
- 5314 stemmen
Goede film, gebaseerd op ware feiten.
Het verhaal is bijna hetzelfde als de serie 'Into The West', die veel langer duurde en dieper op de feiten in gaat.
Eigenlijk is deze meer dan 2 uur durende film nog te kort om alles goed te vertellen, en net daarom vond ik hem iets minder dan de serie.
De acteerprestaties en beelden zijn anders wel prachtig en het loont dan toch de moeite om deze film eens te bekijken.

Barfly
-
- 1849 berichten
- 1704 stemmen
Het boek van Dee Brown was dermate indrukwekkend dat ik het niet weg kon leggen, al stemde de inhoud niet bepaald vrolijk.
Wel is het een realistisch verslag van de gebeurtenissen toen.
De film doet eigenlijk hetzelfde en is evenzeer imponerend.
Het boek gaat wel op meer zaken in en gaat ook veel dieper in op de problematiek. Dat je dat niet in een film van twee uur kunt stoppen lijkt mij logisch.
Moeilijk om hier een beoordeling voor te geven.
Voorlopig 4,5*

Malick
-
- 9014 berichten
- 0 stemmen
De soundtrack is al een tijdje uit.
1. Main Title (4:41)
2. The Feather (2:03)
3. The Train/Civilized (3:14)
4. Cedar Creek (1:56)
5. Spotted Eagle Song, Daryl McDonald (1:42)
6. Assimilation (2:22)
7. Red Cloud (2:28)
8. Charles (1:43)
9. What To Believe (2:11)
10. White Horse (3:17)
11. Ears for It/Cross and Feather (4:48)

gauke
-
- 9852 berichten
- 13069 stemmen
Geromantiseerde, maar niets ontziende eerlijke, nauwgezette reconstructie van de ondergang van de Amerikaanse indianen. Van deze Amerikaanse holocaust heeft de regisseur een indrukwekkend, dramatisch, intens, grimmig en tegelijk sober verhaal gemaakt, met dermate pijnlijke details, waar je je gewoonweg niet gemakkelijk bij kunt voelen.

Pazmaster
-
- 2563 berichten
- 4940 stemmen
Leuk geschiedenislesje, maar eigenlijk een vrij traag drama wat op mij over komt als een tv film. Het is allemaal niet zo slecht en het verhaal op zich is best goed maar toch vond ik er niet veel aan. Misschien omdat je al weet hoe het gaat eindigen. 2,5 ster

Boenga
-
- 2342 berichten
- 1385 stemmen
Bij momenten een sterk historisch drama, met soms prachtige beelden en pakkende momenten.
De donkere sneeuwvlakte met de talrijke doden... niet het moment waarop je rechtop staat uit de zetel en een pakje chips gaat gaan halen.
Maar...helaas zakt het niveau van de film een heel stuk neerwaarts telkens wanneer Adam Beach in beeld komt. Is het de acteur die er niks van bakt, of is het de regisseur die in de fout gaat, dat is me niet helemaal duidelijk. Het verwijfde personage komt bijzonder amateuristisch over, en verschilt al te zeer van hoe hij als jongeman (Chevez Ezaneh) voorgesteld wordt.
Het gevolg zijn doorlopende ups-and-downs van een sterk drama naar een goedkope tv-film.
De andere acteurs, en dan vooral Schellenberg, doe het gelukkig een stuk beter.
Zeer wisselvallig, maar een aantal passages maken er een meer dan degelijke film van.

LuukRamaker
-
- 1986 berichten
- 916 stemmen
Meeslepend en meelijwekkend drama dat zich richt op wat na(ast) de Slag bij de Little Bighorn waarschijnlijk één van de bekendste indianenverhalen uit de geschiedenis is. Het verhaal dat er in Bury My Heart at Wounded Knee om het bloedbad heen is gebouwd, is erg aangrijpend. Met name Adam Beach had een erg goede rol in dat verhaal en onder anderen August Schellenberg en Aidan Quinn zetten ook interessante (non-fictieve) personages neer. Hoewel het meeste begrip al gauw naar de Sioux-indianen uitgaat, zijn de gebeurtenissen redelijk objectief verfilmd. Het blijft bizar hoe ze zijn behandeld en hoe ze in het nauw zijn gedreven, maar het blijft tegelijkertijd een interessant stukje geschiedenis, waarvan het mooi is dat het op zo'n mooie en eerlijke manier in beeld is gebracht.

mr rumson
-
- 2160 berichten
- 2630 stemmen
In de review van LuukRamaker kan ik mij prima in vinden en sluit me daarbij graag bij aan.
Er komen wel af en toe wat saaiere stukken in voor maar dit word meer dan ruimschoots goed gemaakt met interessantere stukken.
Kortom ik vond het een boeiende film om te volgen maar dit zal ook wel komen omdat het oude wilde westen mij interesseert.

john mcclane 2
-
- 3021 berichten
- 6272 stemmen
Sober gebrachte geschiedenis Tv film.met een hoofdletter T want dat zie je er wel vanaf.
Het blijft een tragisch verhaal.maar knap om er geen vals sentiment van te maken.
Soms miste ik wel wat indianen " romantiek" . In de vorm van spiritualiteit en een met de natuur.
Waar de indianen om bekend staan.
Maar het is een film waarbij je zeker als leek wat van opsteekt.
Maar traag is het soms wel.maar wie heeft tijdens geschiedenisles niet een keer gedacht , is het al pauze.
Toch de moeite waard.goeie drie ster.

Donkerwoud
-
- 7881 berichten
- 3469 stemmen
HBO weet altijd wel grote Amerikaanse geschiedenissen te vertalen naar toegankelijk en goed gemaakt televisiedrama. 'Bury My Heart at Wounded Knee' (2007) is met respect gemaakt naar de pijnlijke geschiedenis van de genocide en de rol die de historische George Eastman heeft gespeeld in de eerste emancipatiebewegingen. Over de eerste 'Native American' die een Europese medicijnenstudie wist te volbrengen, maar door die hernieuwde positie er meer van doordrongen raakt hoe het verchristelijken een systematische uitroeiing is van alles wat eigen is aan de inheemse volkeren. Adam Beach is oké als George Eastman en August Schellenberg zet een indringende Sitting Bull neer. Op zich ziet het er allemaal best filmisch uit voor een televisieproductie. Toch is het enigszins statisch met hakkelige, theatrale dialogen en een uitwisseling van ideeën waarbij het steeds duidelijk is wie het meest gelijk heeft in de gevoerde discussie. Wel een enorm pluspunt dat ze de indianenmythologie vermijden door de nadruk te leggen op politieke omwentelingen en het menselijke aspect. De cast bestaat ook bijna helemaal uit 'Native Americans' in hoofd- en bijrollen. Best bijzonder.

trebremmit
-
- 2940 berichten
- 1360 stemmen
Mooie en indrukwekkende film, je weet wel hoe slecht er met die mensen is omgegaan, maar het blijft toch iedere keer weer droevig om te zien.
De dvd die ik heb heeft trouwens veel minder kleur dan de stills die hier staan, dat sombere kleur gebruik past er trouwens wel goed bij.
Het laatste nieuws

Marco Borsato (56) vervolgd voor seksueel misbruiken minderjarig meisje, '8 Mile'-acteur Nashawn Breedlove (46) overleden | MovieMeter Recap

Netflix deelt hilarische eerste trailer voor aankomende actiekomedie-serie 'Obliterated' van de makers van 'Cobra Kai'

'Community'-collega's 'niet grappig genoeg' voor Chevy Chase (79): 'Wilde die mensen niet om me heen'

De tien best beoordeelde films van de jarige Gwyneth Paltrow (51)
Bekijk ook

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media
Documentaire, 1992
5 reacties

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010
150 reacties

The Hurricane
Biografie / Sport, 1999
211 reacties

Serpico
Biografie / Misdaad, 1973
174 reacties

Gandhi
Biografie, 1982
139 reacties

A Bridge Too Far
Oorlog / Drama, 1977
301 reacties
Gerelateerde tags
war crimesmass murdernative american attack geschiedenisindiaannative american reservation19e eeuwindigenous peoplesassimilation early americawounded knee
Nieuwsbrief MovieMeter
Het laatste film- en serienieuws per e-mail ontvangen?
Populaire toplijsten
- Top 250 beste films aller tijden
- Top 250 beste sciencefiction films aller tijden
- Top 250 beste thriller films aller tijden
- Top 250 beste familie films aller tijden
- Top 250 beste actie films aller tijden
- Top 100 beste films van de laatste jaren
- Top 100 beste films op Netflix
- Top 100 beste films op Disney+
- Top 100 beste films op Pathé Thuis
- Top 50 beste films uit 2020
- Top 50 beste films uit 2018
- Top 50 beste films uit 2019
- Top 25 beste films in het Nederlands
Corporate & Media
Realtimes | Publishing Network
Innovatieweg 20C
7007 CD, Doetinchem, Netherlands
+31(315)-764002
Over MovieMeter
MovieMeter is hét platform voor liefhebbers van films en series. Met tienduizenden titels, die dagelijkse worden aangevuld door onze community, vind je bij ons altijd de film, serie of documentaire die je zoekt. Of je jouw content nou graag op televisie, in de bioscoop of via een streamingsdienst bekijkt, bij MovieMeter navigeer je in enkele klikken naar hetgeen dat voldoet aan jouw wensen.
MovieMeter is echter meer dan een databank voor films en series. Je bent bij ons tevens aan het juiste adres voor het laatste filmnieuws, recensies en informatie over jouw favoriete acteur. Daarnaast vind je bij ons de meest recente toplijsten, zodat je altijd weet wat er populair is op Netflix, in de bioscoop of op televisie. Zelf je steentje bijdragen aan het unieke platform van MovieMeter? Sluit je dan vrijblijvend aan bij onze community.
Social media
Realtimes | Publishing Network
- Registreer |
- Contact ons |
- Over ons |
- Adverteren |
- MovieMeter Films Wiki |
- Series Wiki |
- Algemene voorwaarden en privacybeleid |
- Consent wijzigen |
- RSS Feeds |
- API

© 2023 MovieMeter B.V.